Jump to content


Hi-Files Show 14-15. Novembar 2015


ScepanBG

Recommended Posts

  • Replies 126
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Evo ukratko mojih subjektivnih utisaka. Nadam se da se niko neće uvrediti, nisam ni čuo baš sve što je izloženo, a možda je utisak zavisio i od muzike na koju sam u tom trenutku naleteo. I naravno uvek ono staro pravilo da možda sistem ne odgovara sobi u kojoj je izložen, da ima puno ljudi i tako dalje.

Onaj beli MBL Corona sistem je za mene bio najbolji zvuk na sajmu. Zvuk veoma prirodan, a oni visokotonci i srednjetonci koji emituju zvuk u 360 stepeni stvarno rade posao. Muzika dolazi sa svih strana, nešto se čuje i iz pravca zidova, sigurno zbog refleksija. Pri tom to nije zvučalo neprirodno već kao da baš tako treba. Nisam pohvatao sve cene ali je ovo možda bio i najskuplji sistem na sajmu, cca 40.000e. Pored cene, problem je i dizajn, to jednostavno ne ide u svaku sobu. Od prilike kupiš prvo sistem, onda nađeš stan ili kuću, pa na kraju biraš nameštaj da se uklopi.

Sledeći po mom rangiranju je domaći Act Audio sa lampaškim sistemom - monoblokovi, pretpojačalo i CD, povezani sa Viena Acoustic Bethoveen Baby Grand. Nisam ranije slušao te zvučnike pa ne znam koliko je do njih a koliko do elektronike, ali je zvuk bio jako prirodan, vokali su bili bez primesa, digitalnih artefakata i izozličenja, a i bas bubanj je pristojno udarao. Koliko sam video zvučnici su red veličine 1700-1800e, pri tom su i relativno kompaktni ali elektronika košta 3-4000 po kutiji pa je to u neku ruku neizbalansiran sistem ako gledamo ona klasična audiofilska 30:30:30:10 pravila. Kao sistem zvuči jako dobro, ali ostaje pitanje da li bi zvučalo još bolje sa skupljim zvučnicima, ili da li bi bio čujan gubitak da je neka jeftinija elektronika.

U sobi pored je bio Gallus koji mi nikako nije legao. Bila je neka trubačka numera i trube su parale uši. Čak i kad su prešli na nešto mirnije utisak je bio da je zvuk preoštar.

Tu negde u rangu sa Act Audiom i Vienama mi je bio Dynaudio sa Focusom 400XD. Veoma zanimljiva varijanta, u zvučniku je i pojačalo i DAC sa DSP-om. Ne košta malo ali kad se pogleda da zamenjuje ceo sistem sem transporta, druga je slika. Pri tom je sve uklopljeno, ne moraš da razmišljaš da li se pojačalo slaže sa zvučnicima, koji kabl od DAC-a do pojačala itd. Zvučno veoma dobro, kako sam i navikao od Dynaudija. Moram da priznam da mi se prve bežične serije od pre par godina i nisu nešto svidele, možda što bežična veza radila na 48kHz sa 16 bita što je po meni malo kad se radi resampling. Ovde nisam čuo ništa negativno što bi pripisao bežičnoj vezi. Nisam ostao da čujem veće Contour zvučnike sa Electrocompaniet/Moon kombinacijom.

U sobi pored su bili Raidho i Manger zvučnici, sa Musicbook elektronikom - veoma male komponente, monoblokovi i pretpojačalo. Nije me impresioniralo. U više navrata sam čuo neke digitalne artefakte koji verovatno potiču od elektronike. Nije naravno mp3 zvuk ali neke nijanse nisu bile baš na vrhunskom nivou kao u sobama pored, a cena nije mala.

Onaj Devialet zvučnik izgleda kao da je iz Star Wars, ali je zvučno dosta tanak. Nit ima nekog posebnog basa nit su srednji i visoki prefinjeni. Po meni, ne zavređuje pažnju, sem da košta par stotina pa da ga uzmeš ako ti se takav dizajn uklapa uz nešto.

U 4 audio sobi su puštali Yamaha soundbar, i posle neki Monitor Audio floorstenderi. I jedno i drugo nezanimljivo, ali to je i problem kad staviš sistem od 1000e pored onih od 10.000 ili 20.000. Slično je bilo i u Player sobi gde su bili neki od jeftinijih Q Acoustic zvučnika, sa čini mi se Marantz elektronikom. To jeste daleko pristupačnije, ali koliko para toliko i muzike.

Link to comment
Share on other sites

Moje impresije prvog dana Hi-Files Show-a su odlicne,atmosfera sjajna.Imalo je sta da se vidi i cuje MBL,Lindemann,Manger,Raidho,Simaudio Moon,Electrocompaniet,Dynaudio,Yamaha,Naim,Accuphase,Rega,Gallus,Sanders,Colibri Labs,Pass Aleph,Devialet,Marantz,Focal,Kef,Wireworld,Anzus,Kimber,Act Audio,Arcam,Klipsch,Monitor Audio,Bose,Transparent,Sennheiser...Tu su i fotoaparati Nikon,tu je Panasonic,mobilni telefoni LG i TV LG.Diskovi i ploce koje izlaze One Hifi,audiofilska izdanja.

Od clanova foruma bili su Ljuba,Willie Studer,Kuja,Suca77,Golum,Nkrgovic,Scorpio,Hifi User,Pirke,Fantom 7477,First,Doktor,WWWeljko,Ivcha1976,Cade,Ranko 4 Audio...izvinjavam se ako sam nekoga zaboravio da pomenem,cim se setim napisacu ovde.Pozivam sve clanove foruma da sutra posete Hifiles Show-u,jer zaista vredi doci i cuti/videti sve na jednom mestu :)

Hifiles show 2015 261.JPG

Hifiles show 2015 262.JPG

Hifiles show 2015 285.JPG

Hifiles show 2015 306.JPG

Hifiles show 2015 254.JPG

Hifiles show 2015 307.JPG

Hifiles show 2015 252.JPG

Hifiles show 2015 286.JPG

Hifiles show 2015 355.JPG

Link to comment
Share on other sites

Sajam je danas bio dobro posecen uz mislim manje izlagaca nego npr. prosle godine. Digitalija rules je osnovno zapazanje, niti jedan gramofonski setup nije predstavljen. 

U sobu sa Act Audiom sam usao iz treceg pokusaja. Vredelo je. MBL&Lindemann ubedljivi u svakom smislu.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...