hifista

Članovi
 • Content Count

  230
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About hifista

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Evo slika izbliza Kinoshita rv6 monitora gde se vidi da je sper glavni materijal i za prednju plocu i za [email protected] ne oponiram samo iznosim fakte koje sam ranije istrazio. Zanimljiv je i spoljni izgled skretnice koji mozda zavredjuje strucniji komentar. Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 2. Kinoshita monitor je uradjen od brezovog spera, ukrucenje drvene grede, izolacija fiberglas, basovi dele zapreminu, pasivna skretnica, svi drajveri TAD, centralni tad4001 koji je projektovao sam Kinoshita. Monitori su plici jer su ugradjivani u zidove studija. Kinoshita je ucio od Bart Locanti-a JBL legende koji je iz JBL presao u Pioneer. Evo snimka na kome se vidi unutrasnjost Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 3. Upariti hornu i direkt radijator zahteva jako puno iskustva i eksperimenta. Ovo sto je napravio Ferenc Lazar po kvalitetu delova podseca na Kinoshita RM-6 monitor, verovatno najbolji pasivni studijski monitor ikad napravljen. Autor dizajna je Shozo Kinoshita dizajner TAD jedinica. Polovni nema da se prodaje ispod 30Keur.
 4. Nazalost nisam imao prilike da slusam Karlson bas kabinet. Ono sto sam cuo od poznanika je da izuzetno dize efikasnost u 40-200hz zoni, efikasnije u odnosu na bilo koji drugi koncept kutije u odnosu na velicinu kabineta, medjutim trazi vrlo precizan i znalacki tune da se dobije zadovoljavajuca linearnost kao i znalacku integraciju sa srednjotonskim drajverom. Mislim da je zbog kompleksnosti ovaj koncept zapostavljen, jer je industriji bilo lakse da projektuje i sklapa klasicne sanduke.
 5. Nema problema, slazem se sa tvojim zadnjim postom.
 6. @prophet, nisam sugerisao upotrebu kompresinog srednjotonca u @pollux dizajnu. Iskreno ne bih mogao da preporucim tako nesto sem u full horn dizajnu sa midbas hornom koja pokriva bar do 100hz. Pomenuo sam generalno kompresione srednjotonce (one bolje ispravno implementirane) u kontekstu da Lowther ima uporedivo interesantnu dinamiku i tonalitet (moja subjektivna percepcija) kad se upotrebljava u slicnom opsegu, uz osetljivost laksu za uparivanje sa midbasom i manji gabarit.
 7. Za mene licno je Horning Agathon referenca za koriscenje Lowthera kao srednjotonca. Nije secen ni gore ni dole, samo ekvilizovan sa noch filterom, isecen vizer i plug da se razumno smanji beaming i dobije pad u visokim. Sa dodatkom bas drajvera i visokotonca dobija se neki full range na steroidima. Ako se koristi u zoni 200-2khz postavlja se pitanje sto Lowther, sto ne neki drugi driver. Po nekom dinamickom i tonalnom kvalitetu, moje misljenje je da je Lowther alternativa za dome kompresioni drajver u velikoj horni, sa mnogo slicnosti po pitanju hirovitosti odziva i ogranicenja u ekstenziji.
 8. Pollux cestitke za interesantan sistem. Na osnovu licnog iskustva sa Lowtherom i Raal-om mogu jedino da posavetujem da skretnicu izvuces u eksternu kutiju. Drajveri koje imas pokrivaju siroke opsege, pa je dobar zvuk moze napraviti na vise nacina, mozda pozelis da napravis razlicite opcije na prekidac. Neko npr preferira raal nisko do 2khz, ja npr ne volem ton ribona u tom opsegu i volim ih visoko rezane. Slicno ne volem Lowther u midbas zoni, ali mi se svidja da sto sire pokriva mid prakticno do granice bimovanja, uz ekvilizaciju pikova. Verovatno je zvucnik predhodno svirao lose zbog kombinacije aktivne i pasivne skretnice u zoni midbasa koja kriticna za ton, tu samo pogresno uparivanje pojacala svira katastrofalno.
 9. Ja vrlo retko i na keramickoj ploci koristim vise od dve ringle, uglavnom samo kad je neko vece spremanje za novu godinu i slavu. Obicno najvise za pare dobijes sa plocom za 60x60 ugradnu povrsinu jer je to neki najcesci standard koji se najmasovnije proizvodi. Valjda je tako i kod indukcionih ploca.
 10. Hvala svima na pomoci. Kupicu full indukcionu ugradnu plocu, nadam se da analogija nije potpuna sa class-D po pitanju zivotnog veka i servisiranja. Kako odabrati nezavisnu ugradnu rernu na struju? U odnosu na bazicnu Electroluxovu koju koristim, voleo bi da ima neko efikasno samociscenje, da ima jace i ravnomernije zagrevanje i da ima neki kvaltetniji tajmer kojim moze da se programira start/stop. U ovoj koju imam nema sanse da napravim lebac/picu da sredina ne bude ziva a kora tanka i mekana.
 11. Zahteva li klasicna ugradna indukciona ploca (60x60cm), neke posebne osigurace i strujnu instalaciju? Recimo veci protocni bojleri ne mogu da se instaliraju u svakoj kucnoj instalaciji.
 12. Za kuvanje preferiram plin ili drvo, medjutim tehnicki u stanu to ne mogu da izvedem pa ostaje jedina mogucnost sporet na struju. Sad se uglavom prodaju ravne ploce, a dostupne su i ove indukcione za koje znam da brze kuvaju vodu ali nemam predstavu kako rade sporo kuvanje (pasulj, sarma, kupus, gulas ...) ili grilovanje mesa, sto mi je bitnije od toga hoce li voda prokljucati brze.
 13. Jedno pitanjce za iskusne audiofile-kulinare. Treba da kupim novu sporet plocu i rernu. Imali ko neku preporuku, valjaju li one indukcione ploce za prakticno kuvanje?
 14. A vole li neko Ozric Tentacles, krivo mi sto nisam ni cuo da su imali nastupe u Beogradu.
 15. Prati li neko Tangerine Dream? To mi je omiljeni bend elektronske muzike ali ih ne pratim od 80tih, cuo sam da jos postoje.