High End Show 2022

Nakon tri godine pauze, sva pažnja hi-fi javnosti usmerena je na sajam u Minhenu. Ovaj sajam je već godinama najznačajniji događaj, daleko ispred svih, a jedino ga sustiže sajam u Varšavi. High End sajam se održao u četiri dana, sa tim što su prva dva dana bila rezervisana za profesionalce (distributere i novinare), a vikend za obične posetioce. Ovo je bila jedinstvena prilika da sretnemo kolege koje nismo imali prilike dugo da vidimo, ali i da vidimo predstavljanje velikog broja noviteta, čije su premijere bile odlagane zbog pandemije. Na sajmu je predstavljano 80 brendova iz više od 40 zemalja, a mi vam na ovim stranicama predstavljamo samo mali deo onoga što smo videli.

Nova serija Focus

Kompanija Dynaudio iskoristila je High End sajam u Minhenu za prezentaciju nove generacije zvučnika Focus. Poput prethodnih izdanja, u pitanju su aktivne kutije, a proizvođač nije posebno eksperimentisao u pogledu dizajna, pa je već na prvi pogled jasno da su u pitanju Dynaudio zvučnici. Serija se trenutno sastoji od regalskog modela Focus 10 i podnostojećih Focus 30 i Focus 50. Svi modeli opremljeni su Cerotar visokotoncem s 28-milimetarskom tekstilnom membranom, dok se za srednje i niske tonove koriste poznate MSP membrane prečnika 140 i 180 milimetara. Amplifikacija u klasi D nastala je u saradnji s danskom kompanijom Pascal – s kojom je Dynaudio povezan već godinama u domenu profesionalnog ozvučenja – a svaka zvučnička jedinica opremljena je sopstvenim pojačalom. Bogate opcije povezivanja obuhvataju analogne i digitalne ulaze, mrežno povezivanje (pomoću kabla ili bežično) i blutut, dok se veza između stereo-para ostvaruje pomoću digitalnog kabla ili putem bežičnog WiSA standarda, koji podržava rezoluciju do 96 kiloherca i 24 bita u nekompresovanoj formi. Za optimalni kvalitet zvuka u svim okolnostima stara se DSP s različitim opcijama podešavanja, a na raspolaganju je i Dirac Live kalibracija. Regalski model Focus 10 donosi 390 vati po kanalu i frekvencijski opseg od 43 herca do 22 kiloherca, dok dvoiposistemski florstender Focus 30 pruža 670 vati po kanalu i spušta se do 30 herca, a najveći Focus 50 nudi istu snagu, ali se spušta do 20 herca. Novi modeli serije Focus dostupni su u crnoj i beloj boji visokog sjaja, kao i u finišu od orahovine i svetlog drveta.

Gramofon za heavy metal

Austrijska kompanija Pro-Ject Audio, poznata najpre po velikom asortimanu gramofona, predstavila je novi model iz serije Artist Collection. Nastao u saradnji sa slavnim bendom Metallica, istoimeni gramofon dizajniran je po ugledu na prepoznatljivi logo benda, a izrađen je od medijapana srednje gustine. Stakleni tanjir opremljen je podnožjem od aluminijuma, uz ručku u obliku slova s i preinstalirani kertridž Pro-Ject Pick It S2 C. Prisutna su uobičajena podešavanja, poput antiskejtinga, gazne sile, pa i regulacije visine metalnih nožica. Pogon je preko remena, a odabir brzine okretanja obavlja se pomoću prekidača. Kolekcionarski gramofon Pro-Ject Metallica naći će se u prodaji tokom leta, po ceni od oko 1.600 dolara.

Noviteti iz Denona

Japanski Denon stigao je u Minhen s nekoliko noviteta. Nove modele predvodi integrisano pojačalo PMA-1700NE, izvedeno u dizajnu koji Denon neguje već nekoliko generacija unazad, dok kruta metalna šasija umanjuje vibracije. Pojačalo isporučuje 140 vati po kanalu, a proizvođač ističe raznovrsne opcije povezivanja. Analogni ulazi obogaćeni su priključcima za MM i MC gramofone, dok su za digitalne izvore na raspolaganju koaksijalni, optički i USB-B ulazi, a interni D/A konverter podržava 384 kHz/32-bitski PCM i DSD256. Konačno, prisutni su izlazi za slušalice i aktivni sabvufer, dok se radni parametri prikazuju na omanjem ekranu na prednjem panelu. Noviteti su prisutni i u nižoj klasi, u vidu kompleta PMA-900HNE i DCD-900NE. Novi integralac iz serije 900 ujedno predstavlja prvo Denonovo pojačalo s integrisanom mrežnom platformom HEOS. Pored predimenzioniranog napajanja i snage od 85 vati po kanalu, PMA-900HNE nudi analogne i digitalne ulaze, ali i wi-fi, blutut i AirPlay povezivanje. HEOS platforma dopušta reprodukciju 192/24 i DSD128 fajlova preko mreže, kao i mogućnost formiranja multiroom sistema. Kao dodatak ovom pojačalu za reprodukciju optičkih diskova fabrika preporučuje CD plejer DCD-900NE, koji je opremljen najsavremenijim AL32 Processing Plus sistemom za obradu digitalnog signala. Šasija uređaja ojačana je kako bi se umanjile vibracije, a dodatno je na raspolaganju USB port s podrškom za PCM 192/24 i DSD128. Noviteti iz Denona očekuju se na tržištu tokom leta, po preporučenim cenama od 2.000 evra za PMA-1700NE, 1.000 evra za PMA-900HNE i 500 evra za DCD-900NE.

Raidho noviteti

Danska kompanija Raidho Acoustics na High End sajmu predstavila je tri noviteta. Kao mini monitor visokih performansi, X1t opremljen je Planar Magnetic visokotoncem s folijom debljine svega 11 mikrona i mase 20 miligrama, što je 50 puta manje od uobičajene kalotne membrane. Proizvođač tvrdi da ribonski visokotonac ne proizvodi nikakve rezonancije i izobličenja, te pruža čist i prirodan zvuk. Za mid-bas drajver se navodi da je jednako sposoban, a opremljen je 140-milimetarskom membranom od aluminijuma, koja je presvučena tankim slojem tantala, kako bi se eliminisalo karakteristično odzvanjanje aluminijuma. Raidho X1t ima opseg od 70 herca do 50 kiloherca, uz bas-refleks port na prednjoj strani. Sledi nešto veći bukšelf X1.6, koji je opremljen istim visokotoncem, dok je mid-bas jedinica opremljena membranom prečnika 165 milimetara. Ova membrana takođe je izrađena od aluminijuma, ali je presvučena keramikom, a X1t postiže opseg od 45 herca do 50 kiloherca. Kao jedini podnostojeći zvučnik među novitetima, TD6 je dizajniran po ugledu na uspešne modele D5 i D5.1. Ribonski visokotonac isti je kao kod manjih modela, ali torsistemska topologija sadrži još dva srednjetonca i čak šest niskotonskih jedinica. Srednjetonci i niskotonci opremljeni su membranama prečnika 140, odnosno 203 milimetra, koje su izvedene u sendvič konstrukciji od aluminijuma, keramike, tantala i dijamantskog sloja debljine 10 mikrona. Ovi zvučnici visine preko dva metra sposobni su da se spuste do 25 herca, uz osetljivost od 87 decibela i nominalnu impedansu od osam oma. Raidho X1t dostupni su po ceni od 5.800 evra, dok se za nešto veće X1.6 mora izdvojiti 7.300 evra, a prestižni TD6 koštaju 210.000 evra.

Sistem iz EarMena

Nakon predstavljanja nekoliko noviteta u kategoriji kućnog hi-fija, kompanija EarMen u Minhenu je objedinila ponudu u jedan zanimljiv i sposoban mini-sistem. Uređaji su savršeno vizuelno uklopljeni, a visok kvalitet izrade podrazumeva kućišta iz jednog komada glodanog aluminijuma i odličan taktilni osećaj pri upotrebi. Sistem sadrži D/A konverter Tradutto, koji smo testirali u broju 104 i koji podržava 768/32, DSD512, DXD i MQA preko konverterskog kola ESS ES9038Q2M, uz opciju blutut povezivanja i kontrolu preko daljinskog upravljača. Zatim je tu mrežni plejer Staccato, koji predstavlja čistokrvni strimer, bez sekcije za D/A konverziju i analognog izlaza. Kontrola se obavlja preko aplikacije EarMen Stream, a dodatno su na raspolaganju blutut i USB port za priključivanje eksternog skladišta muzike. Jednako zanimljiv novitet jeste potpuno balansirano analogno pojačalo za slušalice CH-Amp, koje pruža 1,5 vati po kanalu u single-ended postavci i 3,8 vati preko balansiranih izlaza. CH-Amp može da funkcioniše i kao pretpojačalo za stereo-sistem, a posebno je zanimljivo što se isporučuje uz eksterno linearno napajanje s tri izlaza, koje može da napaja CH-Amp, Staccato i Tradutto. D/A konverter Tradutto prodaje se po ceni od oko 800 evra, dok se Staccato i CH-Amp očekuju na tržištu uskoro.

Novi integralac iz NAD-a

Kompanija NAD ne prestaje da osvežava ponudu, pa je u Minhenu predstavila novo integrisano pojačalo s oznakom C 389. Po oznaci se može zaključiti da je novitet pozicioniran između modela C 388 i C 399, a dizajnom potpuno prati stil savremenih NAD-ovih uređaja. Prednji panel je opremljen minimalističkim setom komandi i ekranom u središnjem delu, dok se ispod poklopca nalazi proverena konstrukcija, s HybridDigital UcD amplifikacijom i ESS Sabre D/A konverterom. Kanadski proizvođač navodi da je izlazni stepen opremljen sa više UcD modula u balansiranoj bridžovanoj postavci, uz inovativno svičersko napajanje koje obezbeđuje veliku rezervu struje. C 389 stoga pruža kontinuiranih 130 vati po kanalu na osam oma, uz vršnu snagu od 210 vati i veoma nizak stepen izobličenja. Pored dva linijska i jednog MM gramofonskog ulaza, C 389 donosi po dva koaksijalna i optička priključka, HDMI eARC port i dvosmerni blutut aptX HD, dok MDC2 konstrukcija omogućuje dodavanje dva modula – kao savršenu dopunu funkcionalnosti, fabrika preporučuje BluOS-D modul za reprodukciju preko mreže, ali i Dirac kalibraciju. Novi NAD C 389 stiže u prodavnice početkom leta, po ceni od oko 1.500 evra.

Novi preamp iz Chorda

Kompanija Chord Electronics predstavila je novo pretpojačalo pod nazivom Ultima Pre 3. Novitet je izveden u nesvakidašnjem dizajnu, koji je postao zaštitni znak ovog ostrvskog proizvođača, s naglašenim bočnim nožicama i kućištem od punog aluminijuma kakav se koristi u aeroindustriji. Pored dve masivne i simetrično postavljene kružne komande, koje služe za kontrolu glasnoće, odabir ulaza, podešavanje balansa i AV bajpas, na prednjem panelu nalazi se neizbežni polihromatski taster za uključivanje, koji pomoću različitih boja ukazuje na odabrani ulaz. Kompanija navodi da Ultima Pre 3 koristi najnoviju patentiranu tehnologiju napajanja za što niži stepen izobličenja, dok najsavremeniji dizajn sekcije pretpojačala obezbeđuje izuzetno nizak nivo šuma. Kao u potpunosti analogni uređaj, Ultima Pre 3 na zadnjem panelu sadrži ukupno pet ulaza – tri linijska RCA i dva balansirana XLR – kao i zasebni ulaz za AV bajpas (takođe kao RCA i XLR). Svi ulazi imaju sopstvene filtere za zaštitu od smetnji, a odabir se obavlja preko releja koje kontrolišu mikroprocesori. Pored toga, na zadnjoj strani nalaze se 12-voltni okidač, kao i USB port od tri ampera za napajanje drugih uređaja, kao što su D/A konverteri Hugo 2 ili Qutest. Ručno izrađeno pretpojačalo Chord Ultima Pre 3 dostupno je u srebrnom i crnom finišu, po preporučenoj ceni od oko 6.000 funti.

iFi GO bez baterija

Nakon nedavno lansiranog modela GO blu, iFi Audio je u Minhenu predstavio još jednog pripadnika iste serije, pod nazivom GO bar. Kao što naziv sugeriše, u pitanju je uređaj oblika izduženog kvadra, koji najviše podseća na nešto veću USB memoriju. Funkcionalnost obuhvata D/A konverziju i amplifikaciju za slušalice, a protočni dizajn podrazumeva USB-C port za napajanje i prijem signala, dok se na izlazu nalaze 3,5-milimetarski i balansirani 4,4-milimetarski priključci. Za razliku od većine uređaja ovog britanskog proizvođača, koji za konverziju koriste Burr-Brown čipove, ovde je upotrebljeno 32-bitsko kolo kompanije Cirrus Logic. Podržani formati obuhvataju 384 kHz/32-bitski PCM, DSD256, DXD i MQA, dok se na prijemu digitalnog signala nalazi 16-jezgarno XMOS kolo. Kao najveća razlika u odnosu na veće uređaje ovog tipa ističe se odsustvo interne baterije, pa je GO bar veoma kompaktan i ima masu od svega 28,5 grama. Stepen za amplifikaciju pruža 300 milivati po kanalu preko single-ended veze i 475 milivati u balansiranom režimu pri impedansi od 32 oma, uz izobličenja od 0,09 i 0,002 odsto. Pored toga, fabrika je najavila posebno izdanje uređaja za proslavu desetog rođendana, koji će biti izveden u pozlaćenom finišu, uz bakarnu šasiju i poboljšanu filtraciju u sekciji napajanja, a biće izrađen u ograničenoj seriji od 1.000 primeraka. Novi iFi GO bar dostupan je po ceni od oko 330 funti, dok će specijalno izdanje koštati 500 funti.

Zvučnici budućnosti

Iako u Minhenu nije predstavio konkretne novitete, uvek popularni Monitor Audio prikazao je zvučnike pod nazivom Concept 50, kojima ujedno obeležava 50. rođendan. Ovi podnostojeći zvučnici donose inovacije spolja i iznutra, a tehnički direktor g. Michael Hedges i direktor dizajna g. Charles Minett navode da su želeli da ispitaju granice dizajna pasivnih zvučnika. Svesni da nijedan zvučnik ne može biti savršen, stručnjaci iz Monitor Audija težili su da naprave zvučnik što bliži savršenstvu, a futuristički izgled zvučnika zapravo je pre svega funkcionalan i samo je posledica radikalnih rešenja u unutrašnjosti. Spoljašnji deo sekcije sa drajverima odlikuje “The Array”, u čijem središtu se nalazi unapređeni MPD visokotonac (verzija ribonske membrane), koji je okružen ansamblom od šest srednjetonaca s dokazanim RDT III membranama. Kako se kabinet sastoji od dva odvojena, ali međusobno povezana stuba, svaka strana sadrži po dve niskotonske jedinice, koje su postavljene na unutrašnjoj strani i usmerene jedna ka drugoj u force cancelling postavci. Proizvođač navodi da ovakav dizajn obezbeđuje međusobno poništavanje neželjenih vibracija, pa je kao krajnji rezultat postignut frekvencijski opseg od 21 herca do 60 kiloherca, uz minimalna izobličenja. Upotrebljeni materijali i proces izrade kabineta takođe su na visokom nivou, pa su kompresione komore za niskotonske drajvere izrađene od minerala i akrila, dok je “The Array” postavljen na ploču od punog aluminijuma. Očekuje se da ovaj projekat, koji Monitor Audio razvija već dve godine, u bliskoj budućnosti bude uobličen u perjanicu ponude.

Elipson u retro stilu

Nakon modela XLS 15, kompanija Elipson iskoristila je High End sajam za predstavljanje noviteta u seriji Heritage, koji nosi oznaku XLS 11. Noviteti su izvedeni u prepoznatljivom retro stilu, ali uz nešto manje dimenzije i visinu od 56 centimetara. Pored proporcija, finiš zvučnika izveden je po ugledu na kutije iz zlatnog doba hi-fija, što podrazumeva furnir od prirodnog drveta i crnu boju prednjeg panela. Uprkos manjim dimenzijama, XLS 11 zadržavaju punu trosistemsku topologiju, koju predvodi kalotni visokotonac sa svilenom membranom prečnika 22 milimetra. Ispod njega je smešten novi 55-milimetarski srednjetonac, dok se u donjem delu fronta nalazi niskotonska jedinica, s membranom od celulozne pulpe prečnika 220 milimetara. Na prednjoj strani takođe je smešten bas-refleks port, ali i komande za fino podešavanje visokih i srednjih tonova u rasponu od dva decibela. Kao krajni rezultat dobijen je frekvencijski opseg od 45 herca do 25 kiloherca (+/-3 dB), uz osetljivost od 90 decibela i nominalnu impedansu od šest oma, a fabrika preporučuje uparivanje s pojačalima snage 50-150 vati po kanalu. Preporučena maloprodajna cena retro zvučnika Elipson Heritage XLS 11 iznosi oko 1.700 evra za par.

Vintage iz Fyne Audija

Kompanija Fyne Audio stigla je u Minhen s potpuno novom serijom zvučnika pod imenom Vintage. Kao što naziv sugeriše, u pitanju su zvučnici inspirisani retro dizajnom, koji su mnoge podsetili na prestižne Tannoy i KEF modele. Nova serija podeljena je na podserije Vintage i Vintage Classic i trenutno sadrži četiri modela, dok su najavljena još tri. Vintage modeli imaju kabinete od punog drveta, dok su Vintage Classic zvučnici izvedeni od medijapana srednje gustine s furnirom od prirodnog drveta i nešto su pristupačniji. Očekivano, ispod retro dizajna kriju se najsavremenija tehnička rešenja, kao što su patentirani IsoFlare drajveri, FyneFlyte vešanja i BassTrax portovi. Da podsetimo, IsoFlare podrazumeva koaksijalne jedinice koje sadrže niskotonsku i srednjetonsku membranu, dok FyneFlute vešanja imaju poseban dizajn i varijabilnu geometriju, a BassTrax portovi sadrže usmerivač koji je zadužen za ravnomerno rasprostiranje talasa u krugu od 360 stepeni. Serija započinje pristupačnijim modelima Classic X i Classic XII, koji su izvedeni u dvosistemskoj topologiji i opremljeni mid-bas jedinicom od 250 i 300 milimetara, uz dodatak 75-milimetarskog titanijumskog visokotonca. U gornjem delu ponude nalaze se modeli Vintage Ten, Twelve i Fifteen, čiji nazivi ujedno označavaju prečnik mid-bas membrane u inčima, uz dodatak već opisane visokotonske jedinice. Zvanične maloprodajne cene još uvek nisu objavljene, ali se očekuje da se nova serija kreće u rasponu od 4.000 do 30.000 funti, a zvučnici se očekuju u prodaji do kraja godine.

Stereo noviteti iz Yamahe

Kao jedna od najstarijih kompanija u hi-fi svetu, Yamaha je u Minhenu predstavila prvi višenamenski uređaj iz višeg segmenta. Iza oznake R-N2000A nalazi se dvokanalni mrežni risiver, koji je u celosti izveden po ugledu na druge modele iz četvorocifrene serije, što podrazumeva već prepoznatljiv retro dizajn i izuzetan kvalitet izrade masivnog kućišta. Prednji panel od brušenog aluminijuma ukrašen je uvek atraktivnim VU-metrima, a tu je i vizuelni novitet u vidu donjeg dela fronta u crnoj boji. Najveća snaga iznosi 90 vati po kanalu, uz simetričnu konstrukciju izlaznog stepena i torusni transformator u napajanju, a fabrika ističe veoma čvrstu šasiju i masivne nožice koje umanjuju vibracije. Pored četiri analogna ulaza, na zadnjoj strani prisutni su koaksijalni, optički i USB-B digitalni ulazi, HDMI ARC, mrežni priključak i ulaz za eksternu FM antenu. Za D/A konverziju zaduženo je kolo ESS ES9026PRO s podrškom za 384/32 i DSD256, a dodatno su prisutni wi-fi, blutut, AirPlay 2 i YPAO kalibracija. Kao drugi deo dvokanalnog sistema predstavljeni su podnostojeći zvučnici NS-2000A, koji se odlikuju klasičnim proporcijama i modernim detaljima. Ovi trosistemci opremljeni su visokotoncem od 30 milimetara i srednjetoncem prečnika 80 milimetara, dok se u donjem delu fronta nalaze dve 160-milimetarske niskotonske jedinice, a bas-refleks je smešten na zadnjoj strani. Fabrika navodi frekvencijski opseg od 34 herca do 65 kiloherca (-10 dB) i osetljivost od 88 decibela, dok je nominalna vrednost impedanse šest oma, a minimalna 3,5 oma. Novi risiver Yamaha R-N2000A i podnostojeći zvučnici NS-2000A očekuju se na tržištu tokom jeseni, a preporučene cene još uvek nisu poznate.

CD plejer iz Marantza

Poznata kompanija predstavila je novi CD reproduktor pod oznakom CD 60, koji je izveden u novom dizajnu i vizuelno se savršeno uklapa s pojačalima MODEL 30 i MODEL 40n. Iako nije navedeno koje se kolo koristi za D/A konverziju, poznato je da CD 60 donosi novu iteraciju Marantzove tehnologije HDAM – japanski proizvođač navodi da simetrična postavka komponenata i direktniji put signala donose čujna poboljšanja u zvuku. Osim toga, u unutrašnjosti se nalazi napajanje sa EI transformatorom i predimenzioniranim kondenzatorima, kao i brze Schottky diode. Pored standardnog CD-A formata, CD 60 reprodukuje DSD, WAV, ALAC, MP3 i WMA sa diska, a dodatno je na raspolaganju USB-A port na prednjem panelu, na koji se može priključiti eksterno skladište muzike – u ovom slučaju, uređaj podržava visokorezolutivni FLAC, AIFF, DSD128 i druge rasprostranjene formate. Najzad, na raspolaganju je pojačalo za slušalice s izlazom i nezavisnom kontrolom glasnoće na prednjem panelu. Marantz CD 60 dostupan je u srebrnoj i crnoj boji, po ceni od oko 900 evra.

Povratak Eposa

Britanski brend Epos, koji je prisutan na tržištu već četiri decenije, predstavio je novi model s oznakom ES14N. Ova oznaka predstavlja deo Eposove istorije, jer je prvobitni ES14 bio zvučnik s kojim je kompanija stekla popularnost, ali nova uprava u vlasništvu Karl-Heinza Finka navodi da je, osim imena, sve drugo potpuno novo i savremeno. Iako u osnovi ima standardne proporcije, ES14N prepoznatljiv je po zakošenom prednjem panelu, koji doprinosi vremenskom usaglašavanju zvučnih talasa iz dve jedinice. Kabinet ovog velikog regalskog zvučnika, visine nepunih pola metra, izveden je iz dva sloja medijapana koji su zalepljeni posebnim lepkom za dampiranje, pa se u unutrašnjosti koristi sasvim malo izolacionog materijala, na proračunatim mestima. U sklopu dvosistemske topologije, za visoke tonove zadužena je kalotna membrana prečnika 28 milimetara, koja je izrađena od aluminijuma i presvučena slojem keramike. Za srednje i niske tonove upotrebljena je 178-milimetarska membrana, izvedena od polipropilena različite debljine u zavisnosti od dela membrane i opremljena hibridnim feritno-neodimijumskim magnetom. Proizvođač navodi da je skretnica zadržana u jednostavnim okvirima, dok se na zadnjoj strani nalaze otvor bas-refleksa i zvučnički terminali koji prihvataju samo banana-priključke. Kao krajni rezultat dobijen je frekvencijski opseg od 40 herca do 23 kiloherca (-6 dB), uz osetljivost od 87 decibela i minimalnu impedansu od 4,3 oma. Epos ES14N dostupni su u matiranoj crnoj i beloj boji, kao i u finišu od orahovine, po ceni od oko 4.500 evra za par.

AudioNec system

Francuska kompanija AudioNec je napravila demo sobu unutar hale MOC sajma. Demo soba je bila ispunjena zvukom zahvaljujući najvećim modelom zvučnika iz EVO serije. Ova serija je predstavljena još 2019. godine, a karakteriše je skalabilnost. Prvo što ćete primetiti je širokopojasna zvučnička jedinica Duopole DS.31 čija je visina samo 31 centimetar. Ovi zvučnici su zapravo modularni pa daju mogućnosti slušaocima da im zvučnici „porastu“. Pored zvučnika, u centru pažnje je bio i novi muzički server Ultimate koji ima mogući kapacitet od 8 do 64 terabajta. Svi fajlovi koji se puštaju su konvertovani u DSD512 format. Zaista impresivna reprodukcija sistema koji i vizuelno oduzima dah.

JMF Audio

JMF Audio je kompanija osnovana još 1985. godine u Francuskoj i bavi se proizvodnjom komponenti i zvučnika. Predstavljen je veliki sistem od 9 komponenti i parom zvučnika sa hornama. Zvučnici su nazvani HPM 500 i imaju woofer od 16 inča i hornu sa kontrolisanom disperzijom, kao i kompresionu jedinicu TD4001-JMF prečnika dva inča. Zvučnik je zapravo dvosistemski i ima mogućnost podešavanja visokih tonova, kao i nivoa horne. Od komponenata u sistemu prepoznali smo gramofonski pretpojačavač PHS 7.3, zatim pretpojačalo PRS 1.5, D/A konvertor DXC 2.2 i filter struje PCD 302. JMF Audio je izlagao u odvojenom prostoru Marriot hotela, čime je stekao jako dobre akustičke uslove za vrhunsku prezentaciju.

Ixoost

Nešto najluđe što smo videli na sajmu! Kompanija Ixoost je predstavila zvučnike najčudnijeg oblika. Bilo da je u pitanju kaciga za motocikle ili prenumatik, zvuk će biti poprilično glasan. Za ljubitelje Mercedesa tu je veliki zvučnik sa prednjom maskom automobila i velikim logotipom, ali i za ljubitelje Lamborginija koji pored zvučnika imaju i izduvne cevi i detalje poput tastera za startovanje motora. Ne znamo kako se mi ovoga nismo prvi setili.

RAAL Requisite

U Minhenu smo sreli još jedno poznato lice iz Srbije poznato kao „Aca Ribon“. Na štandu velike online prodavnice našlo se i dovoljno mesta za proizvode Aleksandra Radisavljevića koji je predstavio svoje ribonske slušalice SR1a. Ove slušalice su prve na svetu koje nude ovakav akustički doživljaj koji se ogleda pre svega u preciznosti i realnosti u stvaranju zvučnog polja. Podrazumevano, za ovakve slušalice su neophodna i adekvatna pojačala, a RAAL je pripremio nekoliko modela, kao i interfejs koji omogućava priključivanje ovih slušalica na pojačala drugih proizvođača. Nesvakidašnje iskustvo za svakog audiofila.

Trafomatic Audio

Naš Trafomatic je napravio saradnju sa još tri firme i predstavio celokupan sistem u Minhenu. Za izvor pobrinula se Rockna, za kablove Signal Projects, dok je za zvučnike bio zadužen TuneAudio. Trafomatic je prikazao svoje Rhapsody pojačalo, zatim Laru, kao i dva monobloka Glenn. Svakako da je koncept TuneAudio zvučnika dominirao prostorijom, ali Trafomatic amplifikacija je bila, kao i uvek, na nivou da ispuni sve što se od nje očekivalo. Ovo je bila prostorija u kojoj smo se najviše zadržali, verovatno najviše zahvaljujući single ended 300B monoblokovima Glenn.

Holbo

Slovenački proizvođač Boštjan Holc predstavio je samo jedan proizvod u dve boje. U pitanju je gramofon koji koristi vazdušnu pumpu za pokretanje tanjira gramofona i za pomeranje gramofonske ručice. Iako su ova rešenja poznata u svetu, ovo je prvi put da ih neko proizvodi po višestruko nižoj ceni. Gramofon ima DC motor koji koristi kaiš, a tanjir gramofona je težak čak 5 kilograma. Gramofonska ručica ima linearno kretanje. Vazdušnu pumpu smo uzeli u ruke i uverili se u njenu bešumnost. Ostaje nam još samo želja da čujemo ovaj gramofon u našem okruženju.

Auris Audio

Domaći proizvođač hi-fi uređaja visoke klase Auris Audio u Minhenu je prikazao prve gramofone sopstvene izrade, pod nazivom Bayadere 3 i Bayadere 5. Neobičan naziv potiče od karakteristične višeslojne konstrukcije baze i tanjira, a detaljnije karakteristike i cene novih gramofona još uvek nisu poznate.

D’Agostino

Legendarni konstruktor Dan D’Agostino stigao je na High End sajam s impresivnom postavkom uređaja iz različitih serija. Pored prestižnog trodelnog pretpojačala iz najviše serije Relentless, veliku pažnju privukla je kombinacija novog pretpojačala Momentum HD i izlaznog pojačala Momentum S250 MxV, koje pruža 250 vati po kanalu na osam oma.

Electrocompaniet

Glavna zvezda na štandu poznatog norveškog proizvođača bilo je nedavno predstavljano izlazno pojačalo AW 800 M iz najviše serije Classic. Ovaj snagator mase 55 kilograma pruža 800 vati na osam oma u mono-modalitetu, a može se koristiti i kao dvokanalni snagaš, ali i u bi-amp režimu.

Hegel

Kompanija Hegel predstavila je novu iteraciju poznatog pre/power kompleta P30A i H30A. Pored neznatnih vizuelnih promena i modernije pojave, osvežena postavka donosi pet linijskih i dva balansirana XLR ulaza, uz brojna unapređenja ispod poklopca i povećanu izlaznu snagu.

JBL

Američka kompanija stigla je na minhenski sajam sa raznovrsnom i atraktivnom postavkom, a najviše pažnje privukli su novi zvučnici 4305P iz serije Studio Monitor. Ovi regalski zvučnici klasičnog dizajna i prepoznatljive pojave zapravo sadrže celokupan sistem, jer su izvedeni u aktivnoj varijanti, s dodatkom D/A konvertera i mrežnog plejera. Na prednjoj strani smešteni su mid-bas drajver prečnika 130 milimetara s membranom od papirne pulpe i 25-milimetarski Teonex visokotonac u velikom HDI usmerivaču. Jedinice su opremljene zasebnim modulima u klasi D, snage 25 vati za visokotonac i 125 vati za mid-bas, pa ukupna snaga sistema iznosi 300 vati. Za povezivanje su predviđeni analogni 3,5-milimetarski i balansirani XLR ulazi, kao i digitalni optički i USB-B, a dodatno su na raspolaganju eternet, wi-fi, blutut i izlaz za aktivni sabvufer. Digitalni ulazi podržavaju rezoluciju do 192 kiloherca i 24 bita, dok se preko mreže mogu reprodukovati FLAC, ALAC, DSD DoP i drugi rasprostranjeni formati, a za kontrolu su predviđeni daljinski upravljač i aplikacija MusicLife. JBL 4305P dostupni su u prirodnom furniru od crnog ili svetlog oraha, uz mrežice od akustički transparentne tkanine.

Kuzma

Poznati slovenački proizvođač gramofona Kuzma na High End sajmu je predstavio novu ručku pod nazivom Safir 9. Konusna safirna cev opremljena je ležajevima sopstvene konstrukcije, koji su izvedeni po ugledu na ručke 4Point i obezbeđuju minimalno trenje, čime se garantuju precizno kretanje i minimalne vibracije. Za inertnost je zadužen masivni blok od punog aluminijuma i mesinga, koji dodatno umanjuje vibracije, dok je za balans zadužen protivteg s mehanizmom za zabravljivanje. Ručka se pričvršćuje na bazu gramofona preko Kuzma postolja, a na raspolaganju su raznovrsna podešavanja, kao što su VTA, azimut i bias. Nova ručka Kuzma Safir 9 nalazi se u prodaji, po ceni od 20.000 evra.

Mytek Audio

Sve popularniji Mytek Audio predstavio je prošlogodišnji višenamenski uređaj Empire Streamer DAC u zlatnom izdanju. Ovaj multipraktik najviše klase funkcioniše kao D/A konverter, audio-server, mrežni plejer i pretpojačalo za analogne i digitalne izvore, uz moćan hardver, vrhunske tehničke karakteristike i podršku za Roon. Uz njega su predstavljeni potpuno novi monoblokovi iz iste serije, koji se odlikuju kompaktnim dimenzijama, GanFET tehnologijom i snagom od 500 vati na osam oma, koja se udvostručuje na četiri oma. Za najbolje iz Myteka mora se izdvojiti oko 25.000 dolara za Streamer DAC i 10.000 dolara za snagaše.