EarMen Tradutto

EarMen u višoj klasi

Kompanija EarMen bazira ponudu prvenstveno na prenosivim uređajima, ali je oduvek u svom asortimanu imala i poneki model za upotrebu u kućnim hi-fi sistemima. Ranije je to bio veoma pristupačni D/A konverter Donald DAC, a sad je pred nama znatno ozbiljniji Tradutto.

Iako su u pitanju uređaji iste vrste, tj. čistokrvni D/A konverteri, za novi Tradutto ne bi se moglo reći da predstavlja direktnog naslednika minijaturnog Donald DAC-a. Velika razlika u ceni povlači za sobom i sve druge parametre, počevši od gabarita i izrade kućišta pa do kvaliteta upotrebljenog konverterskog kola i pratećih komponenata. Stoga Tradutto treba posmatrati kao potpuno nezavisan model, koji uvodi kompaniju EarMen u višu cenovnu kategoriju, a možda i predstavlja vesnika jedne sasvim nove serije uređaja.

Jednodelno kućište

Dizajn novog EarMenovog DAC-a prilično je jednostavan i najpre funkcionalan. Kompaktno kućište u osnovi ima kvadrat stranice 15 centimetara, a nizak profil i čiste linije daruju mu određenu eleganciju u pojavi. Uređaj odiše kvalitetom, ali treba naglasiti da to nije samo utisak – kućište je izrađeno iz jednog komada glodanog aluminijuma, što kod ovog proizvođača već prerasta u standard, a spoljašnjost se odlikuje besprekornom završnom obradom. Crno anodizovani aluminijum oplemenjen je krupno ugraviranim nazivom uređaja na gornjoj strani, dok su oznake na prednjem panelu istaknute belom bojom. U središnjem delu fronta nalazi se monohromatski OLED ekran s dot-matriks prikazom, smešten ispod nešto većeg zaštitnog panela od pleksiglasa, dok su okrugli tasteri postavljeni levo i desno od njega. Kao jednostavan uređaj, Tradutto raspolaže sa samo četiri komande, koje služe za uključivanje i isključivanje, odabir ulaza i aktivaciju blutut veze – što je i jedina dodatna funkcija ovog DAC-a. Uprkos tome, udobnost pri upotrebi nije zanemarena, pa se na prednjem panelu nalazi i senzor daljinske komande, koja se isporučuje u pratećoj opremi.

Tradutto odlično ispunjava svoju osnovnu namenu – na jasan način predstavlja auditorijumu emocije i energiju koje određeno muzičko delo sadrži.

Skromna površina zadnje strane udomila je sve najčešće korišćene priključke, pa ovde nailazimo na koaksijalni i optički digitalni ulaz, kao i na USB-B port za direktno povezivanje s računarom. Analogni izlaz izveden je u klasičnoj formi preko dva RCA priključka, a na raspolaganju je i balansirana veza, koja se ostvaruje pomoću 4,4-milimetarskog izlaza. Verujemo da bi proizvođač radije postavio uobičajene XLR konektore, ali za njih jednostavno nije bilo prostora. U levom delu nalazi se antena za blutut signal, a postavku upotpunjuje priključak za eksterno zidno napajanje, koje stiže uz uređaj.

Neuobičajeno rešenje kućišta podrazumeva da su prednja i zadnja strana, bokovi i gornji poklopac zapravo izvedeni izjedna, dok se unutrašnjosti pristupa s donje strane, koju čini metalna ploča s prorezima za hlađenje. Ovakva postavka osujetila je našu želju da zavirimo u unutrašnjost uređaja, jer je postupak prilično složen i potencijalno rizičan, pa smo morali da se zadovoljimo pregledom specifikacija. Fabrika navodi da je dizajn testiranog DAC-a u potpunosti balansiran, a za D/A konverziju upotrebljeno je poznato 32-bitsko kolo ES9038Q2M američkog proizvođača ESS Technology, koje je izvedeno u patentiranoj arhitekturi HyperStream II. Kao druga značajna komponenta, prisutan je 16-jezgarni USB kontroler XMOS XU216, koji, između ostalog, obezbeđuje hardversko dekodiranje MQA formata. Stručnjaci iz EarMena posvetili su pažnju i blutut vezi, pa je ovde prisutan Qualcommov prvoklasni SoC (System-on-Chip) QCC5124, a podržani kodeci obuhvataju aptX HD, aptX LL, LDAC i druge. Najzad, štampana ploča opremljena je pozlaćenim vodovima, a prateće komponente podrazumevaju visokokvalitetne WIMA kondenzatore, MELF otpornike niskog šuma i operacione pojačivače Texas Instruments OPA1642 iz serije SoundPlus.

Upotreba i zvuk

EarMen Tradutto isporučuje se u luksuznom pakovanju, koje obuhvata i USB kabl boljeg kvaliteta, a posebno nas je oduševio daljinski upravljač. Maleni i čvrsti daljinac takođe je izrađen u celosti od aluminijuma i omogućuje kontrolu svih funkcija, a opremljen je integrisanom baterijom, koja se puni preko USB-C porta – kad se približi vreme za punjenje, baterija će vam signalizirati preko diskretne LE diode na upravljaču. Ukoliko za reprodukciju koristite Windows računar i USB vezu, potrebno je da sa sajta proizvođača preuzmete, a zatim instalirate USB drajver. Ovaj drajver omogućiće podršku za PCM rezolucije do 768 kiloherca i 32 bita, DSD512 (22,4 MHz), DXD i MQA, a trenutna rezolucija signala, tip fajla i odabrani ulaz biće prikazani na displeju.

Tokom reprodukcije Tradutto nam je priuštio prilično direktan zvuk i neposrednu prezentaciju. Tonovi su jasni i neznatno istureniji u gornjem delu spektra, ali testirani uređaj ovo isporučuje na nenapadan i zapravo veoma prijatan način, te znalački koristi visoke tonove kako bi kreirao široku zvučnu scenu. Ovo se najviše primećuje tokom reprodukcije ambijentalne muzike: bilo da je u pitanju elektronska avangarda na albumu Miles_Gurtu ili instrumentalna „Moss Garden“ na Bowiejevom albumu „Heroes“, Tradutto stvara prostranu pozornicu i snažno prisustvo muzike u prostoriji. Sveukupna atmosfera albuma, naročito na konceptualnim izdanjima, takođe je prisutna, pa pomenuti Bowiejev album odiše melanholijom, kojoj se suprotstavlja zarazni entuzijazam u numerama kao što je „V-2 Schneider“. Zbog svega toga, može se reći da Tradutto odlično ispunjava svoju osnovnu namenu – na jasan način predstavlja auditorijumu emocije i energiju koje određeno muzičko delo sadrži.

Srednji deo spektra odlikuje se neutralnim koloritom i verodostojnim tonovima, što se najbolje čuje tokom reprodukcije vokala. Glas Davida Bowieja stoga zvuči veoma tačno i prepoznatljivo, upravo onako kako ga pamtimo. Tonovi su slojeviti i detaljni, ali, opet, Tradutto se svojski trudi da svaku finesu uklopi u sveopšti tok muzike. Iako bi se zbog toga moglo pomisliti da je nivo detalja nešto manji, istina je da DAC iz EarMena zapravo svaku sitnicu stavlja u službu što boljeg zvuka i što kompletnije prezentacije. Ovome u prilog govori i odlična dinamika, pa se tokom tihog slušanja ne gubi ništa od jasnoće i preciznosti, dok veći nivo glasnoće zadržava kompoziciju i ujednačenost prikaza. Usled toga, zahtevne deonice ne dovode do sužavanja zvučne slike ili bilo kakvih drugih neželjenih efekata, a Tradutto u svim okolnostima prikazuje odličan stepen mikro i makro dinamike.

Najniži opseg ispunjen je čistim i preciznim tonovima, koji su odlično definisani i obdareni adekvatnom masom. Tradutto i ovde uspeva da pomiri oprečne osobine reprodukcije, pa su basovi snažni i čvrsti, ali ne nauštrb definicije. Muzikalna ritmičnost i sirova energija tonova izbačeni su u prvi plan, dok pozadinom vlada obilje alikvotnih nota, koje basovima daju teksturu i verodostojnost. Iako Tradutto nije šampion u rekreaciji naizgled beskonačno dubokih tonova, njegovi basovi spuštaju se prilično nisko uz zadržavanje svih kvaliteta u prikazu, što je preduslov za celovitu i vernu reprodukciju muzike. Konačno, preciznom zvuku i jasnoći sveukupnog prikaza doprinosi odlično odabran i realizovan inženjerski pristup proizvođača koji je smestio kompletnu elektroniku u jednodelno metalno kućište, što samo po sebi predstavlja odličnu zaštitu od elektromagnetskih smetnji i zagađenja.

Fokus na bitnim stvarima

Umesto da se raspline među pratećim funkcijama kao što su pojačalo za slušalice ili kontrola glasnoće, što je sve češći slučaj među DAC-ovima svih kategorija, proizvođač je usmerio celokupno znanje i budžet u stvaranje uređaja koji je usredsređen na samo jednu funkciju, oplemenivši ga balansiranim dizajnom i kvalitetnim komponentama spolja i iznutra. Praktičnost ipak nije zanemarena, pa su na raspolaganju različiti ulazi i izlazi, blutut veza i daljinska komanda, a tokom testiranja smo se uverili da EarMen Tradutto predstavlja sasvim ozbiljno rešenje na poziciji D/A konvertera, koje će zadovoljiti i zahtevnije audiofile.

EarMen Tradutto
D/A konverter: ESS Sabre ES9038Q2M
Rezolucija: PCM 768/32, DSD512, DXD, MQA
Izobličenja THD+N: 0,0003%
Izlazni napon (SE / bal): 2 V / 4 V
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni, optički i USB-B
Analogni izlazi: 1 x RCA i balansirani 4,4 mm
Dodatno: blutut 5.1
Daljinski upravljač: da
Napajanje: eksterno
Dimenzije (ŠxVxD): 150 x 30 x 150 mm
Masa: 550 g
Cena: 799 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sjajna izrada od punog aluminijuma.
Fokus na zvuku, a ne na opcijama.
Muzikalnost i dinamika.
Jasni i verodostojni tonovi.
Suviše mali displej.
4.5