Jump to content


空也

Članovi
  • Posts

    3,792
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Everything posted by 空也

  1. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-68590846
  2. U čemu je fora sa domaćim RTB izdanjem "Crnog" albuma Metalike (dole levo na slici)? Vidim da se i na Discogs-u trenutno traže neke nebulozne pare za njega, tipa 300-400 evra: https://www.discogs.com/sell/release/13782512?ev=rb https://www.discogs.com/sell/release/1820759?ev=rb Ja ga kupio u RTB-u u Makedonskoj kada je izašao, stoji mi godinama u polici i nisam imao pojma da ima bilo kakvu vrednost (RTB k'o RTB) dok mi jedan preprodavac na to nije skrenuo pažnju.
  3. Probaj! Sa slušalicama možda ima "benefita", ako Fiio ima bolje pojačalo za slušalice od tog Toneporta (ako slušalice koristiš direktno povezane na Toneportom ili Fiio, a ne na pojačalo). Za povezivanje na pojačalo (ako bi putanja bila Toneport - Fiio - pojačalo) čisto sumnjam (u prevodu ne!).
  4. Hvala na trudu za upload!
  5. ...A kada govorimo o predubeđenjima, recimo mene je kod vakum mašina uvek nekako odbijala činjenica da se prvo radi jedna pa druga strana ploče. Gledajući brojne Youtube snimke činilo mi se da bi tokom postupka, dok tretiramo drugu stranu, bilo moguće zaprljati prethodno već očišćenu (tipa procuri nam tečnost koju razmazujemo po prljavoj strani na drugu već opranu i usisanu, itd). Sa Knosti-jem tretiram obe strane istovremeno, pa takva bojazan ne postoji. Naravno, pošto ličnog iskustva sa vakum mašinama nemam, pretpostavljam da je to samo jedan od neosnovanih strahova kojima naš hobi obiluje i da se uz pedantan rad sve može izbeći.
  6. Moguće je. Knosti-je sam kupio davno, platio sam ih 50 eur po komadu. Sada vidim da su cene više. Sa druge strane, ne mora se ići na full komplete. Knosti tečnost i drangulije kao što su levak i sl. podižu cenu, ali su u suštini nepotrebni i ja ih ne koristim. Za samo 66 eur se može sklopiti komplet sa dve kadice sa četkama i jednim štitnikom za etikete, ekvivalent setup-u koji ja koristim u gore opisanom postupku. Kadica sa četkama košta 28 eur: https://www.knosti.de/shop/en/vinyl/26/disco-antistat-case-with-two-brushes?c=13 Štitnik za etikete sa osovinom košta 10 eur: https://www.knosti.de/shop/en/vinyl/20/disco-antistat-heavy-label-bowl?c=13 A ako je baš neophodno (ne može se koristi cediljka/stalak za sušene tanjira ) može se za dodatnih 15 eur kupiti i jedan stalak za sušenje: https://www.knosti.de/shop/en/vinyl/21/disco-antistat-drying-stand?c=13 Za te pare (a ni blizu te cifre) se još uvek ne može kupiti vakum čistilica. Ako se pažljivo radi i vodi računa o čistoći radne površine i mikrofiber krpa, sa tom fazom čišćenja ploča nema apsolutno nikakvih problema.
  7. Viđao sam i te varijante i delovale su mi zanimljivo. Mnogo jednostavnije od full motorizovanih mašina i jeftinije. Jedino bih se plašio tog filca, u smislu šta na njega može eventualno da se zalepi tokom korišćenja što bi možda moglo da izgrebe ploču kada se ista vakumom prilepi za njega i onda okreće. Fotograf sam i takve stvari su mi se dešavale davno kada sam koristio film na metar koji sam ručno pakovao u 35mm kertridže. Znalo je da se tokom procedure pakovanja u mračnoj komori prošvercuje neko tvrđe zrno nečistoće i zalepi za filc na "ustima" kertridža (na slici desno) i onda bih dobio ogrebotinu duž celog filma.
  8. ...Što se vakumskih čistača tiče, ako sam dobro razumeo postupak, četke i tečnost za pranje ploča rade glavni posao a jedina funkcija vakuma je da usisa tečne nusprodukte koji ostaju posle pranja? Tokom godina sam stekao utisak da se isti krajnji rezultat može postići za mnogo manje para i bez tolike skalamerije. Čak ni sam postupak ručnog nanošenja tečnosti i trljanja ploče četkom u slučaju vakum mašina mi ne deluje kao najoptimalniji. Isti može biti značajno unapređen korišćenjem sprava kao što su Knosti ili Spin Clean, u kojima se ploče sve vreme kupaju u rastvoru za čišćenje, a sa obe strane čvrsto i tesno postavljene četke obezbeđuju kontinuiran i ravnomeran kontakt sa vinilom prilikom trljanja: Ja koristim dve gore pomenute Knosti Disco Antistat sprave u paru. Tečnost za pranje je Tergitol, preporučena od Američke Kongresne biblioteke. Pranje započinjem u prvom Knosti-ju u kojem drzim Tergitol. Posle inicijalnog propuštanja kroz četke, ploču vadim iz Tergitola i obilno je tuširam sa obe strane jakim mlazom vode uz pomoc tuš glave za masažu (procedura se odvija u kupatilu, a etikete na pločama su naravno sve vreme zaštićene štitnicima ). Na taj način uklanjam svu zaprljanu tečnost za čišćenje iz brazdi ploče. Kada zavrsim tuširanje, ploču uz pomoc ručne prskalice natopim demineralizovanom vodom i višak iste otresem pre nego što je stavim u drugi Knosti za finalno ispiranje. U tom Knostiju je takođe demineralizovana voda i u njemu ploču ponovo propuštam kroz četke. Tako se u potpunosti uklanjaju i poslednji tragovi drugih tečnosti i na ploči ostaje samo demineralizovana voda. Naravno, demineralizovanu vodu u tom drugom Knostiju periodično menjam kako bi se izbegla i teoretska mogućnost kontaminacije. Rezultat su potpuno oprane gramofonske ploče bez ikakvih tragova prljavštine i ostataka tečnosti za pranje, samo sa kapljicama čiste demineralizovane vode na površini vinila. Te kapljice uklanjam tako što ploče stavim u sendvič izmedju dve Vileda NanoTech Micro microfiber krpe koje imaju gustu strukturu kao neki fini sundjer i ne puštaju dlacice. Rukama pritiskam sve zajedno, tako da se sav višak vode upije u krpe. Posle te procedure ploče su praktično potpuno suve, a ako i neka mikro kapljica demineralizovane vode ostane, ona isparava bez traga. Ako ploča nema nekih drugih mehaničkih oštećenja i nije previše pohabana, posle pranja ovim postupkom svira kao nova. Ne vidim kako bih bolji rezultat dobio uz pomoć vakumske mašine, ali dopuštam da možda grešim. Slika je sa TNT sajta, ali ovako otprilke izgleda i moj Knosti setup (minus tuš kabina ):
  9. Mogu da preporučim četke od kozje dlake koje prodaje Knosti za svoje Disco Antistat sprave za pranje ploča: https://www.knosti.de/shop/en/vinyl/95/disco-antistat-replacement-brushes-gen.-i-set-of-2-goat-hair-brushes Odlične su! Kozja dlaka od kojih su napravljene je jako fina i tanka i ulazi duboko u brazde, pomerajući prašinu u njima čak i bez tečnosti.
  10. Nema potrebe da namerno ostavljamo nekakve procepe ili otvore na kompresionim kutijama. Ako se baš ne zainatimo da sve zaptijemo, minimalni prolaz vazduha će uvek postojati. Sunđerasti dihtunzi između drajvera i kutija uvek malo propuštaju vazduh, itd, itd. A competently built sealed enclosure should be airtight at all seams. Then there's mounting the drivers. Even though gaskets are used to seal the driver, there's still some leakage, from the driver. Be it foam surrounds, pole piece vent, or some leakage from the gaskets, the enclosure does breathe a bit. And that should be enough. Good enough sealing is what you should aim for, so that leakage is not excessive. If one aims for some leakage, imho, it will be too much. Ja sa živom gumom nisam imao problema, čak mi dobro dampira vibracije skretnice (terminali su mi direktno na ploči skretnice i vire kroz otvor na kutiji). Oko tog otvora sam unutar kutija stavio prsten od žive gume i iznutra šrafovima pričvrstio skretnice. Nisam imao nikakvih problema da je kasnije ponovo skinem. Kutije mi prolaze test sa pritiskanjem membrane drajvera i njenim polaganim vraćanjem. U originalu su na AR-ovima skretnice bile zalepljene nekim super jakim lepkom, tako da je živa guma bila svakako napredak! To na kutijama otprilike ovako izgleda (nisu moje slike, ja sam napravio nove skretnice):
  11. +1 Radi mi odličan posao već skoro 15 godina baš na toj poziciji (pločica sa terminalima) na mojim kompresionim kutijama. Kako sam je stavio ne mrda.
  12. ...Naravno Nagaoka MP11 Boron je bio jači model u svakom slučaju.
  13. Izvori sa Vinyl Engine sajta kažu da je originalnu 270C zvučnicu koja je išla uz taj gramofon pravila Nagaoka za Technics. Ekvivalentan model je otprilike Nagaoka JT-322 ili sličan, igle su kompatibilne: https://www.vinylengine.com/library/nagaoka/jt-322.shtml
  14. PS Senzori za ambijentalno svetlo su naravno bili isključeni prilikom testiranja i poređenja!
  15. Nisi bio prisutan. Nije bilo reflektora. Što se ovog drugog tiče, izem ti onda OLED. Moram da ga gledam u mraku? U dnevnoj sobi imamo velike prozore i baš puno svetla u toku dana. Sony ima senzore za ambijentalno svetlo i prilagođava sliku, tako da je i po sunčanom danu kada je soba okupana svetlom slika odlična i uporediva sa onom kada uveče gledamo filmove.
  16. Svrha refernce je da bude referenca, ona služi da se vizija umetnika prenese dalje kako je zamišljena. Profesionalni standardi koji to omogućavaju odavno postoje. Naravno da nemaju svi istu boju lica u svim filmovima. Ako je to kreativni izbor, kontrolisani workflow omogućava da gledalac vidi tačno ono što je autor zamislio, bilo to plavo, zeleno ili narandžasto lice. Naravno sve to važi u idealnom slučaju, kada bi svi radili svoj posao kako treba. A ako se standardi ne poštuju, za to su krivi oni koji ih ne poštuju. Ja se uvek iznerviram kada dizajneri koji rade u reklamnim agencijama sa kojima sarađujem, moje fotografije pošalju u štampu sa neodgovarajućim kolornim profilima. Oni ih najčešće samo ubace svoj dizajn i eksportuju fajlove u prvi CMYK profil koji im je pri instalaciji programa automatski fabrički podešen, koji nema nikakve veze sa različitim štamparijama u koje taj fajl ide na štampu. Na primer za bilborde (neprosvetljeni ili prosvetljeni, LED...), novinske oglase (sjajni ili mat papir), itd, itd. I onda ista fotografija svugde različito izgleda, pošto svaka štamparija i vrsta štampe (papir, boja, itd) zahteva svoj specifični kolorni profil. Znači problem nastaje dalje u lancu, zbog nestručnih ljudi koji ne rade svoj posao kako treba. A onda zamisli kako bi sve to izgledalo kada ni ja ne bih poštovao standarde. Ovako, barem neka referenca i konstanta postoje, pa je degradacija nizvodno ipak pod kakvom takvom kontrolom.
  17. Stalno vrdaš, pitao si me da li imam kalibracionu opremu, ja sam rekao da imam. Već sam pisao o svetlosnim uslovima u prodavnici (opet ne čitaš! ). Naravno da nisam kalibrisao monitore u radnji, imam dovoljno 30 godišnjeg iskustva da posle podešavanja i gledanja test fajlova koje dobro poznajem procenim ono što vidim. Da li ti kada ideš da slušaš muziku kod drugara nosiš laptop i merni mikrofon, ili na osnovu dugogodišnjeg slušalačkog iskustva možeš da doneseš sud o kvalitetu zvuka koji čuješ i šta je zaslužno za isti a šta nije?
  18. Potpuno nepoznavanje. Babe i žabe, analogija sa zvučnicima ti nema nikakve veze! Ovde važi logika What You See is What you Get. Profesionalni monitor ima više režima rada i preset-ova. Recimo kada ga namestim u čisti sRGB mod on daje istu sliku kao bilo koji "obični" monitor samo bolju, ...u smislu da je referentan pošto je hardverski kalibrisan i prošao je proces kolor validacije koji garantuje da je njegov prikaz tačan. Znači ako na njemu radim kolor korekciju nekog oglasa koji ide na Facebook i Instagram, taj prikaz koji on daje je referentan, a ako tvoj monitor na laptopu prikazuje drugačije boje, greška je u njemu a ne u mom monitoru. Ista stvar je i ako oglas ide u klasičnu štampu - menjam režim rada i u sadejstvu sa podešenim kolor profilom u Photoshop-u, koji je različit za svaku štampariju, monitor daje skoro 100% veran prikaz kako će taj oglas izgledati u štampi. Postoje preset-ovi i za video produkciju, sve se bira na dugme na prednjoj strani monitora. Svaki preset se ručno kalibriše uz pomoć kalibratora. Kako zamišljaš da se odvija color grading za najnoviji Holivudski hit koji ćeš gledati na svom televizoru? Boje i slika na profesionalnom monitoru koji se koristi u finalnim etapama postprodukcije su potpuno drugačiji od onogo što publika treba da vidi?
  19. Imam! Opet ne čitaš postove : Nećeš verovati, malopre mi je Eizo Color Navigator softver izbacio upozorenje da je od prošle kalibracije prošlo više od 500 sati. I evo procesa kalibracije koju radim u potpunom mraku, fotografisan samo za tebe : Da li treba da tražim fiskalni račun i za kalibrator?
  20. Jednostavno prihvati da se ti i ja možda razlikujemo i da je moguće da imamo različita očekivanja. Neko ko je proizvođač vizuelnih sadržaja možda i na kućnom terenu očekuje određene kvalitete za koje prosečni korisnik možda nije razvio afinitete. Nijedna tehnologija nije savršena i svaka ima svoj skup kompromisa. Nekome je duboka crna boja na vrhu liste prioriteta, meni nije. Radije biram prirodan ton ljudske kože, fino nijansirane prirodne boje zelenila, neba, itd, itd. Sve to i mnogo toga drugog spada u tzv. "color science" https://en.wikipedia.org/wiki/Color_science, a velike firme koje su decenijama u tom poslu, kao pomenuti Sony, Canon, Eizo i drugi, imaju ogromno iskustvo i know-how u toj oblasti. Jednostavno je: ja sam te kvalitete koji su meni bitni, u većoj meri prepoznao u slici koju mi daje Sony TV, a kod LG OLED-a u manjoj. Ne znam zašto se osećaš p(r)ozvanim da me uporno ubeđuješ da to nije tako. Ti slobodno uživaj u najdubljoj crnoj boji i kontrastu, ja ću da nastavim da uživam u ostalom.
  21. Možda nisi upoznat za šta se sve profesionalni monitori koriste? Neki od profesionalnih monitora koje sam naveo se koriste u postprodukciji za color grading filmova i serija koje publika gleda na svojim televizorima kod kuće. Od kvaliteta tih LCD monitora koji se koriste u finalnim etapama postprodukcije direktno zavisi kvalitet slike koju ćeš ti kao konzument gledati kod svoje kuće na svom OLED-u. https://www.eizoglobal.com/products/coloredge/cg319x/index.html#tab01 The ColorEdge CG319X displays the DCI 4K standard (4096 x 2160) which is more than four times that of full HD (1920 x 1080). It's ideal for creating, editing, and referencing with 2D and 3D CGI, VFX, compositing, and color grading. The ColorEdge CG319X is equipped with HLG (hybrid log-gamma) and the PQ (perceptual quantization) curve for displaying and editing HDR (high dynamic range) video content. The optimized gamma curves render images to appear more true to how the human eye perceives the real world compared to SDR (standard dynamic range). This ensures professional creators can reliably display HDR content for editing and color grading.
  22. Ti baš uporno ne čitaš tuđe postove : Ponovo, po treći put (!) , nisam se "poigrao", svaki od ta dva TV-a je detaljno ručno podešen uz pomoć standardnih profi test fajlova. Preporuke sa interneta su informativno uzete samo kao polazne tačke.
  23. I da, kao što rekoh, slažem se da borbe superheroja i eksplozije u svemiru sigurno izgledaju bolje na OLED panelima , ja sam TV birao da ima što prirodniju sliku. Gore navedeni primeri profesionalnih monitora govore da i proizvođači istih biraju LCD tehnologiju za kritični rad sa bojama.
  24. Kada smo već kod profesionalnih monitora za kritične kolor aplikacije, svi ColorEdge Eizo modeli iz CG serije koji predstavljaju industrijski zlatni standard imaju IPS panele a ne OLED: https://www.eizoglobal.com/products/coloredge/ Takav je i njihov najači model: https://www.eizoglobal.com/products/coloredge/cg319x/index.html#tab02 ...koji košta tričavih 32.270 EUR: https://www.coloreurope.eu/shop/eizo-coloredge-cg3146-16573p.html#?CookieConsentChanged=1 Tu su i Canon preskupi profesionalni monitori za video produkciju, koji su SVI od reda LCD: https://www.canon-europe.com/professional-monitors/ Najjači model: https://www.canon-europe.com/professional-monitors/dp-v3120/specifications/ ...cijena takođe sitnica, cca. 30.000 eur: https://en.vocas.nl/canon-dp-v3120-31-inch-4k-hdr-professional-reference-display.html Najjači profesionalni Sony monitori za video produkciju su takođe LCD, imaju samo dva OLED modela koji su jeftiniji: https://pro.sony/en_NL/products/broadcastpromonitors Njihov najjači flegšip model (naravno LCD ) : https://pro.sony/en_NL/products/broadcastpromonitors/bvm-hx3110 Cena prava prilika, sa VAT-om 31.326.75 EUR: https://www.bpm-media.de/en/products/post-it/video-monitor/27-47-monitors/sony-bvm-hx310/ Kao što je Wili napisao... ...i ja sam imao sličan osećaj. Kada radim na nekom poslu znam da provedem i do 12 sati buljeći u monitor, sa LCD Eizom to ni ne osetim.
  25. Ti baš ne odustaješ! Kakve veze ima da li su Tehnomaniji prevaranti ili ne sa prirodnošću TV slike? Pogrešni uslovi i podešavanja? Ma daj! Napisao sam u prethodnom postu da sam tražio radnju gde ću moći da poredim TV-e kako treba. To je bila jedna mala Tehnomanjia na ćošku sa Savskom u kojoj nije bila gužva i prilično je mračna, prodavca sam naterao da mi montira oba TV-a u najmračniji ćošak na isto mesto. Od 1993. se bavim digitalnom pripremom za štampu, kao profesionalni fotograf radim svaki dan u Fotošopu. Kod kuće i u studiju svoje Eizo monitore kalibrišem X-rite kalibratorom na svakih 500 sati rada i znam šta su prirodne boje i kako do njih doći podešavanjima, kao i kakvi treba da budu svetlosni uslovi u prostoriji.
×
×
  • Create New...