Gruja

Članovi
 • Content Count

  413
 • Joined

 • Last visited

About Gruja

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  BGD

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Naravno da nisu ista liga. Jedno je novo i sa garancijom, a drugo polovno i dosta staro. Da li si slušao Microlab Solo 6c ili nešto drugo iz Solo serije kad imaš takvo mišljenje? To nisu tipični "kompjuterski zvučnici", nije naravno ni high end ali su uporedivi sa entry level hi-fi sistemima.
 2. Svira i Microlab Solo 6c u 20m2, može i manju žurku da pokrije Ovi Edifier koje sam video kod nas su manje i slabije kutije, sa manjom bas jedinicom od Solo 6c. Ne izgleda mi da su u istom rangu.
 3. Gruja

  SBB EON

  Kako ste zadovoljni kvalitetom slike na EON boxu, kad se gleda unazad? Meni deluje dosta lošije nego kad se prati Live program. Doduše EON, kad gledam, to radim kroz PC, mada sam istu degradaciju slike video i u SBB poslovnici na boxu. To mi je i odbilo od prelaska na nove pakete. Stari D3 risiver kad vrati program to uradi u identičnom kvalitetu kao i Live, bar na oko.
 4. Radio u kolima sam prebacuje frekvenciju na najjači signal, ako stanica ima više frekvencija. To nam omogućuje da slušamo istu stanicu od Beograda do Brodareva. Ali kad se prebaci na drugu frekvenciju drugo je i kašnjenje, jer je sledeći repetitor dalje, a verovatno i sama retransmisija unosi svoje kašnjenje. Zato i čujemo to "preskakanje". U kućnim uslovima može da se javi ako je signal sa dva predajnika slične jačine, nekad prelomi jedan nekad drugi. Mislim da je to deo RDS standarda, pitanje je da li može da se isključi na konkretnom FM prijemniku.
 5. Pisao sam pre par postova da mi je zvuk tamo dobar, sem tog zujanja. Inače imao sam utisak da je Tadićev kanal trebao da bude jedno 20% glasniji, povremeno sam ga baš slabo čuo.
 6. Sinoć Vlatko i Tadić u Kombank dvorani - opet to isto konstantno zujanje, baš je smetalo u tišim deonicama.
 7. Bio sam na 3-4 koncerta od kad je renoviran bivši Dom Sindikata. Svaki put se čulo to tiho zujanje, koje doduše ne smeta kad muzika krene iole glasnije. A zvučna slika je jednodimenzionalna, a ne dvodimenzionalna, verovatno tako mora u velikim salama da bi i onaj što sedi skroz levo čuo sve instrumente ravnomerno kao i onaj skroz desno. Sa pozitivne strane, nisam primetio nikakve probleme sa basevima. Osim sinoć na Rodrigez Triu, za kontrabas su stavili jedno Ampeg kombo bas pojačalo da radi kao monitor, koje je izdalo u samom startu i upropastilo prvu pesmu dok je tonac prilazio i čačkao kablove uz glasna puckanja. Ne znam što su se zezali sa time, kad su već imali 3 profi podna monitora, posle su doneli još jedan. Srećom to nije pokvarilo ceo koncert, Rozenbergovci su bili sjajni kao i pre desetak godina kad sam ih gledao u SC.
 8. Ja sam povezao Focusrite Scarlet (sličan audio interfejs sa takvim TRS izlazima) na RCA ulaze Microlab Solo 6 i to radi. Nemam pojma da li se Behringer tu nešto razlikuje, ne bi trebalo.
 9. Po meni je Microlab Solo 6C u nivou entry level Hi Fi sistema, daleko od tipičnog kompjuterskog zvučnika. Bas je lepo definisan, nije bup bup. Može solidno da popuni sobu od 20-30 kvadrata, preživljavao je i duži rad na 100% snage. Imam jedan par već nekih 8-9 godina, sad je B sistem uz PC. Daljinski je brzo riknuo - stari model sa senzorskim tasterima. Od tad koristim Logitech Harmony. U zadnjih godinu dve je počeo i da gubi jedan kanal, koji se vrati posle uključ/isključ operacije. Vidim da je sada 20k, ali sam pre par meseci naleteo kad je u WinWinu bio 13k pa sam uzeo još jedan par za kevinu kuću kad mi tamo zatreba. Ionako nema optički ulaz pa nije kandidat u ovoj temi. Ali ako Solo 9 ima sličan kvalitet zvuka samo jači i sa dodatnim ulazima, ja ne bi bežao od toga. Nisam čuo skuplje Microlab modele.
 10. Jedno je da gledaš specifikaciju el. klavira a drugo je kad pipneš dirke i vidiš da osećaj na Yamahi u odnosu na Casio vredi bar tu razliku od 100e ako ne i više. Jako preporučujem probu uživo pre kupovine.
 11. Nisam nikakav ekspert za obradu videa, ali mi deluje da ti je u nekim kadrovima “pregorelo” lišće na zemlji.
 12. Gruja

  Portable

  BT je oduvek bio digitalan. Možda si pomešao sa onim starijim bežičnim slušalicama, koje i nisu imale zajednički standard veće je svaka imala svoju "bazu".
 13. Velika je razlika je i u kapacitetu, pri čemu uzimam ono što je komercijalno dobavljivo na tržištu. To ti limitira terabajtažu koju možeš da staviš u mašinu sve i da ne gledaš cenu. Inače ja sam malo dete za tebe sa 10TB, i postaje polako tesno.
 14. Gruja

  Šta se gleda?

  Debela E bas žica je 41Hz. Petožičani bas ide još niže, a i ovaj običan često obaraju za ton na dole.
 15. Gruja

  Marakana :)

  Pročitao sam ovaj prvi članak, sad idem dalje. Evo mog tldr: tu se radi o loudnes efektu kad se sluša nižim glasnoćama. Evo šta kažu: "there is only one correct volume level for any particular piece of music". Ako se sluša tiše, niže frekvencije još slabije čujemo i tada im treba dodatno pojačanje da bi nama zvučalo isto kao i prilikom glasnijeg slušanja. Na mom primeru, lav je riknuo 110db, ali pošto se komšije žale mi snimak smanjimo i slušamo ga na 90db. U tom slučaju postoji potreba da se pojača bas područje. Ali ako slušamo na originalnoj jačini - ništa ne bi trebali da pipamo. Da li tvoj DSP uzima u obzir loudness efekat? Da li je kriva drugačija za tiše i za glasnije slušanje? Kao da sam naletao u reklamnim materijalima nekih jeftinijih risivera da rade tu korekciju, pa cenim da i tvoj ima tako nešto. Idem sad da čitam ostale članke.