Gruja

Članovi
 • Content Count

  405
 • Joined

 • Last visited

About Gruja

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  BGD

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Po meni je Microlab Solo 6C u nivou entry level Hi Fi sistema, daleko od tipičnog kompjuterskog zvučnika. Bas je lepo definisan, nije bup bup. Može solidno da popuni sobu od 20-30 kvadrata, preživljavao je i duži rad na 100% snage. Imam jedan par već nekih 8-9 godina, sad je B sistem uz PC. Daljinski je brzo riknuo - stari model sa senzorskim tasterima. Od tad koristim Logitech Harmony. U zadnjih godinu dve je počeo i da gubi jedan kanal, koji se vrati posle uključ/isključ operacije. Vidim da je sada 20k, ali sam pre par meseci naleteo kad je u WinWinu bio 13k pa sam uzeo još jedan par za kevinu kuću kad mi tamo zatreba. Ionako nema optički ulaz pa nije kandidat u ovoj temi. Ali ako Solo 9 ima sličan kvalitet zvuka samo jači i sa dodatnim ulazima, ja ne bi bežao od toga. Nisam čuo skuplje Microlab modele.
 2. Gruja

  Električni klavir do 500€

  Jedno je da gledaš specifikaciju el. klavira a drugo je kad pipneš dirke i vidiš da osećaj na Yamahi u odnosu na Casio vredi bar tu razliku od 100e ako ne i više. Jako preporučujem probu uživo pre kupovine.
 3. Gruja

  4K Sony Alpha A6300

  Nisam nikakav ekspert za obradu videa, ali mi deluje da ti je u nekim kadrovima “pregorelo” lišće na zemlji.
 4. Gruja

  Portable

  BT je oduvek bio digitalan. Možda si pomešao sa onim starijim bežičnim slušalicama, koje i nisu imale zajednički standard veće je svaka imala svoju "bazu".
 5. Gruja

  HDD i SSD za muziku

  Velika je razlika je i u kapacitetu, pri čemu uzimam ono što je komercijalno dobavljivo na tržištu. To ti limitira terabajtažu koju možeš da staviš u mašinu sve i da ne gledaš cenu. Inače ja sam malo dete za tebe sa 10TB, i postaje polako tesno.
 6. Gruja

  Šta se gleda?

  Debela E bas žica je 41Hz. Petožičani bas ide još niže, a i ovaj običan često obaraju za ton na dole.
 7. Gruja

  Marakana :)

  Pročitao sam ovaj prvi članak, sad idem dalje. Evo mog tldr: tu se radi o loudnes efektu kad se sluša nižim glasnoćama. Evo šta kažu: "there is only one correct volume level for any particular piece of music". Ako se sluša tiše, niže frekvencije još slabije čujemo i tada im treba dodatno pojačanje da bi nama zvučalo isto kao i prilikom glasnijeg slušanja. Na mom primeru, lav je riknuo 110db, ali pošto se komšije žale mi snimak smanjimo i slušamo ga na 90db. U tom slučaju postoji potreba da se pojača bas područje. Ali ako slušamo na originalnoj jačini - ništa ne bi trebali da pipamo. Da li tvoj DSP uzima u obzir loudness efekat? Da li je kriva drugačija za tiše i za glasnije slušanje? Kao da sam naletao u reklamnim materijalima nekih jeftinijih risivera da rade tu korekciju, pa cenim da i tvoj ima tako nešto. Idem sad da čitam ostale članke.
 8. Gruja

  Marakana :)

  Nego nešto mi nije jasno od početka - zašto kriva odziva ne treba da bude ravna već da ide u plus za niže frekvencije? Pominješ neke Harman i druge krive. Ok mi je da staviš tako zato što voliš (možda bi i ja, nije ovo napad ni na tebe ni na tvoj sistem), ali ne kapiram objašnjenje da je uvo tu slabije osetljivo pa se zato pojačava. Ako uši slabije čuju niske frekvencije onda ih tako slabije čuju i kad slušaš takav zvuk uživo i to je ono što i očekujemo. Ni jače ni slabije. Zašto bi to sad samo taj deo spektra trebao da bude jači kad se snimi i reprodukuje? Evo misaoni eksperiment. Dovedeš lava u stan i on rikne 110db. Snimiš idealnim mikrofonom. Pustiš preko idealnih zvučnika sa ravnom karakteristikom. Dobiješ isti zvuk. Promeniš DSP da se niže frekvencije dignu. Rika je sad impresivnija, 115db, sve se trese, ali nije više onaj zvuk što si ga čuo sa pravim lavom. Možda je fora da toliko niske frekvencije veoma retko i čujemo uživo, pa je to pojačanje način da dobijemo jači doživljaj efekata, a ionako ne gledamo vernost jer ni nemamo pravu referencu iz stvarnog života. Ili negde grešim?
 9. Nisam uopšte pričao o dodavanju nula da se dobije 24/32 bit od 16bit, već o promeni frekvencije uzorkovanja gde je resample/upsample neminovan. Možda grešim povučen marketinškim materijalima proizvođača, ali koliko shvatam moderni DAC radi interno na 96, 192 ili 384 KHz, i ako mu ti ne pošalješ takav signal on će sam da ga napravi od originalnog 44.1KHz.
 10. Bit perfect je davno otišao u istoriju, sa DAC-ovima koji rade 44/16. Ti pustiš plejer da ne pipne 44/16 signal, ali on onda ode u DAC koji to risempluje na 96/24, 384/32, koliko god da radi interno. Risempling ne može da se izbegne na modernoj opremi a sa starim redbuk materijalom. Pri tom se ove ReplayGain operacije na nivou signala možda i ne zovu risempling jer ostaje isti sempl rejt, nema "izmišljanja" nekih semplova između ni filtriranja, samo se amplitude pojedinačnih uzoraka menjaju. A kad se radi u 24 bita ili većoj rezoluciji, to je zanemarljivo. Druga je priča ako se koristi ovakav ReplayGain koji ima dinamički kompresor - limiter. Delija piše da postoji tako nešto, ali mi ne bi palo na pamet da to i koristim za Hi-Fi.
 11. Kako je neki upgrade foruma iskasapio naša slova u postu od pre par godina, to je strašno. Meni volume nikad ne ide preko pola pa ni nemam problema da neke tiše stvari ne mogu da pojačam. Uostalom pomenuo sam i taj problem. Ali da, ReplayGain (u Foobar) koristim najbazičnije moguće, fiksno za sve, a ako iole "šaraš" po plejlisti a ne slušaš cele albume u cugu, imalo bi dosta smisla da je nivo ujednačen na nivou cele kolekcije. Malo sam sad čitao na tu temu, ali ne i probao, pa mi neke stvari nisu jasne. U kom smislu normalizaciju? Koliko sam video, ReplayGain samo upiše podatak o optimalnom gain-u u fajl u neki tag, ne modifikuje semplove. Semplovi se modifikuju tek prilikom reprodukcije, možda si na to i mislio. A Bit Perfect puritanizam vuče korena iz davnog, davnog doba obrade u 16-bitnom domenu i sada više nema nikakvog osnova. Operacije nad signalom koje se rade u 24, 32 bita ili floating point su daleko ispod čujnog praga. Ovaj drugi metod sa "peak scan" mi zvuči daleko agresivnije po zvuk ako sam dobro shvatio kako radi - to je u suštini kompresija dinamike, jedan deo numere ne diraš, a drugi stišavaš po potrebi.
 12. Gruja

  Dac ili zvucna?

  Nemoj Focusrite Scarlet za DAC, baš mi je slabašan u toj ulozi. U srazmeri sa tim koliko košta. To uzimaš ako ti treba snimanje sa malom latencijom i za to je odličan. Npr M2tech Hiface USB DAC je dosta bolji, ima sigurno u toj kategoriji 100-200e sta da se nađe.
 13. Gruja

  Još jedna karta za Nik Kejva

  Našao sam ko hoće da ide, karta više nije na prodaju.
 14. Imam kartu viška za Nik Kejva sutra, tribine sa strane, ulaz jug, sektor 201. Cena nabavna, 3990din.
 15. Gruja

  Microlab Solo 6c (7c) ili Logitech Z623

  Imam Microlab 6c. Daljinski je slaba tačka, skoro je izvesno da će crći mnogo pre samih zvučnika. Nije pitanje da li nego kad. Ja sam na kraju uzeo najjeftiniji Logitech Harmony 200 univerzalni daljinski, i on mi sad služi za kontrolu. Ako daljinski stavimo na stranu, Solo 6c je odlična stvar, po meni entry level Hi-Fi, u rangu sa jeftinim stereo pojačalo+zvučnici sistemom. Na primer sa njima sam prvi put čuo mebranu bas bubnja umesto nedefinisanog bup. Pre toga sam imao Logitech Z-4 koji liči u neku ruku na ove Logitech koje gledaš. Iako dobri u poređenju sa ostalim kompjuterskim zvučnicima, to je bilo klasu ispod Microlaba. Jedino što je taj njegov vufer mogao da ide nešto niže, ali bez definicije. Pozicioniranje je isto problem, brundanje je izvesno ako nema dovoljno prostora oko sebe. Međutim, s obzirom na muziku koju slušaš, ne bi apsolutno isključio taj noviji Logitech, ali ga ne bi ni kupovao bez zvučne probe, a to ne znam da li je izvodljivo. Ako već slušaš muzika sa dosta basa možda da razmisliš i o 7c? Nisam ih čuo uživo ali bi trebali da su jači po tom pitanju. Solo 6c mi i dalje stoje na stolu za PC, a pre toga su bili na stalcima kao glavni sistem dok nisam uzeo nešto bolje. Ispod sam stavio samo plišane podloške, i nemam problem sa rezonancom. Bolje su zvučali na stalcima nego ovako na stolu, ali ih sad i koristim u drugoj nameni.