Jump to content


Toza

Članovi
 • Posts

  2,956
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

1 Follower

About Toza

 • Birthday 01/02/1966

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

4,015 profile views

Toza's Achievements

 1. Hahaha, e pa ja se uobičajeno ne slažem sa skoro svima Niti znam kako zvuče pasivni radijatori, niti se slažem da iz malih kutija nema velikog zvuka, niti sam protiv fizike...
 2. Eto vidiš kako je lako. Nego, živimo u takvom vremenu... Men se čini da ste se skupili na ovoj temi da Vi kolektivno zahebete fiziku... Mante se Toze.
 3. Šta ste me spopali. Nije Toza protiv fizike.
 4. E pa šta ćeš. Dobro, nema velikog zvuka iz malih kutija. Ko sam ja da kažem drugačije?
 5. S druge strane tih 40Hz je za mog druga Deliju samo mid bas. Bas frik, šta ćeš.
 6. Ima i malih zvučnika skupih k'o otrov.
 7. I to što kažeš. Makar sam rasčistio da ne želim igranku sa sabovima, kao ni sa gramofonom.
 8. Mislim, zar nije bolje da fali malo basa nego da fali više od pola muzike sa problemima u basu?
 9. Ja se i dalje pitam ima li muzike iznad 40Hz. Uašto mora jednostavno kad može komplikovano.... Imaš problem sa modovima ispod 40Hz... šta će ti sirovina koja pravi problem? Uzmeš nešto do 40Hz i mirna Bačka, a i Srem i Banat... A može i komplikovano... Dva SVS suba, minimum, što veća to bolja, što više to bolje, i provedeš ostatak života igrajući se s njima, sa DSP i šiljeći patku na forumu šta je bolje... Najbolje je bez problema, ali onda život nema svrhu.
 10. Neki bi rekli da nema definisanog basa bez TL.
 11. Pitam se da li postoji muzika iznad 40Hz?
 12. Ima nešto na snimku i kad nije dobar. Slušam i džez iz 50'ih gdje se sve dešava u lijevom i desnom kanalu. Sredine scene nema. Ali, postoji dubina po kanalu i instrumenti nisu utisnuti jedan u drugi nego imaju svoju poziciju po dubini. I ne izlazi zvuk iz zvučnika nego iza njega ili malo oko njega. Postoji i informacija o ambijentu i timbar i to uopšte nije loše. Loše je kad se to sluša na lošem sistemu.
 13. Sa ovim sam apsolutno saglasan. Naročito sa snimcima 56' te pa do 60' i neke. Prosto fantastičan prostor.
 14. Nešto si pobrkao. Ne pričam o plaćanju konzumenata, nego o producentima i stvaraocima. Zar stvarno mislite da su oni toliko bogati i dokoni da plaćaju muzičare u studiju, zakup i sve ostalo... ili učešće na koncertu, hranu, smješraj itd... a da to mi, konzumenti, ne treba da čujemo? Potpuno druga stvar su nesavršene sprave i za produkciju i za reprodukciju. Pravo pitanje je da li su producenti 50' ih godina uoošte imali predstavu šta su snimili? Moje mišljenje je da nisu imali pojma šta je sve zabilježeno na snimku. Ali, nekad se drugačije radilo i standardi su bili drugačiji. Danas, dođe moj komšija, omladinac, i kaže da se bavi muzičkom produkcijom. Radi za računarom i koss slušalicama i umislio je da je ekspert. Dođe kod mene da mi prezentuje svoj rad i obojica prasnemo u smijeh. Srećom pa kapira kolika je neznalica i na kakvoj katastrofi od opreme radi.
 15. Iziritiran odoh u q krasni. Ne znam više šta pričam (pišem). Ali, stvarno je dosta ovog patosa od audiofilske nauke. Harmonici, tamte, vamte, pa brate, ko god je to rekao, što ne napraviš takvu spravu da se na njoj čuju ti harmonici kad sve znaš nego čitav život praviš kršine ali se zato pametuje... Neko mi jednom reče da ja samo imam sreću sa englezima i da su složile kockice... kakvo ludilo.... Kakve veze ima sreća da ti sistem svira ono čega nema na snimku i da izmišlja prostor? Alhemija. Čista magija. Što se mene tiče, to je nemoguće. Ali da postoje dooobri sistemi koji sviraju jako dobro, i prikazuju šta ima na snimku, ima ih više nego audiofila na ovom forumu koji su uopšte čuli takve sisteme.
×
×
 • Create New...