Jump to content


ZoranBG

Članovi
 • Posts

  4,051
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

5 Followers

About ZoranBG

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Beograd
 • Interests
  HiFi, karate

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ZoranBG's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done

Recent Badges

 1. Slobica73, Deloja, Nesone... hvala Vam najlepše.
 2. Nazalost, nisu se meni baterije ispraznile, vec je tu organizacija vremena u pitanju. Moram da kazem, toliko je tuge oko nas zbog svega ruznog sto se dogadjalo, da sam se koncentrisao na neke akcije kako bismo bar malo usrecili decu koju mozemo: https://www.linkedin.com/posts/deloitte_данас-смо-се-дружили-са-ученицама-vii2-разреда-activity-7069646227381882881-jDfr?utm_source=share&utm_medium=member_desktop Izvinite, ovo je van teme, ali sam zeleo da odgovorim.
 3. Hvala Srdjane, vidim da na mom sajtu ima oko 180 objavljenih tekstova, bice i dalje s vremena na vreme, pa koliko stignem. Trenutno pripremam za SMSL M500 DAC i Naim Uniti Qute.
 4. Dugo već nema nikakvih malih tema ovde, a i ja nisam dosta dugo pisao iz raznoraznih razloga. Evo jednog teksta o deku koji je vrlo dobar, ali potpuno neprimećen: https://zokiaudio.com/teac-w-990rx-comfort-and-quality/?lang=sr
 5. Dodao bih samo par komentara: nije tačno, kako je pomenuto, da kaset dekovi idu do 15 KHz , izuzev par studijskih modela. Veliki broj dekova lako dobaci do 20 KHz sa metal kasetama, sa normal i hrom manji broj (uz toleranciju +/-3 dB), dekove koji dobacuju do 15 KHz ne bi trebalo ni uzimati u obzir kao ozbiljne sprave. Do sada sam premerio bar 200 različitih dekova i rezultati su konzistentni, nekada i bolji (posle toliko godina) u odnosu na fabričke, verovatno zbog kvalitetnijih kaseta u odnosu na one kada je rađeno fabričko merenje ili je izneta restriktivna vrednost merenja. No, ovde je priča o HiFi videorekorderima. Prvi koji sam davno poredio bio je stari Panasonic NV-870, kataloške cene od 3.000 DEM. Poredio sam ga koristeći gramofon (koliko se sećam bio je u pitanju Revox B790 sa ne znam kojom zvučnicom), a preko puta su bili Teac Z6000 i Nakamichi Dragon dekovi. Snimao sam standardnom (SP) brzinom, 870 je imao jednu brzinu. Panasonic ih je glatko dobio u zvuku, prenos emocija i transparentnost su bili nešto što ni Dragon ni Z6000 nisu uspeli da postignu kao Panasonic. Prema mojoj subjektivnoj proceni, ako bih zvuk NV-870 procenio kao 100, Dragon i Z6000 su bili oko 70. Kasniji videorekorderi su bili bolji. Kasnije sam imao Panasonic NV-FS800, HVFS1, NVFS90, NV-F65, NV-F70 (možda sam promašio neki model), kao i više Sony-ja, Philips, Grundig, Mitsubishi, Metz, JVC.... I danas posedujem Panasonic NV-FS90 koji je bio u stanju novog i doooobar Sony, nažalost nemam mesta pa su spakovani u garaži i pitanje je treba li im servis. Imam i više video kaseta sa snimcima sa gramofona. Naravno, govorim o HiFi stereo snimanju, gde su audio glave smeštene na rotacionom bubnju, te snimaju helikoidalnim principom sa drugom nosećom frekvencom u odnosu na video glave. Po meni, VHS HiFi stereo (verovatno i drugi HiFI video formati tipa Beta...) su najbolji način za snimanje gramofonskih ploča zadržavajući se u analognom domenu, sa izuzetkom magnetofona koje ne poznajem. Moram napomenuti: mnogi noviji modeli videorekordera, takođe sa npr. 6 glava i HiFi stereo, razlikovali su se od starijih - niko više nije mnogo obraćao pažnju na kvalitet zvuka već na cenu, format je odumirao te su generalno jadno zvučali. Na primer, imao sam Aiwa-u HiFi stereo iz 2000 i neke godine, kupljenu novi, zvučala je kao loš MP3 plejer. Dodatna mana ovog sistema, uz sve što je već nabrojano, jeste nedostatak konzistentnosti: kvalitet zvuka snimljen na jednom uređaju, a reprodukovan na nekom drugog proizvođača dosta može da varira. Npr., iako vrlo dobar, snimak sa Panasonic HiFi Video mašine i reprodukovan na Sony mašini ne zvuči jednako dobro, relativno male razlike ali primetne. No, to je slučaj i kod kaset dekova.
 6. Da, iako je komplet radjen u half speed masteru, izgleda da su imali neke probleme sa otiskivanjem ploca, pa su povukli iz prodaje na nekoliko meseci, da bi se zatim ponovo pojavili, ali ovaj put bez problema. Nadam se da mene nije zapao neki od tih problematicnih. Videcu za vikend, kada budem seo da lepo poslusam.
 7. @Scepo, hvala za divne izabrane slike, videh na njima Sade zbirku i usrecih suprugu i sebe :).
 8. Kupio sam pre par nedelja Nakamichi 670ZX, čisto da me mine želja jer je to bio prvi ozbiljni Nak dek koji sam imao ali baš davno. Dao sam za njega pristojan novac, radio je kod vlasnika... ne baš sjajno, autokalibracija nije odrađivala, snimak mutan - neko je dirao glave, dek je zavijao itd. Ali vlasnik je ljubazno dozvolio da skinem poklopac - dek je iznutra bio kao nov, mislim da nikada nije bio servisiran. Nakon što sam ga doneo kući, ostavio sam ga sa strane, nisam imao vremena. Probao sam ga nakon 2-3 dana. I... crkao je za minut. Srećom mu je bio otvoren poklopac inače bi moglo biti ozbiljne štete jer se jedan otpornik pregrevao. Ništa od slušanja muzike sa njega, prvo ide na servis, a to će mi uzeti nekih 20-30 ili više radnih časova. Za početak, našao sam da je kratkospojen jedan od čuvenih narandžastih kondenzatora dok neki drugi već probija pri reprodukciji... dakle svi napolje.
 9. Evo još dva teksta o dekovima, iz moje kuhinje 😀: https://zokiaudio.com/kenwood-kx-880g-one-of-nine-twins/?lang=sr https://zokiaudio.com/yamaha-k-960-two-head-dragon/?lang=sr Počeo sam ponovo da pišem, pa koliko stignem... imam preko 40 tekstova koji su napisani i čekaju slike ili da ih dovršim.
 10. Imam jedan takav u garazi, u stanju novoga. 15 godina nisam stigao da ga ukljucim, bio je potpuno servisiran, verovatno treba ponovo Po meni, jedan od zvucno najboljih dekova ikada, iako nema kalibraciju bias-a.
 11. Hvala Safete. Kolekcija je... uskoro ce biti nekih vesti :).
 12. Hvala Laki, biće uskoro i tekstova koji nisu o dekovima, nakupilo se materijala, samo da završim.
 13. Evo jos jednog teksta koji mi je dugo stajao, cekajuci da spremim slike - Denon DRM-650S http://zokiaudio.com/serbian-_denon-drm-650s-kada-je-denon-marantz-i-obrnuto/?lang=sr
 14. Evo, ispravio sam grešku, hvala još jednom. Dodao sam i informacije na koje mi je ukazao Šćepan - Pioneer T-D7, usavršen model 670, sa još jednim digitalnim ulazom i... digitalnim izlazom. Retka zverka.
×
×
 • Create New...