Jump to content


ORTOFON


suca77

Recommended Posts

8 minutes ago, Father said:

Možda bi i Jico Shibata od nekih 150e legla na to telo.

Moze, nego skoro sam negde citao na netu ili cak mozda ovde na starim postovima da Jico proizvodi koji se prodaju u USA na LP Gear sajtu nisu istog kvaliteta kao i oni kupljeni direktno kd JICO Japan....

E sad gledao sam bas njihov web sajt i tu nisam nasao bas nista o JICO SAS ili Shibata, samo obicne zamenske igle ali nisam se registrovao, mozda to ima neke veze,  u proslosti sam sigurno naleteo na par takvih sajtova koji nisu prikazivali sve informacije dok se covek ne registruje.

Link to comment
Share on other sites

On 24/02/2018 at 22:28, microfarad said:

Mala je razlika između igle i kompleta 2M bronze. Mislim bolje da prodaš 2M blue, taman za tu razliku. Jer mnogo je bolji motor koji nosi 2M bronze!

 

On 24/02/2018 at 22:34, Krca44 said:

Nisam najboje razumeo... mislis da sa 2M Blue telom i iglom koja ide na Bronze necu dobiti znacajno bolje rezultate od Blue tel i Blue igle ?      Ja ne znam sigurno koliki bi bio boljitak ali sugurno ne bih dobio Bronze telo sa Bronze iglom,  to je jasno.

Da prodam Blue... ne isplati se, igla je ofucana a ona cini 80% cene,  da prodajem samo telo za smesnu kintu... ne isplati mi se ,  bolje makar da sacuvam pa da kupim samo iglu za Blue.

 

Mislim da je poyenta µF posta bio da je razlika u ceni između cele bronze glave, i samo bronze igle, relativno mala. Prodaš blue, dodaš dobijene pare na cenu bronzane samo igle, i kupiš komplet bronze glavu.

I meni je već dugo nejasno zbog čega su originalne igle toliko skupe u odnosu na kompetne zvučnice (najčešče je igla 80% cene kompet glave), al' eto, ybg, tako je.

I ja bih radije išao na komplet bronzanu glavu, nego stavljao bronzanu iglu na crno/plavo telo. :P

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, NShappy said:

Mislim da je poyenta µF posta bio da je razlika u ceni između cele bronze glave, i samo bronze igle, relativno mala. Prodaš blue, dodaš dobijene pare na cenu bronzane samo igle, i kupiš komplet bronze glavu.

Slazem da prvim delom da kad vec skupim lovu za iglu onda mogu dodati 15% i kupiti komplet,  ali da prodam Blue... po kojoj ceni molim te ?   Kako vrednovati glavu kad je igla otisla ?   da je prodajem za 25Eu meni nema smisla...  da se menjam sa nekim za glavu bez igle to jos i moze, zavisno koja je glava u pitanju ili da jednostavno kupim jednog dana Blue iglu i to ima smisla... ali da je prodam, meni licno je najlosija opcija.

A to sto su igle toliko skupe, pa proizvodjaci hoce ocigledno da svaki put kupimo nov komplet a ako to ne zelimo... e onda ce papreno da nam naplate dobre kantilevere i vrhove ( to je ono sto ja mislim )

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
1 sat ranije, microfarad said:

U nekoj zameni dobih 2M blue glavu:) Jako dobar kertridž, u svojoj klasi cene.

Da li si probao da ubodeš Bronzinu iglu u Blue telo. Mogla bi ta kombinacija da bude interesantna. Čitam iz prethodnih postova da se razmišljalo u tom pravcu.

Kada smo se kod mene okupili nisam hteo da predlažem i tu kombinaciju da ne bi nekome ta opcija bila na ivici neprijatnog pristanka. Obzirom da se niko od vas dvojce donora dva predstavnika 2M serije nije setio da i to poslušamo, ja nisam želeo da predložim.

Ja sam svakako i uzeo 2M Blue od Krce da je čujem sa OM40 iglom, koja zaista deluje kao skaradudž, ali je zvučno bila izrazito kvalitetna.

IMG_20180308_200004.jpg.f2706ed799c89682ce0322922d2ee31b.jpgIMG_20180308_195709.jpg.47988a1796fbdcf8afb51f604903211a.jpg

 

Ako imaš vremena i želje, mogao bi da im svičuješ igle pa javiš rezultate. I mene, kao i uvek, zanimaju takve blesave ideje.

Link to comment
Share on other sites

@Bujodrag   :D

Ne bih da se busam nekim znanjem u kvantnoj fizici, ali se pokazalo da je i brzina svetlosti prevaziđena, pa čak i načela čiste logike.

Ne bih dalje ulazio u diskusiju oko kvantne fizike ili teorijske fizike, jer je moje znanje limitirano onim što mi sažvaću na National Geographic kanalu i svaki pokušaj da nešto dublje zađem u temu teorijske fizike je završilo sa još više upitnika nego pre čitanja ičega na tu temu.

Želeo sam da kažem, da i ono što sada znamo i mislimo da je takvo, sutra može biti prevaziđeno novim saznanjima. Zapravo ništa nije konačno niti određeno pa čak ni vreme, koje neumitno teče. :P

Link to comment
Share on other sites

Eh, nije se pokazalo, samo postoje pokušaji i možda slučajevi da nije najbrža. 

Svakako, nit imamo znanje nit je ovo mesto za te rasprave.

 

Samo htedoh da kažem da je Karl Poper bio u pravu, blesave ideje su najbolje. A iskustvo će onda da ih opovrgne ili potkrepi.

Kombinovanje raznih igala sa 2M Blue je blesava  ideja i zato je dobra.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Bujodrag said:

Kombinovanje raznih igala sa 2M Blue je blesava  ideja i zato je dobra.

Zahvaljujem na podršci. Prvenstveno sam je razmatrao za sopstvene potrebe, obzirom da nisam naišao na opciju Jico sa bonded Shibata vrhom za 2M telo igala. OM opcija ima da se nađe i meni je izrazito interesantna kao naslednica moje već načete OM40 i pitanje je dana kada će izaći iz igre, nažalost.

VDH tip vrha je iz mog iskustva neverovatno raskošna i punozvučna. Siguran sam da ću sa bonded Shibatom izgubiti deo te sočne raskoši, ali takođe sam i spreman na kompromis da će me ta igla koštati duplo manje od FG vrha koji može da se nabavi.

Moj rezon i postavljeni nivo je da ne pređem 150e u obnavljanju nevinosti vrha. Interesovanje za 2M je iz čiste potrebe da se ide dalje, jer će u jednom momentu Super OM prestati da radi ili će biti ne moguće doći do njega u ispravnom stanju.

U zvučnom smislu 2M Blue ima malo naduvaniji midbass, a 2M Bronze je za moje pojmove pretačan ili kako se to ovde ume da kaže preanalitičan i opravdano ću biću strožiji u oceni, jer je skuplji malo ne prirodno krut i stegnut u zvuku. Da je bolji od 2M Blue jeste ali mi nedostaje malo opuštenosti. Ne bih smeo da kažem, ali ipak ću reći vuče malo ka CD zvuku.

Sa druge stane, verovatno je i pitanje navike, Super OM40 je imala sve u nekakvom ne nametljivom maniru. Meni bar, lakša za slušanje i dosta rasterećena naglašene analitike, ne gubeći sve potrebne detalje, konture i fokus. Opet 68K na ulazu je bolje ležao Super OM glavi nego 2M Bronzi, pa je rekao bih, i ceo zaključak ne dovoljno istražen.

Moguće je da bi 2M Bronze tek zaista pokazala šta ume sa 82K na ulazu ili možda i više, jer ovako malo sabijenijeg opsega dobija malo trbuh u delu gornje sredine pa je i analitičnost iz tog razloga nešto izraženija od gornjih harmonika i frekvencija gornjeg opsega ...

Osim meranja i slušnih iskustava, ja donekle celu stvar i doživljavam osećajem, pa mi je teško da sve to prenesem, a da ne zvučim smešno nekima.

Obzirom da volim da podelim sve do čega dođem sopstvenom igrom, spreman sam da budem izviždan, pa neka ide život.

Link to comment
Share on other sites

Kad smo vec kod Ortofona, bas sam nesto polemisao sa kolegom forumasem u vezi kombinacije Concorde Pro S tela i OM stylus-a. Naime na KAB USA sajtu upravo se nudi ova kombinacija, koja je osetno jeftinija od 2M pandana, u svakoj kategoriji (osim mozda 2M red). Ako se posmatra najskuplja verzija, ona izadje 360 dolara, sto mu dodje oko 300e. Toliko je i u Evropi, posto je OM 40 stylus na Thakker-u 235e, a Concorde je oko 50-60e. E sad, OM 40 ima FG vrh, dok 2M black koji joj je pandan ima Shibata, ali je black 500e. Razlicita su misljnja koji je vrh bolji, ali mislim da bismo se slozili da su oba vrhunska ... svaki od OM varijanti ima naravno 2M pandana (10-red, 20-blue, 30 - bronze i 40 - black). Uz to ne treba zaboraviti da u ovom slucaju nema zica za headshell, nema ni samog headshell-a, pa tim ni gotovo nikakvog podesavanja catridgea-a, sto bi rekli plug n play. Sam Concorde je 18g, sto ga cini tezim od kombinacije fabrickog headshell-a i vecine zvucnica, ali Kevin iz KAB-a i savetuje upotrebu dodatnog tega za ruckicu (onaj mali, sto se srafi pozadi). Zanimljivo je da je radjeno (mislim da je sajt Positive feedback) poredjenje ove Frankenstajn kombinacije sa original OM cartridge-om i stylus-om i da je po misljenju reviewer-a Concorde bio bolji ... pa eto, ako neko ima iskustva ili bi voleo da proba, zanimljiva opcija. Naravno ovo se sve odnosi pre svega na vlasnike Technics gramofona, posto je Concorde fabricki podesen na overhang od 52mm koji odgovara 1200 i ostatku ekipe.


Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Link to comment
Share on other sites

Vec smo nesto probali jedino nismo Pro ( Silver ) sa raznim vrhovima 10, 20 i 40,  samo nismo odmah pored probali Super OM/OM40 kao uporedni test.

DJ serija bar po mom iskustvu ne svira isto kao OM serija, mislim da motori nisu bas isti sta god Ortofon pricao,  nije isti zvuk kad se slusa Pro Silver/NightclubII (Elipsa vrh) i  Pro Silver/OM10 ili bilo koji drugi vrh, sa OM10 je vec bolje.   Hocu reci DJ Serija nema isti motor kao OM serija ili u najmanju ruku ne zvuce uopste isto.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...