Jump to content


AD1865 DAC blast from the past.


Nixie

Recommended Posts

  • Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Zavisi sve od prisutnih smetnji na mestu gde stoje uređaji, nekad ima problema, nekad nema. Ovaj plastikanac nema nikakvu zaštitu od smetnji, a kod mene se ništa od šuma i bruma ne čuje. GND je urađen kako bog zapoveda, ali to nije nikakva zaštita od EM smetnji iz drugih uređaja, može se uvek nešto pojaviti. Recimo imam DVD sa čoperskim napajanjem, ako lampe stavim direktno na njega, čuje se zujkanje sitno i ako je sve u uzemljenoj metalnoj kutiji. Digne se preamp 10cm ili isključi DVD i ne čuje se više ništa. Na tranzistorski preamp recimo taj DVD slabo utiče, ne primećujem ništa.

Svakako kreni u traženje neke kutije metalne. Suviše je dobar uređaj da ostane ovako. Ima i kod Kineza lepih kutija, čim se vrnu sa proslave nove godine može se nešto poručivati. Ima i kod nas nekih kutija, samo su ružnjikave. Može i ta opcija, samo da se uradi neka lepa prednja ploča posebno i natakne na domaću kutiju. 

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Nixie said:

Zavisi sve od prisutnih smetnji na mestu gde stoje uređaji, nekad ima problema, nekad nema.

Uzmi stavi jedan ili dva mobilna telefona na DAC kao test.

Skoro svi slabo okovani proizvode zvuk kao fliper ako telefon uspostavlja vezu sa bazom ili ima poziv/poruke.....

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, Mikorist said:

Zato Japanci nisu bili na Mesecu...
Gledajte računar na Apolo kako je odrađen (sve point to point) i koliko je debela šasija zbog smetnji.

im-89677.jpg.cee14ebc6f1ac9d52e58f0a5bc949136(1).thumb.jpg.483cb9dc0e8b02a19d90b2f8fd208efc.jpg

😂

A sve žice namotane na konektore umesto lemljene, ne mož' sigurnije od toga.B)

Link to comment
Share on other sites

37 minuta ranije, Nixie said:

Probaću. Ne prave mi telefoni smetnje ko nekad, ne znam zašto. Promenuli su frekvencije ili nešto drugo?

Nema spoljna antena. Bazne stanice su mnogo zbijenije nego nekad. Osim toga svi novije generacije imaju smanjenje potrošnje. Pa se smanjuje izlazna snaga zbog uštede baterije....

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Nixie said:

U ovoj kutijici je i Bluetooth, on širi radio smetnje. Dodaću prekidač da se isključi BT kad se ne koristi. Osim toga neće stalno da trepće crveno-plavo dok traži sa kim će se spariti.   😎

To je problem kod većine modernih uređaja.

Nabijen bluetooth u istu kutiju a predajnik na 2.4Ghz nije okovan mumetalom.

ČAK je i označen na PCB kvadrat gde treba da ide faradejev kavez

dac.png.6bb083951db77b667fc48cc1651ceafa.png.6f4ed9176c811fe0c19b6fec202f8eaf.png

Bitno je da DAC košta 800 evra i da se zove ARCAM😂

Link to comment
Share on other sites

Meni će ovo biti pomoćni DAC za 2.1 bioskop i za slušanje muzike iz drugih prostorija da ne zlostavljam Oppo za sve.

Kako sam imao prilike da poslušam skoro pa sve izvedbe cenjenog komšije, ovaj DAC mi je zapao za uvo i odlučili smo da ga u skromnom ambalažnom aranžmanu oživimo. Za ozbiljnije skutijavanje postoji vizija, ali nije od značaja u ovoj fazi korišćenja. Svakako kasnije, kada se prethodno pokaže i izbori za sopstveno mesto u sistemu.

Zahvaljujem na sugestiji oko kutije, što će biti razmotreno u budućnosti, kao i lokalno oklopljavanje zračećih elemenata unutar samog uređaja. Doćiće i to na red...

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

On 2/12/2024 at 9:43 PM, Mikorist said:

Element šasije mora biti mnogo deblji da bi imao istu snagu kao data debljina čelika.

 

Starostavne knjige za gradnju cevnih pojacala kazu da ploce koje nose trafoe trebaju imati sledece debljine :

Celik - 1mm / Aluminijum - 3mm.   To ti je osnovni odnos.

 

P.S. Pritom se ne misli na "limariju" koju nasi proizvodjaci kutija poturaju kao Celik - naravno ima raznih Celika ali ovi nasi ga bas preterase.... 0,8mm "Celik" se savija od trafoa za Pavouk ( ono bese 30W trafo na jezgru od 50W ).

Moja "eksperimentalna" 0,8mm kutija je savijena na mestu trafoa.

Limarija - ili da znas tacno koji tip Celika ti treba.

 

P.P.S.  Experimentalna metalna ploca 0,5mm od japanskog Sansui komerc gramofona iz 70-ih je pojam cvrstine za ovo sto valjaju kod nas - nema nikakvog flexi savijanja ni sa 100W trafoima.

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Mikorist said:

Kako ti zvuči AD1865 ? Ovaj moj ubija. 😂

Tek se usvirava... Prvi utisci su vrlo pozitivni. Za sticanje definitivnog utiska moram da se izigram sa USB kablovima, jer svaki koji imam zvuči drugačije, a trenutno sam DAC postavio na mesto gde samo jedan dovata tu dužinu od 2m, a taj nije neki. Stavio sam ga samo dok traje burnin na 7 dana.

EON Tidal app preko optike ima mali digitalis, ali tu je pre bih rekao sam EON TV box u problemu jer emituje fiksnih 24/48, ako ne grešim?? Proveriću...

USB ima jasnu farbu koja mi je poznata od ranije kada sam ga probao na Oppo 105D, a vezana je za pomenuti kabl.

Konkretnijih utisaka će biti tokom sledeće nedelje...

Planiram sa Nixijem probu sa drugim kondovima na izlazu, pa će i to donekle uticati na "očekivani" ili ciljani karakter.

Kada završim sa svim usviravanjima i odlučim se za konačni brand kapaciteta na izlazu, možeš da me posetiš i poslušamo zajedno.

Link to comment
Share on other sites

Stavićemo Vishay PP 10uF umesto Phillips MKC 5uF pa da čujemo kako to zvuči. Mislim može da se veže line izlaz direktno (DC) mimo kondenzatora, ali ne volim to jer je opamp za I/U unutar samog AD1865 čipa. Desi li se nešto loše, strada ceo, ne baš tako jeftin čip. Već se desilo jednom, jedan komad je otišao u večna lovišta. Ovako je dosta sigurnije sa sprežnim kondenzatorima. U verzijama sa odvojenim OPA za I/U nema razloga za stavljanje kondenzatora, ali je potreban mute sklop za prelazne pojave pri uključenju/isključenju. Viši je radni  napon napajanja opampa u toj verziji, javljaju se jači pikovi i pojava DC napona oko 2V kad se uspostavljaju radna stanja i kad opamp prestane da održava 0V na izlazu jer mu je napon napajanja pao ispod minimuma od nekih +-3V (kako kod kojeg modela). Inače u radu nema nikakvih neželjenih pojava tipa šumova,  pucketanja i slično, ni potrebe da se mutira izlaz. Samo pri pali/gasi spravu to se javlja. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Želeo bih najiskrenije da pohvalim svog komšiju i našeg druga sa Foruma @Nixie.

Mali DAC-ić AD1865N-K je izvanredno prosvirao. Na moje veliko iznenađenje pokazao je neverovatnu razliku pri poređenju PC+Tidal desktop app transporta sa USB vezom i Oppo-a kao transporta preko coaxial veze, u korist Oppo-a kao streamer platforme. Ovo je i bilo da kažem očekivano, ali baš da je toliko velika razlika to nisam mogao ni zamisliti.

Sve u svemu kada se podvuče crta, mali AD865N-K zna da iskoristi odličan streamer i značajno se približi glavnom žongleru sistema Oppo-u. Ipak kako je zamišljen kao usputna igra i sekundarni dac da ne palim Oppo za svaku multimedijalnu potrebu primarno će biti korišćen za filmove, YouTube, BT muziku sa telefona npr. kada Tatko navuče kulinarsku kecelju i naoštri noževe.

"Jednom" rečju:  Jako sam zadovoljan! 

:cheers

Link to comment
Share on other sites

USB kabl je solidan. Ali njega karakteriše manjak dinamike i ataka od ranije. A što se tiče PC-a slušao sam i APlayer i nije to bilo toliko blistavo kao Oppo/Tidal.

Za namenu koju sam zamislio za ovaj AD biće sasvim dovoljan i ovaj USB za povremenu kinoteku. Oppo sam ubacio u jednačinu samo da čujem može li još bolje i drago mi je da je zaista zablistao. E sad tu je uleteo jedan vrlo moćan DIY coax, pa je sve otišlo na dalkeo viši nivo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...