Creek Audio 4040 A

Srećan 40. rođendan

Nakon više od 10 godina u redakciji magazina Hi-Files našao se uređaj britanskog proizvođača Creek Audio – u pitanju je kompaktni integralac s nekoliko asova u rukavu.

Uprkos prilično turbulentnoj istoriji, kroz koju se provuklo i nekoliko promena vlasničke strukture, ostrvska kompanija istrajava u proizvodnji upotrebljivih hi-fi uređaja, dobro naštimovanog zvuka i još bolje odmerene cene. Ponuda trenutno sadrži luksuzniju liniju Voyage i kompaktnu seriju 4040, koja je dizajnirana kako bi se na najbolji način obeležio četrdeseti rođendan kompanije. Pored integrisanog pojačala 4040 A, u ponudi je CD plejer 4040 CD, a oba modela upakovana su u isto kućište, jednostavnog i elegantnog dizajna.

Dizajn i izrada

Već pri prvom pogledu na novi model, Creek Audio možemo svrstati među proizvođače koji ne polažu previše na prolazne dizajnerske trendove. Izgled njihovih uređaja u osnovi je klasičan i jednostavan, po mnogo čemu minimalistički, a ujedno odlično ergonomski rešen. Integrisano pojačalo Creek 4040 A upakovano je u kućište širine 21,5 centimetara, što je polovina uobičajene širine hi-fi uređaja, ali se danas sve češće sreće – naročito zahvaljujući razvoju amplifikacije u klasi D, koja zahteva manje prostora. Nizak profil kućišta upotpunjen je naglašenijom prednjom stranom, koja je napravljena iz jednog komada masivnijeg i besprekorno obrađenog aluminijuma debljine sedam milimetara. Simetrična frontalna postavka podrazumeva dve kružne komande na krajevima, dok je u središnjem delu smešten omanji LCD ekran. U gornjem delu postavljen je logotip proizvođača, a simetrični raspored narušavaju samo 6,35-milimetarski izlaz za slušalice pored displeja i oznaka modela u donjem levom uglu.

Ostatak kućišta izrađen je od debljeg i jednako dobro obrađenog lima, što uključuje šasijski deo i poklopac, koji obuhvata gornju i bočne strane. Zanimljivo je da 4040 A ne poseduje otvore za provetravanje, što je dobro iz ugla zaštite unutrašnjosti od prašine, ali se nadamo da su inženjeri u jednačinu ubacili i metod za hlađenje unutrašnjih komponenti. Uprkos skromnoj površini, zadnja strana bogata je raznovrsnim priključcima. Za povezivanje analognih izvora predviđeni su dva RCA i jedan balansirani XLR ulaz, dok su za digitalnu vezu na raspolaganju koaksijalni, optički i USB-B ulazi. Zvučnički terminali su solidnog kvaliteta, izvedeni od pozlaćene osnove i čvrste plastične oplate, a dopuštaju sve vidove povezivanja – problem može nastati jedino pri povezivanju krupnijih kablova, jer su terminali međusobno prilično zbijeni. Kao praktični dodatak pronalazimo antenu za blutut povezivanje, a postavku upotpunjuje IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim prekidačem. Kako bi priča o dizajnu bila zaokružena, treba reći da je primerak na našem testu bio crne boje, a u ponudi je i verzija sa srebrnim prednjim panelom i crnim ostatkom kućišta.

Tehnologija i mogućnosti

Pregled priključaka ukazao nam je da je 4040 A pojačalo s dodatkom internog D/A konvertera, a fabrika navodi da je ta uloga poverena 32-bitskom kolu ES9018K2M američkog proizvođača ESS Technology. Podržana rezolucija obuhvata 192 kiloherca i 24 bita na svim ulazima, dok USB-B prihvata i osnovni DSD od 2,8 megaherca (DSD64). Blutut povezivanje u verziji 5.0 takođe je poboljšano podrškom za kvalitetniji kodek aptX HD. Pored linijskih i balansiranih ulaza, analogna veza već u osnovnoj postavci sadrži opciju PA Direct, kad prvi ulaz zaobilazi pretpojačalo i 4040 A funkcioniše kao snagaš, uz eksternu kontrolu glasnoće. Osim toga, fabrika uz doplatu nudi gramofonsko pretpojačalo, koje zauzima drugi ulaz i predviđeno je za MM i High Output MC zvučnice – u pitanju je modul pod nazivom Sequel mk4, koji se može ubaciti i naknadno, što ukazuje na određenu vrstu modularne konstrukcije.

U pogledu amplifikacije, Creek se odlučio za provereno rešenje koje vodi poreklo od nemačke kompanije Infineon Technologies. Klasa D izvedena je u patentiranoj arhitekturi MERUS i pruža 55 vati po kanalu na osam oma, uz udvostručenu snagu pri otporu od četiri oma. Za napajanje je odabran sklop visoke frekvencije i snage 350 vati, a postavka integriše pojačalo za slušalice, čija je snaga nepoznata, ali se zna da podržava impedansu od 30 do 300 oma. Konačno, kako bi 4040 A ostao aktuelan tokom dužeg niza godina, proizvođač je predvideo mogućnost ažuriranja softverskih funkcija – ali samo uz pomoć ovlašćenog servisa.

Upotreba i zvuk

Creek 4040 A se tokom reprodukcije pokazuje kao sprava otvorenog zvuka, na svetlijoj strani neutralnog. To je bar bio slučaj u prvom delu testiranja, kad smo ga uposlili u punom kapacitetu – kao integrisano pojačalo i D/A konverter. Uparen s regalskim trosistemcima ELAC Uni-Fi UB52, maleni integralac priuštio nam je direktnu prezentaciju i odličnu prostornu definiciju muzike. Pozornica nije previše široka, ali je pozicioniranje po dubini primetno i donosi izvanredan trodimenzionalni doživljaj. Iza svega, naravno, stoji sjajna detaljnost, s finesama koje su odlično prikazane i jednako uspešno pozicionirane na pozornici. Creek donosi nešto naglašeniji gornji opseg, s tonovima koji su precizno ocrtani i imaju detaljan, mada povremeno nešto oštriji prikaz. Iako ovo neće prijati ljubiteljima mekših i suptilnijih muzičkih pravaca, 4040 A se tokom našeg testa pokazao kao stvoren za čvršći zvuk, kao što su rok, gitarski pop i elektronika, pa i klasični fank. Pored toga, korisniku su na raspolaganju tonske kontrole, kroz koje je moguće nezavisno podesiti gornji i donji opseg u rasponu od -10 do +10 decibela. Srednji i donji deo spektra potpuno su ujednačeni i postavljeni u istu ravan u odnosu na nešto isturenije visoke, a pružaju veoma lepo uobličen prikaz. Basovi su čvrsti, precizni i sadrže više nego mrvicu slojevitosti, pa celokupno niskotonsko područje izlazi iz zone dvodimenzionalnog i reprodukuje dovoljno živopisne i uverljive tonove. U pogledu dinamike, 4040 A pokazao se kao više nego dorastao za potpuno kontrolisano pokretanje naših ELAC-a i njihovih malih membrana, pa se ova kombinacija može preporučiti kao pristupačan i sposoban sistem za manje i srednje prostorije.

Nastavak testiranja doneo je značajnu promenu u sistemu jer se na poziciji digitalnog izvora našao višestruko skuplji strimer i konverter NAD M66, a za analognu vezu s Creekom upotrebljeni su balansirani kablovi. Po ko zna koji put potvrdio se značaj kvalitetnog izvora jer je 4040 A doslovno propevao uz NAD-a. Pre svega, zvučna scena se ujednačila, a opsezi poravnali u glasnoći i zastupljenosti, bez preglasavanja ili povlačenja bilo kog dela spektra. Pored povratka na osnovnu liniju, visoki tonovi su postali daleko plemenitiji i katkad neprijatnu oštrinu zamenili su za suptilniji prikaz. Pojačalo klase D uspešno je prikazivalo sve fine nijanse u gornjem opsegu, uz vrlo lepu prezentaciju pojedinačnih tonova. Note su postale još jasnije uobličene, uz prisutnu masu i verodostojnu, slojevitu teksturu – posledično, 4040 A je postao daleko bolji u reprodukciji vokalnog džeza i sličnih lirskih žanrova. Međutim, od ove promene profitirali su i svi drugi pravci, pa je tako klasična muzika dobila bolji fokus i separaciju, što je naročito važno kod orkestarskih dela, dok je hard rok, recimo, bio osnažen još bolje definisanim i dubljim basovima. Ovde je takođe došla do izražaja vrlo dobra kontrola glasnoće kod testiranog pojačala, koja omogućuje ravnomerno podešavanje u koracima od jednog decibela i u rasponu od 70 decibela.

Zaključak

Kao duhovni naslednik prvog Creekovog integralca CAS4040, novitet sa oznakom 4040 A donosi klasičan dizajn i savremenu, a opet dovoljno proverenu tehnologiju ispod haube. Nešto slabije konvertersko kolo prihvatili smo kao kompromis zarad zadržavanja niže cene, a sveukupni set opcija odlično je odmeren kako bi pružio višestranu upotrebljivost. Najzad, Creek 4040 A nam sve to pruža po sasvim povoljnoj ceni – dodajte mu bukšelfove poput spomenutih ELAC-a i oformićete vrlo sposoban i pristupačan sistem.

Creek Audio 4040 A
Kontinualna snaga: 2 x 55 W na 8 oma
Frekvencijski odziv (+/-3 dB): 5 Hz - 50 kHz
Damping faktor: >100
Izobličenja THD: <0,045%
Analognih ulaza: 3
Digitalnih ulaza: 3
D/A konverter: ESS ES9018K2M
Broj izlaza za zvučnike: 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut aptX HD
Dimenzije (ŠxVxD): 215 x 60 x 255 mm
Masa: 2,2 kg
Cena: 1.100 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Dobar set opcija.
Odlična izrada i decentan dizajn.
Precizna i detaljna prezentacija.
Otvoren i direktan zvuk.
DAC nije na nivou amplifikacije.
4.3