NAD C 389

Smena generacija

Nakon sedam godina tržišnog života, NAD uvodi promene među snažnijim integralcima iz serije Classic i, umesto modela C 388, predstavlja novi C 389.

Iako nam je uvek drago da vidimo da je neka hi-fi kompanija aktivna u predstavljanju novih modela, kad je novi C 389 stigao na naš test, prva pomisao bila je da je NAD počeo da preteruje, jer je nova generacija najprodavanije serije Classic izašla na tržište nedavno i još uvek je prilično sveža. Naravno, ubrzo smo ustanovili da je od njenog lansiranja proteklo čak sedam godina, što samo služi na čast konstruktoru i pokazuje da je stvorio moderne i dobro odmerene sprave koje uspešno izdržavaju test vremena. Ipak, trenutak za obnavljanje ponude mora doći pre ili kasnije, a proizvođač je za prvo osveženje odabrao model C 388, koji je zamenjen novim C 389 – pretpostavljamo da će uskoro biti obnovljena i preostala dva integrisana pojačala iz prve generacije (C 328 i C 338).

Spolja i iznutra

Novo integrisano pojačalo iz NAD-a ne donosi ništa novo u pogledu dizajna, ali istina je da za tim nije ni bilo potrebe – serija Classic još uvek se dobro drži u poređenju s konkurentima, a diskretna pojava učiniće ga vizuelno aktuelnim još dugo godina. Sveden i jednostavan prednji panel izrađen je od odlično obrađene plastike i oplemenjen zaobljenim bočnim ivicama, koje umekšavaju kutijast izgled. Iako je NAD kreirao prilično minimalistički front, to ipak nije učinjeno nauštrb funkcionalnosti, pa ovde nailazimo na sve potrebne komande. Na levoj strani postavljeni su taster za stendbaj i velika višenamenska komanda, koja služi za kretanje kroz menije, dok je u produžetku smešten 6,35-milimetarski izlaz za slušalice. Središnji deo fronta zauzeo je displej, a na desnoj strani nalaze se tasteri za odabir ulaza i velika kružna komanda za glasnoću. Sve ovo upotpunjeno je belim oznakama, pa C 389 – kao što dolikuje seriji kojoj pripada – ostavlja utisak klasičnog i nepretencioznog integrisanog pojačala, koje nije tu da bi privlačilo pažnju izgledom, već zvukom.

Nakon detaljnog pregleda celog pojačala, stekli smo utisak da je NAD na ovom modelu zadržao plastični front samo iz jednog razloga – kako bi ga distancirao od prestižne serije Masters. Jer, iza prednjeg panela nalazi se veoma čvrsta konstrukcija, postavljena na krutu metalnu šasiju poprilične debljine. Masivni poklopac izrađen je od dvomilimetarskog lima i obuhvata gornju i bočne strane, uz veliki broj otvora za hlađenje u središnjem delu. Kako je C 389, poput svih NAD-ovih pojačala nove generacije, izveden u klasi D, prostor ukutar kućišta nije prenatrpan i ostavlja dovoljno prostora za dobro hlađenje komponenata. Prednji deo zauzelo je prekidačko napajanje, dok se iza njega, na zasebnim štampanim pločicama, nalaze amplifikacioni moduli u NAD-ovom poznatom HybridDigital UcD dizajnu, uz nešto veći bakarni hladnjak. Digitalna sekcija udomila je konvertersko kolo ESS Sabre 9028, isto koje se koristi u daleko skupljem pojačalu M33, dok je za blutut povezivanje upotrebljeno Qualcommovo kolo s podrškom za kvalitetniji aptX HD kodek. Sekcije u unutrašnjosti međusobno su izolovane, a važno je napomenuti da C 389 podržava MDC (Modular Design Construction) druge generacije i mogu mu se dodati dva MDC2 modula.

Na zadnjoj strani pojačala pronalazimo popriličan broj različitih priključaka. Za povezivanje analognih izvora prisutna su tri RCA ulaza (uključujući gramofonski za MM zvučnice), uz izlaz za eksterno pojačalo snage i dva izlaza za aktivne sabvufere. Digitalni izvori mogu se povezati preko dva koaksijalna i dva optička ulaza, a značajna razlika u odnosu na prethodnika ogleda se u prisustvu HDMI porta, koji podržava eARC i omogućuje brzo i jednostavno povezivanje televizora na hi-fi sistem. Dva para zvučničkih terminala tipična su za seriju Classic i zapravo su kvalitetniji nego što izgledaju – izvedeni su od metalne osnove i plastične oplate, a postavljanje na isturenu ploču daje im dodatnu čvrstinu pri manipulaciji. Pored već spomenuta dva MDC2 slota, tu su još antena za blutut, servisni USB port i RS-232 za automatizaciju, uz dodatne priključke za infracrveni port i naponske okidače, dok se u desnom uglu nalazi IEC utičnica za odvojivi strujni kabl, s pripadajućim osiguračem i prekidačem.

Slušni test

Kako je C 389 višenamenski uređaj, kritičko slušanje započeli smo od analognog dela, dok smo kao izvor koristili eksterni D/A konverter iz klase iznad. Što se više susrećemo s NAD-ovim pojačalima nove generacije, sve smo više impresionirani načinom na koji je ova kompanija uspela da rafinira klasu D. Uparen s prilično neutralnim ostatkom sistema, C 389 pružio nam je ujednačenu i sjajno uravnoteženu reprodukciju, koja postavlja sva tri opsega u istu ravan i ne favorizuje nijedan deo spektra. Visoki tonovi imaju veoma dobru ekstenziju, ali više od toga imponovala nam je NAD-ova sposobnost da s jednakom uverljivošću prikaže velike različitosti u karakteru nota. Bez obzira na to da li su u pitanju mekani i vazdušasti tonovi, nežnih crta i suptilne prezentacije, ili oštri i prodorni zvukovi, C 389 uvek je na visini zadatka i pruža zaista odličan uvid u teksturu pojedinačnih nota, sve do vrlo sitnih finesa. Posledično, zvučna scena je velika i dobro formirana, pre svega po širini, ali prisutna je i određena dubina. Uz prilično tihu pozadinu, sve ovo predstavlja sjajnu podlogu za ambijentalne numere, žive zapise i albume koji, pored muzike, donose izraženu prostornu komponentu.

Srednji deo spektra na najbolji način se nadovezuje na visoki, pružajući odlično ocrtane i precizne, a ujedno tonove koji sadrže više nego zrno života kako bi muzika dobila neophodni energetski naboj. Ukoliko uživate u analitičnoj prezentaciji, treba reći da je informativnost na visokom nivou i C 389 ne zanemaruje ovaj aspekt reprodukcije, ali to obavlja uz dozu plemenitosti, koja je prisutna i kod najžešćih deonica i koja ne dopušta da se reprodukcija muzike pretvori u skup nekontrolisanih tonova. Već smo rekli da je ovo veoma ujednačen uređaj, pa smo i najnižim delom spektra bili sasvim zadovoljni. NAD ovde nastupa sa snažnim i dubokim tonovima, koji su odlično definisani, ali i veoma dobro odmereni, pa nikada ne dolazi do preglasavanja drugih delova spektra. Klasa D takođe pokazuje odlične dinamičke sposobnosti, pružajući nagle i brze promene glasnoće, ritma i fokusa, uz okretnost i razigranost u gornjim basovima.

Nakon prelaska na interno konvertersko kolo, očekivano, ustanovili smo da ugrađeni DAC ne može da se nadmeće s višestruko skupljim eksternim konverterom. Uprkos tome, ESS 9028 pokazao je da je odlično usaglašen sa amplifikacijom i verujemo da će se određenom broju audiofila ova kombinacija možda i više svideti. Naime, C389 u ovakvoj postavci pruža neznatno toplije tonove i bogatiji, izražajniji kolorit, pa ukupna reprodukcija može delovati raskošnije i upečatljivije na prvo slušanje. Količina finih detalja je manja, ali i dalje vrlo dobra za uređaj ove klase, a prezentacija zadržava odlične dinamičke kvalitete. Ovde treba napomenuti da C 389 omogućuje korekciju zvuka u sva tri opsega, preko ugrađenog DSP sistema i frontalnog displeja, pa se reprodukcija može donekle prilagoditi afinitetima korisnika. Tu su i određene sporedne opcije, poput isključivanja ulaza koji se ne koriste i automatskog stendbaja, koji se takođe može podesiti po želji.

Zaključak

NAD C 389 je nesumnjivo sjajan uređaj, koji donosi obilje snage, odličan zvuk i praktične opcije u klasičnom i nepretencioznom kućištu. Njegova upotrebljivost dodatno je naglašena digitalnim ulazima, izlazom za slušalice i dvosmernim blututom, a za ljubitelje vinila prisutno je gramofonsko pretpojačalo. Najzad, dodavanje MDC2 modula s mrežnim plejerom na renomiranoj platformi BluOS može ga učiniti istinski svemogućom mašinom, koja će veoma dugo biti sveža i tehnički savremena.

NAD C 389
Kontinualna snaga: 2 x 130 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Damping faktor: >150
Izobličenja THD: <0,02%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 4
Broj izlaza za zvučnike: 4
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Dodatno: HDMI eARC, pre out, 2 x sub out, blutut aptX HD
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 100 x 390 mm
Masa: 8,7 kg
Cena: 1.500 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasična i diskretna pojava.
Tehnička rešenja i opcije.
Ujednačen tonski karakter.
Dinamika i brzina.
Nema USB ulaz.
4.2