EarMen Colibri

Snaga i elegancija

Mlada kompanija EarMen i dalje nastupa veoma ambiciozno, a njen asortiman ubrzano se širi – nakon odličnog samostojećeg D/A konvertera Tradutto, pred nama je novi prenosivi DAC i pojačalo za slušalice Colibri.

Ukoliko ste upoznati s ponudom ovog brenda, već na prvi pogled biće vam jasno da testirani novitet potiče iz serije u kojoj se nalaze modeli Sparrow i Eagle. Pored toga što su dobili nazive iz sveta ptica, ovi uređaji slede isti dizajnerski stil, izrađeni su od prvoklasnih materijala i odlikuju se izuzetnom završnom obradom. Ipak, očigledna razlika između novog modela i dva starija srodnika jesu dimenzije, jer je Colibri znatno veći od oba, a povećan gabarit donosi ozbiljniju postavku u unutrašnjosti i, posledično, bolje preformanse u svim segmentima. Ali krenimo redom.

Opis

Uprkos povećanim dimenzijama, Colibri je i dalje sasvim pogodan za nošenje u džepu, a njegov gabarit najbolje bismo opisali kao nešto izduženu kutiju za šibice. Lakoj portabilnosti doprinose zaobljene ivice, kao i već pomenuti kvalitet izrade, jer su svi rubovi i spojevi izvedeni besprekorno. Upotrebljeni materijali su priča za sebe: kućište uređaja izvedeno je iz jednog komada punog aluminijuma, koji je precizno obrađen na CNC mašini, a poklopci prednje i zadnje strane napravljeni su od kaljenog stakla. Protočni dizajn podrazumeva da se na donjoj strani nalaze USB priključci, dok su na gornjoj smešteni izlazi za slušalice, a bokovi su – prvi put u ovoj seriji – udomili nekoliko tastera. Kombinacija mat crnog okvira i sjajnih staklenih površina sama po sebi je elegantna, a atraktivni dizajn dodatno je naglašen zlatnim oznakama proizvođača i modela na prednjoj strani. Zadnja strana nešto je popunjenija i sadrži navedene formate koje uređaj podržava, zvanični logotip Hi-Res Audio udruženja, oznake komandi i priključaka, kao i podatak da je uređaj proizveden u Evropi. Ukupno, EarMen Colibri deluje luksuzno uprkos malim dimenzijama, a taktilni osećaj tokom korišćenja zaista je sjajan.

Kao što smo već naveli, Colibri predstavlja prenosivi DAC i headamp, predviđen prvenstveno za upotrebu s mobilnim uređajima. Za prijem digitalnog signala koristi se USB-C port, a isti tip priključka upotrebljen je i za punjenje interne baterije – proizvođač je odlučio da za signal i punjenje postavi dva odvojena porta kako bi uređaj mogao istovremeno da se koristi i puni bez potencijalne degradacije audio-signala. Za kvalitet zvuka zaduženo je konvertersko kolo ESS ES9281PRO u poznatoj HyperStream II arhitekturi, isto kakvo se nalazi i u manjem modelu Sparrow, ali uz znatno ozbiljniju sekciju napajanja, koja izdiže reprodukciju na viši nivo. Proizvođač takođe navodi da je Colibri izveden u balansiranom dizajnu, kao i da su svi vodovi na štampanoj ploči pozlaćeni, dok su za povezivanje slušalica predviđeni 3,5-milimetarski i balansirani 4,4-milimetarski izlazi. Specifikacije navode snagu od 75 milivati po kanalu kod single-ended veze i 280 milivati kod balansirane veze, pri otporu od 32 oma, uz ukupna izobličenja od 0,001, odnosno 0,002 odsto.

Upotreba i zvuk

Slušanje smo započeli albumom „Money and Cigarettes“, koji i danas, gotovo četiri decenije nakon izdavanja, zvuči osvežavajuće i energično. Colibri nam je bez zadrške dočarao pozitivnu energiju kojom ovaj album odiše, ali i prikazao sjajan osećaj za finese. Naime, iako su pojedinačne numere u osnovi jednostavan spoj rokenrola, bluza i kantrija, oplemenjene su brojnim instrumentalnim detaljima, koji su često u drugom planu, a povremeno i skriveni. Upravo ovakve detalje EarMen nam je predstavio s velikim uspehom, pretačući čak i najdiskretnije note u živopisne tonove, dobre definicije i punog tela. Na izuzetne mikrodinamičke vrednosti nadovezuje se odlično odmereno trajanje tonova, pa je vremenska usklađenost na visokom nivou, što se odnosi na izvorne tonove, ali i na precizno izveden odjek i obilje pratećih, alikvotnih tonova. A što je najlepše, Colibri je sve ovo izveo bez preteranog isticanja tih detalja, zadržavajući ih uklopljene u veću muzičku celinu i uz potpuno očuvanje ritmičnosti i muzikalnosti.

Prelazak na klasičnu elektroniku na koncertnom izdanju „3-D Der Katalog“ sastava Kraftwerk prikazao nam je Colibri u nešto drugačijem svetlu: čvrst ritam bio je sveprisutan, a testirani uređaj nije se libio da pokaže snagu. Posebno nas je oduševilo preplitanje i odzvanjanje niskih tonova kao u uvodnom delu numere „Geiger Counter“ – ovaj efekat neznatno je povučen, pa se ne može uspešno razaznati uz svaki uređaj, a testirani EarMen prikazao ga je sasvim jasno. Odlična niskotonska podloga nastavila se u numeri „Elektro Kardiogramm“, koja obiluje masivnim i dubokim basovima. Ovi teški i pomalo zamućeno prikazani tonovi bili su upravo onakvi kakvim ih pamtimo s mnogo skupljih sistema, a posebno imponuje činjenica da se headamp ni ovde nije zbunio preplitanjem nota različitog tonskog karaktera i trajanja – ovo nas je uverilo da Colibri suvereno vlada dubokim tonovima svih vrsta.

Kao treći album za kritičko slušanje odabrali smo „Night Train“ legendarnog džez pijaniste Oscara Petersona. Ni ovde nije bilo potrebno previše vremena da se ustanovi odlična prostorna prezentacija, jer nam je EarMen omogućio da precizno odredimo pozicije muzičara u tonskom studiju, kao i njihovu udaljenost od mikrofona. Zvuk klavira je verodostojan, s blago zaobljenim tonovima, koji zadržavaju mekane ivice i tokom najglasnijih pasaža. Kontrabas, kao i cela ritam-sekcija, neznatno su istureni ka auditorijumu i često se nalaze u prvom planu, čak i ispred klavira, koji nosi melodiju, a njihov zvuk takođe je tonski tačan. Masne i odzvanjajuće note kontrabasa, kod kojih se jasno može čuti povremeno škriputanje ili prevlačenje prstiju preko žica, sjajno su dopunjene ritmičnim činelama, koje vibriraju okružene velikom količinom vazduha. Ukupno, Colibri nam je na besprekoran način dočarao zavodljivu i razigranu atmosferu jednog od najpoznatijih albuma kanadskog majstora i njegovog benda.

Na kraju, nekoliko reči o upotrebi. Uprkos prisustvu određenih komandi, Colibri se zadržava u zoni sasvim jednostavnog korišćenja – na levoj strani postavljen je par tastera za podešavanje glasnoće, dok se na desnom boku nalaze tasteri za uključivanje i aktivaciju funkcije Extra Bass, za koju smo utvrdili da je veoma dobro izvedena. Ova funkcija donosi srazmerno blago pojačanje donjeg opsega, pa je uz nju bas nešto izraženiji, ali bez preglasavanja ostalih opsega i gubitka definicije – savršeno za slušalice s tanjim basom ili ukoliko vam jednostavno prija istaknutiji donji deo spektra. Podržani formati obuhvataju sve što bi vam moglo zatrebati, od PCM fajlova rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, pa do DSD, DXD i MQA formata, a upotreba uz Windows računar ne zahteva instalaciju drajvera, ali ne podržava verzije starije od Windowsa 10. Najzad, proizvođač deklariše do pet sati autonomije s jednim punjenjem baterije, a mi smo tokom testa izvlačili između četiri i četiri i po sata pri većim glasnoćama, pa se može konstatovati da su fabrički podaci verodostojni.

Zaključak

Iako se po ponudi sirove snage ne može meriti sa starijim bratom TR-Ampom, novajlija donosi amplifikaciju koja će bez teškoća pokretati zahtevnije slušalice, naročito u balansiranom modalitetu – koji TR-Amp i ne nudi. S druge strane, Colibri je jasno bolji u mnogim drugim disciplinama, pružajući izuzetno rafiniran i fluidan zvuk sa izraženim dinamičkim kvalitetima. Sve ovo upakovano je u elegantno i luksuzno kućište malih dimenzija, koje se bez problema može nositi u džepu ili, ako više volite, za pojasom, u kožnoj futroli koja se isporučuje uz uređaj – pa stoga smatramo Colibri najboljim prenosivim D/A konverterom i headampom koji je EarMen dosad napravio.

EarMen Colibri
D/A konverter: ESS ES9281PRO
Podržana rezolucija: 384/32, DSD128, DXD, MQA
Izobličenja THD: 0,001%
Izlazna snaga (32 Ω): 75 mW, bal. 280 mW
Digitalni ulaz: USB-C
Izlazi za slušalice: 3,5 mm i bal. 4,4 mm
Napajanje: baterijsko
Dimenzije (ŠxVxD): 35 x 77 x 14 mm
Masa: 51 g
Cena: 333 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prvoklasna izrada i dizajn.
Jednostavna upotreba.
Rafinirana i fluidna reprodukcija.
Separacija i tekstura tonova.
Skromnija autonomija.
4.5