Za veliki zvuk uz veliku sliku

Iako se po svojoj koncepciji čak i ozbiljnije docking stanice za iPod/iPhone mogu smatrati soundbarovima, pri pominjanju ovih uređaja prva asocijacija je uklapanje sa flat-panel televizorima radi postizanja dobrog zvuka iz kompaktnog audio-sistema. U najširem smislu, soundbar je zvučna kutija kod koje je širina daleko veća od visine i koja u sebi sadrži dvokanalnu postavku zvučničkih jedinica. Predviđena je za horizontalno postavljanje i postizanje stereo-ugođaja iz samo jednog kabineta.

Razvoj i primena
Soundbarovi imaju prilično kratku istoriju, a prvi uređaji ovog tipa pojavili su se pre desetak godina. Ideje i izvedbe razlikovale su se od proizvođača do proizvođača, a razvijani su i takozvani pasivni LCR soundbarovi (LCR – Left/Center/Right), koji su nudili zamenu za prednje i centralni kanal kućnog bioskopa u samo jednom kabinetu. Ipak, glavna namena soundbarova veoma brzo je postala jasna, a najveću zaslugu za ovo zapravo imaju proizvođači televizora. Naime, napredak LCD tehnologije (LED, OLED i sl.) učinio je da giganti potrošačke elektronike započnu žestoku borbu u proizvodnji televizora što manje debljine i što veće dijagonale ekrana. Jedan od segmenata koji je stradao u ovoj borbi jesu audio-sistemi takvih televizora jer se prostor za njihov smeštaj u ultratankim kućištima modernih TV-a sveo na malo više od nule, pa su kupci za velike pare dobijali televizore sa savršenom slikom i u najmanju ruku jadnim kvalitetom zvuka. Stoga, soundbarovi su u proteklih nekoliko godina postali neophodan dodatak za sve koji žele adekvatnu zvučnu podlogu uz veliku sliku, ali nisu toliki entuzijasti da se upuste u sastavljanje glomaznog i komplikovanog sistema kućnog bioskopa. I upravo to je druga velika prednost soundbara – svojim tankim profilom i diskretnom pojavom on se vizuelno savršeno uklapa uz televizore nove generacije, ne narušavajući eleganciju AV sistema i ne opterećujući prostor gomilom kutija i kablova. Takođe, pojedini proizvođači (Bose) u ponudi imaju takozvane “pedestal style” modele, koji se odlikuju velikom dubinom kućišta i služe kao postolja za TV, čime se izbegava gužva u slučaju postavljanja soundbara na istu policu ispred televizora i ne postoji mogućnost da soundbar zakloni senzor za daljinsko upravljanje na TV-u.

HF53-01

Tehnologija
U današnje vreme praktično svi soundbarovi na tržištu predstavljaju aktivne uređaje, koji pored zvučničkih jedinica sadrže amplifikaciju – najčešće u klasi D, jer su digitalni moduli malih dimenzija i savršeni za smeštanje u ove tanke kutije. Po primenjenoj tehnologiji, osnovna podela razdvaja uređaje ovog tipa na standardne soundbarove i projektore zvuka (Sound Projector). Ponuda standardnih soundbarova na današnjem tržištu je zaista ogromna i svaki proizvođač koji nešto znači uključio se u trku. Tako nailazimo na kompaktne primerke širine svega 40-50 centimetara i sa samo dva drajvera punog opsega na krajevima. Dok najveći modeli mogu dobrano preći jedan metar, opremljeni su sa četiri-pet zvučničkih jedinica po kanalu i izvedeni u dvosistemskoj ili čak trosistemskoj topologiji. Povezivanje soundbara je veoma jednostavno i najčešće iziskuje samo jedan dodatni kabl, koji većina proizvođača isporučuje u sklopu prateće opreme. Najpristupačniji modeli raspolažu samo analognim i digitalnim audio-ulazima i ne nude dodatno podešavanje zvuka, kao ni displej za prikaz trenutnog režima rada. Ipak, za samo malo više novca može se pazariti model s bar jednim HDMI ulazom, dok skuplje verzije raspolažu s nekoliko ovih priključaka. Dakle, prvi HDMI kabl vodi signal od plejera do soundbara, dok drugi prosleđuje samo video-zapis televizoru. Smatramo da je HDMI priključak nešto na čemu treba insistirati pri kupovini jer, pored najvišeg kvaliteta prenosa i podrške za sve popularnije 3D sadržaje, donosi dodatne opcije poput CEC (Consumer Electronics Control) sistema za kontrolu do 15 uređaja jednim daljinskim upravljačem i ARC (Audio Return Channel) tehnologije za dvosmernu audio-komunikaciju između soundbara i televizora, što je neophodno ukoliko želite da uživate u dobrom zvuku i tokom gledanja običnog TV programa. Naravno, veći broj HDMI priključaka je najbolja opcija jer obezbeđuje povezivanje svih digitalnih audio-video uređaja (BD plejera, kablovskog i satelitskog risivera, gaming konzole…) na soundbar. Pored toga, mnogi proizvođači idu korak dalje i pretvaraju najskuplje modele soundbarova u prave centre kućne multimedije, opremajući ih dodatnim USB i analognim audio-priključcima, izlazom za slušalice i mrežnim (ethernet ili Wi-Fi) povezivanjem. Uređaji ove kategorije takođe obavljaju dekodiranje najboljih surround formata (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio), opremljeni su snažnim pojačalima, dot-matriks ekranima koji pružaju obilje informacija i sistemskim daljinskim upravljačima, što čini da po mogućnostima postanu veoma ozbiljni konkurenti standardnim AV risiverima.

HF53-06

Kad je zvuk u pitanju, neosporno je da soundbarovi savršeno obavljaju ulogu koja im je namenjena i pružaju daleko širu, detaljniju i kompletniju zvučnu sliku nego bilo koji televizor. Ipak, njihova najslabija tačka u ovom pogledu jeste niskotonsko područje, za koje je potrebno upravo ono što soundbarovi nemaju – velika membrana i gabaritni kabinet. Stoga, danas su gotovo svi soundbarovi više kategorije opremljeni dodatnim aktivnim sabvuferom u vidu zasebne jedinice. S obzirom na to da su u pitanju isti uređaji kakve proizvođači isporučuju uz standardne surround komplete zvučnika, njihov učinak je jednako dobar. Kako bi se zadržala jednostavnost u pozicioniranju i da ne bi previše opteretio prostor, većina proizvođača isporučuje takozvane slim-type sabvufere, koji imaju kabinete nešto manje širine i mogu se postaviti na pod (vertikalno) ili čak na audio-video policu (horizontalno), dok je veza između soundbara i sabvufera sve češće bežična. Takođe, pojedini proizvođači nude soundbarove koji se mogu fizički razdvojiti na tri dela, kada srednji deo zadržava ulogu prednjih i centralnog kanala, dok se odvojeni sateliti postavljaju iza pozicije za slušanje, čime se ostvaruje pravi surround ugođaj (Philips Ambisound).

HF53-05

Koliko god najbolji soundbar/sabvufer kompleti bili dobri u kreiranju širokog zvučnog polja i podizanju opšteg ugođaja na daleko viši nivo, za vrhunske rezultate zaduženi su projektori zvuka. Ovi uređaji, iako po formi i nameni isti kao soundbarovi, u sebi sadrže daleko složeniju tehnologiju i obezbeđuju istinske surround efekte. Naime, pored postavke niskotonskih i srednjotonskih jedinica na krajevima prednjeg panela, projektori zvuka u centralnom delu sadrže garnituru takozvanih beam (snop) visokotonaca, koji su opremljeni zasebnim pojačalima male snage i mogu se nezavisno usmeravati u skladu sa željenim zvučnim efektom. Rezultati su zaista fascinantni: nakon obavljene kalibracije, projektor zvuka podešava usmerenje, glasnoću i čak vremensku usklađenost svakog pojedinačnog drajvera, a efekat zadnjih i surround kanala postiže se odbijanjem zvučnih talasa o zidove prostorije. Stoga, dobijeni zvuk je savršeno izbalansiran i verodostojan, čak i ako se sistem nalazi u asimetričnoj ili akustički loše tretiranoj prostoriji. Jedan od proizvođača koji najviše ulaže u razvoj projektora zvuka jeste Yamaha, čiji top-modeli nude različite modalitete rada, od stereo-ugođaja do punog sedmokanalnog surround efekta. Na kraju priče o projektorima zvuka želimo da skrenemo pažnju na tvrdnje koje se povremeno mogu pročitati u raznim medijima – beam drajveri se ne pomeraju tokom reprodukcije kako bi se u trenutku prilagodili njenim zahtevima, već je njihov položaj određen odabirom modaliteta rada i fiksiran je sve dok korisnik ne promeni modalitet.

HF53-04

Zašto soundbar?
Nakon ovog teksta nadamo se da smo uspeli bar malo da vam približimo mogućnosti, kao i same razloge postojanja soundbar uređaja. Ukoliko želite zvuk koji će biti dostojan slike vašeg novog televizora velike dijagonale, a da pritom zadržite minimalizam i ne dozvolite da tehnika zavlada vašim životnim prostorom, soundbarovi predstavljaju idealno rešenje.