Jump to content


空也

Članovi
 • Posts

  3,817
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

About 空也

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

8,728 profile views

空也's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • Conversation Starter
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Dedicated

Recent Badges

 1. 空也

  Police za ploče

  Davno je bilo, ali mi se čini da nije bio nešto preskup. Samo znam da je bio jako tvrd prilikom ušrafljivanja, otpale su mi ruke! 😂 Uz dodatno učvršćenje, za moje potrebe Kallax ima pravu meru po pitanju odnosa čvrstine i težine. Puniji materijal bi policu činio težom, a imam utisak da ništa ne bih dobio.
 2. 空也

  Police za ploče

  Ovaj Kallax može da se okrene i na bok, da bude uži a viši, pa na vrh dodaš još jedan kvadratni 2x2 koji je pola od ovog, ... i to ti je taman oko 750 ploča. Ili da kod stolara napraviš neko custom rešenje.
 3. 空也

  Police za ploče

  Logika kojom sam se ja vodio je bila da je najobičnija tabla lesonita od 2mm značajno lakša od kantovanog univera istih dimenzija. Vizuelno je neprimetna i ne narušava dizajn police koja i sa dodatnom pozadinom može da ide leđima tik uz zid, a dodatno je verovatno i jeftinija, pogotovo što ne zahteva nikakvu dodatnu obradu kao što je kantovanje. Lesonit koji sam ja koristio uopšte nije kilav, u pitanju je tanak medijapan koji je izuzetno čvrst. Veći broj šrafova bolje raspoređuje težinu po konstrukciji od malog broja. Značajan deo je otišao na pričvšćivanje pojedinačnih unutrašnjih segmenata police kako bi se sprečilo njihovo ugibanje pod težinom ploča. Četiri šrafa po ćoškovima mi ne bi rešila taj problem, ma kako univer pozadi bio debeo. Kako bi bilo jasnije, crvene tačke označavaju mesta gde je pozadi ušrafljen lesonit. Možda sam malo i preterao , ... ali kao što sam već napisao, ostvarena čvrstina je takva da se bez problema penjem na Kallax svake godine kada čistim klima uređaj. Znači trpi i mojih 80-ak kila i 500-tinjak ploča bez problema.
 4. 空也

  Police za ploče

  Uz strateški osmišljen raspored šrafova koji drže pozadinu pričvršćenu za Kallax, dovoljan je i lesonit od par milimetara debljine da u potpunosti spreči krivljenje. Kako se ne bi ulegle od težine ploča, svaka poprečna tabla police je sa po dva šrafa dodatno ušrafljena za lesonit, kao i svaka od nosećih vertikalnih pregrada. Mislim da imam raster od bar 35 do 40 šrafova raspoređen po celoj pozadini. Polica je čvrsta kao stena, ne uvija se i ne krivi čak ni za deo milimetra, čak sam sinoć i stajao na njoj (doduše na samoj ivici uz ćošak sa strane) kada sam čistio klimu koja se nalazi iznad. 😃
 5. Što nije? Ako sada nije može da bude.
 6. Ako znaš šta radiš, nema tu ni e od eksperimentisanja.
 7. ...ali samo za određeni model ili nekoliko sličnih modela traka, od kojih mnoge sada kao nove sigurno nisu ni dostupne, a matore su od stajanja možda promenile karakteristike. Na mom deku (Sony 990ES) kalibracija trake istog tipa se drastično razlikuje u zavisnosti od modela/proizvođača. Bias podešavanja za TDK SA i recimo BASF chromdioxid nemaju nikakve veze i ako su nominalno obe isti tip II trake. A neke trake, recimo pure chromdioxid, hoće čak i od samog stajanja tokom godina da promene karakteristike čak i da nikada nisu izvađene iz celofana. Sa druge strane, ovo bias dugme se može koristiti i na neobavezniji način - ako ti se čini da ti na snimku fali visokih samo smanjiš bias, a ako ti ih je previše pojačaš ga.
 8. Jok. Svako to može da uradi ako precizno prati uputstva. Sam generiše 400 Hz i 10kHz tonove ili ih pronađe na internetu, može da ih snimi na CD ili pusti direktno sa kompjutera, strimera, mp3 plejera, itd, itd.
 9. Ima levo ispod Power dugmeta potenciometar za Bias podešavanje: Štelovanje nije tako elegantno i real time kao na troglavom deku, ali je u potpunosti izvodljivo : https://www.tapeheads.net/threads/bias-control-adjustment-methods-for-two-heads-deck.99729/ - Adjusting bias on 2head decks - Preparation before starting calibration - Make sure dolby nr / mpx (if possible) is turned off - Make sure your heads / pinchrollers are clean. A dirty head will force you to underbias. METHOD 1 - Adjusting using deck's vumeter 1. Input a 400HZ signal and adjust the source at -15dB 2. Start recording a 15s section 3. See at what level the tape sits. If it is under -15dB (tape) , adjust the source untill tape is at -15dB. (You do a adjust - record - rewind - play sequence untill you get at -15dB with the tape) 4. This is where you stop touching the input level. Switch the frequency to 10KHZ and start recording a 15s section. 5. Check at what level the signal ends up. Too low ? Reduce bias by a bit, re record and re-check. Too high ? Increase the bias a bit , re record , re check. 6. After you adjusted the bias untill the 10KHZ signal is at -15dB (on the tape) , switch the frequency to 400hz again and record a 15s section and check it , if the freq increased above -15db (on tape) , go to step 7, if the 400hz frequency still sits at -15 you are done. 7. If 400HZ signal is above -15dB (on tape) : Decrease input level , record a 400 section on the tape and play it back (Do this untill tape sits at -15 again). If 400HZ signal is bellow -15dB (on tape) : Increase input level , record a 400 section on the tape and play it back (Do this untill tape sits at -15 again). After that , repeat steps 4 - 6. NOTES : - Don't have -15dB on meters ? You can also use any level on the vu meters from max -10dB to minimum of -20dB. - Want the absolute most accurate calibration using the deck s meters ? Simply adjust the 400HZ signal untill the meter section that you chose as reference slightly blips (On tape) and aim for that on 10khz aswell. It will take more time but will get you even more accuracy. METHOD 2 - Adjusting using external meter 1. Connect deck output to PC/LAPTOP , you can use almost any meter program from the internet , but i recommand Digital Level Meter (https://www.darkwooddesigns.co.uk/pc2/meters.html#Digital) 2. Input 400hz into the deck and adjust input level untill the source is about -10dB (or any other close value the deck haves a meter reading) 3. Adjust pc input level untill the meter on the pc matches the meter on the deck. Now you can follow the first method. Why is the pc meter a better option? The meter app on the pc haves higher resolution , leaving less error possiblity. On the deck , even if it s lit up untill let s say -10. Value can be anywhere from -10 to the next segment on vu meter. So let s say the next segment is -7 , that gives you an approx 3dB error margin.
 10. Meni je pre desetak godina Siniša Rankov (Sinevoice) odradio odličan posao na mojim AR-90.
 11. Torens je direktno na granitu ispod kog je sloj sunđeraste gume, dok je u slučaju Tehniksa ispod Ikea bambusa nekoliko slojeva gumirane plute.
 12. Ima, ali košta znatno više od 500 eur koliko si sebi zacrtao. Pomenuti Cocktail Audio X45 košta preko 2.000 EUR, ali ima sve što želiš: ugrađeni HDD, daljinac, ekran, može da se kači eksterni HDD, zvuk je dobar...
 13. Razumem šta tražiš, ali mislim da samo uz koju dodatnu mrvicu inicijalnog napora možeš prevazići odbojnost prema nekim stvarima koje ti sada možda deluju suviše komplikovano ili nepotrebno, ...i onda uživati u komforu na koji se lako navikava, a da ništa nisi žrtvovao po pitanju kvaliteta zvuka već možda čak i dobio. Potpuno isti put sam i ja davno prešao, donosio na probu kući strimere od par hiljada evra (color display, daljinac, interni HDD, itd) i na kraju završio sa ovom kombinacijom koju trenutno koristim.
 14. Da li je ovaj displej dovoljno velik? Ja sam to što ti tražiš dobio tako što sam ovu malu kutijicu između gramofona u sredini i CD plejera desno zakačio na DAC koji je bio skuplji od 2.000 eur. U njoj je SSD od 2TB sa muzičkom kolekcijom, a sluša se i muzika sa interneta. ... A može i da se zakači eksterni disk. Prikaz na TV-u ide preko WiFi, TV nije neophodan sve se vidi i na ekranu telefona, ... ili ako je isti premali na ekranu 10" tableta. Inicijalni setup jeste bio malo komplikovaniji od kupovine gotove sprave, ali kada se sve podesi onda nema više razlike da li je sprava fabrička ili nije, pali se i gasi na dugme kao bilo koja audio komponenta a kontrola je preko telefona ili tableta koji glumi daljinac.
×
×
 • Create New...