Jump to content


Father-ov Sistem


Father

Recommended Posts

Pozdravljam sve clanove foruma!

 

Predstavljam vam svoj sistem baziran na domaćoj pameti i usvojenim rešenjima koja svakodnevno doživljavaju neke modifikacije i kao neki živi organizam svakoga dan u svakom pogledu sve više napreduje!

Sistem na moje izrazito zadovoljsvto prezentuje svaku sitnu promenu, bilo da je na loše ili na dobro i sa svojim vlasnikom gradi izuzetnu sinergiju u istaživačkom segmentu ovoga hobija. 

Trenutci posvećeni uživanju u muzici su apsolutno i bez izuzetaka posebne metafizičke manifestacije sa bogatim porcijama sveže pripremljenih muzičkih poslastica. Tako da je vrlo prikladan izraz da se sit naslušam muzike. Dodaću ću samo još da je interakcija muzičke izvedbe i slušaoca konstanto isprepletena, tako, da se za veoma kratko vreme slušalac nalazi u jednoj nadrealnoj poziciji zvučne opopljivosti. Barem tako može da se dožive neki otkačeno isproducirani muzički albumi... Jazz koji najviše slušam ipak zadržava svoju binsku poziciju ispunjavajući dubinu scene daleko iza zvučnika. Ja sam ovde a muzičari su ispred. Zvučna slika je izuzetno povezana, tako da se ne doživljava da instrument izlazi iz drivera da ne kažem kutija jer kutija nema, a i zapravo se i stiče takav utisak, kao da uređaji zapravo i ne postoje. Verovatno sam pre emotivno napisao ovaj paus pa zato pri čitanju deluje dosta neskromno, ali prosto sistem mi pruža toliko želje da sedim, slušam muziku i ostanem u tom položaju da je rekao bih, teško sakriti toliku sreću i zadovoljstvo.

 

Sys 001.jpg

 

 

Da se ne zanesem previše, evo i tehnikalija koje prate ovu romantičnu vezu...

 

Struja AC: Odvojni trafo 1000W, DIY by Duško Stjepčić

Kabliranje, metalna kutija i razvodna letva ili šukoi na telu kutije tek trebaju da budu predmet konačnog „skutijavanja“. Već nabavio nekoliko FURUTECH FI-E30 (G) .

Svi muški šuko priključci izvedeni po originalnoj smoubilačkoj recepturi "bakarni 16qv prsti u struju".

 

Sys 010.jpg  Sys 011.jpg

 

Sys 012.jpg

 

Sys 013.jpg

 

Izvor 1, DAC, Digitalni Preamp i Streemer: Oppo BDP-105D BD player

Šta reći, a da nije već rečeno?

 

Izvor 2: PC Win 7 x64 + Foobar 2000 - output - ASIO direkt to OPPO USB Asynchronous DAC Driver

Od skoro u upotrebi.

 

Izvor 3: Rotel RP 1500  Gramofon + Ortofon OM40 Gold i OM10

Naknadno prerađen u segmentu izlaznih RCA interkonekta sa ciljem dobijanja izrazito male ukupne kapacitativnosti od headshella do ulaza u Phono preamp. Trenutna interkonekcija Phono setupa meri 68pF gde su zajedno konektovani ožičenje ručke + ožičenje interkonekcije + RCA konektori. Ožičenje u ručki originalno Jelco. Phono interkonekt predstavljen kasnije u tekstu pod „Phono RCA Interkonekcija“. Ručno pravljeno ožičenje u headshelu u vidu twisted pair odvojeno za levi i desni kanal, spiralno „terminisanim“ (kraj žica sa obe strane navijen na spiralu pa navučen na kontakte zvučnice i headshela).

 

Phono stage: NAD 1130 , Total makeover DIY by Father

Prerađena phono sekcija i centralno napajanje sa premošćenom i direktnom izlaznom vezom na back panel preampa. Zamnjeni svi elektroliti (koji idu prema masi) u uređaju za Ultra Lo ESR nekoliko puta veće vrednosti i voltaže, kao i svi preoostali elektroliti ali sa zadržanim vrednostima ali većom voltažom i Ultra Lo ESR karakteristikama. Zamenjeni svi otpornici u napajanju i Phono delu za MOX 2W. Izbačen ceo izlazni sklop phono sekcije i zamnenjen samo jednim izlaznim parom kondenzatora VISHAY MKP X2 10uF 1000V . Izbačen kompletan ulazni sklop i zamenjen samo jednim parom otpornika prema masi od 82Kohm-a. Ovaj otpornik je praktično prvi zahvat urađen u zvučnom smislu a poslednji napisan, ali je i dalje predmet daljih testiranja i merenja do konačne vrednosti, jer je izmena izlaznog konda i svih otpornika dramatično uticala na odziv uređaja, kako u merenom tako i slušnom smislu, naravno sa pozitivnim ishodom, pa se postavlja pitanje sadašnjeg idealnog ulaznog otpora i njegovog uticaja na odziv i zvuk...

 

Volume za phono: Trenutno u vidu pasivnog Blue Alps 50K potenciometra u sopstvenoj kutiji, planiram da ga ubacim u kućište preampa u narednom periodu i izbegnem 1 set interkonekta na putu signala.

 

Amp: HIRAGA „Le Monstre“ u suštini, DIY by Duško Stjepčić.

Pojačalo posebnog inovativnog pristupa pomenutog prijatelja sa jedinstvenim rešenjima u A klass-i, svojevrsna grejalica. Torusni trafo 500W sa duplim izvodima na 32V, Shotky diodni sklop izlaz 38V, Ultra Lo ESR 2 x 39.600uF iz više manjih elektrolita različitih kapaciteta 50V. Le Monstre pločice pojačala sa Peer to Peer vezama na teflonskoj  pločici bez štampe i u dobroj meri modifikovane šeme. Nemam podatke vezane za modifikacije na šemi ni inovativne korake, a koliko sam upoznat ni konstruktor (moj vrlo drag prijatelj) nije voljan da ih podeli.

 

Sys 002.jpg

 

Sys 003.jpg

 

Sys 004.jpg

 

 Zvučnici: „Spine Speakers“ DIY by Father

Open baffle koncepcije. Svojevrsna fantazija i hobistička utopiska ideja koja je prerasla u vrlo solidan zvučni rezultat. Od kolega sa foruma savetima i usmeravanjem razvoj pomogli vladac , BokiTokiVoki i destimulacija. Veliko hvala! Biće više o razvoju i znanju u vezi sa njima kasnije u ovoj temi.

 

 Sys 005.jpg         Sys 006.jpg

 

 

Sys 007.jpg

 

Sys 020.jpg

 

Sys 021.jpg

 

Driveri:

Viskokotonac nepoznat, ali vrlo blizak i sumnja se na Visaton 25FFL, razlika je u tome što ima kontaktne izvode sa prednje strane kalote. Dodatno prerađen otvaranjem rupe 11mm bušenom u centru tela magneta. Dobijena uravnoteženija i lepršavija reprodukcija gornjeg opsega, praćena umanjenjem jeke donjeg opsega, dodatno poboljšavajući rafiniranost u radu. Skretnicom 2 stepena sečen da počne opadanje na 1700Hz. Elementi u skretnici Kalem motan na vazduhu, Vishay MKP X2 1000V, Wima MKP 10, Mundorf MOX 10W.

 

3xBass MCM 6 1/2'' High Excursion Aluminum Cone Woofer ( MCM 55-1862 ). Gumeno vešanje održavam redovnim deprašinarenjem praškom i jednom godišnje premazujem Bor Vazelinom (mast za dekubit, ima u apotekama, 1 tuba for a lifetime). Skretnicom 2 stepena sečeni da počnu sa opadanjem na 1300Hz. Elementi u skretnici Jantzen Audio Air Core Wire Coil - Coper 4N 14AWG, Vishay MKP X2 1000V, Mundorf Mcap Evo/Oil, Mundorf MOX 10W.

 

-Increased voice coil length and magnet gap height

-1.4" diameter, four layer copper voice coil

-Rigid aluminum cone

-Rubber surround

-Front and rear gasket seal

-Fully shielded 23.5 oz. magnet

Specifications::

-Power Capacity: 75W/150W RMS/peak

-Sensitivity: 88dB (W/M)

-Impedance: 8ohm

-Re: 5.9ohm

-Le: 2.15mH

-Frequency response: 45Hz~12KHz

-Fs: 47Hz

-Qts: 0.35

-Qes: 0.39

-Qms: 3.49

-Vas: 12.89 (liters)

-Xmax: 3.4mm

Dimensions:

-Overall frame diameter: 6.50"

-Required cutout: 5.83"

-Mounting depth: 3.58"

 

Sys 009.jpg

 

Sys 008.jpg

 

 

Interkonekcija zvučnika: DIY by Father

2x10qv pun presek (izolacija teflon+papir+teflon+papir+termal bužir svaki vodič) + pletenica tankih Ethernet LSZH kablova BELDEN CAT7 sivi ( BELDEN ) (4 upletene parice, prethodno izvučene iz spoljne oplate, širmai i svih Al folija) = upleteno zajedno u pletenicu od ova tri štapa, obmotano AL samolepljivom Tessa trakom kao RF sheald, koji je uzemljen na odvojni trafo. Bez terminacije za sada jer nisam završio poslednji korak spiralnog obmotavanja 2 gole ukrštene bakarne drenažne žice praćeno teflonskim slojem i krajnjim termalnim bužirom. Čekao sam da dobro legnu sva slušna testiranja i usviravanja i definitivno presudim. Presudio, da rade odlično i samo da se nakanim da finiširam.

 

Sys 017.jpg

 

Sys 018.jpg

 

Sys 019.jpg 

 

RCA Interkonekcija: DIY by Father, Veze ... Oppo - Hiraga, NAD - Alps i Alps - Hiraga

4 parice BELDEN CAT6 UTP LSZH plavi ( BELDEN ) izvučene iz spoljnog omotača, pa gušće međusobno uvijene, obmotane teflonom pa provučene kroz originalnu plavu LSZH izolaciju. Preko nje zalepljena Al folija sa izvučenim brkovima drenažne žice za uzemljenje. Prati sloj teflona i termalni bužir. Uzemljen sa strane izvora na uzemljenje odvojnog trafoa. RCA Konektori ( KANIBAL ). Skroz levo na slici sa orange zicicama.

 

Sys 014.jpg

 

Sys 015.jpg

 

Sys 016.jpg

 

Phono RCA Interkonekcija: DIY by Father, Veza ROTEL - NAD

Dve HUW 0.3 mm² (22AWG) UPOCC puna provodnika upletena u „makita“ stilu stisnuta teflon takom. Obmotana Al samolepljivom Tessa trakom (TESSA ) i na strani prijemnika izvučeni brkovi za uzemljenje, vezani zajedno sa žicom uzemljenja na šraf uzemljenja na Phono NAD-u. Izmerena kapacitativnost 54pF, a kada je zalemljeno unutar gramofona celokupna kapacitativnost interkonekcije od glave do ulaza 68pF. RCA Konektori ( KANIBAL )

 

USB Asynchronous DAC Interkonekcija: DIY by Father, Veza ... PC – Oppo

Za konstrukciju korišćen mrežn ( SCHRACK )  ... Konstrukcija: 1 twisted pair DATA, drugi twisted pair POWER, folija + drenažna žica + 2 preostala twisted pair-a vezani za uzemljenje tj. oklop konektora sa obe strane.

 

Takođe i ...

 

Retko korišćeni ...

Back zvučnik sistem za potrebe back surrounda SACD ili pri gledanju filmova. Dakle, moj skromni komplet Cinema suround sistem je baziran na  FrontLR (glavni stereo sistem) + BackLR (back stereo sistem). Analogno je koordiniran iz Oppo-a. Uzeti su izlazi sa 7.1 Oppo back panela i ubodeni u Aux i CD u NAD Reciver, po potrebi se koristi ili jedan ili drugi izlaz. CD na proklopniku je Front Left/Right gde žena pušta SBB D3 muzičke kanale pri usisavanju, a AUX je Back Left/Right koje palim za filmove (dosta retko).

 

Integralni Amp Reciver: Vintage NAD 1130

 

Izvor 4: Aiwa ADF-800

 

Izvor 5: SBB D3

 

Back zvučnici: DIY by Father

 

„Vaider“ Bookshelf ostali iz prethodne glavne postavke koncepcije „B&W 801“. Naravno prerađene skretnice da rade i bass područje. Specifičnost kutija je plivajuća sendvič prednja ploča debljine 5cm sa obrađenom hornom ka unutrašnjosti u osovini bassa i blagom hornom sa prednje strane u osi visokotonca. Plivajuće jer je cela prednja ploča dilatirana za 3 mm u odnosu na spoljne stranice i naležući prsten unutar kutije. Dilatacija je ispunjena elstičnim silikonom. Donja ploča je šuplja i sa donje strane je preko 1cm gumenog prstena pravougaonog oblika zalepljena još jedna plitka komora u kojoj je skretnica. Donja komora poseduje otvorivu zadnju stranicu radi lakšeg pristupa skretnici koja se izvlači kao fioka prateći poklopac na kome su konektori. Kutija je polu kompresivna jer je primenjeno još jedno rešenje iztazito tanke ploče unutar kutije koja je na leđa zvučnika zalepljena neležući na sunđer debljine 1 cm, tako da se bassrefleks izduvavanje vrši preko bočnog „kanta“ sunđera na kojem lezi tanka ploča, a ditektni talas iz zvučnika primarno udara u tu ploču. Bassrefleks je kruškastog oblika, a sa spoljne zadnje strane se može videti ravan sivi sunđer.

 

Sys 022.jpg

 

Driveri

Viskotonac je iz kutija  AR 18s (davnih godina nešto sitno prerađivao Siniša Rankov)

Bass je već pominjani gore MCM 6 1/2'' High Excursion Aluminum Cone Woofer

 

Cinema setup:

 

Projekciono platno: Projecta SlimScreen

Montirano na plafon iznad HiFi police.

 

Porjektor: Plus U5-512h ... Još slika

Povezan 10m VGA kablom ( KANIBAL ) sa Cineam PC-jem. Montiran na plafon

 

Cinema Izvor 1: Cinema PC WIN 7 x64, dual core 4.1GHz (overklokovan) + 4GB RAM + Nvidia 8800GTX (DVI to VGA kroz 10m VGA kabal veza sa projektorom i DVI to HDMI sa TV-om)

Matora mašina ali se dobro nosi sa novim MKV 1080p failovima.

 

Cinema Izvor 2: SBB D3 (composite video out)

Uglavnom za gledanje tenisa, a vrlo retko za neki film.

 

UHD TV: LG 3D LED LCD 49UB850V

U njega prključeni SBB D3, Oppo BDP-105D i Cinema PC.

 

 

To bi bilo sve od mojih igračaka, a ako se nešto novo desi dopuniću ...  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Bravo za predstavljanje i entuzijazam u gradnji sistema.Veliko je uzivanje postepena gradnja i praćenje promena koje svaki novi detalj u sistemu donosi.Narocoto ako se to cuje.I ja svoj sistem smatram kao ziv organizam i sklon sam tvikeraju i stalnim apgrejdima.Desi se da kabl,glava,skretnica,napajački tweak ili tako nesto donese baš dosta,nekad kao čitava nova komponenta.Predpostavljam da ti je apgrejd preampa doneo mozda najviše,tu ume da bude baš usko grlo,kao uostalom i na svakoj drugoj poziciji sistema.Moja preporuka je da apgrejdujes vremenom gramofon,tu ima mnogo prostora za bolje sa ne bas previse novaca,tu nastaje zvuk...ovo dalje je samo provodnik do usiju.Tamo sta si omanuo nema tog sistema koji će da ga nadohnadi.

Sve najbolje,samo napred!

Link to comment
Share on other sites

Trenutna Pc - foobar - usb kabal - oppo 105 eksperimentisanja me vode tim putem. Izvanredan uredjaj vredan postovanja. Svakako treba biti iskren prema sebi a svakoko i prema drugima i reci da je interni player opasno loseg kvaliteta. 

Izvestavacu o otkrivenim iskustvima kako ovde tako i u oppo temi, samo tamo u okviru oppo iskustava a ovde vise obuhvatnije vezano za moj sistem i sinergiju koriscenih elemenata.

Link to comment
Share on other sites

Koji od ova dva?

UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point

 

UPnP MediaRenderer Output

 

I šta onda, podesim na pronađeni uređaj koji je UPnP pronašao (Oppo 105) kao Output? I opet mi sva informacija ide preko 40m Lan kabla od laptopa do rootera pa nazad Wireless do Oppo-a ? A bandwith, a smetnje u kablu,a kontakt do kontakta, pa još konverzija u wireless ... nešto mi se zavrte u glavi!

 

Mogu da probam svakako, ali gajim ozbiljne sumnje u srećan završetak.

Link to comment
Share on other sites

Овај други линк... код мене је то дало најбоље резултате. Имам 4м лан кабла од кућишта до свича и после још 2м до авр. Не знам коју дужину лан каблова имаш и како ће се то показати код тебе али реко да пробаш. Тиме је најкраћи пут сигнала из фубара до уређаја. У 105 требаш укључити контролу длна. Зашто користиш бежично до Оппо? Стави ко човек лан кабл. :)

Још једно питање, 105 беше прихвата дсд и преко усб везе или само преко лан? За диск знам да прихвата. Јеси пробао да ли прихвата сацд-р (нарезано на празан двд) или само оригиналне сацд?

Link to comment
Share on other sites

Probao sam dsd failove iz Foobar-a i to radi besprekorno. SACD diskove ne bih stavljao u laptop, a nemam nijedan ISO SACD fail. Nije mi to baš neki must have da bi jurio DSD-ove jer mi jako dobro rade i 44.1 i HD failovi. Čak mi neki XRCD-ovi bolje zvuče od nekih 24/96 ... i to je sve igranka ... važna je muzika, a ako produkcija ima svu punoću i karakter onda ne biram šta je izvor.

Na mestu gde mi je muzika imam samo jedan Lan izvod pa mi je kabal sada u laptopu, a Oppo nisam ni zakačio ali bih mogao na njegov wireless, nego je prilično kilav zbog udaljenosti od rotera koji je nekih 15m dalje kroz 2 betonska zida...

Igraću se sa tim kada apsolviram ove usb žičice i proverim da li može neki USB 3.0 upgrade u vidu dodatne kartice u laptopu da poboljša zvučne performanse, ako ne, onda možda taj štos sa UPnP ili je Mac Mini izvesna poslednja stanica.

Link to comment
Share on other sites

Стави свич у собу и један лан у комп, други у 105. Оппо може свашта преко мреже, чуди ме да ниси пробао. Не знам што се сви прво ухвате за лаптоп када је десктоп далеко боља опција за хтпц (или за музику).

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, gvlada said:

Стави свич у собу и један лан у комп, други у 105. Оппо може свашта преко мреже, чуди ме да ниси пробао. Не знам што се сви прво ухвате за лаптоп када је десктоп далеко боља опција за хтпц (или за музику).

Ja sam ga savetovao da uzme jedan fin Mac mini, ne mora nov, može i polovan par godina star za 300-350 EUR.

Em lep, em mini, em sa adekvatnim softverom svira sjajno.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, siroma said:

Ja odavno nisam video  ovako nešto.:blink:

Ako ništa drugo,misli malo na bezbednost.

Siroma apsolutno si u pravu. Odvojni trafo u drvenoj zatvorenoj kutiji, napojni kablovi bez odgovarajuće viljuške, produžni kabl neodgovarajućg kvaliteta... Father, molim te da ove primedbe shvatiš kao dobronamerne. Ovo NE sme da ostane ovako, opasno je. Izneo sam ti svoje stručno mišljenje nemoj mi zameriti, stvarno u najboljoj nameri. Sistem je lep, zvučnici su mi se baš svideli. Lepo bi bilo sve to čuti. Srdačan pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, RingeRaja said:

Em lep, em mini, em sa adekvatnim softverom svira sjajno.

Em po em M&M ... šalim se, ideja ostaje kao poslednja opcija svakako. Najlakše je slupati 300 jura i završti posao. Gde je onda tu igra i gerilska borba da se iznađe sirotinjsko rešenje. :D

 

11 sati ranije, gvlada said:

Стави свич у собу и један лан у комп, други у 105.

Imao sam tu ideju, jer mi treba i za Smart TV i za Cinema Pc dakle 4 Lan kabla. Uvek nešto važnije za igranje. :(

 

6 sati ranije, siroma said:

Ako ništa drugo,misli malo na bezbednost.

Slažem se, ali jače je od mene. Vučem to još iz detinjstva. :rolleyes: ... Ipak mislim da je sve dosta dobro izolovano i ne preti rizik ako se pažljivo izvlače i uvlače (što je preporuka i za one fency šuko konektore). Obzirom da se to ređe radi i da je to samo i isključivo moj posao, ne treba biti preterano zabrinut.

Od sigurnosnih i bezbednosnih elemenata, postoji debela izolacija koja ulazi u usta rupa u šukou i nijedan milimetar bakarnih "prstića" ne viri izvan rupe. Ova makelova razvodna letva je privremeno rešenje dok ne skutijam trafo i na njegovo telo ne postavim nove Furutek-čiće već spramne za ugradnju. Dodatna bezbednosna mera je da ako i imaju ukućani potrebu da nešto priključuju iza TV-a u zmijarniku, a uglavnom nemaju, postoje druge dve razvodne letve u kojima su samo standardizovani priključci i poseduju prekidače, tako da su upoznati da je tu mesto za njihove improvizacije. Evo već dobrih 5-6 godina kako koristim ovo rešenje nije bilo ni jednog iskakanja osigurača na grani u dnevnoj sobi. U svakom slučaju, zahvaljujem na brizi i upozorenju.

Ukljuceno.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, ciki said:

Siroma apsolutno si u pravu. Odvojni trafo u drvenoj zatvorenoj kutiji, napojni kablovi bez odgovarajuće viljuške, produžni kabl neodgovarajućg kvaliteta... Father, molim te da ove primedbe shvatiš kao dobronamerne. Ovo NE sme da ostane ovako, opasno je. Izneo sam ti svoje stručno mišljenje nemoj mi zameriti, stvarno u najboljoj nameri. Sistem je lep, zvučnici su mi se baš svideli. Lepo bi bilo sve to čuti. Srdačan pozdrav.

Ne zameram ni najmanje, potpuno je zdravopametno uputiti na ovakve stvari i u potpunosti prihvatam sugestije. Istraživanje i stalna znatiželja prema svim elementima ovog hobija ne retko, neke dobro urađene stvari ostavi ne dovršene, a vreme neumoljivo teče pa za čas prođe i godina i dve dok se nešto ne spakuje u konačan oblik. Naprimer proletos sam kupio te Furutek šukoe ali me je majstor nešto iskulirao za kutiju i ja se zaneo nečim drugim pa je ova tema ostala nedovršena.

Link to comment
Share on other sites

Da uvek je uključen i uglavnom ladan. Hiraga je jedina stvar ozbiljnijeg opterećenja (500W) kada je uljučena, onda je tu Oppo sa 55W i (Standby: 0.5W in Energy Efficient Mode) i Phono Stage Nad sa 18W. Tako da je konstantno opterećen sa ovih Standby: 0.5W.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...