Jump to content


Prva ploča, kaseta i CD koji ste kupili/posedovali


aiwa

Recommended Posts

Ne računajući očevu kolekciju ploča, prve primerke koje sam ja kupio - snimio su:

Do 1986. nisam aktivno slušao muziku (tada sam imao 11 godina). Te godine sam  prvi put čuo heavy metal i to 2 albuma Helloween Walls of Jericho i Metallica Master of puppets, to je za mene bio šok za sistem i to je prva kaseta koju sam presnimio i posedovao.

Ubrzo zatim sam u Beograđanci kupio i prvu original kasetu, to je bio Bon Jovi Slippery when wet.

Prvi CD sam kupio u PGP-u u Makedonskoj 1990., Bon Jovi New Jersey, tad još nisam imao CD plejer, ali sam ga ubrzo dobio iz Nemačke, Sony CDP-M19

Prve ploče se iskreno ne sećam, mislim da je Europe Out of This World 1988. kupljena u Jugotonu u Nušićevoj

Link to comment
Share on other sites

Ne sećam se tačno koje godine sam kupio prvu ploču, znam da su rane sedamdesete u pitanju. Otac mi je doneo moj prvi gramofon, mislim da se zvao Travijata. Morao je da se rastavi pre upotrebe i tada se poklopac transformiše u zvučnike :D Požurio sam do grada da kupim svoju prvu ploču i to je bila baš ova sa slike. Ako se dobro sećam, kupljena je u RK ,,Progres,, u Novom Sadu. Ploče su se prodavale u podrumu pomenutog objekta, a sećam se da su prodavnice ploča imale svoj specifičan miris, pretpostavljam miris sveže štampanih omota ploča jer je u to vreme bio zaista velik broj ploča u ponudi. U povratku, mislim da sam poslednjih 200 metara pretrčao ne bih li što pre stavio ploču na gramofon :hdphones

SimonAndGarfunkel_BridgeOverTroubledWater-490x367.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja sam za svoj 1.rodjendan dobio gramofon,tortu s jednom svećicom i par ploca,sve dokumetovano fotografijom na travnjaku kod bake.Al da me ubijete ne mogu da se setim koja je bila ta moja prva ploča,davno je bilo jul 1970.,mali sam bio. Ovo  

je bio No.1 hit na dan kad sam se rodio,mozda sam i tu singlicu dobio  :D

Link to comment
Share on other sites

Moje prve ploče (koje sam lično kupio od mita i korupcije koji sam krajem avgusta 1975. godine dobio za polazak u 1. razred osnovne škole) bile su:

a355bf04-86ee-11e5-861c-ddef78620a12.jpg

Kasete sam kupovao samo prazne, pa sam na njih snimao ono što mi se sviđalo.

Prvu sam kupio polovinom '79, i to ovu:

image5245.jpg

...a prvi CD sam kupio novembra 1986. u jednom komisionu koji se nalazio u ulici Maršala Tita u Beogradu (50-tak metara od bivšeg bioskopa "Zvezda" ka "Beograđanci"):

kate-bush-the-whole-story.jpg

Link to comment
Share on other sites

Moja prva ploča:

 

 

R-1957044-1254934291.jpeg.jpg

 

a ovo je bila druga:

 

 

R-2715954-1297805150.jpeg.jpg

 

Posle toga sam od ujaka koji je držao diskoteku nasledio par stotina vinila, koje sam  uspeo što da urnišem što da dam na bespovratnu pozajmicu:D Tada je bilo sasvim normalno se kao rođendanski poklon dobije gramofonska ploča, dobio sam i kupio drugima podosta. Tek kasnije je stigao i dupli dek pa se imalo podosta kaseta. Ne zaboravimo vreme video rikordera i snimanje spotova. Ipak krajem 80-ih sam kupio dobar deo kolekcije vinila koji i sada posedujem. Kupovao sam ih i ispred SKC-a 90-ih a jedan deo 2000-ih dobio na poklon (2 cele  lične kolekcije ). Morao sam zbog težine vinila da se odreknem dobrog dela tih kolekcija, napravio sam neki uži izbor.

 

Koliko se sećam ovo je bio prvi originalni CD koji sam kupio:

MI0001681816.jpg

Link to comment
Share on other sites

23 sati ranije, Froggy said:

Moje prve ploče (koje sam lično kupio od mita i korupcije koji sam krajem avgusta 1975. godine dobio za polazak u 1. razred osnovne škole) bile su:

a355bf04-86ee-11e5-861c-ddef78620a12.jpg

 

Ja sam u prvoj turi imao samo za crveni. Plavi je bio drugi. S tim što sam bio u šestom ili sedmom osnovne. U prvom nisam znao ni da postoje Beatlesi...

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, Koko Bil said:

U prvom nisam znao ni da postoje Beatlesi...

To imam mojim roditeljima za zahvaliti.

Keva je volela melodične pop pesmice (tzv. "šlagere"), a Bitlsi su bili redovno na njenoj "plejlisti", dok je ćale više voleo da sluša Elu Ficdžerald i Saru Von (a ni Fec Domino i Sačmo nisu izostajali).

Bitlsi su mi (melodijski) tada više prijali, dok mi je džez bio pomalo naporan, pa je ćale bio u neku ruku razočaran što sam se priklonio kevinom ukusu kada sam kupovao ploče (zna se - keva je keva).

Na žalost, tokom godina skoro sve svoje ploče ćale je pozajmio (takoreći poklonio) svom kumu koji ih je sâm-Bog-zna-gde zaturio kada se u prvoj polovini osamdesetih selio u Phoenix/Arizona, a ja sam ostao uskraćen za pristojnu količinu džez ploča koje sam mogao zavoleti kada sam došao u godine zrele za isprobavanje novih žanrova.

Kismet...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...