Jump to content


Akustika (prostorija), pozicioniranje zv. kutija i sl.


TurboMaximus

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Критиковах DSP сра.а и остале процесе који само деградирају сигнал и коначан звук, али...

онда се позабавих пробом Chord Mojo 2 headamp-a који како се наводи има функционалан "world’s first lossless DSP" 🫣 "UHD DSP" (which has 104-bit custom DSP core running at 705/768 kHz)

Замисао за овај уређај је био за коришћење критичког слушања на неким солидним слушалицама (мада морам признати да нисам баш неки фан таквог слушања јер ми ограничава покретљивост али Мојо 2 + Poly су то ограничење избрисали), а на форуму је колега @milisav продавао слушалице Neumann NDH-20 (несрећног назива који ме подсећа на неку савремену злокобну реинкарнацију вештачке фаш.творевине V2.0 :) прим.моја) за које сам на интернету налазио превише опречних информација од којих једну ипак нисам игнорисао:

IMG_3992.jpeg.e070bbc24110afb1e7b581ae3c693e18.jpeg

али био сам спреман за куповину на невиђено и да баш због ње искористим Mojo 2 "world’s first lossless DSP" (иначе слушке су из престижне куће и баш добро израђене, на крају добих их за разумну своту за шта се много захваљујем сјајном продавцу).

Елем, поиграх се са Chord палетом боја на Мојо 2 (3000Hz издигох за +7dB, 125Hz спустих за -4, 20000Hz издигох за +6, а 20 Hz издигох такође за +6 ако сам се сетио уопште сада свих правих постављених вредности, али није ни битно)...

уз све то, нађох праву меру и чак шта више сада врло радо са уживањем на њима (Neumann NDH-20) слушам класику али и остале жанрове.

испричах све ово јер се људи убише од потраге за all round слушкама и трпе свакојаке компромисе, а можда баш и нисам неко  коме веровати јер ето тек ми први пар слушка па већ доооброо 😇

Link to comment
Share on other sites

Сигурно, мада још нисам пробавао овај фамозни UHD DSP у реалној просторији - немам "Y" RCA кабл за такву везу, можда се и лично изненадим мада немам у стационираном систему проблеме таквог типа

Link to comment
Share on other sites

хоће то ових дана некима због ћелијских олуја 😘

аргументовано, па није 🙃

и мени је та флоскула звучала у домену ложења "world's first lossless DSP" (истовремено је и прст у око свима другима који се осталим варијацијама DSP-a баве и користе), зато би Миленко уместо Менгела (неће се одазвати сигурно) требао да призове Chord и њима објасни неке ствари 😁

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

истовремено је и прст у око свима другима који се осталим варијацијама DSP-a баве и користе

Nije im prvi put da se tako ponašaju, pogledaj Rob Watts-ova izlaganja za Pulse-Array konverziju i primenu njegove implementacije FPGA u Chord DAC-ovima, no, sve je to marketing.

Link to comment
Share on other sites

Поред тога те његове неспретно/намерне изјаве не поништавају стварни квалитет и у примени и наведеној функционалности онога за шта је декларисан примењени власнички UHD DSP, па ме занима да ли одбијаш то као чињеницу и због чега јер си више у тој тематици од мене?

Link to comment
Share on other sites

Da pretpostavimo samo na trenutak da neko kao što je Rob Watts koji razvija softver za Chord 20+ godina, gde recimo rešenje ugrađeno u FPGA čip na DAVE konvereteru sadrži preko milion linija programskog koda, zna o čemu priča...:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ove nedelje sam slusao dva odlicna forumaska sistema gde se do odlicnog zvuka doslo bez ikakvog filterisanja i Dsp, pre svega strpljivim pozicioniranjem gde se isprobavalo sta svaki cm napred nazad ili toe in donosi, pazljivo slusajuci sta sobna akustika donosi. Jedan je je delijin i to je apsolutno najbolja implementacija subwoofera koju sam cuo i dokaz je da se moze kad se hoce, ali i velikog truda i moram reci dobrog sluha ne samo naravno za bass vec ceo opseg i zvuk. Drugi je Zoltanov sistem sa velikim Tanoy u novom relativno malom prostoru, koji sam prvi put cuo i mogu reci da je bolji zvuk nego dosad u reklo bi se prikladnijem velikom prostoru. Respect za obojicu, ne za pare ostavljene za hifu, ili modele uredjaja vec za slusanje i strpljenje potrebno za podesavanje. 

Svoje Esl sam takodje dugo i strpljivo podesavao sa pozicijom stigavsi od 60cm do nepunih 140cm od zida u barem 10 razlicitih pozicija sa dosta vise od toga pozicija toe in. Bilo je tu svacega, eksperimentisanje od godinu/dve do sadasnje pozicije... ali mogao sam ih i ostaviti tamo gde sam ih prvi put spustio, na 60 cm od zida gde Quad kaze da je OK. Bilo je pitanja sta je promenjeno u sistemu od onih sto su ga slusali vec, a promenjena samo pozicija. Sa Delijom imam nesto zajednicko, a to je da smo obojica koristili laserski merac razdaljine 🙄,  meni je pri ruci zbog posla i kad sam mu to rekao, on je samo rekao pa imam ga i ja . Zvuk nije bio los u startu gde je Quad stavio minimum, na 60cm..nije bilo sto bi se reklo "problema", ali promenom pozicija su se dobijali pomaci na kraju ravni promeni komponenti za klasu vise. Upgrejd zvucno ravan hiljadama eura je nekad tako blizu vas , a potpuno besplatan. Potrazite zvuk po sobi, ne budite lenji...mene su i sa ranijim zvucnicima fascinirale te promene, na parketu ima stotine rupica od toga.

Nazalost boraveci na par foruma i fb grupa video sam mnogo dobre i skupe opreme sa potpuno pogresnim pozicijama zvucnika gde je hifi vise kao izlozbeni salon. Prodje  zivot da mozda i ne saznaju sta u kuci imaju.

Znam da je prica vec dosta puta ponovljena, ali eto inspirisale su me dve posete kolegama ovih dana da im iskazem respect na zvuku i na trudu. Mozda jos nekog pokrene da se potrudi malo.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, ab said:

Поред тога те његове неспретно/намерне изјаве не поништавају стварни квалитет и у примени и наведеној функционалности онога за шта је декларисан примењени власнички UHD DSP, па ме занима да ли одбијаш то као чињеницу и због чега јер си више у тој тематици од мене?

Ne odbijam nego kažem da je i to deo marketinga, što nikako ne znači da je sam proizvod loš.

1 sat ranije, Zexx said:

Da pretpostavimo samo na trenutak da neko kao što je Rob Watts koji razvija softver za Chord 20+ godina, gde recimo rešenje ugrađeno u FPGA čip na DAVE konvereteru sadrži preko milion linija programskog koda, zna o čemu priča...:rolleyes:

Niko ne kaže da ne zna, razvijaju i drugi druge softvere i namenske čipove isto toliko godina, pa i duže, samo je suština da nije u pitanju otkriće tople vode. Čak naprotiv, ja volim da slušam njegova izlaganja, poprilično su interesantna ali u pojedinim delovima zna da provuče kako je sve drugo inferiorno u odnosu na njegov koncept, što naravno rade i drugi proizvođači u svojim izlaganjima i za svakog od njih se može reći da zna šta priča, pa se postavlja pitanje ko je u pravu...

Suština je, ako ti se dopada kako svira, slušaj, ako ne nemoj. Ako ti DSP reši problem, koristi ga, ako ti pozicioniranje zvučnika i drugi razmeštaj u sobi reši problem (pod uslovom da je to opcija, pošto nismo sami u toj kući/stanu u kojoj živimo) i to je ok...

@sondek,

@Delija koristi DSP na svojim SUB-ovima (ispravi me ako grešim) i to poprilično složeno podešavanje (nisu ista na oba SUB-a), pisao je o tome na svojoj temi, ne koristi ga na glavnim zvučnicima i rezultat jeste odličan, sub-ovi se ne čuju ali ni malo i bass zvuči koherentno i popunjeno. Da li bi se to moglo postići drugačijim položajem SUB-ova u prostoriji bez korišćenja DSP-a, verovatno, da li bi to bilo prihvatljivo rešenje, pitanje...

Link to comment
Share on other sites

Mislio sam na glavno deo sistema tj. U devialetu i Dy, tu sam razumeo da su svi filteri iskljuceni.  Dsp uglavnom gdegod sam cuo pravi i stetu pored toga sto pomaze, ali ako su zvucnici i soba u velikom neskladu slazem se da je bolje i sa dsp uz malo "kolateralne👿 " stete. Sto se woofera tice to je vec druga prica, oni imaju svoja podesavanja. Neka me ispravi ako sam pogresno razumeo sta je odgovorio.

Link to comment
Share on other sites

Dobro si razumeo, na glavnim zvučnicima nema filtera ali DSP na vuferima mnooogo znači za kvalitet fundamenta koji @Delija ima u svom sistemu.

6 minuta ranije, sondek said:

ako su zvucnici i soba u velikom neskladu slazem se da je bolje i sa dsp uz malo "kolateralne👿 " stete

Ovo je upravo i moja poenta, kao i svaka druga alatka, koristiš je kada donosi benefit, ako ga nema, tj ako je šteta veća nego korist, naravno da je ne treba koristiti.

Ono što meni smeta je satanizacija DSP-a. Ja ga lično ne koristim ali mi ne bi predstavljalo problem da ga upotrebim ako bi primetio da mi sistem ima neki problem i ako je u nekoj žešćoj svađi sa prostorijom, nema smisla kategorički odbacivati DSP kao loše rešenje...

Link to comment
Share on other sites

Nearfield позиција је прави алат у рату с тим проблемима (наравно и права позиција звучника у просторији што подразумева одлично познавање свог система и простора, а не прибегавањима инстант решењима као што је несрећни DSP прим.моја), а ништа не кошта!

ако бих био сатеран у "ћошак" можда али можда бих користио DSP или се не бих бавио хифом.

Миленко, морам подржати колегу @TurboMaximus и цитирати га: "U klasično koncipiranom stereo sistemu DSP je koncepcijski stranputica. Ako pomogne, to je više znak za uzbunu."

треба кочити и знати границу докле бранити непотребне "принципе"

Link to comment
Share on other sites

@sondek

:thumbsup2

 

 

@somilenko

Duzan sam posetu tvojim zmajevima (bebac konacno malo porastao, pa mogu malo vise da skitam :)), a i ti treba da navrnes ponovo do mene - mislim da ce ti se svideti ono sto ces cuti. DSP-a nema - ali tu je Simpo, kako rece @lalelala 🙃

 

 

Napisali ste obojica kakvo je stanje kod mene. Devialet + Dynaudio su bez ikakvog DSP-a, a sub-ovi koriste DSP. Odavno sam odustao i od najmanjih DSP efekata na glavnoj putanji signala - ukljucujuci i najjednostavnije poput high-pass filtera. I kod sub-ova sam se trudio da minimizujem procesiranje koliko god je to moguce - konkretno broj PEQ band-ova.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, ab said:

Nearfield позиција је прави алат у рату с тим проблемима (наравно и права позиција звучника у просторији што подразумева одлично познавање свог система и простора, а не прибегавањима инстант решењима као што је несрећни DSP прим.моја), а ништа не кошта!

ако бих био сатеран у "ћошак" можда али можда бих користио DSP или се не бих бавио хифом.

Миленко, морам подржати колегу @TurboMaximus и цитирати га: "U klasično koncipiranom stereo sistemu DSP je koncepcijski stranputica. Ako pomogne, to je više znak za uzbunu."

треба кочити и знати границу докле бранити непотребне "принципе"

A da vas dvojica malo elaborirate šta to tačno ne valja u DSP-u a valja u vašem pristupu. Ovo što nudite su samo izjave.

Takođe bih molio za pojašnjenje kako to nearfield eliminiše refleksije i modove prostorije (naravno da ne tvrdim da bilo kakva obrada signala to radi ali može da sanira izobličenja koja nastaju usled istih).

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Delija said:

@sondek

:thumbsup2

 

 

@somilenko

Duzan sam posetu tvojim zmajevima (bebac konacno malo porastao, pa mogu malo vise da skitam :)), a i ti treba da navrnes ponovo do mene - mislim da ce ti se svideti ono sto ces cuti. DSP-a nema - ali tu je Simpo, kako rece @lalelala 🙃

 

 

Napisali ste obojica kakvo je stanje kod mene. Devialet + Dynaudio su bez ikakvog DSP-a, a sub-ovi koriste DSP. Odavno sam odustao i od najmanjih DSP efekata na glavnoj putanji signala - ukljucujuci i najjednostavnije poput high-pass filtera. I kod sub-ova sam se trudio da minimizujem procesiranje koliko god je to moguce - konkretno broj PEQ band-ova.

Obavezno se dogovaramo ovih dana za neko slušanje.

Link to comment
Share on other sites

DSP, korigujući direktni odziv zvučnika, manipuliše pobudom akustike u vijanju kompromisnog kumulativnog odziva koji je ko zna kako profilisan. DSP ne može nezavisno da tretira direktni odziv i refleksije u kontekstu klasične dvokanalne reprodukcije.

Odnos direktnog odziva i prostornih refleksija (intenzitet, prostorna raspodela, usmerenost) ključan je za uspešno mentalno dekodiranje zvučog zapisa u dvokanalnom formatu, odnosno razlučivanje direktne i ambijantalne komponente.

Direktni odziv zvučnika i prostorne refleksije pobuđene reprodukcijom nisu isto što i direktna i ambijentalna komponenta zvučnog zapisa.

Prirodni postupak podrazumeva pažljivo pozicioniranje zvučnika i slušaoca i odmeren akustički tretman slušaonice, sve prilagođeno aktuelnom sistemu. Elektronsko korigovanje odziva samog sistema teorijski može da bude koristan alat, ali ne u bilo čijim rukama. To ne bi imalo previše veze s kresanjem pikova i punjenjem dipova.

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, TurboMaximus said:

Prirodni postupak podrazumeva pažljivo pozicioniranje zvučnika i slušaoca i odmeren akustički tretman slušaonice, sve prilagođeno aktuelnom sistemu.

Sve je to lepo kada si sam u slušaonici, velik broj audiofila sisteme drži u dnevnoj sobi i deli ih sa ostalim članovima porodice, kućnim ljubimcima i sl. Ne može svačiji pristup biti bezkompromisan.

Možda nebi bilo loše da si recimo pomenuo ključ od 5 ms, tj pozicioniranje zvučnika i slušaoca tako da prva refleksija dođe do uha slušaoca 5 ms posle direktnog tona sa zvučnika, što bi u nekim praktičnim uslovima značilo da je recimo putanja prve refleksije duža za cca 1.5 m u odnosu na direktnu emisiju sa zvučnika, recimo, to je koristan info za nekog ko hoće da ima neku zvučnu scenu u svom sistemu, ali ne rešava "farbu" zvuka, ako je dobra i ako se slušaocu sviđa, ok, ali šta ako nije...

Takođe, sve ovo mnogo zavisi i od polarne karakteristike konkretnog zvučnika i učinkovito je, zajedno sa primenom difuzije ili apsorpcije za srednjetonsko i visokotonskl područje, ali kada dođemo do bass-a... E tu je zahebancija... Dobar pristup je multisub sistem, ali nemaju svi prostora i mogućnosti za primenu istog... Tu ti recimo, kod naglašenih modova, prvenstveno pikova, DSP može mnogo pomoći, bez toga da praviš dnevnu sobu ili slušaonicu sa neparalelnim zidovima, što niko od nas nema.

Sve to što pominješ je super za srednjetonsko i visokotonsko područje i onda kada ti sve to ukenja mod prostorije, džaba si krečio...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...