MejnStriming

Striming multimedijalnih sadržaja danas je sve prisutnija pojava u domovima širom sveta, a tržišta, uključujući i naše, iz dana u dan nude sve više proizvoda koji omogućavaju ovu praktičnu opciju. Prevedeno sa engleskog jezika, u izvornom obliku reč „stream“ označava tok, a upotreba u savremenom svetu potrošačke elektronike odnosi se na prenos digitalnog audio i video signala putem lokalne ili globalne mreže. Ovde treba naglasiti razliku u odnosu na prenos informacija u cilju preuzimanja ili kopiranja jer je svrha striminga u reprodukciji, a ne u preuzimanju. Slikovito opisano, striming predstavlja pokretnu traku na kojoj delovi zapisa stižu u vremenski usklađenom redosledu i koriste se za reprodukciju. Interna memorija uređaja omogućava privremeno čuvanje određene količine zapisa (buffer) kako se reprodukcija ne bi prekinula u slučaju trenutnog zastoja u protoku, a iskorišćene informacije se brišu da bi se napravilo prostora za nove. Zahvaljujući visokom stepenu razvijenosti savremenih uređaja i brzini mrežnog saobraćaja striming se danas odvija glatko i s veoma retkim zastojima, ali nije uvek bilo tako. Počeci striminga datiraju iz druge polovine devedesetih godina prošlog veka, a retki srećnici koji su tada pristupali internetu pomoću dial-up modema zauvek će pamtiti poruku „buffering“, koja je često trajala duže nego pregled željenog audio ili video zapisa. Međutim, iako su počeci striminga neminovno vezani za računare i globalnu mrežu, u prethodnoj deceniji razvila se potpuno nova kategorija audio-video uređaja koji omogućavaju povezivanje na lokalnu mrežu i internet radi reprodukcije audio-video materijala i pristupa drugim servisima. Zahvaljujući rastućoj popularnosti i sve većem tržišnom učešću, ovi uređaji su se nakon nekog vremena podelili na dva osnovna tipa: multimedijalne i one predviđene samo za reprodukciju muzike.

Multimedijalni strimeri
Ova kategorija obuhvata uređaje koji imaju mogućnost reprodukcije video i audio materijala, kao i prikaz fotografija s lokalnih mrežnih skladišta. Pored čistokrvnih strimera, na današnjem tržištu prisutan je sve veći broj Blu-ray plejera, televizora i pristupačnih android plejera koji podržavaju reprodukciju preko mreže. Izbor uređaja nije toliko jednostavan – nakon određivanja osnovnih kriterijuma u pogledu tipa i cenovne kategorije, neophodno je dobro se informisati o tome da li uređaj podržava željene formate i rezolucije, a na našem tržištu značajnu stavku predstavlja i podrška za titlove u filmovima. Pored toga, prateće funkcije često mogu biti veoma korisne, pa i njih treba razmotriti.

Idealni multimedijalni strimer mora da omogući povezivanje kablom ili bežično i da podržava sve popularnije video-formate u full HD rezoluciji, srpski jezik u titlovima i kontrolu pomoću pripadajućeg daljinskog upravljača. Pored osnovne namene, poželjno je da pruža pristup popularnim online servisima kao što su YouTube, Vimeo, Picasa i drugi. Na listi funkcionalnosti sve češće se mogu naći aplikacije za pristup društvenim mrežama (Facebook, Tweeter…), nezaobilazni internet radio (vTuner, Live365…) i mnoge druge sporedne opcije. Takođe, pored standardnih daljinskih upravljača, sve veći broj proizvođača nudi besplatne aplikacije za kontrolu preko android i iPhone sprava, a kao dobar primer svestranog i pristupačnog strimera možemo da navedemo WD TV Live.

HF52-01

Sve nabrojano može se naći i kod aktuelnih generacija smart TV aparata, koji često imaju još bogatije opcije i pružaju lokalizovane aplikacije za popularne internet sajtove (B92, Blic…), razne vidove podsetnika i video-igre za najmlađe. U ovoj kategoriji, na našem tržištu trenutno najbolji izbor predstavljaju Samsungovi i LG televizori zbog zavidnog stepena lokalizacije i besprekornog funkcionisanja svih opcija.

HF52-04

Ukoliko želite da uživate u full HD filmovima, ali i u kvalitetnoj reprodukciji muzike preko stereo-sistema, i to je izvodljivo – potražite multimedijalni plejer koji podržava lossless ili nekompresovane formate (FLAC, WAV, PCM…) i koji je opremljen digitalnim izlazom. Iako su uređaji ovog tipa uglavnom ograničeni na standardnu CD rezoluciju (44,1 kHz/16-bit), dodajte eksterni digitalno-analogni konverter i uživaćete u veoma dobrom zvuku. Naravno, krajnji kvalitet reprodukcije u velikoj meri zavisi od kvaliteta dodatog D/A konvertera, ali će već i s baznim modelima biti drastično bolji nego preko internog DAC-a u strimeru.

Audio-strimeri
Mrežni plejeri namenjeni samo reprodukciji muzike obraćaju se nešto užem krugu korisnika – audiofilima koji isključivo žele što bolji kvalitet zvuka sa svojih digitalnih albuma. Dakle, ovi uređaji podržavaju samo audio-formate, od nekompresovanih WAV i PCM, preko FLAC, ALAC, APE i sličnih lossless fajlova, pa do MP3 i WMA datoteka, koje su tu kako bi funkcionalnost bila potpuna. Audio-strimeri uglavnom predstavljaju samostalne uređaje, ali i u hi-fi svetu postoje multipraktik sprave koje kombinuju mrežnu i reprodukciju sa CD-a (Yamaha CD-N500) ili imaju integrisano pojačalo (Naim, Linn). Takođe, sve već broj AV risivera (Pioneer VSX-922), pa i stereo-risivera (Onkyo TX-8050) podržava striming s lokalne mreže, uz dodatnu funkcionalnost internet radija.

HF52-03

Pored podržanih formata, druga važna stavka jeste podrška za različite rezolucije, a ideal je oličen u reprodukciji visokorezolutivnog 192 khz/24-bitskog zapisa preko mreže. Ovde treba biti posebno obazriv jer nije uvek jednostavno pronaći željeni podatak u specifikacijama usled ogromnog broja navedenih funkcija, pa treba voditi računa da se upadljivo istaknuta oznaka “192/24 support” odnosi baš na reprodukciju preko mreže, a ne na neki od dodatnih digitalnih ulaza. O kvalitetu zvuka ne može se reći mnogo toga jer zavisi pre svega od ugrađenih kola za D/A konverziju, a njihov kvalitet je uslovljen cenom uređaja. Ipak, treba obratiti pažnju na prisustvo digitalnih filtera, kao i na mogućnost upsamplinga (Cambridge Audio Stream Magic 6), koji mogu u velikoj meri uticati na zvuk i učiniti da reprodukcija bude više po vašem ukusu. Druga putanja vodi u pravcu kupovine pristupačnijeg strimera i dodatnog eksternog D/A konvertera. U ovom slučaju strimer će služiti samo kao transport od skladišta do mesta konverzije, a za kvalitet reprodukcije biće zadužen zasebni DAC. Jednom kada poželite da unapredite zvuk, u ovakvoj postavci će biti dovoljno da postojeći D/A konverter zamenite boljim.

HF52-02

Kad je povezivanje u pitanju, iako je podrška za Wi-Fi sve rasprostranjenija, mi glasamo za ethernet kabl – ne zato što uživamo u njihovom razvlačenju po kući, već zbog stabilnosti veze. Daljinska kontrola je standardni dodatak kod audio-strimera, ali u pogledu upravljanja veličina ekrana na uređaju igra jednako važnu ulogu jer šta vam vredi daljinac ako ne vidite šta piše na displeju? Osim toga, veći displej olakšava krstarenje kroz brojne opcije i pretragu numera, čemu znatno doprinosi i mogućnost različitih vidova pretraživanja (po izvođaču, žanru, godini…). Prema našim iskustvima, dot-matriks displeji s krupnim fontom predstavljaju optimalno rešenje jer se mogu očitati i s veće daljine, dok LCD kolor-paneli često žrtvuju preglednost i brzinu na račun estetike i nepotrebnog prikaza omota albuma (Pioneer N-50). Druga mogućnost je kontrola pomoću aplikacije za android ili Apple pametne telefone koju danas nude gotovo svi proizvođači, pa u tom slučaju veličina i čitljivost displeja na uređaju postaju nebitni. Ipak, ovaj vid kontrole još uvek je daleko od savršenstva, a i smartfon/tablet sprave još uvek nisu prisutne u svakom domu, pa smatramo da se treba usredsrediti na uobičajeni način daljinskog upravljanja.

Oprema i dodatne opcije
Pored strimera, za reprodukciju preko mreže potrebna vam je oprema u vidu mrežnog skladišta i rutera. Kao skladište može da posluži svaki računar koji se nalazi na lokalnoj mreži, uz dodatak softverskog servera. Iako se u većini slučajeva moraju platiti, danas postoji sve veći broj ovih servera koji su besplatni a sasvim dobro obavljaju svoju funkciju. Pri odabiru treba tražiti UPnP kompatibilnost, ispunjavanje DLNA standarda i podršku za reprodukciju eksternih titlova s video-materijalom, a jednostavan i pregledan korisnički interfejs je dodatni plus. Neki od besplatnih servera koji zadovoljavaju navedene kriterijume su Serviio, Twonky i Samsung AllShare. Ipak, eksterni NAS (Network-Attached Storage) uređaji su prava stvar – pored funkcionisanja nezavisno od računara, dozvoljavaju da svoju kolekciju muzike i filmova ponesete sa sobom na žurku ili putovanje. Iako još uvek nisu jeftini, osnovni NAS uređaji kapaciteta tri terabajta danas se mogu sastaviti za manje od 200 evra, a mi možemo da preporučimo LaCie CloudBox. Kao što mu naziv govori, ovaj uređaj osim klasičnog NAS-a funkcioniše i kao privatni cloud, što znači da mu možete pristupiti iz bilo kog dela sveta putem interneta, a s hard-diskom od tri terabajta košta sasvim pristupačnih 230 evra. Ostatak opreme podrazumeva standardni ruter s protokom od 100 megabita, a ukoliko želite bežično povezivanje, za reprodukciju muzike je dovoljan i stariji 802.11g standard (54 Mb/s), dok za filmove u full HD rezoluciji ne bi trebalo ići ispod 802.11n-Lite (150 Mb/s). Za koju god varijantu da se opredelite, ova stavka ne predstavlja trošak jer su ruteri danas bagatelno jeftini, a možete ga dobiti i besplatno uz malo skuplji internet ili TV paket.

HF52-05

Zaključak
Bilo da vas zanima multimedijalni uređaj koji će zadovoljiti potrebe svih ukućana ili ste zainteresovani samo za reprodukciju muzike, mrežni plejeri predstavljaju sjajno rešenje. Njihove cene više nisu tako visoke, a žestoka tržišna borba čini da iz dana u dan raspolažu sve većim brojem funkcija, pa je i upotrebljivost na duže staze zagarantovana. Pored toga, gotovo svaki strimer omogućava priključivanje eksternog USB skladišta, a većina audio-strimera raspolaže dodatnim digitalnim ulazima i radi kao eksterni DAC. Strimeri ispunjavaju sve želje korisnika u pogledu glavnih i sporednih funkcija, kao i visokog stepena komfora pri upotrebi, pa je njihova rastuća popularnost sasvim zaslužena i sigurno je da će za koju godinu potpuno dominirati tržištem kućnih audio-video uređaja. Mi vam predlažemo da ih, za početak, isprobate – a kada se naviknete na sve ono što nude, sigurni smo da će strimeri postati standardni igrači prve postave vašeg audio-video tima.