Jump to content


Kaset Dekovi


ScepanBG

Recommended Posts

1 sat ranije, ScepanBG said:

bolji.Pioneer CT-A9/CT-A9X koristi Ribbon Sendust glave koje je Pioneer tad posebno hvalio.

Џабе их је хвалио кад' су га Хитачи и Акаи убили са оним њиховим неуништивим главама!

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, ScepanBG said:

ZoranBG čestitam na kupovini Teac R999X :) Redak dek da se nadje kod nas.Taj dek je testiran u Nemačkom časopisu HiFi Vision i bio je ocenjen isto kao Revox B 215,a bolje je bio ocenjen od Denon Drm44,Nad 6300,Aiwa Excelia Xk 009...Dragon i Cr7 su bili jedini bolje ocenjeni,ali su zato bili i dosta skuplji od Teac-a R999X.U rangu cene je bio sa Teac Z 5000 koji je koštao 2450 dm.

 

I od mene cestitke Zokiju na kupovini

Link to comment
Share on other sites

ZoranBG svaka čast i na nabavci Pioneer-a CT-S 830S. Taj dek jedan od njihovih najviše testiranih dekova u Hifi časopisima.Testirali su ga:Stereoplay,Stereo,HiFi Vision,What HiFi,HiFi Choice..i svuda je bio odlično ocenjen.Kataloška cena u Nemačkoj mu je bila 1200 dm. U UK je koštao 500 funti.Komentar u What HiFi-ju : Stunning engineering,Fantastic sound quality and easy to use.The Ct-s830s isn't found too wanting in any department.Ono što je upalo u oči je bila njegova cena od 1200 dm,spram njegovog prethodnika Ct-s 820s koji je koštao 900 Dm.Dok je Ct-s 920s je koštao 1300 Dm.Ct-s 830s nema Laser Amorfne glave,već hard permalloy.Uticaj na cenu je možda imao Wide Range system koji su hvalili ( 15 - 25,000 hz na metal kasetama ) koji ima Ct-s 830,a nema Ct-s 820s ( 15 - 21,000 hz na metal kasetama ).Konkurencija su mu tad bili: Sony Tck 909 Es,Sony Tc Ka 6 Es,Teac V 8030 S,Teac V 6030 S...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jesam ja 

Nisam ga montirao u deck ali sam probao softver. Speamio sam i deck za njega.

DSC_0700.jpg

Baš htedo da pitam ovde, kako da audio izlaz iz moba povežem na glavu kasetofona? Direktno ili treba neki preamp? Beše i neka korekcija frekventne krive kao RIAA kod gramofona? NAB valjda se zvalo.

Ili da preskočim glavu i direktno na TAPE UOT odvedem? Al kako onda VU metri da mi rade?

Pade mi na pamet da iskoristim onaj adapter za Auto kasetofone koji su bili aktuelni pre 20-30 godina. (sad ih prave sa BluTutom)

Link to comment
Share on other sites

Pravio sam to sa RPiZero, ne sa Androidom. Napravio sam da rade i komande sa deka preko GPIO portova na RPi, i nacrtao ekran i sve super. Audio izlaz sam pokušao da rešim koristeći takođe gpio + neka elektronika slična onim adapterima za auto kasetofon, ali nisam bio nešto preterano srećan ni kako se čuje u tom trenutku ni kako ekran reaguje na komande (ovo sam probao još 2018., ekrani za Rpi od 3.5" nisu bili baš nešto reprezentativni). Aplikacija koja sve to tera za PiZero je napisana u C++/Qt, vrlo je brza i učitava se trenutno, ideja je bila da funkcoonalnost deka bude kao kod pravog, a ne da se boot čeka sto godina kao kod svakog drugog strimera. Ostalo je još puno softvera da pišem (za pretragu muzike po mreži, za izmenu skinova - za sada sam napravio samo nešto što liči na Sony HF60 traku), za TidalConnect, za "okretanje kasete", za simulaciju zvukova mehanike deka  i slično. Kad završim to će da bude Open Source pa ko hoće nek pravi sam. Od alata treba lemilica, flux, šrafciger, od opreme neki stari dek, RPiZero, SD Card od 8 GB, kapacitivni displej koji odgovara dimenziji vratanca za kasete, glue gun opciono i to je to.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Evo da mrdnem malo temu...

Završavam tekstove za dva "obična" deka - Onkyo TA6211 i 6511, simpatične dvoglavaše. Evo ih na slici sa starijim bratom - TA6711.

Nažalost, njih dvojica su morali da nađu novog vlasnika usled nedostatka prostora.

 

 

Onkyo.JPG

Link to comment
Share on other sites

Da, Siemens je imao rebrendirane dekove od Grundiga iz te serije.

A RIZ, tj Unitra Diora... posedovao sam oba (K4010 i 4020), ali baš davno. Oni su imali celi mehanizam u fijoci. Prilično loši dekovi, mislim da se daju unaprediti, na jednom sam menjao glavu i zvučao je dosta bolje. Ali kao što rekoh, davno je to bilo...

Link to comment
Share on other sites

On 1/4/2024 at 10:52 PM, ZoranBG said:

Prilično loši dekovi,

Imao sam par Riz dekova - imali su cesto tendenciju da snimaju / reprodukuju malo ubrzano od normalnog - samo malo ali dovoljno da se primeti.   Fabricko podesavanje azimuta se razlikovalo od neceg iole standardnog tako da su trake snimljene na njima bile retko upotrebljive na drugim dekovima.

Jedina zanimljiva stvar je bila ta fioka sa celom mehanikom iako ja vise volim klasican pristup gde se vidi traka sa pozadinskim osvetljenjem.  Dek je bio kanta, vise kuriozitet u celom Riz sistemu sa tuner-om i pojacalom.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...