hifista

Članovi
 • Content Count

  158
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

About hifista

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Konacno sastavio finalnu skretnicu sa integrisanim RAAL visokotoncem. Nesa Napijalo je uradio projekat i kalemove, davsi mi zadatak da neke vrednosti u odredjenom opsegu sam prilagodim svom sistemu sto se pokazalo kao jako vazno. Cela skretnica (Tannoy+RAAL) ima samo jedan otpornik (3R3 PathAudio najviseg moguceg kvaliteta). Ostalo je da skretnicu propisno povezem i spakujem u neku lepu kutiju, kao i RAAL visokotonac kome treba neka minimalna kutijica. Jako sam zadovoljan rezultatom. Plasio sam se da cu imati problema sto mi RAAL svira iznad glave (centar Tannoya je oko visine usiju) pa ce biti potrebno neko naginjanje na dole. To naginjaje se nije pokazalo kao kriticno za susret oko 9.5Khz, ali je time alignment jako bitan, RAAL je pomeren 14cm unazad u odnosu na prednju plocu Tannoya. Jako je vazno i da sam ribbon vertikalno bude sto blize Tannoy drajveru, tako da ce RAAL ici u neku minimalu kutijicu cisto da nebude go. RAAL je najbolji visokotonac koji sam ikad cuo, ne suska ne cicka, i pored izuzetne dinamike ne skrece previse paznju na sebe (sem u slucaju nekog divljeg udarca cinjele), disperzija je takva da ubija osecaj zvucnog zida koju tipicno prave velike kutije, dobija se prirodnija otvorenost. Integracija sa Tannoyem je odlicna, osecaj je da sve dolazi iz centralnog drajvera sem kod nekog divljackog udarca cinjele koji otkriva prisustvo RAAL-a. Potpis Tannoy visokotonca je izbrisan, nema bimovanja iz centra drajvera, ni koloracija usred breakupa metalne membrane.
 2. Te velike transmisione izlaze cevke obicno rade na vrlo visokim naponima >800V, samo za vrlo vrlo iskusne graditelje. Ukoliko je namera da se dobije bolja kontrola zvucnika, treba imati u vidu da nominalna izlazna snaga nije jedina varijabla vec i izlazni trafo, kako je izvedeno napajanje i ulazni stepen.
 3. Evo i blog-a Stivena Kozobarica iz Ohaja http://tamburitza78s.blogspot.com/ sa dosta interesantnog materijala
 4. Kad pomenu Edo Ljubic-a neizbezno je najbolje izvodjenje "Spremte se, spremte" sa delom "Slovenac, Srbin i Hrvat bore se kano brat i brat..."
 5. Youtube kanal Steven Kozobarich https://www.youtube.com/channel/UCvAC06A9QQ4Hfdu24c_TD5w
 6. Evo malo Sofke Nikolic i jos po nesto https://www.youtube.com/watch?v=2j4MtRxIwnU&start_radio=1&list=RD2j4MtRxIwnU&t=32
 7. Digitalizacija arhive Radio Beograda koja bi trebala da bude najveci izvor trazenog materijala, pocela je prosle godine i trajace godinama. Nije mi poznato na koji nacin ce digitalizovani materijal biti dostupan siroj javnosti. Cuo sam za http://www.audioifotoarhiv.com , privatni pokusaj da se ponesto skupi, objavi i sacuva od zaborava.
 8. Pravilno realizovana aktiva je jos teza od pasive. I tu ne valja previse atenuacije, jer ne moze da se izbegne prevelika dinamicka neusaglasenost hf i lf, kao i raznorazni fazni problemi ako se koriste pojacala neusaglasene topologije. Prednost aktive je prilagodjenje pojacala frekventom opsegu u kom se koristi, recimo ako se koriste lampasi izlazni trafo se moze posebno prilagoditi za bas, a posebno za hf. Posebno dizajniran lampas za bas je prakticno nepoznanica u komercijalnom svetu.
 9. Ja sam jednom cuo Khorn pravljeni kao subwoofer i meni se dopalo. Evo ga cika Paul Klipsh , godina 1954
 10. U ranom periodu stereo hifi-ja negde do pocetka 60tih bilo je dosta proizvodjaca ugaonih zvucnika, medju poznatijim dole redom prikazani JBL Hartsfield, Altec 802, Klipsh Khorn, Tannoy GRF i Authograph, Lowther TP1. U 60tim ovi su zvucnici prakticno iscezli, uglavnom zbog kompleksnosti izrade, velikog gabarita i manje prilagodljivosti (nemaju svi ciste uglove u sobi) Svako ko se bavio osetljvim zvucnicima cirka >95db, susretao se sa problemom kako ispratiti tu osetljivost u midbasu i basu. Kakva su vasa iskustva sa ovim konceptom?
 11. 90tih je u Bg bio i prvi i najgabaritniji JBL Everest. Uz Hartsfield i Paragon, Everest je najcuvenija JBL "Project" serija.
 12. TAD Cinema Speaker Series radjene za George Lucas Skywalker Sound. Interesantno u odnosu na klasican dizan, da su koristili isti kompresioni TD4002 u dve razlicite horne.
 13. Nominalna osetljivost drajvera odrazava zvucni pristisak sa 1W na 1m, obicno za test signal od 1Khz. Dva drajvera koja imaju istu nominalnu osetljivost ne moraju imati istu osetljivost merenu na manjoj snazi i razlicitim frekvencijama. Takodje mogu imati razliciti donji i gornji opseg pojacanja u kome zadrzavaju prihvatljivu karakteristiku, merenu ili subjektivnu.
 14. Za jako tiho slusanje, najbolja iskustva imam sa papirnim membranama sa sundjerastim vesanjem (Lowther, Seas, JBL, Tannoy). Isti koncepti drajvera sa platnenim i gumenim vesanjem nesto slabije rade na tihom slusanju.
 15. Itekako na wish listi, to je Hartley Concertmaster s kraja 60tih, trosistemac 24"bas, 10" srednji, 7" visoki. Isti drajveri su korisceni i u kasnijim modelima samo su dodavali Philips dome tweeter. Zanimljiva je kutija na 24" basu, srolan sendvic dva razlicita materijala, a zadnji poklopac mi se cini kao onaj ARU sto si pravio?