Jump to content


Toza

Članovi
  • Posts

    2,962
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

1 Follower

About Toza

  • Birthday 01/02/1966

Profile Information

  • Gender
    Male

Recent Profile Visitors

4,698 profile views

Toza's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

  • Conversation Starter
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. Neomj tako. Problem je nerazumijevanje elementarnih stvari. Problem je i duboki zaron u nauku opet bez razumijevanja elementarnih stvari Ovo je audio forum koji okuplja ljude raznih zanimanja i profila i to nerazumijevanje je razumljivo za većinu. Međutim, postoji dosta ljudi i iz struke kojima manjka razumijevanje osnovnih stvari i to je problem. Trudio sam se da budem jasan i da koristim termine na ispravan način. Oni kažu, i u pravu su, da se SIGNAL u polju sa različitim dielektricima prostire različitom brzinom. Ajmo iz početka po ko zna koji put... Signal je talas i za njegovo prostiranje je potreban medijum. Taj medijum u našem "audio" slučaju je elektromagnetno polje koje stvara struja kroz provodnik. C je podrazumijevana oznaka za veličinu koja predstavlja brzinu svjetlosri u vakumu. Brzina signala kroz elektromagnetno polje je manja od brzine svjetlosti u vakumu i uobičajeno iznosi oko 0,7c Elektromagnetno polje obuhvata otprilike oko 1,5 puta veličine provodnika, što znači da potpuno obuhvata dielektrik i penetrira u metalni dio provodnika. Ograničavajući faktor za brzinu prostiranja SIGNALA je izolator. Uf...
  2. Ne bi trebalo da te zbunjuje jedna "poprilično fundamentalna stvar". Autor je nažalost ili na sreću u pravu. Zaista su u pitanju elementarne stvari. Elektromagnetno polje nije ograničeno isključivo i samo na metal već "izlazi" izvan provodnika... u zavisnosti od... Što će reći da obuhvata i izolator. Brzina prostiranja signala u elektromagnetnom polju naravno da je ograničena brzinom prostiranja u dielektriku jer je brzina u dielektriku manja nego u metalu. Brzina u elektromagnetnom polju koju stvara struja u provodniku naravno da nije jednaka brzini svjetlosri u vakumu zbog raznoraznih ograničenja.... I tako... elementarne stvari.... Valjalo bi se malo podsjetiti.
  3. Upravo je u tome poenta. Vatamo se za tešku nauku i sve znamo i u sve se razumijemo samo ne umijemo da namjestimo zvuk u svojoj kući.
  4. @sondek...(slaba ti koncentracija)... Slaba, dašta. Kao i Vorumaško poznavanje fizike. Nisam ja alhemičar zato što prkosim fizici, nego zato što prkosim nepoznavanju fizike.
  5. Ne treba ni pokušavati da se izvuku paralele sa zvukom tih matorih kefova. Zvuk martena i tih matoraca nema dodirnih tačaka.
  6. Nemoj tako. Imao sam priliku da poslušam to kod Laleta i to je sviralo ozbiljno dobro obzirom da su novi i nerazrađeni i zvučnici i pojačalo. Ozbiljno dobra scena i ozbiljno dobar 3D sve tako sirovo. Naravno da ne mogu da kažem da sam to čuo u punom sjaju, ali je potencijal respektabilan! Jedva čekam, a načekaću se, da sve to legne i prosvira u punom sjaju.
  7. Hahaha, e pa ja se uobičajeno ne slažem sa skoro svima Niti znam kako zvuče pasivni radijatori, niti se slažem da iz malih kutija nema velikog zvuka, niti sam protiv fizike...
  8. Eto vidiš kako je lako. Nego, živimo u takvom vremenu... Men se čini da ste se skupili na ovoj temi da Vi kolektivno zahebete fiziku... Mante se Toze.
  9. Šta ste me spopali. Nije Toza protiv fizike.
  10. E pa šta ćeš. Dobro, nema velikog zvuka iz malih kutija. Ko sam ja da kažem drugačije?
  11. S druge strane tih 40Hz je za mog druga Deliju samo mid bas. Bas frik, šta ćeš.
  12. Ima i malih zvučnika skupih k'o otrov.
  13. I to što kažeš. Makar sam rasčistio da ne želim igranku sa sabovima, kao ni sa gramofonom.
  14. Mislim, zar nije bolje da fali malo basa nego da fali više od pola muzike sa problemima u basu?
  15. Ja se i dalje pitam ima li muzike iznad 40Hz. Uašto mora jednostavno kad može komplikovano.... Imaš problem sa modovima ispod 40Hz... šta će ti sirovina koja pravi problem? Uzmeš nešto do 40Hz i mirna Bačka, a i Srem i Banat... A može i komplikovano... Dva SVS suba, minimum, što veća to bolja, što više to bolje, i provedeš ostatak života igrajući se s njima, sa DSP i šiljeći patku na forumu šta je bolje... Najbolje je bez problema, ali onda život nema svrhu.
×
×
  • Create New...