Jump to content

空也

Članovi
 • Posts

  3,751
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About 空也

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

8,029 profile views

空也's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Conversation Starter
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Dedicated

Recent Badges

 1. Pa i ne mora. Ja ploče okrećem ili stavljam nove "u letu" dok se tanjir vrti. Gde da svaki čas palim i gasim gramofon, akam mu prekidače i motor.
 2. Ti planiraš da ti taj prekidač isključi motor gramofona kada ručica stigne do kraja ploče? Kako taj prekidač funkcioniše? Šta se dešava kada odslušaš prvu stranu ploče (igla je u unutrašnjoj brazdi i motor se ugasio) pa poželiš da okreneš drugu stranu, ili da završiš sa slušanjem i odložiš ploču u omot? Čim podigneš ručicu i kreneš da je vratiš u početni položaj (kako bi mogao da skineš ploču), motor će se odmah ponovo uključiti i bez potrebe početi da vrti? ...Pa ćeš po vraćanju ručice na odmorište ponovo odmah morati da ga gasiš kako bi skinuo ploču? Gasi-pali-gasi? Batali to. Već skoro pola veka koristim isključivo manuelne gramofone i nikada nisam imao potrebu za nekim vidom automatike. Moj predlog ti je da ne srljaš odmah u modifikacije, već da koristiš gramofon takav kakav je. Daj mu šansu, možda ćeš videti da nije tako strašno ustati i odmah okrenuti ploču ili ugasiti gramofon ručno. Pa ako ipak utvrdiš da ti tako nešto predstavlja stvaran problem u životu, onda kreni da ga budžiš.
 3. Ništa ne košta da probaš, baš sam to hteo da ti predložim! Slušao sam isključivo sa četkicom, par puta probao bez nje i ne pamtim da je bilo neke razlike. Doduše to je bilo jako davno, pre nego što su postojali audiofili! Slušala se energičnija muzika, pa mi se čak više sviđao zvuk drugarove jeftine Technics EPC270C zvučnice koja je imala više "živine" u zvuku. Onda sam prešao na Ortofon i Stanton je završio u fijoci da čeka bolje dane.
 4. Što se četkica tiče, one su pored skupljanja prašine imale i funkciju delimičnog prigušivanja rezonancija ručice, slično kao i ugrađene četkice u pojedinim Shure zvučnicama: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/the-brush-on-pickering-and-stanton-carts.51258/ The brush also worked very effectively at damping out low frequency resonance, and best of all (at least to me) was that it dampened the tonearm itself to allow it to play warped records. Jedini problem je što novije aftermarket igle imaju lošije četice (deblje i kruće dlake) od originalnih. Ja sam sačuvao originalne Stanton četkice sa starih igala, za svaki slučaj ako nekada ponovo budem montirao moju 681EEE.
 5. Prazno ti je Quote polje, pa ne znam na šta se odnosi pitanje.
 6. Pored Mogami-ja 2549 kojeg je Sondek pomenuo, nije loš izbor ni Klotz AS110W koji je REGA koristila za interkonekte za njihove gramofone: https://www.audiopro.rs/proizvod/klotz-ac110sw-audio-kabl?idPro=963 Ima nisku kapacitativnost od 65pF/m: https://shop.klotz-ais.com/pub/Graphics/Spezialseite/AC110SW_e.pdf A dobar je i Klotz MC5000: https://www.audiopro.rs/proizvod/klotz-mc5000-mikrofondski-kabl?idPro=984 ...kapacitativnost 55pF/m: https://shop.klotz-ais.com/mc5000.html Mogami 2549: https://www.player.rs/kablovi-i-konektori/mikrofonski-kablovi/na-metar-mikrofonski/mogami-2549-microphone-cable https://mogamicable.com/category/bulk/microphone/quality_balanced/
 7. Najbolje bi trebalo da su ove Jico sa Shibata vrhom: https://www.jico-stylus.com/product/d6800eee-s/ https://www.jico-stylus.com/product/d4500q/ ...ali su i nešto skuplje. Ima doduše i ova Tonar Shibata made in Japan (što može da znači da je prozvođač i dalje Jico) za manje para: Naravno, objektivni kvalitet vrha igle ne znači da će se nekome neki drugi tip vrha neće subjektivno više sviđati. Evo ovde se autoru Stereophile-a više sviđao zvuk Stanton-a 681 sa jeftinijom sferičnom iglom: https://www.stereophile.com/content/stanton-681ee-681a-phono-cartridges Stanton/Pickering zvuk se dijametralno razlikuje od zvuka Audio Technica zvučnica koje su ovde predložene. Imam i Stanton 681 EEE i Audio Technica AT-440MLb (ekvivalent VM540ML) i ne mislim da si pogrešio što si rešio da čuješ kako taj Pickering svira. Možda ti legne a možda i ne, barem si probao. Stanton/Pickering imaju topliji mekani vintage zvuk (za moj ukus možda previše mekan) dok su AT detaljnije i ponekad mogu da budu oštrije. Ja lično preferiram Ortofon. Stanton/Pickering zvučnice su prilično osetljive na ukupnu kapacitativnost (kabl + phono preamp), tako da ako ista nije odgovarajuća (dovoljno niska) kvalitet zvuka može trpeti. To se pominje i u gore linkovanom Stereophile testu.
 8. Pickering XV-15 (isto što i Stanton 680-681) = moving iron. Pickering XSV (isto što i Stanton 881-880-981-980) = moving magnet. 625E je samo oznaka za iglu (E = eliptična) koja je fabrički bila isporučivana uz tvoj model zvučnice. Ovde imaš sve moguće varijante igala za nju: https://www.dacapoaudio.com/1742-Pickering-XV-15-styli.html Pickering/Stanton compatibility Pickering XV-15 series is technically and mechanically identical to the Stanton 680/681 series. That means that if a specific Pickering needle with for example an elliptical tip is out of stock, you can choose the equivalent Stanton stylus. Pickering V-15 series is equivalent to the Stanton 500 series and the styli are interchangeable. The cartridges are based on the moving iron technique. Pickering XV-15 series is equivalent to the Stanton 68X series and the styli are interchangeable. The cartridges are based on the moving iron technique. Pickering XSV series is equivalent to the Stanton 881 series. The cartridges are based on moving magnet technique.
 9. Pickering XV15 je isto što i Stanton 681 Igle su im kompatibilne, tako da na tvoju zvučnicu pašu i Stanton igle (zamenske ili originali): Walter Stanton started working as an engineer for Pickering, and then bought the company. Many of their offerings were almost identical, despite the different brands – see http://articles.sfgate.com/2001-04-...nograph-cartridge-mr-stanton-cartridge-design . The Stanton 680/681 series are identical to the Pickering XV-15 series – the 681EEE in Pickering form was known as the Pickering XV-15 1200E, and the bodies were identical – the only major difference was in the brushes attached to the stylus assemblies, and how the styli fitted to the cartridge body. You could (and can still) use either brand of stylus. Essentially, if you use the better 681EEE (elliptical) or 681EEE-S (stereohedron) styli, or the XV-15 1200E (elliptical) or 1800S (stereohedron) styli on your XV-15, you’ll be getting the same cartridge as the 681EEE or slightly better 681EEE-S – exactly the same sound. So it’s not worth buying the 681EEE. However, there are quite a few different styli that can be fitted to the 680/681/XV-15 series, so they vary from good to excellent in sound quality, depending on the stylus fitted. The Stanton styli fit slightly more securely, and the brushes are slightly better. The 681EEE series are also calibrated, so were guaranteed to be the same in frequency response and sound when those original Stanton 681EEE styli were fitted. however, due to Walter O. Stanton's strange method of keeping the factories seperate, their offerings were always slightly different, and that's confirmed by Stanton/Pickering insiders - do a web search and you can find their knowledge.
 10. Mi smo bili na PTT KDS-u koji je bio jedini kablovski provajder u našem kraju na Novom Beogradu. MTS je kupio KDS i ugasio ga, praktično prisilno preuzevši sve korisnike pošto konkurencija tada nije imala pristup. Tek nedavno smo u zgradi dobili i ostale provajdere. Dvogodišnji ugovor nam ističe uskoro pa ćemo da vidimo šta ćemo.
 11. ....Naravno, svestan sam da Android po default-u radi resampling i da stvari nisu savršene, ali džabe je džabe! Nisam probao da mu na USB zakačim HiFace Two, a čini mi se da postoje i neki plejeri/aplikacije koji zaobilaze ograničenja Androida? Nemam želje ni vremena da se detaljnije bavim time pošto pitanje strimera već imam rešeno, ali ako neko želi da se igra eto ideje.
 12. Ako neko od vas ima viška MTS Iris STB, možda ni ne znate da imate i strimer za džabe! Mi smo kada smo silom prilika prelazili na MTS optiku, u okviru nekakve akcije dobili još jedan uređaj besplatno. Čamio je par godina u fijoci, dok iz dosade nisam uzeo da se malo poigram sa njim. U pitanju je Android box, na netu sam pronašao šifru za otključavanje (hint: Iris TV box tema na Benchmark.rs forumu) i u setovanjima umesto automatskog podizanja Iris TV aplikacije izabrao App launcher. Sada kada uređaj uključim dobijam pristup desktopu sa aplikacijama. Prvo sam u podešavanjima uključio WiFi i povezao ga na kućnu mrežu. Na uređaju je već instaliran file manager tako da nisam imao nikakvih problema da sa USB fleša instaliram Qobuz i još par aplikacija, skinutih sa APK Mirror sajta. Qobuz radi bez problema, jedino što moram da ga kontrolišem mišem (box ima dva USB porta). Edit: Zaboravih, morao sam da instaliram i aplikaciju za rotaciju ekrana, pošto mi se iz nekg razloga Qobuz pokretao u vertikalnom formatu (rotiran za 90 stepeni). Izlazi su optički i 3.5mm analogni. Preko optičkog izlaza, uz neki najkrš optički kabl od 10m (ovaj tanki plavi na slici dole) koji mi se takođe zatekao u kući, zvuk je iznenađujuće prihvatljiv. Malo mu fali "živine" ali za neko pozadinsko slušanje je super. Ne znam da li bi se nešto dobilo sa boljim kablom.
 13. Ja još uvek koristim stari originalni SO .iso sa Ubuntu 16 i custom RT SO kernelom, mislim da je verzija SO 1.8.x Koristim samo LMS i Squeezelite, tako da mi ažurnost sistema nije bitna za ostale programe. Apgrejdovao sam Socket IO na najnoviji zbog LMS plaginova i sve radi kao sat, LMS komponente se apdejtuju bez problema. Pošto mi sve radi kako treba i zadovoljan sam sa zvukom, mrzi me da se zezam sa formatiranjem SSD-a i ponovnim kopiranjem cele muzičke kolekcije samo zbog novije Ubuntu verzije.
 14. Tako je! U vatru sa tim đavoljim zapadnjačkim napravama! 🔥⚡ Pa da se vratimo korenima, samo frule i gusle da nam sviraju u kući! 😂 Oni se barem na toploti šire a na hladnoći skupljaju kako je u svetim knjigama propisano, a ne kao ovo zlo od američke gume! 👽
×
×
 • Create New...