Ljubiša Miodragović

Nakon posete Philips Winter Eventa početkom marta u Barseloni, bili smo sigurni da smo se odlično upoznali sa novim proizvodima kompanije i korišćenim tehnologijama. Međutim, u Philipsu su želeli da nam pokažu njihovu pravu posvećenost kvalitetnoj reprodukciji zvuka.

Marketinška kampanja koja je pokrenuta nosi naziv Obsessed With Sound, a pravo mesto da se upoznamo sa ovom „opsednutošću“ jeste poseta Philipsovom centru za inovacije u Leuvenu (čita se: Luven), u Belgiji. Leuven je veoma lep akademski grad na samo 30 kilometara od Brisela. Mnogi ga nazivaju studentskim gradom jer njegovu populaciju uglavnom čine studenti koji se obrazuju u univerzitetima sa veoma dugom tradicijom. Na samom ulazu u grad nalaze se brojne poslovne zgrade, odnosno poslovni kompleksi. Pun naziv ove „laboratorije“ jeste High Impact Innovation Center, a ime zaista dobro odslikava šta se dešava u ovim prostorijama.
Naime, kompanija Philips već nekoliko godina pokušava da se profiliše i u audio-segmentu, a koliko je u tome uspela najbolje govore dve osvojene EISA nagrade u prošloj godini. Jedna nagrada se odnosi na mini-liniju Streamium MCi900 za najbolji kompakt-sistem, a druga za najbolji Home Theater sistem sa oznakom HTS9520. U oba slučaja nisu samo tehničke mogućnosti presudile, već i izrazito visok kvalitet reprodukcije, što smo se i sami uverili testirajući ove proizvode prošle godine. Treba još reći i da se istraživanja na polju video, odnosno TV tehnologija obavljaju u Brižu, a da se sama proizvodnja obavlja u Hongkongu i Singapuru.
Na prezentaciji smo imali nekoliko radionica na kojima su novinari upoznati sa različitim inovacijama na kojima se radi u centru. S obzirom na to da iPod/iPhone doking stanice predstavljaju važan deo tržišta, u Philipsu su otišli veoma daleko u razvoju samostalnog softvera pod imenom Songbird. Najkraće rečeno, u pitanju je open source varijanta iTunes aplikacije. Korisnici mogu održavati svoju muzičku bazu, povlačiti informacije o numerama, albumima i izvođačima iz Gracenote baze i, naravno, sinhronizovati svoje plejere sa fajlovima na računaru. Ovaj veoma napredan program može stati rame uz rame sa svojom konkrencijom iz kompanije Apple.
Razvijena je takođe i aplikacija za upravljanje Philipsovim televizorima i audio-sistemima, gde je moguće birati muziku u multi-room sistemima putem iPhone i Android telefona – veoma inovativno i moderno.


Radna “skica” Fidelio doking stanice

Taktika
U Philipsu su odlučili da naprave ne vrhunske, već najbolje proizvode, i to veoma „jednostavnom“ taktikom. Izabrali su one proizvode drugih proizvođača koji se smatraju najboljim u svojim kategorijama i pokušali su da naprave bolje. Kreirali su tim stručnjaka koji prolaze kroz čitav niz testiranja, a koji na kraju seminara dobijaju Golden Ear sertifikat. Te osobe onda daju konačni sud o kvalitetu reprodukcije u slušnim sobama. Testiranje se vrši u sobama o kakvim samo možemo da maštamo – plafoni i bočni zidovi su akustički tretirani, a na bočnim zidovima se nalaze i veoma kvalitetni difuzori. Stolice su prave bioskopske, tako da i desetak osoba može testirati uređaj i dati svoj sud u isto vreme. Uređaji se nalaze iza crne tanke zavese, tako da su svi uslovi za pravljenje pravih „blind“ testova ispunjeni. Interesantno je bilo videti i softver koji su napravili u Philipsu za interne potrebe – u pitanju je zapravo forma u kojoj korisnik može unositi subjektivne ocene o karakteristikama zvuka, i to u pravom audiofilskom smislu. Tako možete „klizačima“ označiti brojnim opisnim pridevima koliko vam je zvuk topao, mekan, fluidan i slično. Dokle god većina „zlatouhih“ stručnjaka ne kaže da Philipsov proizvod svira bolje od konkurentnog proizvoda, razvoj se dalje nastavlja.


Akustički tretirana prostorija za “slepe” testove

Anehoična komora
Nama je, naravno, najzanimljiviji deo prezentacije bio poseta anehoičnoj prostoriji, u kojoj se vrše merenja zvučničkih jedinica. Prostorija je na svim zidovima obložena sunđerima neobičnog trouglastog oblika da bi upila sve refleksije. Takođe, čak je i pod akustički tretiran, tako da se laboranti zapravo kreću po metalnoj mreži na oprugama. Zvučnička jedinica se postavlja na veliki drveni panel, a mikrofon usmerava ka sredini membrane. Zatim svi napuštaju ovu prostoriju zatvarajući veoma velika klizna vrata, koja sa svoje unutrašnje strane imaju istu strukturu sunđera. U laboratoriji koriste Clio 8 sistem za merenje, a sam proces merenja traje veoma kratko.


Upoređivanje zvučnika u anehoičnoj komori

Novinari su upoznati i sa celim procesom razvoja i preliminarnim prototipovima Fidelio doking stanice, kao i sa neobičnim oblicima koje je pretrpeo zvučnik u mini-liniji MCi900.


Prikaz puta razvoja oblika zvučnika za liniju MCi900

Svi učesnici seminara bili su upravo zaposleni na tim mestima, te smo mogli postavljati brojna pitanja i dobiti prave odgovore, a ne marketinška uvijanja. Naravno, ostaje i blagi osećaj ljubomore zbog odličnih uslova u kojima svi ovi inženjeri rade. Sigurni smo da iz ovog centra možemo očekivati još veliki broj sjajnih audio-proizvoda u narednim godinama.


Bočni paneli za difuziju