Jump to content


Dodatak RAAL visokotonaca na kutije


Dr Roadstar

Recommended Posts

Ja sam ih dodavao i kao super tweeter-e I kao standardni visotonski driver. Ovaj na slici je 64-10 i taj ne bi trebalo da se sece ispod 3500hz on je 92db. Model 70-10  sam sekao na 2800hz mada merenja su dobra sve do 2250hz. Kao supertweeter sam ga puštao da radi preko 10.5Khz imaš slike na mojoj temi ( bio je u posebnoj kutiji od punog drveta). Sad mi je u postavci 140-15d koji je 95db I on radi dobro do 1800hz ali sam ga sekao nešto malo preko 2100hz. 

Link to comment
Share on other sites

Nisam RAAL, ali jesam Visaton G20SC, i to okrenut pozadi ka zidu. Rezultat je odličan, on ima ferofluid i može da se seče skretnicom prvog reda od 5kHz naviše, računajući da će u ovoj primeni biti dosta prigušen. Sad je otpornik 18oma 5W na red as G20SC.  Različito zvuči kad je u fazi ili kontrafazi u odnosu na prednji visokotonac. Rez je sad kod mene na otprilike 7kHz/-3dB. Treba vremena da se ubode odnos jačina prednjeg i zadnjeg, faza i rezna frekvencija. To je sve mnogo lakše kad je skretnica prvog reda. Ribon ne može imati rez prvog reda, osim ako nije rezan baš visoko i dosta prigušen, 10kHz pa naviše.

Link to comment
Share on other sites

Nema. Bitna je frekventna karakteristika zvučnika iznad recimo 5kHz, gde će da radi taj supertweeter. Ako su visoki već malo jači, oštriji,  onda dodavanje još i supertweeter-a može biti nepodnošljivo. U tom slučaju morao bi se prvo malo prigušiti visokotonac. Ako je subjektivni utisak sa tim zvučnicima da fali visokih, onda se dodavanjem supertwiiter-a prema napred ili pozadi može znatno popraviti stvar. Zavisi i od ušiju slušaoca naravno, za nas starije može koliko oćeš da se dodaje visokih. :D

RAAL i drugi slični riboni imaju dobru polarnu karakteristiku po horizontali, ali lošiju po vertikali zbog dužine ribona. Ako su postavljeni previše visoko ili nisko, neće se isto čuti u osi i malo iznad/ispod ose, a levo/desno će se čuti drugačije tek na nekom većem uglu u odnosu na osu zvučnika. Recimo biće potrebno zakretanje naniže ili naviše. Zato bi ih ja okrenuo prema nazad, gde se zvuk prvo odbije od zida pa se to delimično kompenzuje jer je sad zid praktično novi izvor zvuka. Kod kalotnih visokotonaca polarna karakteristika je kružna.

Ja lično koristim ribon, mislim da bolje zvuče od klasičnih za slične pare. Ako nisu opet godine u pitanju. :D

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Nixie said:

Ako su postavljeni previše visoko

Хвала пуно на објашњењу. Ова ситница са позиционирањем ми је такође проблем.

 

6 minuta ranije, gvlada said:

Додари супер-твитер Монитор Аудио звучницима је као шећерити торту накнадно. :)

Да,да,да додај још :P

Питам, послушам савет. Овде има добрих примера и искустава.

Link to comment
Share on other sites

35 minuta ranije, gvlada said:

Додари супер-твитер Монитор Аудио звучницима је као шећерити торту накнадно. :)

Zavisi, nekad je problem u ostatku sistema, tamniji zvuk pa se reši supertweeter-om.

Link to comment
Share on other sites

Šta su ostale komponente i kablovi? MA nebi trebao biti zatvoren zvučnik a rezovi na visokim fr nisu jednostavni i posložni su coning efektu. Ako imaš visokotonac sa zadnje strane, zvučnik mora makar 90 - ak cm od zida ako hoćeš kakvu takvu zvučnu sliku, lakše je intervenisati pre zvučnika ako ima prostora...

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, somilenko said:

Šta su ostale komponente i kablovi?

Za stereo ( muzika): X4500h Denon, MA Silver 8 front, power amp Rotel 1552MKII, z.kablovi Oasis 7. Interkonekt QED reference 40.

Problem je i izvor zvuka. Ne mogu stalno da puštam flac, streaming 99% ( Spotify, YT Music, online radio stanice 320kbps).

Jazz Hip Hop, Blues, Deep House.

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, Delija said:

Preklapanjem visokotonaca samo pravis dzumbus.

Probleme u sistemu ne treba maskirati - vec ih resavati.

Probao sam i uspeo, nije nikakav džumbus, nego dodaje AIR i prostornost u zvuku. Ako treba da koriguje nedostatak visokih, može i to. Mnogo le lakše uklopiti ga kad je pozadi nego kad je napred, zato što taj zvuk stiže kasnije od prednjeg talasa i faza nije problem, nema da pravi brda i rupe. Dva G20SC visokotonca su 100eur, a dobitak sasvim pristojan. Kod većine FR zvučnika i nemaš drugog izbora. Ja to imam i na PC zvučnicima. :D

Link to comment
Share on other sites

44 minuta ranije, Delija said:

Za to koristi ekvilajzer.

Nisam siguran koji EQ. Na playeru? Ne slušam stream preko playera. Preko aplikacije.

Više sam pitao za utiske, nisam poručio :) Za sada vidim da se uklapa u zavisnosti od želja i sistema. Da ne ulazim ko ima High End ko ne.

31 minuta ranije, Nixie said:

Dva G20SC visokotonca su 100eur

Možda RAAL ide skuplje...Dolazi sa skretnicom...Ja sigurno ne bih znao da ništa od toga uradim sam.

Link to comment
Share on other sites

"Most guys think that going for some type of ribbon or air motion device is the way to go. It's not. Most are too tall and limit dispersion. You are trying to add the lost upper ranges in a universal pattern and not a limited one.

Another issue is that often the acoustic centers are way too far apart. So the two drivers will always sound like too different drivers playing from two different sources. To accurately blend to drivers crossed at 10kHz then the acoustic centers of the two drivers need to be within 1.25" apart. This is because the wavelengths are so short. And that is not possible."

Kratak navod iz podužeg posta cenjenog konstruktora zvučnika, Danny Richie-a ('GR Research'). Ceo post i  temu valja isčitati. Ima i saveta šta raditi. Grafikona za ilustraciju (merenja) koji se u postu pominju nema, greška na serveru odnela priloge. Link: https://www.audiocircle.com/index.php?topic=161633.0

 

Link to comment
Share on other sites

34 minuta ranije, Dr Roadstar said:

Možda RAAL ide skuplje...Dolazi sa skretnicom...Ja sigurno ne bih znao da ništa od toga uradim sam.

RAAL (najjeftiniji) je otprilike duplo skuplji, tako nešto. Za skretnicu ne znam, postoje razni riboni, razne varijante istog ribona, to bi morao Acu da pitaš, on to sve zna.

Ono što ja znam, G20SC pozadi da se stavi kao backfire tweeter možeš i sam, treba ti nekoliko žičanih otpornika od 5W (recimo 10,12,15,18,22,27oma) i par sitnih kondenzatora (100nF, 150nF,220nF,330nF,470nF polipropilen ili bilo šta od 100V naviše) vezuješ ih paraleno, pa kad namestiš da ti se sviđa kupiš jedan veći i kvalitetniji, a može i otpornik neki MOX. Za dva zvučnika sve puta 2, ali to je sitna para. Treba ti i neki nosač improvizovani za visokotonac, i neki kabal da nije najgori na svetu, recimo VDH CS18 (2eur/m). Taj kabal može i da ostane. Sve se to poveže na buksne zvučnika spolja.

Kad se finalizira podešavanje, e onda treba i neka lepa kutijica da se smesti visokotonac i skretnica na glavnu kutiju.

Link to comment
Share on other sites

16 minuta ranije, Nixie said:

G20SC pozadi da se stavi kao backfire tweeter možeš i sam

No way , mislim samo gotov prozvod dolazi u obzir. Ako odlučim tim putem da idem... Nemam znanja ni vremena za to. Plug and play varijanta samo.

 

1 sat ranije, Delija said:

Za to koristi ekvilajzer.

Sad tek shvatih da misliš na EQ na risiveru. Mislim da možda MultEQ® XT32 i  Dynamic EQ moraju da budu na off. Vredi probati. Ali da li posle utiče na zvuk pri gledanju filmova.

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Delija said:

Trebalo bi da moze da se veze za odredjeni source. Ali nisam se igrao time na Denon-u.

A sto se tice PnP resenja - kako mislis da bude optimizovano bas za tvoje zvucnike, a da bude u isto vreme PnP?

Mislim da budu u dogovoru sa onim ko će da ih izradi , već upakovani u svoje kućište ili bez njega, sa nosačem i povezanim kablovima i otpornicima....Suprotno od toga što Nixie kaže da sam sve radim.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...