Jump to content


Uticaj preamp-a sa lampama na solid-state pojačalo snage i generalno zvuk


Djole & Petar

Recommended Posts

Na ovu temu može da se nađe dosta komentara po internetu, ali su mi nekako uopšteni i nedorečeni. 

Naime slušao sam pre neki dan, igračku/krš kinesko hibridno pojačalo marke Nobsound/Doke Audio (lampe GE5654 u preampu i D klasa na izlazu) na mojim Sonus Faber Toy tower zvučnicima i to je u opštem smislu zvučalo iznenađujuće prijatno za slušanje, jer je neverovatno otvorilo srednji/gornji spektar. Moj Abacus Rieder 60-120B koji je u stvari pojačalo snage sa jednim ulazom i volume pot-om, a u isto vreme i pojačalo snage svira daleko utegnutije od jeftinog Kineza, ali ne može da otvori (naglasi) tako Sonuse u gornjem spektru, što mi pomalo nedostaje. Probao sam i sa solidnim Linn Music Classic kombo uređajem i nisam dobio ono što sam dobio sa ovim malim jeftinim lampaškim hibridom. 

Nikad nisam imao preamp sa lampama u sistemu i čitao sam da ono može da utuiče na karakter zvuka iz više razloga. Pogotovo što izlaz iz takvog preampa ima veći gain faktor nego uobičajeni pretpojačivači i da generalno tube preamp + brzi solid state amb mogu biti dobitna kombinacija.

Dobiću u narednom periodu jedan Korato preamp novije generacije da se poigram i poslušam na mom sistemu, pa javljam utiske.  

Interesuje me vaše mišljenje i stav po tom pitanju.

Link to comment
Share on other sites

  • Djole & Petar changed the title to Uticaj preamp-a sa lampama na solid-state pojačalo snage i generalno zvuk
  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

To je igra bez granica.

Sve u svemu, ja sam ostao iznenađen koliki su preampovi "farbači" zvuka. Bilo cjevni ili tranđe, svejedno koja kombinacija. Zato sam dugo vremena bio na pasivi (kad sam imao izlaz, bilo koji), a sad sam, srećom, na integrircu već nekoliko godina, pa ne znam koliko preamp dio farba :lol:

 

Link to comment
Share on other sites

Preamp lampaški može da se napravi da boji zvuk puno, malo ili praktično ni malo. Sve zavisi od THD spektra. Ja ipak u poslednje vreme preferiram buffer-e. No gain no pain i mali THD. Da bude čisto i neutralno. Ali i tu zvuk mnogo zavisi od lampe i čujno se menja sa promenom lampi. Imam tu neku kombinaciju SS amp i tube preamp ili buffer decenijama.

Neko voli spektar sa puno 2nd harmonika i odmah iza 3rd ali slabiji a sve ostalo je nepoželjno. Neko ne voli. Verovatno je taj Kinez namerno tako napravljen da dodaje nešto i potencira. Možda bi se nešto otkrilo merenjima. Nije sve u tol lampi, deo tog svetlog  zvuka verovatno dolazi iz samog pojačala.

Napajanje lampi isto ima neki svoj zvuk. Pogotovu kad se koristi ispravljačica. Da nisam čuo, ne bih verovao. Zato kad se nađe nešto što odgovara, to se uzima odmah. Do prve sledeće prilike.

Možda su ti zvučnici previše zatvorenog zvuka. To se verovatno može korigovati na skretnicama, ožičenju i konektorima.

Link to comment
Share on other sites

Добар "shunt relay passive preamp" и вози, амп мора такође врхунски и да буде без тих урбаних легенди "други хармоник" јер ако једно додаје друго одузима, а и зашто би се било шта одузимало? 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ab said:

Добар "shunt relay passive preamp" и вози, амп мора такође врхунски и да буде без тих урбаних легенди "други хармоник" јер ако једно додаје друго одузима, а и зашто би се било шта одузимало? 

Nikad nisam imao uspeha sa pasivnim sklopovima za regulaciju jačine zvuka  Probao sve i svašta, još u ranoj mladosti. Aktivno zvuči bolje, barem meni.

Drugi harmonik kao i svi ostali parni i neparni nisu urbana legenda. Pogotovu što se to može izmeriti. Harmonici kod muzičkih instrumenata i ljudskog glasa daju boju i bogatstvo zvuka. To je jako bitna stvar, najbitnija. Bez toga, samo sa osnovnim tonovima, ne bi verovatno ni bilo muzike. Jedino je pitanje da li su poželjni u audio reprodukciji jer nas udaljavaju od originalnog zapisa. Mišljenja su podeljena naravno. A kod zvučnika, gramofona, mikrofona koji su uglavnom elektro- mehaničke sprave,  su praktično neizbežni.

Link to comment
Share on other sites

мислио сам урбана легенда у смислу боље звучног али као што си написао неко и тако воли

из истог разлога ваљда неко воли и да му преамп фарба, све је то лични избор

Link to comment
Share on other sites

Pa tako otprilike. Ima puno tupavih snimaka kojima to dodavanje harmonika dobro dođe. Ako je kriterijum pretežno subjektivni, a jeste u ovoj sferi, onda bogatiji makar i "ofarban" zvuk pobeđuje najčešće. 

A nije samo u pitanju THD koji je vezan za sinusni signal. Ima tu raznih izobličenja koja utiču i više. Sinus je najlakši za reprodukciju. Kad naiđe prava muzika, i pojačalo vidi pravu kompleksnu impedansu zvučnika, tu se dešava svašta.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima.

Što se tiče pasivnog preampa, oni me ne zanimaju jer imam direktnu vezu između izvora i pojačala, volume pot nije na putanji signala - kud ćeš bolje. Sve neutralno što zakačim između, po mom skromnom mišljenju, može samo da unese neku smetnju.

Kada razmišljam o kvalitetu zvuka i onome što mogu da dobijem od opreme koju imam, krećem pre svega od subjektivnog doživljaja zvuka što je lepo iskazano u jednom tekstu na net-u - "Subjektivna akustika sastoji se od: psihofizike sluha (odnos subjektivnog osećaja zvuka i objektivne akustike) i psihologije sluha (doživljaji osećaja sluha bez razmatranja objektivne akustike)." 

Budući da sam prilično prišao šestedestim svestan sam fizioloških nedostataka mog sluha i daleko više posvećujem pažnje subjektivnom osećaju i što kolega stručno reče uticaju harmonika na isto. Ne želim da menjam nešto na fabričkim zvučnicima, već tragam za modifikacijama postojeće opreme koji bi mogli dovesti do željenog cilja. Igrao sam se kablovima i na kraju sam zadržao Wireworld Oasis 7, ali je pomak sa kablovima minimalan. Ono što sam čiuo preko ovog malog lampaša je upravo to što sam želeo. Sa druge strane Abacus je sjajno pojačalo, ali totalno nepoznato ovde tako da sam hteo ne hteo ostao u braku sa njim.

Dakle ideja je da zadržim čvrstinu basa i recimo srednji spektar u skladu sa ovim što imam, a da dobijem rezolutniji viši srednji spektar i visoke. Da li se to definiše kroz parne harmonike, nisam siguran jer karakter Sonusa ide na toplu stranu, meni treba malo više detalja i dinamike u navedenom delu spektra.

Svestan sam i da je moja dnevna soba katastrofa za ozbiljno slušanje, i razmišljem se i o nekom room corection hardveru...ali o tom potom

Probaću Korato, pa javljam utisak, u međuvremenu da li ima neka preporuka za tip lampe i pretpojačalo koje pokazuje dobre rezultate u pravcu u kojem želim, a da ne moram da orobim banku (300, maks 500EUR) I obavezno daljinski ☺️

Link to comment
Share on other sites

Reko da sam već u jednom uglavnom srećnom braku sa Abacus-om, Bladelius mi deluje slično na tu temu 🙂

Sad ću da unesem jeres na forum

A šta bi ste rekli na ovo i da li je neko imao iskustva. Lično nisam pristalica i pun sam predrasuda, ali ih Nemci hvale (doći će im Kinezi glave)

https://www.aliexpress.com/item/1005005901936479.html?pdp_npi=4%40dis!RSD!RSD 26%2C917.09!RSD 26%2C917.09!!!!!%402103011117038908632181455e9e67!12000034774654983!sh!SRB!1872804833!&spm=a2g0o.store_pc_allItems_or_groupList.new_all_items_2007586213369.1005005901936479

Link to comment
Share on other sites

Bladelius sam ti predložio jer mislim da te cevni preamp neće odvesti tamo gde si zamislio. Cevni preampi često donose zaokruženiji, harmonijski bogatiji, tečniji i topliji zvuk a mislim da tebi treba upravo suprotno, tačnije, čini mi se da taj snagaš nije u dobroj sinergiji sa tim zvučnicima, prema onome što opisuješ...

Link to comment
Share on other sites

Ništa specijalno, ali ni previše loše, uglavnom Bluesound Node 2i i Tidal u MQA kvalitetu ili CD player Onkyo C-7030 kada ga nakačim preko RCA kabla, pošto imam samo jedan ulaz, inače kada me mrzi da menjam koristim optički ulaz na BlueSound player-u. Kačio sam i druge uređaje, ali zvuk je uvek sličan.

Nisam ja toliko nezadovoljan zvukom, naprotiv. Sonus Faber ima divan zavodljiv karakter, Abacus koji je veoma brz ga čini utegnutim u basu i veoma kontrolisanim. Samo me interesuje uticaj lampaškog preamp-a jer znam da hibridna pojačala odlično idu na Sonus zvučnike (npr Unison Research, o McIntosh-u koji je ista kuća da ne govorim), a preamp sa lampama i solid state amp je upravo ta hybrid kombinacija...

Znao bih ja šta da kupim, samo da nema drugih prioriteta - jedan McIntosh bi lepo legao u sistemu.  

Link to comment
Share on other sites

'bem li ga, ako si siguran, samo napred...  Prijatelj ima Unison research simply 4 laNpaški integralac sa Sonus Faber Cremona Monitor i to jako lepo svira kada je u pitanju nezahtevna muzika, jako lepu boju i holografiju ima ali kada se optereti nekom dinamički zahtevnijom muzikom, sve se raspadne... Jeste da Simply 4 ima manje od 2x20 W ali suština je da deficit snage može da zvuči mutno i zatvoreno te iz tog razloga možda nebi bilo loše probati neki drugi amp...

Druga mogućnost, a taj podatak ne mogu da nađem, je da taj snagaš ima nisku ulaznu impedansu i visoku ulaznu kapacitivnost i da izvori jednostavno ne mogu da ga "razmrdaju" i u tom slučaju je veća verovatnoća da će boljitak doneti neki strujno potentniji SS preamp nego laNpaški...

Oba slučaja bi mogla objasniti nedostatak zvučne razlike među izvorima...

Ovo su, po meni, mogućnosti koje bih ja uzeo u obzir, ne mora značiti da su to jedine opcije, možda je nešto treće, ali ako si u prilici, savetovao bih ti da probaš i vidiš ide li zvuk u željenom pravcu...

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, Djole & Petar said:

giz-Mo, sem lepote nazireš li neki kvalitet izrade?

Итекако назирем, кутија веома солидна и квалитетно израђена. Предња плоча прелепа мада мислим да је копија неког уређаја. Мени сам уређај изгледа моћно, технички гледано све урађено баш онако како би један уређај и треба да изгледа.

Предња плоча фул алуминијум не тако мало дебљине, завртњеви потопљени испод нивоа плоча, мада могли су или Imbus или Torx завртњеви да буду искориштени.

Плочице делују врхунске израде као и сам материјал који је употребљен.

Релејно преклапапање улаза што говори да је сува аналогија, једина замерка што има мало улаза.

Нарецкана дугмад ми се баш баш свиђајау

О звуку не бих јер и не могу јер га нисам слушао!

Толико о томе а сад'на прелепе слике!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...