Jump to content


Unapređenje postojećeg sistema


boki78

Recommended Posts

@boki78Kupi firmirane stalke. Koštaće nešto više, ali uticaj stalaka na zvuk je takav da se ne isplati štedeti. Dobar stalak nije svaka čvrsta konstrukcija. Tome se olako pristupa, nažalost. Proba pravljenih je obavezna - važnije nego proba zvučnika, ali, s obzirom na tvoje iskustvo, ne znam koliko bi koristilo. Išao bih na metalne.

Gornja ploča ne treba da je prevelika. Može da se postavi pitanje bezbednosti na nekakvoj prometnoj poziciji, ali ako nije takav slučaj uobičajene mere su ok.

Link to comment
Share on other sites

Sad gledam dimenzije i raspored prostorije koje si postavio, i mislim da je razmak od 136 cm između zvučnika izuzetno mali za neko stereo slušanje, pogotovo za dobijanje neke šire zvučne pozornice. Manje kutije bi se tu zasigurno bolje snašle. Shodno tome, možda bi i neka polica za knjige do 2m širine završila posao... Naravno da se napuni knjigama 😀

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, boki78 said:

Da li će Ifi ZEN Air DAC biti odgovarajući u mom slučaju?

Pre mesec dana sam uzeo drugaru iFi Zen Blue u 4A za 100e (najviše zbog praktičnosti i bluetooth konekcija) i pokazao se kao sjajan mali konverter, ali sa ESS Sabre dac-om u sebi, dok IFi Zen Air vidim da koristi potpuno drugi dac, Burr-Brown, tako da verujem da ne zvuče slično. Ono što znam je, da se Zen Blue sjajno snalazio u pop muzici. Inače je kvalitet uređaja na visokom nivou, bar tako deluje. Svakako, vredi poslušati.

Za te "manje" konvertere ipak pre kupovine treba pogledati Aibov kanal na YT, i poslušati njegove savete. 

https://youtu.be/5pPfcBFZKBY?si=4Gg8wzb1-ElPMFX_

Link to comment
Share on other sites

Napravio sam stan od 90kv a završio sam u podrumu (prostorija o kojoj pričamo je u podrumu, sređena kao soba). 😁

Iskreno iako je daleko od dobre prostorije za slušanje muzike meni ipak odgovora ta lokacija jer mogu gledati filmove a da nikom ne smetam, dovesti drugare, gledati sport i slično. (što bi ameri rekli man cave).

Kao što sam na početku rekao trenutno imam Jamo S526 koji nisu loši ali su podnastojeći zvučnici i nisu upotrebljivi u toj prostoriji, ranije su bili u prostoriji od 17m2 i to je bilo prihvatljivo. Ipak svesno ću uzeti regalske zvučnike koji su možda jači nego što bi trebalo jer opet se možda kasnije prebacim negde drugde a iskreno ne nameravam da ponovo kupujem zvučnike. Znam da je razdaljina između zvučnika manja nego što bi trebalo ali opet se bez problema oseti razdvajanje kanala, odnosno stereo. U takvoj maloj sobi je napravljen trougao u kojem je maksimalno iskorišćen prostor, 30 cm udaljenost zvučnika od zadnjeg zida, 80 cm od bočnih zidova, 140cm između samih zvučnika (naguraću još nekako 4 cm, više ne mogu zbog vrata) i 170 cm udaljenost slušaoca od zvučnika.

U vezi stalaka za zvučnike, jedna stvar mi nije jasna, naime originalni stalci za QA 3030i su visine 63,5cm, sam zvučnik je visine 32,5cm što implicira da je visokotonac na nekoj visini od 93 - 94 cm, a meni su uši u zavisnosti gde sedim  na visini između 102cm i 108cm, pri tom ja sam nizak (imam 171cm). Takođe stalak za Triangle zvučnike je slične visine, mada su sami zvučnici malo viši. Dakle nikako mi se ne uklapa sa tom visinom stalaka da visokotonac bude u visini ušiju. Koliko su visoki stalci kao i sami zvučnici koje vi koristite?

@Margioni

Hvala za video, pogledaću svakako.

@zek

Hvala takođe za video!

 

Edited by boki78
Hvala i za drugi video link
Link to comment
Share on other sites

@boki78@TurboMaximus

Ne znam koliko je moje iskustvo merodavno, s obzirom da se pomenuti sistem nalazi u radionici (koja je ujedno i pomocna dvorisna kuhinja), gde se muzika retko slusa iz sweet-spot-a, i gde se gotovo uvek slusa (pozadinski) dok radim nesto drugo. Mada, istina je da sve to jako lepo zvuci, i da nema audiofila kog nije impresionirao zvuk tog skromnog sistema. Zasluge za takav zvuk bih pripisao:

- zvucnicima (Spendor SA1 mini monitori, iz 80 i neke)

- resiveru (Saba 9240, iz 70-tih)

- stalcima (SF klonovi u izvedbi Save Velikinca)

- poziconiranju zvucnika

Izvor i kablovi nisu vredni pomena, tu su samo da sviraju/spajaju.

Prostorija je povrsine 4x2,35m (sistem stoji na kracem zidu), uz kosi plafon (levo je visina 2m, desno 3m). Dole su plocice, na plafonu lamperija, levo i desno gips (ispod gipsa mineralna vuna i blok). Prostorija je napunjena raznim namestajem (vidi se na slici ispod, a ne vidi se kuhinjski namestaj koji je iza mene dok slikam).

Razmak izmedju kutija je 140 cm (i nisu na sredini zida, vidi se na slici ispod), visina stalaka je 63 cm (plus 5cm alu kuglicni spajkovi (3 kom) na kojima stoje kutije), zvucnici su odmaknuti od prednjeg zida 80 cm, i 30 cm ispred police/sistema, zakrenuti blago ka unutra, mozda tek nekih 5 stepeni...

Tonske karakteristike sistema nisu bitne za ovu temu (a inace ne previse ni meni, barem ne u ovom sistemu), ali bih istakao izvrstan stereo, kao i scenu, koja ima solidnu dubinu, i sirinu van okvira zvucnika. Od svih tretmana oko pozicioniranja zvucnika, najveci uticaj (na stereo i scenu) su imali udaljenost od prednjeg zida, odnosno zakretanje zvucnika. Najmanji uticaj su imali centriranost, odnosno visina kutija (svojevremeno sam probao i nekoliko drugacijih stalaka).

Ne znam koliko pomaze ista od napisanog, ali reko’ da odgovorim kada me vec pomenu Turbo.

image.jpeg.706f05dab16e8da956e6c859a8c6161c.jpeg

image.jpeg.0d60ccd02be25540aa9fd099cb459aef.jpeg

image.thumb.jpeg.632ab5687b75ab1df5c9d9037d585c6b.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Da se javim posle jučerašnje kupovine. Kao prvo uzeo sam Ifi Zen Air DAC, dosta je hvaljen, videćemo kakav će (i da li će) imati uticaj spojen sa Yamaha RX-V477 risiverom ali će svako imati ulogu kada budem uzeo stereo pojačalo.

Stalke sam uzeo Triangle S01.

Na kraju ono najbitnije a to su zvučnici. Posle slušanja Triangle BR 03 i QA 3030i uzeo sam Triangle. Jednostavno QA 3030i su mi bili kao ravna linija, nikakav utisak nisu ostavili na mene, bas slab, vokali ne tako izraženi. Kod Triangle BR 03 zvuk je mnogo direktniji i dinamičniji, vokali i bas su izraženi, možda su srednji tonovi malo manje definisani ali opet celokupan zvuk mi je bio neuporedivo bolji u odnosu na QA 3030i. Naravno sve ovo rečeno je subjektivan stav i ne znači da stvarno i jeste tako. Inače kako nisu imali Triangle u odgovarajućij boji zvučnici mi stižu u utorak.

Sada sa manjim zvučnicima u prostoriji (nisu još stigli ali stalke sam postavio) moći ću da stavim 160 cm razmak između njih, što je nekih 20 cm više od prethodne postavke, udaljenost od slušaoca je takođe malo veća i iznosiće nekih 175cm, malo sam ih približio zidu jer imaju prednji bas i udaljenost od zida će biti 25cm, na kraju udaljenost od bočnih zidova će biti oko 70 cm.

Hvala puno još jednom svima koji su mi pomagali i učestvovali u ovoj temi, čim se zvučnici malo usviraju pišem utiske ovde.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Margioni.

U 4Audiu su mi rekli koje pojačalo je bilo u pitanju ali sam zaboravio, zapamtio sam samo da je cena 1000€. U Playeru mi nisu ništa rekli, tako da ne znam. Svoju Yamahu nisam nosio jer svakako planiram čim budem mogao da uzmem neko pojačalo. PSB nisam uporedio jer sam se fokusirao na QA 3030i i Triangle BR 03 kao najhvaljenije modele u toj klasi, još kada sam čuo Triangle kako zvuče poveo sam se logikom da ako krenem još neke modele da slušam (konkretno ovde pomenute PSB i MA Bronze 100) neću znati više šta sam slušao i šta kako zvuči. 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

     Konačno da uhvatim malo vremena i da napišem utiske o kupljenim zvučnicima. Pisano je već u ovoj temi ali ponoviću da bi sve bilo na jednom mestu, uzeo sam Triangle BR03 zvučnike, Triangle S01 stalke i Ifi Zen Air DAC, izvor je PC a pojačalo Yamaha RX-V477. Od prvobitnih 300€ budžeta konačni trošak je 600€ ali sam 1/3 ukupne cene platio na rate. Najveće pitanje je bilo kako će se pomenuti zvučnici uklopiti u malu prostoriju površine 9m2.

     Da krenemo prvo od rasporeda, zvučnike sam uspeo da razmaknem jedan od drugog na 155cm, postoji blagi toe-in tačno da se pravac zvuka seče iza moje glave. Udaljenost mesta sedenja od zvučnika je 170cm, zvučnici su od zadnjeg zida udaljeni 25cm a od bočnih po 50 cm. Ovo su sve maksimalne mere koje sam mogao da izvučem. Znam da nije baš idealno ali to je to.

     Što se tiče samog zvuka ja sam stvarno zadovoljan, da ne kažem oduševljen, sigurno je i prednost Triangle BR03 što bas refleks otvore ima sa prednje strane a to znači u maloj prostoriji. Naravno zvuk ne smem baš previše pojačavati jer onda počne da guta sobu ali i to koliko pojačam je glasno i dovoljno za uživanje. Moje poređenje je prvenstveno sa Jamo S526 i razlika je ogromna. Zvuk je detaljan, definisan, bas postoji i lepo se čuje za razliku od Jamo S526. Da se razumemo taj Jamo nije uopšte toliko loše zvučao u većoj prostoriji ali ga je sad ova mala prostorija „ubila“. Drugo poređenje koje mogu da napravim je sa QA 3030i koje sam slušao u Player-u, zvuk je po mom subjektivnom mišljenju otvoreniji, direktniji, konkretniji, bas je bolji, vokali izraženiji.

     U nekoj bližoj ili daljoj budućnosti doći će i kupovina nekog stereo pojačala na red...

     Sve u svemu želim još jednom da izrazim zahvalnost svim članovima foruma koji su mi ovde pomagali ali posebno izdvajam:

@Тодор НС

@Dražo

i na kraju čoveka koji mi je strpljivo odgovarao na milion pitanja i jako puno mi pomogao u svemu @TurboMaximus

     Stojim na raspolaganju za svakoga ako ga bude nešto zanimalo ili ima bilo kakva pitanja.

     Srećni novogodišnji i božićni praznici drugari!

     

Link to comment
Share on other sites

Čestitke na prinovi. Triangle BR03 su se i meni jako svideli, za moj lični ukus više od 3030i koji su malo previše bezbedni i "svilenkasti". Triangle su baš živahni i direktni... Ne vole da se provociraju oštro zvučećim pojačalima ali kad se lepo slože u sistem zvuče poletno i atraktivno. Tako da - uživaj.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...