SMSL M500 MKII

Obline na pravim mestima

D/A konverteri bazirani na Sabre čipovima mahom nude oštar zvuk. Ovaj model je rešen da dokaže suprotno.

Relativno mlad kineski brend SMSL već neko vreme nastupa vrlo agresivno na tržištu D/A konvertera, kreirajući ponešto za svačiji džep u lepezi modela od stotinak do pa sve do nekoliko hiljada evropskih novčanica. Ovog puta na testu imamo M500 MKII, koji je cenom dostupan većini audiofila, ali i te kako vredan pažnje.

Za srce uređaja je upotrebljen flegšip čip ES9038 PRO firme Sabre, koji je potpomgnut sposobnim XMOS XU-216 mikroprocesorom. Ovakva konfiguracija obezbeđuje punu hardversku MQA podršku, i to ne samo putem USB-a već i na SPDIF digitalnim ulazima u obliku koaksijalne i optičke konekcije. PCM i DSD vrlo visokih rezolucija i frekvencija semplovanja se podrazumevaju. M500 MKII je takođe opremljen i blutut konekcijom, koju krasi većina modernih protokola, kao što su LDAC, aptX HD i drugi. Ništa manje raznovrsni nisu ni analogni izlazi, gde nalazimo nebalansirane RCA i balansirane XLR konektore. Listu izlaza zaokružuje 6,35-milimetarski konektor, iza kog se krije prilično potentno pojačalo za slušalice od čak jednog vata pri opterećenju od 32 oma. Na prednjoj strani ove čvrste aluminijumske kockice nalazi se omanji LCD displej u boji i on je zaštićen negrebivim staklom, a neophodan je za kretanje kroz menije. SMSL je i ovog puta ponudio prilično širok dijapazon podešavanja, pa tako pored izbora od sedam digitalnih filtera, korisnik može aktivirati i neku od devet DSP boja tona, kao što su rich, tube ili crystal. Nama se ipak najviše dopao neobojeni mod, koji zaobilazi DSP procesiranje, ali izbor je tu ukoliko poželite da se igrate. Svideli su nam se i praktični detalji kao što je podešavanje svetline displeja, te posebno mogućnost automatskog gašenja nakon željenog intervala.

Pojačalo za slušalice

DAC smo prvo isprobali u kompletu sa integrisanim pojačalom za slušalice. Izmenjali smo nekoliko modela slušalica, od osetljivih dinamičkih pa sve do odličnih, ali lenjih planarki GoldPlanar GL2000. M500 MKII se nije dao zbuniti i sve vreme je nastupao sa izraženom kontrolom. Ovo se posebno ogledalo u vrlo definisanom bas-području, koje ritam prati pod konac. Ta vrsta utegnutosti se prenosi i na ostatak spektra, pa su kontrola i bistrina zvuka izvrsne, tranzijenti brzi i odsečni, a mikrodetalja ima napretek. Poređenje s posvećenim pojačalima za slušalice poput izvrsnog Toppinga A30 pro i xDuoo TA-26 ipak otkriva da ugrađeno pojačalo naginje ka nešto suvljoj i analitičnoj prezentaciji. To se posebno manifestuje u srednjetonskom opsegu, pa određenim vokalima i instrumentima ponekad može zafaliti malo punoće. Ne bi bilo fer da ovde ne pomenemo činjenicu da su dotična posvećena pojačala za slušalice cenom približna testiranom uređaju, pri čemu se DAC mora dokupiti posebno, što praktično udvostručuje cenu. Zapravo, pojačalo unutar ovog uređaja je verovatno jedno od najrezolutnijih i najpotentnijih integrisanih rešenja koje smo čuli u ovoj klasi.

DAC

Još prilikom testiranja izlaza za slušalice primetili smo da DAC sekcija ima nešto drugačiji i puniji tonski karakter, što smo i potvrdili spajanjem u sobni sistem sa zvučnicima. Pominjanoj suvoći ovde nije bilo ni traga, štaviše, dočekala nas je prezentacija koju s punim pravom možemo nazvati sočnom. Tokom numere „Why only one“ u izvođenju Edgara Meyera i Chrisa Thilea DAC je demonstrirao svoj raskošni tonalitet. Bas je reprodukovan s vrlo respektabilnom težinom i melodičnošću, pri čemu tonovi basa i mandoline imaju izraženo trajanje. Utisak se ponovio i u drugim numerama, a pomenuti karakter se u potpunosti prenosi i na vokale, koji zvuče prisutno i vrlo postojano u prostoru, gotovo otelotvoreno između zvučnika na način koji prosto nismo očekivali od uređaja ove klase. U najvišim registrima ovaj DAC zvuči čisto i vrlo informativno, pa iako nikada nismo bili uskraćeni za detalje, taj deo se odrađuje bez neke posebne euforije. Pažnju zato ipak najviše privlači pun, tečan i prirodan ton nižih registra. Ako bismo zvuk ovog DAC-a morali da opišemo samo jednom rečju, upotrebili bismo pridev „mesnat“.

U skladu s većinom DAC-ova baziranim na Sabre čipu, ni M500 MKII nije apsolutni šampion kad je u pitanju širina zvučne scene, ali to dolazi do izražaja tek u direktnom poređenju s konverterima koji razvijaju širu scenu. Dubinska perspektiva je već osetno bolja, pri čemu su vodeći vokali i instrumenti pogurani solidno napred. Opšti osećaj trodimenzionalnosti, kako cele scene tako i pojedinačnih zvukova u njoj, samo dodaje ukupnom atraktivnom utisku koji takva postavka scene stvara. Finalno, ali ne i manje važno, prezentacija ovog modela je vrlo dinamična, sa izraženim udarcem i ritmom koji prosto vuče na cupkanje nogom. Sveukupno, DAC sekcija je ostavila zreliji i celovitiji utisak od izlaza za slušalice, za čiju je blagu suvoću i stegnutost očigledno zaslužan pojačivački deo uređaja.

Zaključak

Svedoci smo konstantnog napretka na polju D/A konverzije, gde najbolji novi modeli neretko donose performanse koje su ranije bile dostupne tek u višoj klasi. Ovoga puta je taj trend vrlo primetan kod modela M500 MKII, koji bez problema staje na crtu i dvostruko skupljim konverterima, kao što su nešto stariji SMSL M400 ili Denafrips Ares II. U nekim aspektima čak uspeva i da prednjači. Da sve ne ostane samo prazno slovo na papiru, M500 MKII se zadržao u test sistemu potpisnika ovih redova čak i nakon perioda testiranja, umesto pomenutog skoro dvostruko skupljeg Denafripsa.

SMSL M500 MKII
D/A konverter: Sabre ES9038 PRO
Podržani formati: PCM 768 kHz, DSD512
Ulazi: USB, optički i koaksijalni
Izlaz: RCA, XLR i 6,35 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 85 x 88 x 197 mm
Težina: 0,9 kg
Cena: 440 $ pre poreza i carine
www.smsl-audio.com
Mesnata i dinamična prezentacija.
Bogatstvo podešavanja.
Pristojno pojačalo za slušalice.
Za traženu cenu - ništa.
4.5