T+A Solitaire T

Slušalice na nemački način

Nemački high-end proizvođač uključio se u tržište slušalica, očigledno s dobrim razumevanjem koliko je ono veliko i značajno. Na test smo dobili pristupačniji model Solitaire T u – beloj boji.

T+A je do sada proizvodio pojačala, strimere i DAC-ove, a dobro je poznat i po svojim visokim zvučnicima s logičnim imenom Solitaire. Upravo je to ime iskorišćeno i za liniju T+A slušalica. Solitaire P su planarne magnetostatičke slušalice, koje koštaju skoro pet hiljada evra, a postoje u osnovnoj i SE verziji. Model slušalica Solitaire T koji smo dobili na test višestruko je jeftiniji, ali su opet dovoljno skupe da ih samo retki mogu priuštiti. Podrazumevano, Solitaire T koristi uobičajenu dinamičku zvučničku jedinicu, ali ima neka high-end rešenja koja donekle opravdavaju visoku cenu.

U pakovanju

Slušalice dolaze u luksuznoj kutiji, u kojoj je sve lepo spakovano u tvrdu torbicu s rajsferšlusom. Pored samih slušalica, unutra se nalazi i još manja kutija u kojoj su svi priloženi kablovi. Dakle, pored blutut veze, ove slušalice mogu se povezati priloženim kablom sa USB-C priključcima sa obe strane. Tako ćete dobiti potpuno digitalni transfer zvuka sa svog računara ili telefona, te D/A konverziju možemo prepustiti ugrađenom DAC-u. Dalje, moguće je koristiti i standardni kabl sa 3,5-milimetarskim džekovima ili sa 4,4-millimetarskim balansiranim džekovima. U kutijici su još i adapter s malog na veliki džek (6,3 mm), kao i adapter za avione, koji mini-džek razdvaja na dva mono mini-džeka. Iskreno, ovaj putni adapter se izbacuje iz upotrebe i retko ćete ga naći u avionima, ali eto – tu je.

Pomenuti USB-C kabl možete koristiti za povezivanje na punjač, pod uslovom da ga već imate. Ako imate punjač za telefone sa USB-A ulazom, jednostavno upotrebite kabl koji već koristite za punjenje mobilnog telefona. Ugrađena litijum-jonska baterija kapaciteta je 1.200 miliamper-sati, što je impresivan kapacitet i možete uživati u muzici 35 sati u HD režimu ili čak 70 sati u običnom režimu rada. Punjenje baterije trebalo bi da vam se završi za dva sata, ali brzina će najviše zavisiti od punjača.

Izrada

Kvalitet izrade ovih slušalica je zaista impresivan. Najvećim delom su izrađene od aluminijuma, uz nekoliko plastičnih delova visokog kvaliteta. Na rajfu se nalazi jastučić presvučen veštačkom kožom, na čijem vrhu je elegantno utisnuto ime Solitaire T. Jastučići na zvučničkim jedinicama takođe su od veštačke kože i dovoljno veliki i za osobe s nešto većim ušnim školjkama. Uprkos ugrađenoj velikoj bateriji, ove slušalice teže manje od 330 grama, što ih, uz mekane jastučiće, čini veoma prijatnim za nošenje. Zanimljivo, same slušalice se mogu rotirati oko svoje ose u odnosu na aluminijumski rajf. Zbog tih rotacija Solitare T se čine kompaktnim, te se nameće kao idealan saputnik koji vam neće smetati, naprotiv.

Kontrole

Većina kontrolnih tastera nalazi se na slušalicama sa zadnje strane, tako da ćete ih koristiti palčevima. Na levoj slušalici je smešten prekidač za uključivanje, ispod kog se nalaze četiri svetleće diode, a svaka obeležava napunjenost baterije u koracima od 25 procenata. Na desnoj slušalici se nalaze prekidači, i to redom – „Mode“, koji uključuje sistem aktivnog potiskivanja buke i koji uključuje HQ režim rada; za reprodukciju višeg kvaliteta zadužen je ESS ES9218 Sabre D/A konverter; naredni taster je označen sa „DA“ i označava digitalnog asistenta. Pritiskom na to dugme aktiviraćete Google asistenta, Siri ili Alexu, u zavisnosti od uređaja koji ste povezali. Ispod se nalazi malena dioda koja svetli u četiri različite boje i svaka označava vrstu blutut kodeka. Plava boja označava SBC (320 kbps), bela AAC (264 kbps), crvena je aptX (352 kbps), a žuta aptX HD (576 kbps). Ispod se nalazi prekidač za isključivanje i uključivanje blututa. Ovaj prekidač treba da gurnete u gornji položaj na dve sekunde kako biste ga uparili s novim uređajem, a ako ga gurnete nadole na pet sekundi, onda ćete resetovati slušalice. Čipset zadužen za blutut je Qualcomm QCC 5127, koji ima blutut u verziji 5.1.

Na dnu desne slušalice su ulazi za USB-C i mini-džek. Nismo napomenuli da je ulaz za mini-džek zapravo veličine 2,5 milimetara, te da ako koristite priložene kablove, morate uvek obratiti pažnju na veličinu priključaka. Na svakoj od slušalica nalazi se tanki otvor na spoljašnjem prstenu u kom su smešteni mikrofoni koji se koriste i za razgovor pri telefoniranju i za sistem za potiskivanje buke. Slušalice imaju „touch“ kontrole za reprodukciju i za telefoniranje. Prevlačenjem prsta gore ili dole kontrolisaćete glasnoću, kratki dodir će pauzirati reprodukciju, dok će prevlačenje prsta unapred ili unazad prelaziti na narednu, tj. prethodnu muzičku numeru.

Na desnoj slušalici primetićete maleni krug, koji aktivira transparentni režim rada. Ovaj režim će zapravo omogućiti spoljašnjim zvukovima da dođu do vaših ušiju, zaobilazeći pasivnu zvučnu izolaciju. Ovo je korisna opcija kad želite da, na primer, pređete ulicu bezbedno ili letite avionom, a ipak želite da čujete saopštenje pilota. Na testu nam se čini da aktivno potiskivanje buke radi veoma dobro.

Aplikacija

T+A Solitaire Companion App je puno ime aplikacije, koju možete preuzeti sa zvaničnih Apple i Google prodavnica. Aplikacija je bazična, a pomalo nas je iznenadilo što je poslednji put osvežena u decembru prošle godine. Korisnik može lako da prebacuje režim rada sa aktivnog ANC ili na HQ režim. Pored toga, možete koristiti predefinisana podešavanja na ekvilajzeru, kojih ima šest. I, konačno, možete nadograditi firmware slušalica.

Test

Zvučničke jedinice su prečnika 42 milimetra, što ih fizički čini veoma sposobnim da verno reprodukuju muziku. Membrana na jedinicama je izrađena od celuloze i veoma je male mase, a istovremeno je dovoljno tvrda. Prvo smo poslušali ove slušalice putem blutut veze s telefonom Vivo X90 Pro, koji ima verziju 5.3 i podržava aptX HD, te nam je lampica zasvetlela žutom bojom. Aktivirali smo HQ režim rada, što je značilo da nam digitalni signal konvertuje Sabre DAC. U ovom režimu slušalice su zvučale najprirodnije i najbolje balansirane. Bas-segment zvuči jako dobro, te smo poslušali neke od poznatijih numera Marcusa Millera na Tidalu, poput „Papa Was a Rolling Stone“ sa albuma “Afrodeezia”. Ove slušalice imaju već dovoljnu izolaciju od spoljašnje buke, te vam ANC neće biti preko potreban. Kad ga ipak aktivirate, zvuk će, očekivano, zvučati kompresovano, i to naročito u bas-segmentu. Ali, zanimljivo, bas će biti pojačan, što će se svakako dopasti mlađoj publici.

Zaključak

T+A Solitaire T imaju izbalansiran zvuk, što im omogućuje ugrađena elektronika, poput odličnog DAC-a i blutut čipseta. Kvalitet izrade je fantastičan, kao i luksuzno pakovanje s kompletnim setom kablova i adaptera. Teško da možemo pronaći manu ovim slušalicama, osim, naravno, visoke cene. Čini nam se da su proizvođači poput Bowers & Wilkins s modelom PX8 ili Focal s novim slušalicama Bathys sličnog ranga kvaliteta, ali solidno niže cene. Ovo je donekle i logično jer će ova dva proizvođača proizvesti i prodati daleko više komada slušalica od T+A. Moramo napomenuti da su nam na test stigle bele slušalice, što je ostavilo dosta drugačiji utisak pri testu. Beli aluminijum i bela veštačka koža imaju poseban šmek, ali samo za uži krug korisnika.

Da zaključimo, u pitanju su veoma dobre slušalice, koje zaslužuju našu preporuku, a nadamo se da će uskoro T+A dobiti i zvaničnog distributera u Srbiji.

T+A Solitaire T
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 4 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 42 mm
Povezivanje: blutut v5.1, klasa 2
Kapacitet baterije: 1.200 mAh
Dodatno: USB-C, mikrofoni
Masa: 326 g
Cena: 1.300 evra
www.ta-hifi.de
Kvalitet izrade i materijala.
Kvalitet pakovanja i dodataka.
Odličan DAC i blutut čipset.
Samo visoka cena.
4.8