Jump to content

空也

Članovi
 • Posts

  3,617
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About 空也

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

7,210 profile views

空也's Achievements

 1. 空也

  Amp za Kef

  Moji AR-90 su 87dB, impedansa im pada na 3,2 oma, što bi trebalo da znači da predstavljaju veće opterećenje za pojačalo od KEF 104.2. Rade super sa Cyrus Two + PSX, a, kada sam Dvojku dao na osvežavanje kondenzatora, slušao sam ih i sa mojim starim Cyrus One i to je sasvim fino radilo pošto nisam preterivao sa glasnoćom. Karakter zvuka je bio isti i ne sećam se da mi je, sa izuzetkom glasnoće, nešto ključno bitno falilo kod Keca u odnosu na Dvojku. Doduše davno je bilo i nisam radio nikakav A/B test. Možda da iskoristiš ponudu kolege @zbrujic -a i probaš njegovu Dvojku sa PSX-om i utvrdiš gde je u odnosu na klot Keca.
 2. 空也

  Amp za Kef

  Što je još najbolje, Cyrus One i Two imaju potpuno istu štampanu ploču! Tako da se montažom konektora na prazno mesto na ploči (uz bušenje otvora pozadi na plastičnom delu kućišta), i Cyrus One možda može napajati putem PSX-a! Cyrus One u startu ima slabiji trafo od klot Cyrus-a Two i manje glavne kondenzatore u napajanju, tako da je delom možda i to razlog za manju deklarisanu snagu. Ne znam koliko im se izlazni tranzistori razlikuju. Promenom izlaznih tranzistora i dodavanjem PSX-a, Cyrus One bi možda praktično bilo moguće pretvoriti u Cyrus Two! A možda bi i sama upotreba PSX-a na "Kecu" donela dovoljna poboljšanja. Trebalo bi detaljnije pogledati šeme oba pojačala i utvrditi da li postoje neke razlike u vrednosti komponenata koje bi bile značajne u slučaju upotrebe eksternog napajanja. Da ne bude BUM! Da, razlika je i ta što je na PCB-u "Keca" nepopunjen deo za MC gramofonsku sekciju, ali za onoga ko nema MC zvučnicu to nema nikakvog značaja.
 3. 空也

  Amp za Kef

  Ma da! Čak onaj donji deo na šemi sa LM regulatorima nije potreban za napajanje Dvojke (koristi se samo za onaj njihov stari CD plejer), tako da je stvar još jednostavnija. Samo trafo, nešto otpornika, dioda i kondenzatora i to je to! Ovo je šema bez nepotrebnog viška:
 4. 空也

  Amp za Kef

  Kod Dvojke je u pitanju stariji model napajanja, klasični PSX, koji je dosta jednostavniji i nema varijabilnih napona. Ima dosta toga na netu na temu kloniranja PSX-a: https://www.diyaudio.com/community/threads/building-a-cyrus-psx.266050/ A evo i specifikacija, delimičnog spiska delova i kompletne šeme:
 5. 空也

  Amp za Kef

  Ako nisi, kao ja, vezan za taj specifični drajv i adrenalin koje daju stari Cyrus-i, Rega ne deluje nimalo loše. Jedan zanimljiv test od pre par godina: https://www.whathifi.com/features/old-amplifier-vs-new-amplifier-which-is-better Testirani su stara Cyrus Dvojka i nova Rega Brio. Dvojka, koja je na neki način bila hendikepirana odsustvom PSX-a, se nije loše pokazala za pojačalo staro više od 30 godina.
 6. 空也

  Amp za Kef

  Ako ti se zvuk Cyrus-a već sviđa, ja bih sačekao da naleti Dvojka sa PSX-om. Svako malo pa se pojave na KP. Ja sam prošao isti put: imao Cyrus One, prešao na zahtevnije kutije i krenuo u potragu za novim pojačalom. Tokom par godina sam svašta probao - jača, skuplja, izvikanija pojačala, sa nekima od njih se moglo živeti, ... ali neki crv mi je govorio da to nije to, što se i potvrdilo kada sam na kraju uzeo Dvojku sa PSX-om. Od tada, evo skoro deset godina, se nisam osvrnuo za drugim pojačalom. Naravno, to ne mora da važi za tebe. Ja sam veliki fan originalnog Cyrus zvuka (noviji modeli nisu to) pa za mene nije bilo drugog izbora.
 7. 空也

  Amp za Kef

  Cyrus Two + PSX. Mislim da je iste kutije kolega @zbrujic pogonio (a možda još i uvek) sa tom kombinacijom. Kod mene Cyrus Two + PSX bez problema (i odlično) gura Acoustic Research AR-90 (sa isto pet drajvera po kutiji ).
 8. Da li je neko radio poređenje Gold Tube vs Silver Tube?
 9. To je nešto jeftinije nego na sajtu? Nije loše, tu su negde po ceni kao Neutrik Profi.
 10. Hvala puno! Hvala i na ponudi za probu, za sada gledam da od kablova koje imam izvučem maksimum. Možda malo kasnije, proba novih kablova u ovom trenutku bi mi samo zakomplikovala stvari. Imam još koji metar ovog 2497 sa kojim sam vrlo zadovoljan, pa bih prvo da vidim da li se može iz njega iscediti još koja kap boljih performansi.
×
×
 • Create New...