Jump to content

Recommended Posts

Posted

E pa red je bio da se lepim slikama i merenjima pridruži i neki lični utisak. Pokupismo se @Father i ja za vikend i sedesmo kod Delije dok nije nestalo piva. Onako bez šale jedno puno radno vreme, neće se više preći da nas zove u goste. ?

Što se mog ličnog utiska tiče - sistem radi onako kako i izgleda. Pogledaš koliko su zvučnici visoki, naciljaš pogled u gornji kvadrant i odatle se jedan veliki i autoritivan zvuk u stilu "bioskopskog platna" razvija. Onda zamisiš koliko duboko idu ovako veliki zvučnici sa onako dva velika suba... i to stvarno tako i bude. Hoćeš filmsku muziku sa orguljama? Nema problema. Ono što je ipak zanimljivo je to da uprkos samoj ekstenziji i količini pritiska koji se tu generiše, sam bas je zapravo kontrolisaniji i zategnutiji nego u velikoj većini sistema, uključujući tu i bookshelf varijante. Taj kamen temeljac daje baš puno mesa celom zvuku, pa su i vokali i instrumenti vrlo puni sa vrlo jasnim i gotovo opipljivim telom. U nekim sistemima se kroz vazdušastu sredinu možeš prošetati, dok se ovde sa basistom možeš sudariti. Ko dolazi sa nešto svetlijih i tako vazdušastijih sistema bi u prvu ruku sigurno percipirao ovo kao nešto tamniji i tvrđi, bottom heavy zvuk. Lično sam i sam često "optuživan" da gajim midbass i midragne orjentisan zvuk pa sam se brzo pilagodio na taj boldovani karakter i zaista uživao u muzici. 

E sad, audiofil koji tuđem sistemu ne nađe makar nešto što bi po njemu moglo bolje je neiskren audiofil. ? Tako da je bilo nekih sitnica gde lične preferencije uzmu maha. Pričalo se i o detaljima gde je vlasnik sistema svesno odabrao tonalitet koji mu prija, poziciju sedenja koja ističe određen set kvaliteta a pomalo oduzme od nekog drugog aspekta zvuka. U principu ništa zaista akutno već stvari koje svi mi biramo na osnovu toga na šta se u zvuku najviše fiksiramo, šta nam smeta i šta nam baš prija. Najbolje od svega je što je Vlada većinu tih odluka doneo svesno i po svom ukusu pa mu zaista ne treba nikakav guru da ga uči kako treba da sluša, a takođe ni sam nije u tom fazonu što iskreno cenim. 

TL;DR

Bi dobro druženje i puno kulturnog i prijatnog razgovora na temu zvuka, ukusa, navika... Dobra se i muzika vrtela i baš je dobro zvučila, tako pade veče a da nismo ni primetili.

Posted

Na kraju svakog druženja koje je na dobrom nivou naravno dođeš kući sa Shazamovanim stvarima. Tako je bilo i ovog puta, prvo navikneš pogled da gleda metar niže... pustiš jednu akustičnu stvar i čuješ neki detalj u zvuku na koji si navikao, recimo neku dubinu scene koju gajiš... pa potapšeš sebe i svoj sistem po ramenu. Onda pustiš sledeću stvar i shvatiš da orgulje prosto neće iz bookshelfa, e mamicu im. Ali utešiš se jednim - pa ti ionako ne slušaš orgulje i filmsku muziku već tugaljive kantri cure sa gitarom. Uh, dobro je, idemo dalje. Onda uđeš u razmišljanje da li ti treba više ekstenzije i autoriteta u basu, a posle 8 sati kod Delije bi se reklo da ti treba... ? ili pak malo otvorenijih visokih i više vazduha oko izvođača što si onomad čuo tu i tamo i baš ti se svidelo. Da li to zavisi isključivo od tvog ukusa, izbora muzike, ili možda i od audiofilskog sveta sa kojim si se združio pa jedni na druge utičete... i da li je uopšte moguće imati sve to u jednom čak i kada cena ne igra ulogu? Ono što sa sigurnošću znam je da kad krenem u audiofilsko-filosofske misli, vreme je za još jedan viski i još jednu tugaljivu kantri curu. ?

Posted

Aibo,

Odlicno si opisao sistem. Svaka cast. Nego, morace Delija veci friz za pivo da kupi. :) 

Salim se Delija, i loza je odlicna.:thumbsup2

Cekam fathera, da sastavi tekst i posalje nam da procitamo.

25 minuta ranije, Iron man said:

Orgulje neće ni iz floorstandera od 50 000

Orgulje mogu da se slusaju u vrsackoj katedrali.  Ako te put navede. Dobro dosao.

https://www.vrsaconline.com/2016/11/08/kraljica-instrumenata-vredna-skoro-milion-evra-u-vrsackoj-katedrali/

orgulje1.jpg

Posted

Meteoroloske prilike (citaj: potop :)) za vikend su bile kao stvorene za pivo, muziku i druzenje, tako da smo se potrudili da to i iskoristimo.

Drago mi je sto sam konacno upoznao uzivo Srbu i Ivana. Ispricasmo se natenane o svemu i svacemu, naslusasmo se najrazlicitije muzike i prodje dan ocas posla. Rekao bih da smo se fino razumeli oko vecine tema uprkos razlicitim sistemima (i konceptima) i u nekim aspektima donekle razlicitim afinitietima.

Stvarno prijatno provedeno popodne :listen

p.s. Sledeci put pravim fotku pre piva - pomislice ljudi da od alkohola gubim fokus :D

IMG-20220820-191032.jpg

Posted

Orgulje zvuče kako treba tamo gde se nalaze i gde se svira, u katedrali.

Sve ostalo je približno kvalitetu, negde manje, negde više.

A što se tiče Delijinog sistema, nisam ga do sada čuo, ali nešto tako sam i pretpostavljao da je, kao što je opisao @Aibo, jer uz dve “super vage”, dva SVS-a, tih Dynaudio kutija i onoga kako se Vlada trudi oko sistema i kakav zvuk preferira, ništa drugo nisam ni očekivao da ću pročitati.

edit: @AiboTi ne odustaješ od hipi duge kose…?

Posted
1 sat ranije, Iron man said:

Pravićemo onda gradaciju koliko jako neće.

- Jel oće kod njega orgulje?

- Neće.

- A kod tebe?

- Tek kod mene neće. ?

4 minuta ranije, Delija said:

@Aibo

Pored odlicnog YT kanala, zreo si i za kolumnu u nekom Hi-Fi casopisu :)

Još par stotina uređaja, druženja i flaša nečeg odstajalog u hrastovini, da mi se izoštre misli i pero, pa ću predložiti Ljubi. ?

Posted

Da se ovako javno zahvalim na odlično provedenih osam sati kod Vlade u društvu sa Srbom.

Aibo je uglavnom sve lepo preneo. Sistem impozantno kontroliše svaki šum, tako da se kompleksne gužve i dinamični pasaži sa lakoćom prate.

Sve što mi je nedostajalo sam prodiskutovao sa vlasnikom sistema koji je jasno obrazložio zašto i kako je svesno to žrtvovao.

Najveća impresija je prisutnost, kvalitet i vrhunska povezanost najnižih bass deonica sa ostatkom zvuka. Pomenute orgulje i na jednoj mojoj test numeri izuzetno nizak odziv brutalno kontrolisan. Iskreno :klanjanje

Svakako, izvanredno iskustvo i dobar štimung koji se nadam da će se nastaviti. Poziv za BGD je otvoren!

:cheers

Posted
6 sati ranije, nesone said:

Aibo,

Odlicno si opisao sistem. Svaka cast. Nego, morace Delija veci friz za pivo da kupi. :) 

Salim se Delija, i loza je odlicna.:thumbsup2

Cekam fathera, da sastavi tekst i posalje nam da procitamo.

Orgulje mogu da se slusaju u vrsackoj katedrali.  Ako te put navede. Dobro dosao.

https://www.vrsaconline.com/2016/11/08/kraljica-instrumenata-vredna-skoro-milion-evra-u-vrsackoj-katedrali/

orgulje1.jpg

Hvala za info i poziv.

Kad  slušam orgulje u katedrali  (Bacha) izlažem se realnoj opasnosti  da postanem religiozan

Posted

@Father

Hvala vama na druzenju. Uvek ste dobrodosli :thumbsup2

Fino smo se ispricali oko muzike i zvuka generalno, a i oko konkretnog sistema i njegovih vrlina i mana, kojih, naravno, ima. Kompromisi - ne moze im se pobeci.  A i radicemo na tome da bude jos bolje.

Vrlo rado se odazivam pozivu za gostovanje u BG-u :cheers

Posted
7 sati ranije, Iron man said:

Fizika. Iluzorno je ocekivati u sobi realan zvuk orgulja.

Mozemo da probamo bar da sto bolje to simuliramo.

Posted

Po obicaju teatralizuje malo :), ali i ja se ozbiljno najezim kad cujem orgulje uzivo. Zvuk koji uliva strahopostovanje. Mocan je, moras priznati. Oseca se u "kostima".

Posted

Šta ste se svi toliko uhvatili za orgulje. Pomenute su u kontekstu kvaliteta koji se retko čuje u sistemima, a kao kompliment Deliji na vrhunski uklopljenom fundamentu zvučne slike. Album je bio: Rutter: Requiem & 5 Anthems, Turtle Creek Chorale, 1997

https://tidal.com/browse/album/45718148

640x640.jpg

Ne znam koja je numera bila, ali mi se čini da je Track 11. VII Lux aeterna

Posted

Orgulje i nisu neki test

Ako ste uspeli da prebrojite zenske vokale u horu,gde koja stoji i sta je taj dan doruckovala,:Dto je jedini validni test:thumbsup2

Posted
3 sati ranije, Father said:

Album je bio: Rutter: Requiem & 5 Anthems, Turtle Creek Chorale, 1997

https://tidal.com/browse/album/45718148

640x640.jpg

Ne znam koja je numera bila, ali mi se čini da je Track 11. VII Lux aeterna

Slusali smo konkretno sedmi track - Requiem: III. Pie Jesu

Inace, album sam prvi put cuo kod @Филип-a. Primarno mi je kod njega brutalno zvucao vokal (soliste) u ambijentu na snimku i to je nesto u cemu Contour 60 nikako nije mogao da parira Vivid-ima. Vrlo moguce da Vivid tuce u tome i Confidence, ali su mu se sigurno bar fino priblizili.

Posted
3 sati ranije, Delija said:

Slusali smo konkretno sedmi track - Requiem: III. Pie Jesu

Inace, album sam prvi put cuo kod @Филип-a. Primarno mi je kod njega brutalno zvucao vokal (soliste) u ambijentu na snimku i to je nesto u cemu Contour 60 nikako nije mogao da parira Vivid-ima. Vrlo moguce da Vivid tuce u tome i Confidence, ali su mu se sigurno bar fino priblizili.

..bala Vas muzika :D..nije valjda jedna stvar koja odlusuje sta valja,sta ne valja ?...nisam iz Dyno kluba,al dajte sa malo uozbiljiti :lol:

Posted

Nije. Naravno. Ali je prilicno dobar "demo" za mnoge aspekte reprodukcije. Izmedju ostalog sjajno prezentuje i kvalitet i dubinu basa, kao i znacaj istog za prezentovanje ambijenta i grandioznosti prostora u kom je snimak napravljen. Ali daleko od toga da je samo to - "gadja" vecinu onoga sto trazimo od Hi-Fi sistema u apsolutnom smislu.