Jump to content


pollux

Članovi
 • Posts

  882
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by pollux

 1. Konačno se skrasio na polici 😅. Stigla i zebrano "daska" iz Ravnog sela. Utisci su sjajni, o tome nešto kasnije.....
 2. Kao Vlasnik Savinih stalaka, ovo sigurno nije verzija koju je Savo radio već ih je verovatno @Dražo preradjivao, s obzirom da je Savin uredak koji je kod mene u teak fineline furniru drugaciji i na nivou Sonus Faberovih stalaka.
 3. Ovo je sa sajma u Zagrebu, Zoran namešta svoju ručku na gramofonu od Leona Cebovskog (inače uz drugarov Vyger jedan od najboljih gramofona koje sam uživo čuo)
 4. Aha, tvoj je Tone Poet, moj je staro EMI japansko izdanje. Verujem da je jos bolje.
 5. Iskreno i ja bi, ali sa kutijama i prednjim plocama je uvek haos. Te neke stvari koje zavise od eksternih majstora, a nemaju veze sa konstruktorom, odvlace bas puno vremena i energije, narocito kad se radi jedan komad nestandardizovanih dimenzija i specificnih zahteva (x3 za dva monobloka i preamp bi bilo za ludnicu 🤣)
 6. Ideja je bila da se zameni postojeci integralac, nismo razmisljali o manevrisanju, mono blokovi bi bili mozda elegantnije resenje ali ono nosi jos gomilu kablova, jos kutija , napajanja i prednjih ploca (za preamp i dodatni monoblok)
 7. Hahahaha očekujem tako nesto.
 8. Nekako smo uspeli da ga turimo na policu, ali s obzirom da je 55cm dužine upomoć je došla IKEA daska (dok Sava ne napravi od zebrana istu). Paralelno cu ga testirati kao solo integralac i kao snagas sa Mir audio reference preampom (ovo ispod Lampija) koji je u stvari poboljšana verzija Convergent Audio Tehnology SL1.
 9. Iskilavili smo se 70kg tesko da ce ici na policu....
 10. Monstrum je konačno stigao kući, za vikend se konačno pušta u rad u mom sistemu
 11. Sjajan, u junu sam ga stavio na temu
 12. Svrati češće....
 13. Hvala na podršci, 845 je gotov i radi sjajno, to mi daje i volju da idem dalje u pravcu velikih DHT lampi.
 14. Voleo bi, da svi koji imaju iskustva sa pravljenjem GU48, 849, GMI30 i GM100, napišu na temi svoja zapažanja.
 15. Tako je, zato se islo na 845 (ajde da je nazovemo "velikom lampom") kao neki optimum za zvucnike, pre toga je probano 20ak SET-ova od VT520, VT52b, 211, 805, cak smo pokusali i sa par pojacanih 300B.... Kao sto sam i pisao sledeci projekat ce biti prave velike DHT lampe 849 i GMI30,jer se 833 na probama ovih dana nije bas zvucno proslavio. Najvise entuzijazma gajim prema GMI 30, s obzirom da je dosta svetlija cev od GU 48 ili GM100. Uz to GMI 30 ima veliki Mu i lako se uparuje sa nekom malom DHT cevi tipa 1h4G, 26 ili 226 (koje je mnogo bolje koristiti od npr 45ice, u skladu sa onim sto je prof. David O'Rourke pisao da za "uncompromising" zvuk neophodno da DHT cev ima apsolutno simetricnu geometrijsku strukturu). Za moje zvucnike ovo jce biti overkill SET, ali nek se nadje, kad moze Fikus da stavlja izlazne KT170 na DAC mogu i ja da pravim 70W SET.😁
 16. Za nijansu muljaviji zvuk u srednjem spektru, neutegnut bas,mislim u poređenju sa onim što imam
 17. DAC je bio Golden Atlantic TRP sa El51 I JAS 1641 i Mir Audio Sarmat sa 6n23p, Gramofon Thorens TD 124 sa Koetzu Rosewood longbody a zvučnici jedini koje imam.
 18. U pravu si, nisam se zvučnicima preterano bavio jer sam smatrao da to što su Miroslav, Aca I Nenad napravili sa drajverima od preko 3000 eur tesko moze da se dostigne u cenovnoj kategoriji koju sam bio spreman da platim. Bilo je kod mene na probi nekoliko zvučnika skupljih od 50k eur ali nisam bio bog zna sta zadovoljan. Jedini kojim sam bio prilično zadovoljan (ne računajući bas), a koji je bio u mojoj cenovnoj kategoriji je bio Dynaudio C60. Ja imam alternativu za SE koju i sad koristim i kojom sam prezadovoljan a to je Mir audio I222 integralac. Što se tiče Pass-a nisam probao pomenuti model ali su kod mene bili INT150 i INT250 integralci sa kojima, blago rečeno, nisam bio zadovoljan. Mislim da sam sa ovom 845icom dobio to šta sam hteo sa SE pojacalom, ali i dalje cu da eksperimentisem koliko mi Miroslav i sredstva dozvole sa velikim DHT lampama I to 833, 849 i GMI30 (tim redom) naravno samo u SE izvedbi. Trenutno testiramo i jedan 811 push pull od 70ak W koji je sjajan, ali nažalost taj višak snage ne može kompenzuje neverovatan kvalitet SE.
 19. Hvala na pomoći ali ne postoji sa zvučnicima nikakav problem. Originalna vešanja su i dalje penasta, driveri su uzeti novi 2012 su godište, od 2016 te M verzije imaju drugacija vesanja. Lowther je 20ak godina star ali su im vesanja odlična i oni su kupljeni novi. Problem sa previše basa više nemam, od kada sam u procesu nameštanja odmakao zvucnike 50ak cm od zida. Radjeno je stotine merenja sa vrhunskom mernom opremom, imaš u temi (nekoliko Brujel Kjaer 4133 sa 2609 preamp....) od strane ozbiljnih konstruktora. Ne znam odkud smo I došli na temu zvučnika kad se zadnjih nekoliko godina bavim isključivo Nagrama i pronalaženju alternative za SE pojačalo.
 20. Ovo drugo što si našao je novija verzija tog drivera, 52g je MMS,97.5db osetljivost na evropskim verzijama stoji cak 98db. Naravno da je Aca RAAL skinuo trubicu sa Lowthera kad je pravio skretnicu. Imas sliku zvucnika recimo na strani 31.
 21. Moje bas jedinice su bas ovo sto si napisao, ultra lagana papirna membrana, vešanje, velika osetljivost....
 22. Imam negde, davno su zvucnici pravljeni, potrazicu
 23. Dao sam ti pogresan parametar za bas driver, evo sad gledam Audax PR330 je 97.5db, MMS je 52g, total QTS je 0.27. Razmak izmedju zvucnika je 4.2m, slusa se na 4.2m razdaljine, soba je 60ak kvm. Za maximalan SPL nemam podatke jer pojacalo nije jos kod mene, tek cemo meriti. Zamolicu Miroslava da sa Audio Precision SYS One izmeri totalna izoblicenja, ali to je za Single End irelevantno, tako da to nisam trazio, ali sa RMS voltmetrom i osciloskopom na vestackom opterecenju od 8ohm daje 16W pre clippinga.
 24. Mislim da treba da se vratis malo unazad na temi, i procitas, sistem uopste nije gradjen oko pojacala, bas obrnuto. Zvucnici i jesu ogromni 13.5 bass, 7 inch Lowther i najveci RAAL ribon. Bass je 94.5 db, sve ostalo je daleko osetljivije.Ovo na slikama su kod konstruktora MIR Audio prilicno neosetljivi (86db)zvucnici sa SB Acoustic Sartori driverima, tu se pojacalo samo usvirava.
 25. Čuo sam ga ranije ali na dasci i ne sa mnogo zahtevnim zvucnicima
×
×
 • Create New...