ELAC Debut ConneX DCB41

Dobar zvuk na jednostavan način

Kompanija ELAC nastavlja da obnavlja ponudu nesmanjenim intenzitetom – ovoga puta na redu su aktivne zvučne kutije kompaktnog gabarita i pristupačne cene.

Tokom nekoliko prethodnih godina upoznali smo se sa obnovljenom ponudom poznatog nemačkog proizvođača, koja obuhvata više od deset serija zvučnika, kao i elektronske hi-fi komponente. Sada su pred nama najnovije i, kad se sve uzme u obzir, verovatno najpovoljnije zvučne kutije iz ELAC-a, jer Debut ConneX DCB41 u sebi sadrže amplifikaciju, digitalno-analogni konverter, blutut i gramofonsku sekciju.

Spolja i iznutra

Iako bi se na osnovu naziva moglo pomisliti da pripadaju liniji Debut, DCB41 zapravo nastupaju u odvojenoj seriji, koja će u budućnosti možda biti proširena predstavljanjem većih modela. S visinom od nepunih 25 centimetara, u pitanju su veoma kompaktni monitorski zvučnici, koji će se dobro snaći u manjim prostorijama, ali i kao nearfield postavka na radnom stolu. Dizajn je jednostavan i moderan, a klasičan oblik kvadra oplemenjen je zaobljenim vodoravnim ivicama i atraktivnim kombinacijama boja – prednji panel uvek je izveden u mat crnoj boji, dok ostatak kabineta može biti u finišu od orahovine, crnog jasena ili u plavoj boji. Kao kontrast crnom frontu, u donjem delu postavljena je aluminijumska traka s logotipom kompanije, a na raspolaganju su i kvalitetne platnene mrežice, koje prekrivaju celu prednju stranu. DCB41 izvedeni su u dvosistemskoj topologiji, a proizvođač ne daje previše detalja o zvučničkim jedinicama. U gornjem delu fronta smešten je kalotni visokotonac prečnika 19 milimetara s velikim usmerivačem, kako bi se postigle bolja usmerenost i disperzija zvučnih talasa. Ispod njega nalazi se srednjetonsko-niskotonski drajver sa 114-milimetarskom membranom od polipropilena, uz vešanje dugog hoda, koje omogućuje veliku ekskurziju.

Aktivni ELAC-ovi savršeni su za celodnevno pozadinsko slušanje bez zamora, ali ako im posvetite pažnju, u njihovom zvuku pronaći ćete više nego zrno istinske audiofilske reprodukcije.

Poput većine pristupačnih ELAC-ovih zvučnika, DCB41 donose relativno konzervativnu spoljašnjost, dok se zanimljivosti kriju unutar kućišta. Pre svega treba naglasiti da je aktivna postavka izvedena po principu master-slave, što znači da je kompletna elektronika smeštena u jednoj kutiji, dok je druga zapravo pasivna i povezuje se pomoću uobičajenog zvučničkog kabla. Za pokretanje je zadužena amplifikacija u klasi D, koja raspolaže sa 50 vati po kanalu i akustički je usklađena sa zvučničkim jedinicama, a proizvođač navodi da je u pitanju efikasno rešenje koje se malo greje. U unutrašnjosti se takođe nalazi D/A konverter nepoznatog porekla, koji podržava rezoluciju do 96 kiloherca i 24 bita. Iako bismo mogli poželeti podršku za još veću rezoluciju, verujemo da je fabrika ovako postavila stvari kako bi se izbegla instalacija drajvera za Windows, što dodatno pojednostavljuje upotrebu. Zatim je tu gramofonsko pretpojačalo – pretpostavljamo za manje zahtevne MM zvučnice, a na kraju i blutut s podrškom za kvalitetniji aptX kodek.

Priključci su smešteni na zadnjoj strani glavnog zvučnika, a ovde pronalazimo zaista raznovrsne opcije. Za digitalne izvore predviđeni su optički ulaz, USB-B port za direktnu vezu s računarom i HDMI ARC, koji omogućuje povezivanje i kontrolu putem televizora. Analogni RCA ulaz opremljen je prekidačem za isključivanje ugrađene gramofonske sekcije, pa se može koristiti kao uobičajeni linijski ulaz. Dodatno su prisutni izlaz za aktivni sabvufer i USB-A port za servisnu primenu i ažuriranje firmvera, kao i jedan par omanjih terminala za povezivanje drugog zvučnika. Kao osnovni vid kontrole postavljena je prilično velika kružna komanda, koja se može lako napipati pod prstima ako nemate pristup zadnjoj strani, a omogućuje uključivanje, podešavanje glasnoće, promenu izvora i aktivaciju blutut uparivanja – maleni ELAC sam će se pobrinuti za isključivanje, jer nakon 15 minuta neaktivnosti automatski odlazi u stendbaj modalitet.

Upotreba i zvuk

Uprkos malim dimenzijama, DCB41 se tokom reprodukcije predstavljaju kao čistokrvni ELAC-ovi i donose sve ono na šta su nas navikli stariji i veći srodnici iz iste kuće. Zvučničke jedinice odlično su usaglašene, a zvuk je uravnotežen i rafiniran. Posebno nam je imponovala nenapadna prezentacija u duhu regalskih modela serije Debut i Uni-Fi, kad zvučnici daju sve od sebe da pruže što bolji kvalitet reprodukcije, ali bez skretanja pažnje na sopstvene mogućnosti – sve je u službi muzike, a DCB41 će veoma brzo nakon uključivanja nestati iz vaših misli i ostaviti vas da uživate u dobrom zvuku. Najniži opseg veoma je dobro prikazan i tokom reprodukcije DCB41 će vas povremeno oduševiti snažnim i čvrstim basovima, koji su u neskladu s njihovim gabaritom. Naravno, zakoni fizike ne mogu se zaobići, ali nešto plići donji deo spektra primetićete tek kad ih uporedite sa znatno većim i u tom pogledu sposobnijim kutijama. Sami za sebe, maleni ELAC-ovi zvuče celovito, bez utiska da u zvuku bilo šta nedostaje, što je najviše što se može očekivati od malih kutija. Pored optimalno odmerenih drajvera i amplifikacije, velike zasluge za dobar bas pripadaju kabinetu – njegova konstrukcija monolitno je čvrsta i oplemenjena bas-refleks otvorom specifične konstrukcije, koji je na pola puta do transmission line sistema. Naime, u gornjem delu kabineta nalaze se precizno proračunate pregrade koje formiraju kanal u obliku slova S, a prilično dugačka putanja završava se prorezom koji se proteže celom širinom zadnje strane. Proizvođač navodi da se ovakvim rešenjem povećala ekstenzija donjeg opsega, uz umanjenje neželjenih šumova iz porta.

Srednji i gornji opseg odlično se nadovezuju na niskotonske temelje i DCB41 formiraju ravnomerno prezentovanu pozornicu, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela spektra. Scena je dobro razvijena po širini i nešto manje po dubini, a testirani zvučnici se iskupljuju vrlo dobrom separacijom i izraženim stereo-efektom, koji omogućuje prilično precizno određivanje pozicija za pojedinačne instrumente. Iako donose solidan nivo detalja i njihovu dobru razlučivost, DCB41 više su nas oduševili koloritom. Pojedinačni tonovi su uzorno neutralni, a opet dovoljno puni i sočni, pa muzika zvuči živopisno na jedan diskretan i neopterećujući način. Drugim rečima, aktivni ELAC-ovi savršeni su za celodnevno pozadinsko slušanje bez zamora, ali ako im posvetite pažnju, u njihovom zvuku pronaći ćete više nego zrno istinske audiofilske reprodukcije. Posvećenost dobrom zvuku nije umanjila njihovu praktičnost, pa ni udobnost pri upotrebi, jer se u pakovanju isporučuje elegantni daljinski upravljač manjih dimenzija. Daljinac omogućuje odabir izvora, kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom kod USB i blutut veze, kao i isključivanje LED signalizacije. Tu je takođe i komanda za aktiviranje patentirane tehnologije XBass Enhancer, koja donosi snažniji bas – mi smo ovaj sistem koristili povremeno, u numerama koje imaju povučeniji donji opseg, dok nam je u većini situacija standardni ELAC-ov bas bio sasvim dovoljan. Na kraju testiranja DCB41 smo povezali preko linijskog ulaza, a D/A konverziju preuzeo je višestruko skuplji Musical Fidelity M6x DAC. Rezultat je bio očekivan: reprodukcija se poboljšala – najpre u detaljima i slojevitijim tonovima, ali ne toliko da bi opravdala ogromnu razliku u ceni, pa je zaključak da je fabrika znalački usaglasila sve komponente sistema, koje sjajno rade zajedno i međusobno se dopunjuju na najbolji mogući način.

Zaključak

Iako se ne može osporiti da veliki deo zasluga za uspon kompanije u prethodnom periodu pripada doskorašnjem glavnom dizajneru g. Andrewu Jonesu, ELAC pokazuje da je taj uspeh ipak delo udruženih napora, kao i da su za prethodnih stotinak godina naučili ponešto o izradi zvučnika i elektronike. Kao školski primer svestranog i sposobnog hi-fi sistema – jer ovo nisu samo zvučnici već sistem koji sadrži zvučnike, amplifikaciju, DAC, gramofonsku sekciju i blutut – ELAC Debut Connex DCB41 donose mogućnosti i zvuk koji daleko prevazilaze njihov skromni gabarit i još skromniju cenu.

ELAC Debut ConneX DCB41
Kontinualna snaga: 2 x 50 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 25 kHz
Najveći zvučni pritisak (1 m): 102 dB
Topologija: 2 x 114 mm mid-bas, 1 x 19 mm visokotonac
Analogni ulazi: 1 x RCA
Digitalni ulazi: 1 x optički, HDMI i USB-B
Dodatno: blutut, subwoofer out
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 140 x 245 x 203 mm
Masa: 3,5 + 2,9 kg
Cena: 600 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Usaglašenost svih komponenti.
Raznovrsne opcije povezivanja.
Uravnotežen i neobojen zvuk.
Prirodna muzikalnost.
Ništa po ovoj ceni.
4.4