Jump to content


空也

Članovi
 • Posts

  3,684
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Everything posted by 空也

 1. Samo proba! I ja sam sam pre nekoliko godina razmišljao da zamenim moju Cyrus Two / PSX kombinaciju za Exposure 3010S2. Uzeo sam ga na probu i na moje veliko iznenađenje (slušao sam isti Exposure na sajmu gde je odlično svirao) matori Cyrus ga je do nogu potukao u svim meni bitnim parametrima. Zvučne kutije su bile Acoustic Research AR90 kojima Cyrus verovatno više leži.
 2. https://rs.n1info.com/kultura/umro-purisa-djordjevic/
 3. Za Ortofonovu ne znam, ali originalna, koja je bila fabrički ugrađena u Manfrotto stativ, je bila neuporedivo osetljivija i trenutno je i precizno reagovala na najmanje naginjanje. Nažalost pukla je od udarca i tečnost je iscurela.
 4. Moje iskustvo govori suprotno. Upravo tako. Kupio sam pakovanje od 10 komada ovih malih kružnih, ...i od tih deset jedva dve da su išta valjale. A i te dve koje su uslovno rečeno valjale su imale problem niske osetlivosti, u smislu da nije lako mehurić izbaciti iz ravnoteže, tj. velike promene nagiba rezultuju minimalnim i jedva primetnim pomeranjem mehurića u odnosu na krug. Za ono za šta sam ih kupio (zamena libele na fotografskom stativu) su sve bile praktično neupotrebljive. Bačen novac.
 5. Imam istovetno iskustvo sa USB to SPDIF konverterom. Sa 4 NiMh baterije koje daju približno 5V, svirka je nekako mlitava i dosadna, dok je sa linearnim napajanjem energičnija i življa.
 6. Zato sam ja sve vreme gledao da sklopim varijantu jedne kutije, u kojoj se nalaze kolekcija muzike na SSD-u + server + plejer (tj. renderer). Ako ide plejbek sa diska, mreža je tu samo za kotrolu istog. Kada se napuni plejlista, uređaj može i da se otkači sa mreže i nastaviće samostalno da svira. Ako se sluša Qobuz, pesme se u celosti učitavaju u RAM disk, tako da je sem prvih nekoliko sekundi učitavanja u RAM, playback takođe potpuno nezavistan od mreže i kvalitet bi trebao da bude jednak kao kod slušanja lokalne kolekcije na SSD-u. Nikakvu razliku u zvuku nisam primetio kada u toku plejbeka naizmenično ubadam i izbadam mrežni kabl, tako da mi se čini da je ovako ustrojen sistem prilično imun na audiofilske svičeve i kablove.
 7. Jednostavno je, a iz svega što si do sada napisao mogao si i sam da izvučeš zaključak. Probao si nekoliko zvučnih kutija sa jednim pojačalom i zadržao one koje ti se najviše sviđaju. Ako sada uzmeš da probaš nekoliko pojačala sa tim izabranim zvučnim kutijama, najverovatnije je da ćeš utvrditi da sva manje ili više drugačije sviraju. Kada utvrdiš koja kombinacija kutija i pojačala ti se najviše sviđa, i sa istom kreneš da porediš CD plejere, opet ćeš utvrditi da različiti CD plejeri različito sviraju. Naravno da će promena zvučnih kutija doneti najveće promene u zvuku sistema, ali će od kvaliteta pojačala i ostalih komponenti u lancu zavisiti da li će njihovi kvaliteti doći do punog izražaja ili ne. Sada to sigurno već naslućuješ - u sistemu sa fiksnom i poznatom konstantom (ili više njih), bila to zvučna kutija, pojačalo ili CD, moguće je utvrditi razlike u zvuku između ostalih promenljivih.
 8. Već neko duže vreme ne postoje više kako regularni internet radio strimovi. Prebacili su ih na RTS Planetu.
 9. Ne znam, nikada nisam probao. Isključivo slušam internet radio i lokalnu kolekciju na internom disku.
 10. Imam ja : https://www.diyaudio.rs/topic/10039-rpi-i-playeri/?do=findComment&comment=371901
 11. Ne. USB port na Touch-u sa EDO plugin-om dobija mogućnost povezivanja na USB DAC. Sve ti lepo i detaljno piše u linku koji je kolega Neskor postavio, a u istom imaš i link ka "oficijelnoj" temi na Slimdevices forumu: https://forums.slimdevices.com/showthread.php?94512-Announce-Enhanced-Digital-Output-app-USB-Dac-and-192k-Digital-Ouput
 12. Klinac bi hteo da doda još memorije u svoj laptop, pa, kao što u naslovu piše, hteo bih da kupim 8GB DDR3 SODIMM RAM-a. Idealno u jednom modulu, da eventualno može da se kombinuje sa već postojećim, a možda bih kupio i dva po 8 GB. ...Ali ni 2x4GB ne odbijam. Ne bih sada da izvoljevam sa preciznim specifikacijama, MHz, latencije, 2Rx8 i slično, ako neko ima neki višak da mu čuči u fijoci javite, pa ćemo da vidimo da li se slaže sa već postojećim!
 13. https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/zan-lik-godar-legendarni-francuski-reditelj-umro-u-91-godini/
 14. Ja bih to rešio tako što bih iskopao taj navoj, čak i po cenu da malo razvalim/raskopam kutiju oko njega, u tu rupu nagurao epoksidni git kao sa slike i navoj utisnuo u njega. Na taj način sam popravio stari orman na kojem su se rasklimale šarke od vrata zato što se iverica oko šrafova trunila i raspadala. Proširio sam te rupe, u njih nagurao gore pomenut epoksid koji izgleda kao sivi plastelin koji moraš da izgnječiš pre upotrebe i u njega ušrafio šrafove koji drže šarke. Odmah po uvrtanju sam šrafove pažljivo i odvrnuo kako bih dobio odgovarajuće rupe sa navojima kada se epoksid stvrdne (šrafove sam prethodno namazao nekim uljem da se ne zalepe za epoksid koji je izuzetno lepljiv). Posle toga sam sačekao da se epoksid stegne, malo išmirglao neravnine i onda ponovo ušrafio šrafove u dobijene navoje. Prošlo je od tada više od 10 godina, sve i dalje drži kao prvog dana - orman je bolji nego što je bio kao nov. Ovo sa uljem je potrebno samo ako želiš mogućnost da navoj po potrebi izvadiš. Ako to nije bitno, samo utisneš navoj u rupu ispunjenu epoksidom i to je to.
 15. Da se ne ložimo na ne znam kakav audiofilski kvalitet gramofona za kolekciju od dve ploče.... Evo, ima ih i sa pojačalom i zvučnicima, sve u kompletu. Natrči tu i tamo nešto i na KP, samo je pitanje koliko treba uložiti u servis.
 16. Mislim, ništa ne mogu da tvrdim pošto nisam probao, možda i taj Eargle nema u stvari pojma, ...a sa druge strane ne treba mi ni crv sumnje!
 17. Ja sam davno u svoje kutije stavio L-padove. Drugih iskustava nemam i možda su T-pad ili Bridged T network stvarno bolji, ali, pošto sam super zadovoljan zvukom, nešto mi se ne da da ih sada vadim i menjam. A dodatni mir mi donosi i ovo : http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?42815-T-pads-vs-L-pads&p=435873 In his Handbook of Sound System Design, Eargle mentions the following about T-Pads: "For most applications, the L-pad is the easiest to implement, and it allows the loudspeaker to look back into a lower resistance than does the T-pad for the same amount of attenuation. The T-pad, shown in Figure 1-13 is best used when both source and load impedances must be carefully matched. This will typically be the case when pads are to be inserted between devices having 600-ohm input and output impedances." (p.15) So the L is on the crossover board, whereas the T would typically be between two pieces of electronics based on impedance mentioned. .... Note "best use" from Eargle doesn't mean its forbidden or can't use one on a driver, simply means its not optimal. One can still use a T-pad if he wants to or prefers that, in fact Eargle shows how to make one for any impedance, using 2 X R1 and 1 X R2 (vs 1 X R1 and 1 X R2 in the L-pad). However, with T-pad the driver will be looking back into a higher resistance than the L-pad does, for the same attenuation, then why bother? In other words no need to add unnecessary resistance when its not required in a speaker cab, is the point.
 18. 空也

  AAA vinyl club

  Nadam se da ova tema nije isključivo rezervisana za džez! Ne treba zaboraviti spektakularni AAA "The Beatles in Mono" box iz 2014. : https://www.analogplanet.com/content/beatles-get-back-mono-and-aaa-vinyl https://audiophilereview.com/audiophile-music/i-have-to-start-this/ “This album was cut for vinyl from the original master tapes by using a completely analogue signal path and with constant reference to the notes made by the cutting engineer for the first pressing of the LP. It has been made with current technology and without imposing the restrictions necessitated by the limitations of record plays in the 1960s. Consequently this version reveals more of the content of the audio on the master tapes.” Kvalitet je fenomenalan, najbolje potrošenih 400 evra u mom životu! Pošto je odavno out of print, sada se za box traže nenormalne pare: https://www.discogs.com/sell/release/6058035?ev=rb&sort=price%2Cdesc
 19. Postojale su fabričke kutije poznatih proizvođača koje su za skretnicu imale samo kondenzator redno vezan na visokotonac i ništa im nije falilo. Recimo Acoustic Research AR-7, AR-18, AR-17 i AR-25. Imam u kući na moru AR-17 i svakog leta se sit naslušam muzike. Ja bih prvo probao kako sviraju ovakve kakve su (oba drajvera povezana plus na plus i minus na minus). Eventualno dodao malo te vate koju predlaže Nixie i stavio neki novi/svežiji/bolji kondenzator umesto postojećeg. Pa ako sviraju zadovoljavajuće dobro, onda super! A ako ne, onda je samo nebo granica za utucavanje novca. Pre nego što se u to krene, ja bih ipak sve stavio na papir i video da li se za sličan novac mogu kupiti neke krštene polovne kutije.
 20. Upravo tako. Davno sam mami kupio sličnu Panasonic mini liniju. Isto je "bi amp" i do svake kutije idu po dva para kablova odvojeno za visokotonac i bas. Nema skretnice, samo kondenzator na visokotoncu. Pretpostavljam da je kondenzator i ovde već prisutan, zamotan u ovu sivu foliju/traku na slici: Znači prvo odmotaj ovaj sivi smotuljak na kablu ispred visokotonca, ... i ako je tu skriven kondenzator, uzmi ove dve žice sa donje slike i spoj plus na plus i minus na minus (prethodno utvrdi koja boja žice na oba drajvera odgovara plusu a koja minusu) i trebalo bi da si završio posao.
 21. DCC rip nije izabran nasumično pošto je poznato da svira odlično. Ali za to nije zalužan zlatni sloj na disku. Na primer, većina albuma Davida Bowiea je doživela sedam različitih izdanja na CD-u. I sva ona zvuče različito, ne zbog kvaliteta reflektujućeg sloja samog diska već prvenstveno zbog masteringa. Najbolje zvučeća su originalna "obična" RCA izdanja, a ne RYKO Au20 na zlatnim diskovima. Mnoga DCC, MFSL, Audio Fidelity i ostala "gold" izdanja su cenjena zbog odličnog masteringa, a zlato je tu samo šlag na torti.
 22. Lepo piše u postu, samo ga treba pročitati do kraja : Baš tako. Kvalitetni mediji su i Japanski SHM-CD koji koriste specijalni polikarbonat: https://www.cdjapan.co.jp/feature/shmcd_allabout Tehnologija izrade SHM-CD izdanja je odlična, što ih ipak ne sprečava da zvuče očajno u slučajevima kada su upotrebljeni moderni "loudness war" remasteri. Kod zlatnih DCC i MFSL diskova glavna zasluga za dobar zvuk pripada masteringu a ne zlatnoj podlozi.
 23. Da, sada sam proverio, klassik i instrumental ne rade, ali glavni strim radi, upravo ga slušam dok ovo kucam.
 24. Ovde naravno govrimo o fabričkim CD-ovima a ne o "rezancima", koji mogu biti loše isprženi ili degradirani prolaskom vremena.
×
×
 • Create New...