Jump to content

Gruja

Članovi
 • Posts

  498
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

About Gruja

 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  BGD

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Gruja's Achievements

 1. Imao je i Bg dve rok večeri, doduše ne za sam doček. Ali je zvuk bio krš. Ne znam da li je do ozvučenja ili što je Trg Nikole Pašića okružen zgradama pa je to do refleksija.
 2. Danilo Nikodinovski, svira narandžasti Gretsch, taj sci-fi instrument je teremin, a imao je i jedan mali sint gde je povremeno svirao i igrao se modulacijama. A da, svirao je malo i bubnjeve na kraju Inače i on i onaj drugi gitarista (koji svira Gibson SG) pored njega često koriste sustainer umesto trzalice. To je mala sprava koja vibrira i tako dobijaš konstantan ton. Za mnoge melodije sam mislio da ih svira sint dok sam slušao album dok nisam na koncertu video da je to gitara. A što se tiče gostujućeg gitariste: > a kao poseban gost na binu je iskočio i kultni novosadski gitarista Zoran Bale Bulatović, poznat po radu sa Pekinškom patkom, Lunom i Laboratorijom zvuka. https://balkanrock.com/reportaze/kolektivno-sanjarenje-uz-nikolu-vranjkovica-u-kombank-dvorani/
 3. Slažem se sa obojicom, i vrhunski, ali opet malo i već viđeno. Ne znam za naš rok bend koji bolje muzicira uživo. Sa negativne strane, pravi korona parti, od 2-3000 ljudi (koliki je kapacitet doma sindikata?) ako je bilo par njih sa maskama, svi pevaju na sav glas… Jesu tražili kovid sertifikate na ulazu ali to i ne znači nešto preterano. Išao sam celu jesen po koncertima, ali to je uglavnom bio jazz i mirnije sedeće svirke, svako drugo mesto prazno, svi sa maskama. Ovo je bio pun rok koncert, ni po čemu drugačiji od onog iz 2019. Sa druge strane, nekad će i morati da se vraća na staro, kad smo već mnogi i preležali i vakcinisani tu i nema više šta da se radi. Izvinjavam se za mali off, koncert je bio odličan. Što se tiče ozvučenja, bilo je malo komično kad je momak (tonac?) dolazio više puta kod Nikole sa tabletom da nešto koriguje, taman se okrene pa se odmah vrati nazad, Nikola mu samo klima glavom ovako ili onako… Ja nisam ni primetio šta se tad menjalo u zvuku, možda je bio samo monitoring u pitanju. Ko je čovek koji je izašao sa belim stratokasterom da malo svira, a i posle na samom kraju?
 4. Kad smo već kod tog klipa - Šandorov nastup mi je bio malo preteran. Prvi put kad sam gledao rok operu mi nije toliko smetalo, ali drugi put već jeste. "Krade" šou, a taj šou ima mnogo više da ponudi od njegovog trčanja po sceni i afektiranog pevanja. Mislim da bi bilo bolje kad bi malo spustio loptu, bio bi bolji paket sa svim drugim izvođačima. Sem te zamerke, rok opera je sjajno iskustvo.
 5. Zagreb pa mi, zanimljivo da su odabrali baš ex-yu za početak turneje.
 6. Dobro, malo se zezam, da je nešto što je "sad ili nikad" ne bi bilo razmišljanja. A žena mi je carica koja me pušta na sve koncerte Eyot sam slušao dvaput, i slušaću ih verovatno svaki put kad dođu u Bg, pa samim tim nije baš da moram i sad da odem. Inače kad smo već u temi o koncertima, kupio karte za mene i drugare za RHCP. VIdeo sam čim su objavili turneju za 2022, ali dok smo se izdogovarali odoše dobre karte za Budimpeštu. Srećom dodali su Bratislavu 12. juna, pa smo tu reagovali odmah.
 7. Poklanjam kartu za Eyot, 16. decembra u Domu Omladine. Koncert je prvobitno trebao da bude 2. oktobra, a novi datum mi ne odgovara, ne samo da je ćerkin rođendan, već i ženin, pa ti idi majčin sine na koncert ako smeš.
 8. Meni je bio odličan Rymden u sredu, kontrabas je često svirao u rok maniru, pa ide malo zvuk kroz pedale, pa klasičan džez, dosta inovativno i zanimljivo sviranje. Čovek na klavijaturama je plenio energijom. Meni možda i najbolji koncert za ovih par godina kako idem na bjf. Mada je i publika odlično reagovala, ne bi rekao da se samo meni svidelo. Večeras sam bio samo na prvom koncertu, Petros Kampanos, to mi nije leglo i iscrpelo me, nisam imao volju da ostanem na tom sledećem.
 9. I u Beogradu jako zavisi od mikrolokacije. Kad su prošle zime bili udarni naslovi za loš vazduh kupim ja neki od tih Mi uređaja. Donesem kući, kad ono sitne brojke, ni blizu onoga iz novina. Kad je došao drugar pušač vidim da sprava radi, nije do toga. Posle nađem detaljniju mapu zagađenja, kad pogledaš u Beogradu je problematično u delovima grada gde domaćinstva lože čvrsto gorivo, eventualno oko toplana i autoputa. Dobar deo Novog Beograda ima ok brojke čak i kad je "crveni alarm". Tako da nije loše pozajmiti prvo na probu ako imaš od koga. U svakom slučaju kupiti samo jedan ako je u planu bilo nekoliko, dok ne vidiš na čemu si.
 10. Pored toga, zapakovane slušalice su veoma druga priča od otpakovanih koje stoje negde sa strane. Pakovanja obično imaju karton ili plastiku na koje naležu padovi tako da se manje više rasporedi opterećenje. Jedne od slušalica su mi Sennheiser HD700. Jesam ih kupio polovne, ali su tad izgledale besprekorno. Međutim baš sam ih slabo koristio, malo zbog toga što su otvorene, a malo sam ih i čuvao a arčio druge jeftinije. Dešavalo se da je bilo godina kad sam ih koristio samo par puta. Fast forward 6-7 godina kasnije, padovi se nisu pohabali, ali su pukli tamo gde im je bila slaba tačka, na ivicama, gde se velur ili šta li je presavija oštro preko plastike. Da su stajale na stalku, ili bar češće na glavi, bilo bi drugačije opterećenje i to se verovatno ne bi desilo.
 11. Zamenske padove za moje K550 sam kupio pre 4 godine na nemačkom Amazonu, 17EUR. Ne sećam se da li je bilo i nešto za šiping. Skoro isti kao original, nisam primetio neku razliku. Jesu se do sad i oni malo izlizali ali se bar ne krune onako. U mom slučaju mislim da ih brada dosta uništava, u mom slučsju ona od par dana što zna da grebe.
 12. Ide teže i kod mene. Imam ovde Nikon 55-200, zumiranje je dosta teže na Sigmi. Tako je od prvog dana.
 13. Pominješ i ručni zum (motorizovani ni ne postoji) i ručni fokus. Na koji od ta dva prstena misliš? Kod mene ručni fokus klizi, ali samo ako je AF-M prekidač prebačen u M mod. U AF modu je zaključan. Bez da proveravam specifikacije, na osnovu toga mi deluje da ta Sigma nema taj "plivajući fokus", da možeš ti da ga čačneš dok je pod njegovom kontrolom. Tako da ako to pokušavaš - nemoj. Prsten za zum ide osetno teže od tog za fokus, i ne ide ni glatko ni nečujno. Mada ne deluje to neispravno, jednostavno ide malo teže i tako je. Ipak on pokreće x optičkih elemenata. Tako je od prvog dana, kupio ga novog. 18-105 nisam koristio godinama, ali mi se čini da je na njemu lakše išlo zumiranje. Nikonov 17-50 2.8 košta 4 puta više (!) i teži je 50% od ove Sigme. Baš je ogromna razlika u ceni za taj objektiv. Neka zum prsten ide i malo teže za te pare, bitno je da pravi dobre slike.
 14. Ta Sigma 17-50 2.8 mi je omiljen objektiv, univerzalan, može za sve. Sad mi je 90% vremena na aparatu, mada se sve ređe i mašim za DSLR. Omaši fokus ponekad, ali toliko mi maše i Nikoni. Doduše nisam nikad imao baš skupe Nikon objektive, već one klasične mejnstrim - 50mm, 18-105, 55-200, ova Sigma je bar u rangu sa njima ako ne i bolja što se tiče uspešnosti. Doduše ove Nikonove sam više koristio sa D5100, a Sigmu sa D7200, pa i bolje telo sigurno utiče. Moj princip za slikanje dece (i ne samo dece, jer volim da uhvatim trenutak a ne poziranje) je da slikam što više, rafalno, gledam i da za istu situaciju menjam zum i ponovo hvatam fokus... Jeste, dođeš kući sa 500 slika od kojih većina ne valja, i muka je probrati, ali onda završiš sa 20-30 slika koje su baš dobre.
×
×
 • Create New...