Jump to content


Fabricki zvucnici sa kvalitetnim komponentama?


Shang Tsung

Recommended Posts

  • Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

33 minuta ranije, Nixie said:

Ti napucani zvučnici su definitivno preskupi za svoju namenu, tj. slušanje muzike. 😁 

Za neke druge namene, podržavam milijunske cifre. Ko ima neka troši. 🤑

ако се говори о неким екстремним случајевима, па наравно да власници не слушају музику него се хвале другарима како су дали пар стотина хиљада за тамо неку играчку.....то је сврха.....то је рекао и на РТС-у новосађанин који прави појачала од 100000 еврића.

 

Link to comment
Share on other sites

Uskoro ću biti u situaciji, da za potrebe radoznalih obezbedim 4 kopije zvučnika gde će verovatno i lično moći da se uvere  u ono šta pišem......recimo nemogućnost večine klasičnih visokotonaca da se upare sa midbasom.

  O mogućnosti skidanja partiture, o zvuku koji izlazi iz okvira svakidašnjeg i gde se dobijaju neke nove dimenzije.

  Naravno da sve dolazi bez filtera i da svako / skoro svako / može da stavi filter po svojoj želji.

  Tri zvučnika su gotova a o 4-tom tek treba da se dogovorim

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, BokiTokiVoki said:

Verovatno sam ja preozbiljan za ovu diskusiju. 😄

Okači Thiel/Small parametre od tog čuvenog 6" mid-bassa, pa ću plastično objasniti. 

Pa šta ćeš da radiš sa njima....da slušaš da gledaš, šta ćeš da radiš?

  Po meni je logičnije da spremiš kutiju od 30 litara i da ga zavreš i slušaš....onako drugarski preporuka. Čisto da probaš da ukapiraš zbog čega muzičari posle 20 sekundi izjavljuju da je to to a a sa audiofilima se vodi rat. Da pokušaš da shvatiš kolika je razlika u realnosti, veličini instrumenata, poziciji, emocijama u poređenju  sa nekim drugim zvučnicima .....nije sve u parametrima.

  U ostalom kada je projekat predstavljen za proizvodnju, tadašnji " stručnjaci " su tvrdili da to ne može da radi i da ako bude ikada proradio da to neće biti ništa.....naravno istna je na sasvim drugoj strani.

Link to comment
Share on other sites

A da mi ostanemo na ovim nivoima , gde svet misli da dobro vladaš teorijom, jer ako pređem na više nivoe i napišem samo jednu jedinu reč u vezi parametara neće ti biti dobro 😂, mislim taman si mislio da sve znaš kad ono . Naravno nije to neki veliki problem jer ti se ne " takmičiš " sa svetom isto kao ni ja pa to i može da prođe.

  Opet ima sveta koji hoće da se takmiči sa svetom i to se ne radi sa stvarima koji svi znaju, opet to znači da moraš znati nešto više i nešto bolje od ostalih. 

   Evo jedan pimer. Davnih dana onaj isti Fabrizio je pokušao da uđe u vode HOME i napravio je pojačivač koji se zvao Davina .....to je onaj isti pojačivač koji je u Milanu bio najbolji na blind testu koji je organizovan od strane novinara koji su pratili sajam. Znači blind test više pojačivača koji su po oceni novinara svirali vrhunski.

  U konkureciji  pojačivača iz celog sveta Davina je proglašena za najbolji amp. I šta se dešava, ta ista Davina je jedina iz te serije koja je imala  "Mauricio sound" tj bila je modifikovana od strane Mauricijusa.....znači promena određenih komponenti i tome slično.

   Šta se desilo sa ostalim Davinama....pa ništa , one su ostale netaknute u origimalnom stanju i nisu prošle kako treba. Jednostavno, u tom vremenu pojedinci nisu verovali u te fore i fazone sa promenom komponenti.....dobro, naknadno su se opametili.

   Ona jedna jedina je završila nemam pojma gde, uglavnom je bila kod mene jedan čitav dan.

    Mislim da sam već pisao da je moj auto bio prvak Italije u svojoj klasi. Pazi, takmičenje na nivou Italije gde imaš sve što postoji u belom svetu, sve moguće firme, sve najbolje iz tog segmenta i ovaj montira iz BMW serija 3 širokopojasni iz prednjih vrata  💪....znači klasa satelit  plus subvofer i kao satelit ide onaj mališa iz bembare.....i pobedi sve focale, dinaudie i ostale.....ali ide zato cevni preamp sa XXX cevima i ide pojačivač " Maurizio sound" i onda sve dobija sasvim drugu dimenziju.

  A ono svet vadi tog mališu i gura ko zna šta, kao nije dobar.

   Generalno ovde se prodaje zvuk a ne parametri.

Link to comment
Share on other sites

24 minuta ranije, RADE said:

A da mi ostanemo na ovim nivoima , gde svet misli da dobro vladaš teorijom, jer ako pređem na više nivoe i napišem samo jednu jedinu reč u vezi parametara neće ti biti dobro 😂,

Odustajem! Ipak želim na prvom mestu da mi bude dobro... 😂

Link to comment
Share on other sites

Koji je to Seas driver, jel možda W15CH001-E0037. Ako je taj on je baš oduševio jednog forumaša iz UK, inače basistu, vidim da mu je i dalje nakon 7-8g u sistemu i kaze da je isprobao nekoliko zvučnika i nijedan ga nije zamenio. Pomenuti zvučnik je napravio Teddy Pardo. Nazalost nije nesto zaživela prodaja njegovog zvučnika. Ono sto je interesantno je da je sa istim zvučnikom napravio i closse to wall kompresionu varijantu, a i bass reflex za slobodni prostor. Ne ide to nisko previse, do 50hz ali verovatno u manjim prostorima radi lep posao i moze se dodati woofer za nize.. Ali onako interesantan mi je bio komentar bassiste pa sam preneo.  

Link to comment
Share on other sites

Ti sa magnezijumskim membranama imaju dva breakup moda i skretnica zna da bude komplicirana. Prednost je izuzetno neobojen i čist zvuk jer do par kHz basić radi ko klip. Nakon toga je hrkljuš koji se mora ukloniti. Efikasnost je prilično mala a 50Hz je misaona imenica.

http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.htm

Link to comment
Share on other sites

Рођаци, оба звучњака имају папирну мембрану.....и један се користи у комерцијалним кутијама од 10.000 а други у кутијама од 25.000. евра....и сада мени није јасно колико синапси имате у леру 😂. Ја сам ставио овај смајли, али ситуација је врло забрињавајућа.

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 sati ranije, Nixie said:

Ti sa magnezijumskim membranama imaju dva breakup moda i skretnica zna da bude komplicirana. Prednost je izuzetno neobojen i čist zvuk jer do par kHz basić radi ko klip. Nakon toga je hrkljuš koji se mora ukloniti. Efikasnost je prilično mala a 50Hz je misaona imenica.

http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm

http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.htm

Како може плекана мембрана да има .....

Link to comment
Share on other sites

On 12. 2. 2024. at 20:09, giZ_Mo said:

А шта ту има да се коментарише кад су мали?!

Ја сам имао на мерењима мали звучњак, рецимо око 90 мм посебне конструкције који се тренутно подаје као резервни део по цени од 400 евра или фунти, небитно. Тај малиша је уграђен у лустер од оних стаклића са Мурана ( Венеција/ који се продаје за неких тричавих преко 10.000 евра или фунти, небитно.

  Е сада када ја напишем да је мали радио као велик, 98% неће разумети написано. Али чињеница је да малиша има звук великог звучника што је технички врло тешко урадити, али је урађено.

Link to comment
Share on other sites

10 minuta ranije, Shang Tsung said:

Evo skretnice od Elac debut b5.2. bar ima air cores. Mozda samo ovi elektroliti da se zamene, al cini se da nema mesta za bilo sta vece ovde. whathifi 5 zvezdica. ih sad...

Screenshot 2024-02-13 212748.png

sama zamena običnog žičanog otpornika u liniji visokotonca  sa neobičnim neinduktinim otporom donosi lepe promene. Ne košta mnogo a lep posao radi.

 Onaj drugi je verovatno u redu sa kondezatorima prema masi.

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, dj.nik said:

Dobro Rade, tu je Eugenio, tu je Fabricio, tu je Mauricio. A gde je Đepeto pitam se?

Ja se uglavnom trudim da pišem edukativne poruke, a to onda znači da za dotičnog gospodina trenutno, nažalost  nema mesta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...