Jump to content

Gruja

Članovi
 • Posts

  480
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

About Gruja

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  BGD

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Gruja's Achievements

 1. Da ne otvaram novu temu, ova deluje dovoljno prikladno. Ovih albumi su izašli u rasponu od samo 44 dana 1991. godine: Zadnja tri objavljena istog dana. Neverovatno vreme.
 2. Kod MTS postpaid tarifa ništa nije ograničeno, i minute i gigabajte iz paketa trošiš isto kao da si u Srbiji. Za prepaid već nisam siguran, ćerkin prepaid je nešto zakucao kad smo prešli u CG.
 3. Evo predlog za ćeru: https://www.ikea.com/rs/sr/p/symfonisk-wifi-zvucnik-polica-bela-30435204/
 4. Ja se i dalje kunem u Microlab 6c. Kupio sam ih i tad pre x godina za male pare, ali i još dva seta u skorije vreme, sad po većoj ceni. Meni to i dalje vredi. Nisam ih predlagao u temi zato što prelaze budžet, a i po dimenzijama nisu za svaki sto. Fun fact - 6c od nekad i od sad nije isti zvučnik. Porastao je.
 5. JBL Charge je krš za tu PC primenu, bar četvorka. Preko bluetooth imaš kašnjenje, a ako ga povežeš na AUX posle par sekundi ode u sleep mod iz kog mu treba sekunda da se probudi. Ni jedno ni drugo ne smeta striktno za muziku, ali ako gledaš youtube ili bilo kakav drugi video - problem je. A i duplo je skuplji od pominjanog budžeta, a i mono je. Iako ima takve mane to je odličan zvučnik za razne namene, poneseš ga u kuhinju, u drugu sobu kad nešto radiš, na terasu, na more, gde god, ali nije neko PC stacionarno rešenje. Pogledaj Edifier aktivne zvučnike, imaju nekoliko modela za te pare, a imaju solidne reviewe. Nisam ništa od toga čuo, zato i kažem pogledaj/poslušaj ako možeš, nisam rekao "kupuj" Sem toga za ispod 100e i nema bog zna šta...
 6. Veći je problem što se skupe sva puštanja na gomilu, i tako dele pare. Pa ako ispadne da npr Beyonce ovog meseca ima 80% od svih "playback-ova" (jer je klinke vrte na repeat trenutni hit po sto puta), ona dobija 80% love. Pa i od mojih 5e dobije 4e iako je nijednom nisam pustio. To što sam ja slušao ceo mesec npr. samo Anu Stanić i Stray Dogg ne znači da će oni da dobiju po 2.5e od mene, iako bi ja kao slušalac tako preferirao. Deezer je najavljivao da će da pređe na taj model, gde se pare svakog slušaoca raspodeljuju po njegovim ličnim statistikama, ali nisam ispratio da su to i odradili. Po tom modelu bi izvođači koji imaju malu bazu fanova dobijali veći deo kolača (tj. skoro sve pare od svojih fanova), ali bi najveće zvezde dobijale manje.
 7. Gruja

  Marakana v2

  Ne dirajte mi Meri Spender!
 8. "Takodje, topla preporuka za otici i na neku dobru dzez svirku, ali klupsku" Gde ovoga ima u Bg? Naravno, ne sad u korona vreme. Džez uglavnom slušam kad je BJF i to su veći prostori i sve ozvučeno, ili kad bude neki veći koncert a i to je na istu foru. Obradovao sam se kad sam video u centru "džez kantina Lisabon" ali to sem imena nema ništa drugo.
 9. Pogledaj VoiceMeeter: https://voicemeeter.com/ Njega instaliraš i podesiš kao glavni audio uređaj u Win. A onda u njemu imaš niz podešavanja, miksovanja, rutiranja, moralo bi da može i balans da se podešava. Meni radi konstantno, koristim ga da audio signal istovremeno rutiram i na obični linijski i na SPDIF izlaz.
 10. To ako je zvuk mutan i zatvoren može da bude ok, ali bas koji ima i malo "oštrine" će više da se probije kroz miks. Sve zavisi šta hoćeš da postigneš. Ali ako si ti zadovoljan i zadovoljan si kako se čuje u miksu, šta te briga šta ti neko kaže. Možda on juri i voli drugačiji zvuk. Inače ja imam Peavey Grind 4 koji bi bio blizu tom tvom opisu. Njemu nekako šta god da vrtim od onih njegovih dugmića bude isti zvuk. Posle sam uzeo Fender P Bass, njega mnogo više volim da sviram, ne samo zbog vrata i ostalog već i što ima malo praskaviji zvuk koji se na snimku bolje probija. A ta jedna jedina tonska kontrola na njemu stvarno radi i lako biraš tuplji ili oštriji zvuk. Tako da jeste istina da ima značajnih razlika između gitara, ali ne treba to da te koči u sviranju. To je ipak sekundarno u odnosu na samu svirku.
 11. Imam utisak da okidaš na sredini ili bliže vratu. Tako se uglavnom dobije taj malo "loptasti" bum bum zvuk. Ako okidaš bliže bridžu, dobićeš oštriji i zategnutiji zvuk. Zvuk zavisi i od toga kako okidaš, pod kojim uglom, a uvek možeš da uzmeš i trzalicu za neku treću vrstu zvuka. Tako da je dosta toga u tvojim rukama, nije sve baš do basa A to je sve pre nego što se dođe do pitanja pojačala, EQ-a, da dodaš još neki efekat ili amp/cab sim na kompjuteru, i na kraju glavno pitanje kako se to sve uklapa u miks.
 12. Pozdravljam temu! Jedno pitanje za policu - čemu svo to dampiranje i posebne nogice i podloge, kad nema zvučnika i time vibracija koje bi stvarali?
 13. Kad sam video pred novu godinu kako je krenula nestašica grafičkih, a hteo sam da uzmem kompjuter klincima, ispalo je da je najpovoljnije uzeti već sklopljen Comtrade/Gigatron PC. Jeste, nema pojedinačnog biranja komponenti, ali u ovom trenutku i nemaš neki izbor da sam biraš zbog te nestašice. Najviše sam i razmatrao koja grafička, ali sam onda provalio da GTX 1660 ima praktično iste performanse kao GTX 1070, što je i dalje ok za 1080p za većinu igara. Klincima pogotovo. Da ne kažem da je u glavnom kućnom kompjuteru već GTX 1070 pa nema "ovaj je brži" svađa - idealno. Obratiti pažnju da je 1660 osetno brža od 1650 (tipa 50%), iako po oznaci izgleda da su tu negde. Elem, konfiguracija je AMD Ryzen 5 2600 3.4GHz 16GB 480GB SSD GeForce 1660 Super. I to je tad koštalo 75k din. Nema više toga ali ima ovako nešto malo skuplje, ali sa bržim procesorom: https://www.ctshop.rs/ct-ryzen-gamer-v7-gejmerski-kompjuter-amd-ryzen-5-3600-16gb-512gb-ssd-geforce-gtx1660-600w.html Glavna mana kad kupuješ takav komp je što imaju nalepnice za garanciju na kućištima, ne znam šta da radiš ako na primer hoćeš da ubaciš dodatne diskove koje već imaš, da li moraš da nosiš u njihov servis, i da li uopšte to rade? To je baš smor, ne bi na to pristao za glavni kompjuter za mene, ali ajde, za tu varijantu za klince je prihvatljivo. Inače kompjuter obično kupujem u Atom-u, biraš šta hoćeš, povoljne cene, ne lepe kućište, ali ovo je sad otežan trenutak za kupovinu.
 14. I da se vratimo na to da se prilikom produkcije u zadnjih par decenija primenjuje niz DSP efekata na snimljeni materijal, EQ skoro sigurno, nekad i zbog nesavršenosti mikrofona, ali često i da bi se izbalansirao zvuk više instrumenata u koherentan miks. Pričam o tome kao amater koji je gledao klipove na youtube i snima iz zezanja gluposti sa par drugara, ali ti profi producenti što tamo pričaju ni ne trepnu da primene EQ ili bilo koju drugu obradu u digitalnom domenu. Ima ovde ljudi koji se time ozbiljnije bave pa mogu da potvrde ili opovrgnu tu moju predstavu šta se radi u profi produkciji. Onda ostaje pitanje kako to da se u toku produkcije primeni niz DSP efekata, a onda kad kreneš da pustiš takav materijal običan high pass filter napravi čujnu štetu? Da li profi softver koji ne mora da radi striktno u realnom vremenu to radi bolje od DSP-a u raznim uređajima? Ili takvi gubici postoje i tokom produkcije i neizbežni su, ali pošto nikad ni ne čujemo sirov materijal nama je jedina referenca ono što je izmiksovano i izmasterovano?
 15. Ulupamo pare u sistem, damo mu pola sobe, titramo mu, a onda mu tražimo mane umesto da uživamo u muzici. Bem ti hobi. A onda shvatiš da na mobilnom i bubicama slušaš red veličine više muzike dok si u pokretu nego što sedneš u miru i pustiš glavni kućni sistem.
×
×
 • Create New...