Jump to content


Pojačalo za Sonus Faber Toy Tower


Djole & Petar

Recommended Posts

Došao sam u posed predivnih Sonus Faber Toy Tower zvučnika, budžet modela ovog prestižnog brenda.

Budući da su pored zvuka zadovoljili i kriterijum supruge oko uklapanja u enterijer, definitivno ostaju na duže staze.

Karakter zvuka ovih Sonusa je tipičan za većinu njihovih zvučnika, topao zvuk za dugo slušanje i uživanje u muzici, srednji i visoki blago povučeni, ali dovoljno detaljni, bas ne ide previše duboko, ali ga ima dovoljno i savršeno kontrolisano. Lično volim malo više rezolutnije zvučnike, ali sam se vrlo brzo navikao na ovaj zvuk.

Kao izvor zvuka koristim Blesonud Node 2i (CD player vezujem na optički ulaz Bluesound-a ili ga direktno vežem na pojačalo snage), direktno povezan na kultno pojačalo snage nemačke manufakture Abacus Rieder 60-120B Powered edition sa Alps potenciometrom koji se ne nalazi na putanji audio signala. Pojačalo koristi kolektor kao izlaz prema zvučnicima, dakle ima drugačiji i retko primenjen pristup od standardnih pojačala. Ovo je unapređen modul od prve verzije i za razliku od prve verzije radi hladno kao špricer. Promenio sam u napajanju odvatne Jamicon kondenzatore koji su me nervirali u startu, sa Nichicon Audio grade. Moglo bi tu još nešto da se zameni kvalitetnijim komponentama, ali me mrzi da dalje čačkam i nisam siguran da bi nešto izmenilo filozofiju zvuka. Pojačalo je izuzetno linearno i po mom mišljenju izuzetno dobro kontroliše rad zvučnika, pogotovo bas sekcije (čime se hvali i proizvođač istog)

E sad dolazimo do mog pitanja, izazvanog čisto audofilskom znatiželjom. Da li bi Toy Tower mogao da zvuči bolje na nekom drugom pojačalu (recimo do 1000 EUR vrednosti na polovnom tržištu). Da li bi neko pojačalo moglo malo više da ih otvori, ili je ovo jednostavno njihova priroda zvuka koju moj Abacus savršeno prati.  

Sonus.thumb.jpg.1c36ab10cb28a74ecb4b178ab4a6463f.jpg

I da, kablovi koje koristim su Chord Odyssey 2. Neko mi je pomenuo da bi kablovi male kapacitivnosti mogli malo da otvore zvuk (npr. Kimber 4TC), ali mislim da je i Chord sličnih karakteristika.

Kao prilog post-u šaljem sliku sistema. Ne vredi da komentarišete položaj zvučnika (pogotovo levog), na žalost on je takav jedini moguć (generalno sam prostor je očajan za bilo kakvo pozicioniranje).

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nisam slušao te zvučnike, ali pošto si ih opisao zvučno, a znam kako je radilo dosta Sonusa koje slušah uokolo tih godina, recimo da imam dobru sliku.

O pojačalu pak nemam blage veze (nikad čuo, iskreno), no ono što ti sigurno mogu reći da češ sa boljim pojačalom sigurno unaprijediti zvuk. Ljudi obično gledaju zvučnike kao najbitniju kariku, no meni je iskustvo s vremenom pokazalo drukčije.

E sad, koliko bi bilo bolje i s kojim - ne znam. Ali ako pitaš za 1k eura polovno, to bi očito značilo viši rang od postojećeg, cca. 2k novo nekad... Mislim da svakako vrijedi probati, ako se može probati.

I btw. te Chord zv. kabele sam imao. Doduše Odyssey 4, ako se edobro sjećam (davno bilo), ali to je samo biwire verzija i sumnjam da je nešto bitno drukčija. To je po meni, ajde neću reći loš kabel, ali onaj kojem bi sigurno tražio zamjenu, jer sam ga osobno izbacio iz sistema (u to vrijeme imah otprilike taj neki slični rang uređaja), jer se kabel pokazao prosjekom prosjeka, u najboljem slučaju.

Link to comment
Share on other sites

Iskreno već sam ušao u neke godine, kada nemam želje za stalnim izmenama i preslušavanjima, zato sam se i obratio za neki konkretniji (direktniji savet), po mogućstvu iz prve ruke.

Abacus je relativno nepoznato pojačalo širem krugu korisnika, mada u Nemačkoj ima kultni, ali i donekle kontroverzni status. Neki su skloni da ga po zvuku svrstavaju u high end (što realno sigurno nije, jer high end ako ništa drugo košta daleko više,). Ono što je sigurno, je da je veoma brzo sa veoma linearnom karakteristikom. Koliko je to dobro za Sonuse i izvlači maksimum iz njih, to je ono što bih voleo da znam. Možda bi neko pojačalo sa drugim naglašenim opsegom, moglo uticati da dobijem nešto otvoreniji zvuk, ili tu sienergiju o kojoj stalno pričamo.

Inače proizvođač Abacus-a zbog načina rada istog, tvrdi da kablovi gotovo ne utiču na kvalitet zvuka, jer se pojačalo ponaša slično kao kod aktivnih monitora - kao da je u direktnoj sprezi sa zvučnicima. Ne razumem se toliko u elektroniku da bih mogao da opvrgnem ili potvrdim njihovu tvrdnju.

Link to comment
Share on other sites

Dosta njih štošta tvrde, no konkretni prijedlog možeš dobiti samo od nekog tko je slušao taj amp. što će, vjerujem, biti malo teže.

Što se tiče linearnosti, praktično sva pojačalu su linerana glede freq. opsega. Ono što može presuditi je kvaliteta, jer kvalitetnije (neutralnije) pojačalo se gotovo uvijek pokazuje i kao otvoreno. U smislu, kao što je i zvuk uživo "otvoren", za razliku od onih uređaja gdje, npr. nedostaje snage, pogotovo ako je zvučnik malo zeznutiji glede nekih tehničkih karakteristika, te uslijed tog manje kvalitetno pojaćalo može dati manje kvalitetan zvuk, a koji se može očitovati kao "ovakav ili onakav karakter".

I kao što rekoh, taj Chord sigurno ne doprinosi baš kvaliteti  ukupnog sistema.

Link to comment
Share on other sites

Slusao sam dosta Sonusa, i veliki sam ljubitelj njihovih zvucnika  ali samo iz doba Franka Serblina.  Ono sto ti mogu reci, nije bas za utehu, a to je da su Sonusi  aristokratski zvucnici i traze bas bas da im se ugodi da bi propevali, sto bi audiofili rekli. Dakle, traze mnogo skuplju amplifikaciju, izvore itd. To jedino nije karakteristika, ovih bas jeftinih Sonusa iz serije Principia, Cameleon.

Link to comment
Share on other sites

Da li tvoj odgovor otprilike znači, ne diraj ništa, sviraju upravo koliko mogu...

Da budem krajnje jasan, daleko od toga da mi se ne dopada njihov zvuk, moje pitanje je da li bih nešto značajno dobio izmenom pojačala, jer je ono očito za mene, kao i za većinu vas enigma po pitanju mogućnosti i usklađivanja sa Sonus-ima. Lično meni Abacus bolje radi od Thule-a IA150B - najboljeg pojačala koje sam do tada posedovao. Pre sam imao QUAD 22L zvučnike, sa kojima sam bio takođe zadovoljan, ali su morali da odu zbog svog mahagoni klavir lak finish-a i dugogodišnjeg protivljenja bračnog partnera🙂.

Sonusi su čini mi se potentniji zvučnici od Quad 22L i otuda moja znatiželja.  

Toy tower je koliko znam nastao odmah posle odlaska Franka Serblina i imaju izgled (drveni apsorberi sa strane, koža napred i pozadi)i čini mi se dušu starih Sonusa. Da se razumemo svestan sam da je to njihov budžet zvučnik i nemam neke previsoke pretenzije, ali bih voleo da čujem tuđa iskustva i eventualnu preporuku, mada sam svestan da je svima Abacus enigma i zato sam probao da opišem njegov karakter i donekle način rada. Inženjer sam i dajem prednost tehničkim detaljima, mada ne zanemarujem srećan splet okolnosti🙂.

Link to comment
Share on other sites

To je svakako najlakši način pod uslovom da imam na raspolaganju sa čime da se igram.

Sa druge strane, priličan sam skeptik na učinak kablova, pogotovo onih za napajanje i kada ulaganje pređe neku za mene razumnu cifru, a kablovi koje koristim su već solidno preko 250 EUR novi (sumarno). Interkonekt koji koristim je Wireworld Oasys 7, dakle nije baš low cost, a i za napojni kabl koristim DIY kabl 3x2,5mm2 od prilično kvalitetnog bakra sa solidnom utičnicom.

Promena zvuka od par procenata me i ne dotiče, jer verujem da mi u mojim godinama ništa i ne znači i da ne bih mogao ni da je primetim🙂

Link to comment
Share on other sites

Ili da potrošiš vreme na probu ili čekaj da se javi neko ko je slušao baš te kutije, sa baš tim pojačalom, plus uzmi u obzir da skoro da ne postoje šanse da se nađe neko ko je u isto vreme koristio iste zvučničke i ostale kablove.

Moj savet ti je, za početak, ako već ne želiš da se petljaš sa kablovima, da odlučiš do koliko para daješ za pojačalo, pa da u tom cenovnom razredu tražiš neko adekvatno da isprobaš 1:1. Ko ima nameru da proda izaćiće ti u susret i doneti ga kod tebe, pogotovo ako je iz BG-a, pa ćeš imati prilike bar ovlaš da napraviš poređenje.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se to jeste najbolji put, ali ima li neko konkretan  savet u kom pravcu da idem kada gledam pojačala? Nisam od onih koje vole da maltretiraju prodavca višesatnim preslušavanjem u njegovom ili mom prostoru, a ni sam nemam više nerava za tako nešto.

Od svega do sada navedenog dođoh do zaključka da probam neke kablove za zvučnike i neko drugo pojačalo, ali niko da me konkretno usmeri u kom pravcu da idem i zašto baš tim putem

Link to comment
Share on other sites

Да би извукао максимум из звучника прво треба наћи идеалну позицију, без близине зида и иста за оба звучника. Наредно би било да се среди акустика просторије, да се елиминишу голи зидови на местима рефлексија.
Ако тада човек није задовољан звуком може покушати са другим појачалом, извором , кабловима...

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, Djole & Petar said:

Slažem se to jeste najbolji put, ali ima li neko konkretan  savet u kom pravcu da idem kada gledam pojačala? Nisam od onih koje vole da maltretiraju prodavca višesatnim preslušavanjem u njegovom ili mom prostoru, a ni sam nemam više nerava za tako nešto.

Od svega do sada navedenog dođoh do zaključka da probam neke kablove za zvučnike i neko drugo pojačalo, ali niko da me konkretno usmeri u kom pravcu da idem i zašto baš tim putem

Ovako na neviđeno, mislim da bi tu bolje legao neki lampaš "od imena", nego tranzistorac "na steroidima".

Možda bi neko doneo kod tebe svoj amp, jer želi da čuje te sonuse, pa taman da spojite obojca lepo i korisno.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Djole & Petar said:

Ne razumem se toliko u elektroniku da bih mogao da opvrgnem ili potvrdim njihovu tvrdnju.

Звучници и нису тако ефикасни, 89dB, за нормално слушање (читај тише) може било шта.

По мени ту би пасовао неки снагаш или интегралац са минимум четири (4) транзистора по каналу.

Е сад':

Krell s300i

- Musical Fidelity M6i

- McIntosh MA6300

- Roksan Kandy K2

И наравно: Accuphase E-306

Link to comment
Share on other sites

Ne bih ja s lampašima baš išao na Sonus Fabere (osim ako se ne sluša uglavnom na tiho, pozadinski. lagana glazba only i slično), nego baš suprotno - što neutralnije (čitaj: bolje) i jače pojačalo.

Ili ako kojim čudom nađeš njihov amp zvan Musica (nije baš čest na oglasnicima), to će gotovo sigurno biti korak napred, i ne bi treblo koštati više nego si predložio. Neka te njegovih 50 watta na 8 ohma ne zavarava, jer to tjera i elektrostate da pjevaju. Čuo osobno.

U biti, najbolje je da ti nađeš neka pojačala po oglasnicima i slično (još bolje ako bi ti neki bili voljni dati na slušanje), pa se onda ovdje javiš s "ponudom". Jer postoje stotine pojačala vani, tko bi to sve sad i sjetio se i nabrajao, a barem 90% toga nećeš naći u okolici.

Btw. naravno da je ovdje pozicija zvučnika problem (i to prilični, ako je netko stvarno pasionirani konzument glazbe u hifi smislu), no ako ne može drukčije, a čovjek bi htio bolji zvuk...

I da, zaboravi za sad na strujne kabele. To ide tek na kraju krajeva. Prvo amp.

Link to comment
Share on other sites

Da, to je nešto, što i obično savetuju na net-u. Doduše sem Roksan pojačala, i možda Krell-a teško mogu da se nađu ispod 1000 EUR...

Još kad bih dobio dobro obrazloženje, zašto bi to bilo bolje od Abacus-a, čisto tehnički gledano, uzimajući u obzir specifičnost topologije (svestan sam da tranzistori u ABACUS-u nisu ništa posebno i da ih je dva po kanalu)😊

Sten hvala na savetima i meni se čini da lampaši nisu baš za Sonuse, mada ne bih imao ništa protiv jednog hybrida poput Pathos Logos-a. 🙂

Lično sam u očaju zbog akustike mog prostora i pozicioniranja, ali nemam prostora za eksperimentisanje, a ni sredtstava za ulaganje u akustiku prostora, iako sam imao prilike da se uverim u prednosti istog. Kod prijatelja u akustično obrađenom prostoru Monitor Audio RS8 zvuči pa skoro kao high end zvučnik, ali to je na žalost nešto što ne mogu sebi priuštiti iz previše razloga i životnih prioriteta. 

Link to comment
Share on other sites

Evo sad si me dobro podsjetio - Pathos Classic mk3. Tog se dade naći za možda mrvicu iznad 1k eura, frend ga je imao sa Soltanus Cricket elektrostatima, i to je bio jako dobar zvuk. Ako je mogao tjerati njih, ne vjerujem da je taj Sonus veći zalogaj.

Link to comment
Share on other sites

Слушао сам неких сат времена те кутије са Sugden A21a и неким Ротел цд плејером, Кимбер каблови 8ТС и Херо а струјни не знам. Звучало је веома пријатно, ненападно.... било је пре 7-8 година па се не сећам свих детаља само утисака.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Djole & Petar said:

Da, to je nešto, što i obično savetuju na net-u. Doduše sem Roksan pojačala, i možda Krell-a teško mogu da se nađu ispod 1000 EUR...

Još kad bih dobio dobro obrazloženje, zašto bi to bilo bolje od Abacus-a, čisto tehnički gledano, uzimajući u obzir specifičnost topologije (svestan sam da tranzistori u ABACUS-u nisu ništa posebno i da ih je dva po kanalu)😊

Sten hvala na savetima i meni se čini da lampaši nisu baš za Sonuse, mada ne bih imao ništa protiv jednog hybrida poput Pathos Logos-a. 🙂

Lično sam u očaju zbog akustike mog prostora i pozicioniranja, ali nemam prostora za eksperimentisanje, a ni sredtstava za ulaganje u akustiku prostora, iako sam imao prilike da se uverim u prednosti istog. Kod prijatelja u akustično obrađenom prostoru Monitor Audio RS8 zvuči pa skoro kao high end zvučnik, ali to je na žalost nešto što ne mogu sebi priuštiti iz previše razloga i životnih prioriteta. 

Да ли ми се чини или можеш ротирати цео систем за 90 степени на тај бочни зид?

Link to comment
Share on other sites

Na žalost,ne može, sa desne strane je pult od kuhinje koji ne vidiš, a tu je i trpezarijski deo. Sve zajedno čini jedan dnevni boravak od skoro 35m2 sa kuhinjom koja je odvojena pultom i trpezarijskim delom. Stan je u potkrovlju, jedan deo plafona je ravan, a drugi je pod kosim krovom. Egzotično za goste, ali za hi-fi užitak katastrofa.

Inače probao sam, čisto radi eksperimenta, zvuči bolje, ali bi za pun užitak morao da budem u kuhinji iza pulta☺️

Link to comment
Share on other sites

Dosta sam viđao na Zapadu da spajaju Sonus Faber sa Wadia uređajima, i u zavisnosti od muzičkog žanra mislim da bi takva kombinacija mogla da bude predmet razmatranja, pogotovo što se zna da su se Sonus Faber i Wadia udružili 2010. godine, što je, doduše nakon predstavljanja Toy serije, kao i pomenutog modela.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na razmišljanjima i trudu, vidim da je osnovni problem za sve pre svega nepoznanica koja je  priroda i kvalitet amp-a koji koristim, tako da ću izgleda morati da pristupim isprobavanju i poređenju, ako želim nešto da menjam.

Kada sam pokretao temu nadao sam se da će neki vaš empirijski i iskustveni pristup, da pomogne i eto naučio sam ili dobio potvrde da treba da isprobam neko relativno potentno pojačalo, probam i neki drugi kabl za zvučnike i vidim šta dobijam ili gubim, što ću verovatno i da probam iz čiste znatiželje, nije mi sigurno prvi put, a verovatno ni poslednji.

Ako je neko raspoložen za neki test, može poruka na PM, lako ćemo se dogovoriti.

Inače da odgovorim na post iznad, pojačalo ima svoj ALPS potenciometar, rešen na način kako sam opisao, dakle u pitanju je pasivno rešenje (kao da menjate otpornik koji je kod pojačala bez takvog rešenja fiksan). Preporuka proizvođača je da se pot drži na 12h, jer se smatra da je tada u optimalnom režimu i ima dovoljnu rezervu snage za većinu primene. Inače na pojačalu je pre bio prikačen Mission Cyrus Pre i nisam primetio neku razliku u zvuku, mada po testovima ABACUS najbolje radi kada je izvor direktno prikačen na ulaz pojačala i da se primeti ako se koristi nekvalitetan preamp (Cyrus Pre to svakako nije bio i sada mi je pomalo krivo (ako ništa drugo zbog više opcija na ulazu i daljinca) što se više ne nalazi u mom sistemu).

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Djole & Petar said:

Hvala svima na razmišljanjima i trudu, vidim da je osnovni problem za sve pre svega nepoznanica koja je  priroda i kvalitet amp-a koji koristim

Сад' погледах, јад и беда.

60-120c_amps.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...