空也 Posted June 17, 2024 Report Posted June 17, 2024 Upravo tako! Svaki panel se sastoji od okvira od punijeg materijala, kartonsko saće je u sredini, a "poklopce" sendviča čine slojevi od lesonita ili tankog medijapana. U zavisnosti od vrste i veličine panela negde postoje i ojačane zone u sredini. Quote
pompi Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Ja sam police napravio sam. Iverica, šest nezavisnih polica, ledja od lesonita, naslaganih jadna na drugu. Iskreno, ne nalazim joj zamerke Quote
Mingus,Mingus Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Odlicna polica.Koliko je stalo ploca i koliko je svakoj pregradi. Quote
pompi Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 2 sati ranije, Mingus,Mingus said: Odlicna polica.Koliko je stalo ploca i koliko je svakoj pregradi. Hvala Pa.. zavisno od toga da li je omot gatefold ili ne i uzevši u obzir debljinu zaštitnih folija smatram da je neki prosek 36-40 LP-a po pregradi, da im bude lepo a i meni dok ih listam. Kada bih je pravio opet promenio bih samo širinu. Gledao bih da tri ploče stanu po dužini police, (npr. kad fotografišem frontove), bez da jedna preklapa drugu. Inače, sve su ovo neki otpaci od starih ormana, kreveta i sl., puna iverica, prešmigrlana ručno i ofarbana. Sasvim stabilna. Quote
Parton Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Priznajem samo police gde se ploče listaju spreda, dok stojiš, kao u prodavnicama ploča...ali to zahteva mnogo prostora... Quote
Mingus,Mingus Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Kartonsko saće je u sredini, o kom proizvodjacu je rec Ikea ili Yisk. Quote
Krca44 Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Ikea naravno - pa sta ti mislis kako se postaje jedan od najbogatijih i to bogatstvo uvecava ? Zivis u Svici - ne placas porez svojoj drzavi i pravis police od kartona da ti bogatstvo postane deset puta vece. Quote
sondek Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Zato i jesam u startu napisao kakav je to krš od materijala, shvativši sta je unutra. Sklopili je sin i ja, on seo a on krc, krc krenula da se uvija kartončina. Uzas. Od sramote da u tome drzim ploče sam i napravio i leđa i dno odmah da ne prosviraju točkovi i ne raspadne se. Imaju tu neka pojačanja al sve u svemu krš sa dobrim marketingom. Kvalitet ko američka kuća ?Treba prodati sa zaradom policu i da to na kraju košta 7900 dindzi, a iole dobar materijal bez majstora x2. Da odeš kod čestito stolara pa da vidiš cenu za takvu policu. Našeg prosečnog majstora bi ubila sramota da tako nesto napravi. Ako ne sramota, a ono prvih par koji bi je poručili... a vizuelno Kalax čista petica, spolja gladac iznutra jadac. Quote
Dražo Posted June 18, 2024 Report Posted June 18, 2024 Evo moje police (ustvari jedne od polica), koju cu samo umnozavati kako kolekcija vinila raste (sirina je prilagodljiva, u skladu sa raspolozivim prostorom u slusaoni). U ovu policu staje oko 250 vinila (50 po pregradi). Vrlo je jaka, jaca od bilo kakvog "kalax-a" i sl. Konstrukcija je od cevi 16x16 (od nazad i bocno, sa fronta ne), polja su popunjena blazujkom * 10mm (bocno, nazad, gore, dole), unutrasnje pregrade su od blazujke 6mm. Metalnu konstrukciju je iskrojio/izvario bravar, ostalo sam uradio ja. * blazujka iz vise razloga - vrlo je cvrsta, pri obradi znatno postojanija od iverice (i od spera), ima vec mat crni zastitni povrsinski sloj estetski vrlo prijemciv (takodje vrlo postojan), i pri tom se vinili lepo klizaju po tom sloju (izvlace i vracaju) Cena ove police: - cevi i bravar: 1600 din - blazujka: 5200 din - sivi metalik sprej: 400 din Ukupno: 7200 din Quote
NShappy Posted June 21, 2024 Report Posted June 21, 2024 Kod Kalax police, količina tereta koji može da podnese jako zavisi od toga kako je postavljena. Svako ko se malo razume u statiku će odmah da potvrdi da ovako postavljena polica: ...može da podnese daleko veći teret nego postavljena ovako: Nadam se da ne moram da objašnjavam zašto... U prvom primeru, polica može nositi bukvalno par stotina kila ravnomerno raspoređenih po boksovima police. Na drugom primeru, postoji velika opasnost da prevelika težina u jednom boksu police smakne nosače koji drže jedan taj horizontalni element. Ako je već držimo ovako i napunimo je pločama, obavezno je dodavanje još nekih nosača na svaku pojedinačnu poličicu. Problem može biti padanje cele police u stranu, (kao na nekoj ranije postavljenoj slici), (oba načina postavljanja su osetljiva na to), ali to se lako rešava ili šrafljenjem gornjeg dela police za zid, dovoljno u dve tačke, uglavljivanjem police između npr. zidova koji joj ne daju da krene u stranu, ili stavljanjem nekih leđa koja mogu biti i od lesonita. Za lesonit je bitno da bude na što više mesta pričvršćen na daske police. On 18. 6. 2024. at 21:13, sondek said: ...on seo a on krc, krc krenula da se uvija kartončina. Materijal Kalax-a je tipična rešetka. Vrlo čvrsta ali laka konstrukcija. Tako debeli okvir i te police, veći Kalax od punog materijala bi sam bio težak 100-tinak kg. Ali ovakav, nije čvrst na koncentrisana opterećenja. Opterećenja ravnomerno raspoređena na celu površinu svih polica, Kalax može da podnese zaista mnogo. Da je sin legao celom svojom dužinom (koliko je visok) na policu, ne bi bilo problema. Ako je seo na jedan mali deo police, naravno da ju je preopteretio. Znaš ono, kada se testira most, krene kolona od 100-200 kamiona punih tucanika preko njega, celom dužinom mosta. Most podnese. Meri se ugib. Ali ako bi sve te kamione (nekako) nagurao na isto mesto na mostu, na malu površinu, puk'o bi samo tako. Odoše svi u peršun. Quote
sondek Posted June 21, 2024 Report Posted June 21, 2024 Nemam ja nikakav problem sa Kalaksom, ušrafljen je u 4 ojačane tačke predviđene za to prema uputstvu, u čvrsta leđa sto nebi ni radio da sam mogao da je utiplam u zid. Dno sam napravio velikim delom i zbog nosivosti točkića, ali i zbog toga sto u srednjem delu nema ojačanja pa sam se bojao tog saća, nagledao sam se supermen zahvata po kraftmaster vratima koja su sličan shit. Malo je taj univer preko mere ali je uzet kao restl za neku smešnu sumu. Nije moj kalax taj na tvojoj slici, već 4x2. Ima samo jedan neresiv problem- Nakupilo se ploča ispred njega za jos jedan i zato se menja... A i nasao sam pristupačnije i preglednije mesto za ploče, biće super sve sa led trakom da se "ne bečim" i ne lomatam više oko pregledanja ploča Quote
ketklou Posted June 22, 2024 Report Posted June 22, 2024 Polozeni kalaxi jedan na drugi su dobitna kombinacija. 4 kalaxa jedan na drugom cu neverovatno izdrzljiva i stabilna polica koja se sigurno nece ugibati. dovoljna za 800 ploca A dobitak u tezini same police je nemerljiv. Jeste karton, ali odlicno dizajniran i estetski nenadje#iv. Ima svoje limite, naravno, ali za nas sa vinilima je vise nego ok. Quote
Krca44 Posted June 22, 2024 Report Posted June 22, 2024 On 6/21/2024 at 12:03 PM, NShappy said: Znaš ono, kada se testira most, krene kolona od 100-200 kamiona punih tucanika preko njega, celom dužinom mosta. Most podnese. Meri se ugib. Ali ako bi sve te kamione (nekako) nagurao na isto mesto na mostu, na malu površinu, puk'o bi samo tako. Odoše svi u peršun. Eh za ovaj primer je bitan i ritam prolaska - ako dizajn nije dobar ima da pukne most kad vojska krene da marsira u ritmu. Quote
Recommended Posts