ELAC VELA FS 408

Tiha vatra

Nakon testiranja nekoliko pristupačnih regalskih modela došao je red na podnostojeće ELAC zvučnike iz gornjeg dela ponude.

Kao kompanija koja je veoma aktivna poslednjih godina, nemački ELAC trenutno ima u ponudi više od 10 serija zvučnika, kao i dve serije haj-faj komponenti, pa i gramofone iz poznate linije Miracord. Na vrhu ponude zvučnika nalaze se egzotični i skupi Concentro modeli, prepoznatljivi po atraktivno zaobljenim kabinetima, a stepenicu ispod njih pozicionirana je serija VELA, iz koje nam dolaze zvučne kutije koje ovom prilikom testiramo – preciznije, u pitanju je model VELA FS 408.

Dizajn i tehnologija

VELA FS 408 predstavljaju srednji po veličini podnostojeći zvučnik u seriji, što podrazumeva vitku siluetu i visinu od malo preko 114 centimetara. Iako su za nesvakidašnju pojavu zaduženi flegšip modeli Concentro, daleko od toga da su VELA zvučnici izvedeni na sasvim uobičajen način. Kabineti su veoma diskretno nagnuti unazad kako bi se neutralisale razlike u brzini prostiranja zvučnih talasa između različitih drajvera, dok paralelni presek kabineta kao rezultat ima jednakokraki trapez sa stranicama koje se blago sužavaju ka zadnjem delu, što predstavlja često korišćeno rešenje za eliminaciju stojećih talasa u unutrašnjosti. Ipak, navedena rešenja u konstrukciji kabineta primenjena su gotovo neprimetno i VELA FS 408 na prvi pogled deluju konvencionalno, pa je našu pažnju isprva privukla izuzetno kvalitetna završna obrada. Finiš u crnoj boji visokog sjaja izveden je potpuno besprekorno, kako i dolikuje zvučnicima ove kategorije, a u ponudi je i beli finiš istog kvaliteta – pomalo nerazumljivo, drugi modeli u seriji mogu se dobiti i u prirodnom furniru od orahovine, ali ne i testirani FS 408.

JET 5 tokom reprodukcije ne pokazuje nikakva izobličenja ili kompresiju sve do gornjeg čujnog ekstrema, bez obzira na zahtevnost reprodukovanog sadržaja.

Pri pogledu na zvučničke jedinice, u oči nam prvo upada visokotonac, smešten na vrhu prednje strane i opremljen velikim aluminijumskim usmerivačem s orebrenom površinom. Naravno, u pitanju je legendarni JET drajver s dodatnim sufiksom 5, koji predstavlja ELAC-ovu interpretaciju tehnologije AMT (Air Motion Transformer). Ova tehnologija podrazumeva membranu koja je napravljena od tanke folije velike površine i savijena poput harmonike, sa uspravnim rebrima debljine svega 0,84 milimetra, dok je za pokretanje zadužen neodimijumski magnet. Zvuk nastaje veoma brzim pokretima rebara, a proizvođač navodi da JET 5 visokotonac reprodukuje zvuk sve do 50 kiloherca. Kako su VELA FS 408 izvedeni u dvoiposistemskoj topologiji, ispod visokotonca smeštene su dve istovetne srednjetonsko-niskotonske jedinice, prepoznatljive po „kristalnoj membrani“. Ovo rešenje, za koje je ELAC podneo patent, podseća na površinu velikog kristala jer je membrana izdeljena na veliki broj manjih ravnih površina. Membrane imaju prečnik od 180 milimetara i izrađene su kao sendvič od aluminijuma i kartona, a njihova puna oznaka glasi AS XR (Aluminium-Sandwich Crystal).

Zadnja strana testiranih zvučnika prilično je pusta i samo se u donjem delu nalazi etiketa s oznakom proizvođača i modela, kao i s osnovnim tehničkim osobinama zvučnika. Ispod etikete postavljen je aluminijumski panel sa dva para kvalitetnih zvučničkih terminala, koji su izvedeni u kombinaciji pozlaćene osnove i oplate od providne plastike. Terminali omogućuju sve tipove povezivanja, a na poziciji kratkospojnika nalaze se metalne pločice, takođe pozlaćene. Na samom dnu zvučnika nailazimo na još jedno nesvakidašnje rešenje – naime, baza kabineta izvedena je od punog aluminijuma i zadebljava se ka zadnjoj strani, na kojoj je smešten veliki prorez. Ovaj otvoreni deo zapravo je nastavak bas-refleks porta koji je smešten na donjoj strani kabineta, pa vazduh izlazi nadole, da bi ga oblik ovog otvora zatim usmerio unazad. Rešenje koje je ELAC primenio veoma je praktično jer se umanjuje zavisnost zvučnika od okružujućeg prostora, pa se ovi florstenderi srednje veličine mogu lakše pozicionirati i u nešto manjim prostorijama. Na kraju, za povećanu stabilnost kutija upotrebljeno je masivno aluminijumsko postolje, koje je istureno u odnosu na kabinet i opremljeno podešavajućim šiljcima na donjoj strani.

Slušni test

Ukoliko ste slušanju posvetili samo malo vremena, za VELA FS 408 mogli biste pomisliti da nastupaju pomalo uzdržano, pa čak i hladno. Tokom reprodukcije ne previše dinamičnih numera, koje se odlikuju uravnoteženom glasnoćom bez posebnih iskakanja, oni će vam pružiti miran i pitom prikaz muzike – pop numere ili ambijentalna elektronika stoga se mogu slušati satima i satima bez ikakvog zamora. Ipak, ukoliko im servirate nešto zahtevnije – pritom ne nužno i uz veći stepen glasnoće – ovi zvučnici se bude, membrane se vraćaju u život, a nivo zvučnog pritiska postaje veći. Krenimo od famoznog JET 5 visokotonca: tonovi koje ovaj renomirani drajver stvara zaista su nešto posebno i, da biste to čuli, ne treba vam ni velika glasnoća, a ni poseban muzički pravac. Visokotonskim opsegom gospodare zvonki i vibrantni tonovi, dok je međuprostor ispunjen ogromnom količinom vazduha. Čak i najviši tonovi imaju teksturu i masu, a nastup im je energičan. Fantastična brzina pokretanja membrane ogleda se u besprekornoj definiciji, pa svaki ton ima jasno ocrtane granice, kao i položaj u trodimenzionalnom prostoru, a utisak je upotpunjen precizno odmerenim trajanjem i ravnomernim opadanjem tona. Zahvaljujući gornjoj granici na veoma visokih 50 kiloherca, JET 5 tokom reprodukcije ne pokazuje nikakva izobličenja ili kompresiju sve do gornjeg čujnog ekstrema, bez obzira na zahtevnost reprodukovanog sadržaja.

U srednjem delu spektra VELA FS 408 pružaju zvuk koji je čist i oslobođen koloracija, a reprodukcija violina uverila nas je da su kristalni drajveri sposobni da pomire krajnosti i da prikažu tonove koji su u isto vreme precizno ocrtani, punog tela i hrapave, vibrirajuće teksture. Odlična mikrodinamika nastavlja se prilikom reprodukcije vokala, kod kojih je moguće čuti najsitnija kolebanja glasa, uz sasvim verodostojan timbar, koji omogućuje lako prepoznavanje poznatih izvođača. Numera „Autumn in Seattle“ japanskog pijaniste Tsuyoshija Yamamota odlikovala se izrazito jasnom stereo-slikom i odličnim dubinskim pozicioniranjem, pa je bilo moguće sasvim lako odrediti pozicije instrumenata u prostoru. Četkice u ritam-sekciji bile su prikazane veoma precizno u svojoj lelujavosti i nepostojanosti, uz određeni grub prizvuk, baš kao što i treba da bude, dok je njihovo prisustvo bilo upadljivo, ali ne i dominantno u odnosu na ostale instrumente.

Donji opseg pokazao je da su VELA FS 408 više nego sposobni da prikažu impresivnu makrodinamiku, ali samo onda kad je ona zaista prisutna na snimku, jer ovo nisu zvučnici koji vole da se hvališu svojim mogućnostima. Duboki tonovi su sveukupno veoma dobro artikulisani, uz masu koja je odlično odmerena kako bi muzici podarila čvrstu osnovu, ali bez preglasavanja preostala dva opsega. Brz odziv zvučničkih jedinica primećuje se u gornjim basovima, što za rezultat ima izuzetnu ritmičnost i tajming tonova, kao i sposobnost membrana da se prilično brzo zaustave i ispune pozornicu tišinom. Iako se na prvi pogled ne bi reklo, VELA FS 408 zapravo mogu da se spuste veoma nisko i da pritom zadrže jasnu definiciju i energičan prikaz tonova, čak i tokom dugačkih i zahtevnih deonica – opet, njihova odmerena priroda ovo dopušta samo kad zaista postoji na snimku, pružajući auditorijumu užitak u moćnim i vatrenim basovima.

Zaključak

U cenovnoj klasi u kojoj nastupaju, VELA FS 408 suočavaju se s brojnim konkurentima, od kojih neki nose i zvučnija imena, ali aduti testiranih zvučnika su jasni, a predvodi ih neutralan, precizan i veoma uravnotežen zvuk. Njihova završna obrada takođe je potpuno dorasla svakom rivalu, a iza jednostavne elegancije kabineta krije se tipično nemački inženjerski pristup, koji na jedinstven način objedinjuje formu i funkciju. Iako se mogu upariti s veoma snažnim pojačalima, ovi zvučnici zapravo nisu previše zahtevni zahvaljujući minimalnoj impedansi od 3,6 oma, pa će pružiti većinu svojih kvaliteta i s nešto slabijom amplifikacijom. Naruku im ide i odlično rešen bas-refleks port, koji će im omogućiti da dobro rade i u nešto manjem prostoru, pa ELAC VELA FS 408 predstavljaju izuzetan izbor za dobro balansiran audio-sistem, koji podjednako kvalitetno reprodukuje najrazličitije muzičke pravce.

ELAC VELA FS 408
Preporučena snaga pojačala: 40-400 W
Frekvencijski opseg: 28 Hz - 50 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88,5 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2 x 180 mm bas-srednjetonac, 1 x ribon visokotonac
Rezne frekvencije: 450 Hz / 2,55 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 276 x 1.142 x 332 mm
Masa: 27,1 kg
Cena: 5.200 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Istinski all-rounder.
Neutralan i uravnotežen zvuk.
Detaljnost i dinamika.
Elaborirana tehnička rešenja.
Jaka konkurencija u klasi.
4.5