Dynaudio Focus 30

Hi-fi sistem u zvučnicima

Želite ozbiljan audio-sistem srednje klase, ali bez muke oko uklapanja komponenti i zvučnika, te naizgled beskonačne igranke s kablovima? Isprobajte novi Dynaudio Focus 30.

Zvučnici serije Focus godinama su predstavljali okosnicu kompanije Dynaudio, a među audiofilima širom sveta važili su za izbor s kojim se ne može mnogo pogrešiti u srednjoj klasi. Velika promena dogodila se 2015, kad je ova serija prevedena u aktivnu varijantu, s ugrađenom amplifikacijom i digitalnom sekcijom. Iako je ovaj potez mogao izgledati rizično, danska kompanija odlično je znala šta radi – još ranije su lansirani aktivni zvučnici serije Xeo, a bilo je tu i dugogodišnje iskustvo u izradi aktivnih profesionalnih monitora. Tokom godina pokazalo se da su aktivni Focusi XD popularniji nego ikad, pa je pred nama druga generacija ovih zvučnika, s izmenjenim sistemom označavanja, ali uz sve poznate vrline i spisak mogućnosti duži nego ikada ranije.

Dizajn i tehnologija

Kad je u pitanju spoljašnjost, Focus 30 najlakše je opisati kao aktivnu varijantu modela Evoke 30, koji smo testirali pre više od tri godine. U skladu sa savremenim dizajnom Dynaudiovih zvučnika, oštro zasečene stranice kabineta zamenjene su zaobljenim ivicama, a za vitku formu zvučnika može se reći da predstavlja oličenje modernog zvučnika. Kad se mekanim linijama kućišta dodaju kompaktan gabarit i visina od nepunih 95 centimetara s nožicama, dobijamo zvučnik koji je veoma prijatan za oči posmatrača i ne opterećuje okolni prostor. Ukoliko pratite testove u našem časopisu, poznato vam je da su Dynaudiovi zvučnici uvek dobijali najviše ocene za kvalitet završne obrade, a Focus 30 nastavlja utvrđenim putem – izrada je besprekorna do najsitnijeg detalja, bilo da je u pitanju finiš kabineta, precizni spojevi zvučničkih jedinica ili savršeno naleganje magnetskih mrežica. S koje god strane da ih pogledate, Focus 30 predstavljaju oličenje kvaliteta i mogu poslužiti za primer mnogim drugim proizvođačima.

Ogromno vreme koje biste potrošili na uklapanje komponenti svog sistema Dynaudio će vam velikodušno sačuvati za uživanje u muzici.

Dvoiposistemska topologija u gornjem delu prednje strane sadrži visokotonsku jedinicu Cerotar, s kojom smo se sreli više puta. Ovaj visokotonac preuzet je iz serije Evoke i donosi nekoliko naprednih rešenja, kao što je poseban premaz membrane iz serije Contour. Kalotna membrana ovog visokotonca ima prečnik od 28 milimetara i postavljena je u veliki okvir, a ispod nje nalazi se Dynaudiov specijalitet u vidu unutrašnje kupole Hexis. Ova kupola može se sresti kod daleko skupljih modela ovog proizvođača, a služi za optimizaciju protoka vazduha i bolje hlađenje feritno-keramičkog motora, kao i za umanjenje neželjenih vibracija. Ispod visokotonca postavljene su dve iste srednjetonsko-niskotonske jedinice pod nazivom Esotec+, koje su karakteristične po prorezima za hlađenje na ispupčenom središnjem delu. Njihove membrane imaju prečnik od 140 milimetara, a izrađene su u tehnologiji MSP (Magnesium Silicate Polymer), koju danski proizvođač razvija gotovo pet decenija i koja je postala njegov zaštitni znak. Ove lagane, a ujedno krute membrane uparene su sa aluminijumskom zavojnicom i unapređenim sistemom magneta, koji omogućuje veću ekskurziju.

Očekivano, razlike u odnosu na pasivne zvučnike primećuju se na zadnjoj strani u vidu velikih metalnih panela, na čijem se dnu nalaze raznovrsni priključci. Ovde razlikujemo primarni i sekundarni zvučnik, jer se priključci za izvore nalaze samo na jednom zvučniku, dok se audio-signal prenosi do drugog zvučnika pomoću kabla ili bežičnim putem. Na primarnom zvučniku nalaze se jedan analogni RCA i dva digitalna (koaksijalni i optički) ulaza, kao i koaksijalni izlaz za kablovsku vezu sa sekundarnim zvučnikom. Oni su dopunjeni LAN portom i izlazom za aktivni sabvufer, a postavku upotpunjuju IEC utičnica i prekidač za napajanje. Postavka na sekundarnom zvučniku znatno je manja i, pored IEC utičnice i prekidača, sadrži samo koaksijalni ulaz i taster za bežično povezivanje zvučnika. S druge strane, u pogledu amplifikacije zvučnici su međusobno nezavisni jer je Dynaudio opremio svaku zvučničku jedinicu zasebnim pojačalom – i to kakvim. Za pokretanje visokotonaca zadužena su pojačala od 110 vati, dok se mid-bas membrane pokreću pojačalima snage 280 vati, što znači da sistem raspolaže sa ukupno 670 vati po kanalu – impresivna brojka, na kojoj im mogu pozavideti mnogi skuplji hi-fi sistemi.

Upotreba i zvuk

Tokom upotrebe Focus 30 se pokazuju kao skrojeni za prostoriju srednje veličine, a posebno je zanimljivo da su njihovi kabineti zapravo kompresioni, što ih čini manje osetljivim na pozicioniranje i blizinu zidova. Pored toga, DSP prepoznaje tri podešavanja pri pozicioniranju – neutral, near wall i corner, a prisutno je i podešavanje kolorita po predefinisanim modalitetima bright, neutral i dark. Danski inženjeri ovde se nisu zaustavili, pa zvučnici prepoznaju da li su na njima mrežice i automatski podešavaju ekvilajzer po ranije zadatim parametrima, a šlag na torti predstavlja Dirac Live korekcija. S ovim sistemom sreli smo se više puta i možemo samo da kažemo da nas nikad nije razočarao, što se potvrdilo i kod ovih zvučnika – uz primenu svih navedenih rešenja, zvuk Focusa 30 zaista je besprekorno prilagođen ambijentu.

Slušni test započeli smo Springsteenovim albumom „Letter to You“, a aktivni Focusi pružili su nam nepogrešivo prepoznatljiv vokal američke legende, uz živopisnu i gotovo opipljivu teksturu tonova. Treća numera „Burnin’ Train“ uverila nas je u sposobnost zvučnika da isporuče neumoljivo čvrst ritam i perkusije, koje zvuče zategnuto do granice pucanja. Drugim rečima, pozornica je bila ispunjena tonovima koji su prštali, a ujedno su bili potpuno kontrolisani – kompetentnost ovog sistema zaista je izuzetna, a još više imponuje naizgled beskonačna snaga jer Focus 30 ni u najzahtevnijim deonicama ne pokazuju da im ponestaje daha. U mirnijim numerama do izražaja dolaze izvanredno prikazane finese, poput čujnog pomicanja usana ili udisanja vazduha. U nastavku smo prešli na dobro poznati album „We Get Requests“ legendarnog kanadskog džez pijaniste Oscara Petersona, a Focusi su nam ponovo priuštili sjajan bas – tonovi kontrabasa imali su impresivno odmerenu masu i bili su dovoljno masni i odzvanjajući, ali uz zadržavanje dobre definicije. Verodostojan kolorit najbolje se primećivao na notama klavira, koje su bile odlično prikazane, uz blago zamućene rubove i neznatno prigušenu sredinu, upravo kako ih pamtimo na ovom izdanju. Iako su Focusi ovde imali nešto tamniji zvuk, to nije umanjilo prezentaciju detalja, što nam je potvrdilo prisustvo šapata u pozadini prve numere.

Testiranje ovih zvučnika dalje je proticalo u našoj nameri da ih ulovimo u grešci i njihovim uspešnim savladavanjima svih izazova. Usklađenost drajvera i amplifikacije, prema svemu što smo čuli, praktično je savršena, pa su nam se Focusi povremeno smejali u lice ispunjavajući veoma zahtevne zadatke s pola snage. Zahvaljujući odličnom DSP sistemu, pozornica je solidno široka, ali i prilično duboka, pa je trodimenzionalni doživljaj prilično izražen, a pozicioniranje instrumenata u prostoru vrlo jasno. Ovo se naročito primećuje u dobro snimljenim akustičnim numerama, kao što je „Mr. Bones“ Stevea Straussa – Focusi su nam ovde priuštili neznatno isturen i naglašen vokal, koji je obilovao živopisnim detaljima i bio gotovo otelotvoren u prostoru. Prateća gitara bila je postavljena u drugi plan, uz jasan osećaj dubine, ali su tonovi i dalje bili potpuno čisti i lako razaznatljivi. Osećaju prostornosti doprinosio je blagi odjek, uz besprekornu vremensku usklađenost u odnosu na osnovni ton. Ukratko, uz ove zvučnike nikad se nećete naći u nedoumici oko položaja izvođača u prostoru, čak ni kad su u pitanju veliki orkestri, dok će vam manji bendovi doći u kućnu posetu.

Na kraju, nekoliko reči o mogućnostima i funkcijama koje Focusi 30 pružaju. Ranije smo spomenuli da interna veza između zvučnika može biti bežična, kad je definisana po WiSA standardu i podržava prenos u rezoluciji od 96 kiloherca i 24 bita, dok se veza putem kabla proteže do 192 kiloherca. Zatim, pored analognih i digitalnih ulaza, te LAN porta, na raspolaganju su wi-fi, blutut i AirPlay 2, a mrežna platforma podržava praktično sve – od DLNA i UPnP protokola, preko Chromecasta, pa do integrisane podrške za Spotify Connect, Tidal Connect, Roon i Qplay. Iako se uz zvučnike isporučuje kompletna daljinska komanda, za punu funkcionalnost predviđena je Dynaudiova aplikacija Set-up and Control, koja objedinjuje sva podešavanja, a može da posluži i kao plejer. Zapravo, tek po pregledu aplikacije utvrdili smo koliko sporednih podešavanja i opcija ovi zvučnici nude. Tu je gotovo sve što bi vam moglo zatrebati, od automatskog uključivanja i isključivanja, preko filtera za rezanje basa na 80 herca ako se sistemu doda sabvufer, pa do podešavanja osetljivosti za analogni ulaz i fiksnu glasnoću ukoliko poželite da koristite eksterno pretpojačalo.

Zaključak

Iako svota koju je potrebno izdvojiti za Focuse 30 svakako nije mala, nakon testiranja smo uvereni da je ona sasvim srazmerna onome što se dobija. Ovo je, zapravo, kompletan hi-fi sistem s integrisanim mrežnim izvorima i mogućnošću dodavanja eksternih analognih i digitalnih reproduktora. Opcije prilagođavanja pružiće vam optimalan zvuk u svakom okruženju, a ogromno vreme koje biste potrošili na brižljivo uklapanje komponenti svog sistema Dynaudio će vam velikodušno sačuvati za uživanje u muzici.

Dynaudio Focus 30
Snaga pojačala: 2 x 670 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 30 Hz - 22 kHz
Rezne frekvencije: 220 Hz / 2,4 kHz
Topologija: 2 x 140 mm mid-bas, 1 x 28 mm visokotonac
Analogni ulazi: 1 x RCA
Digitalni ulazi: 1 x koaksijalni i optički
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay, sub out
Dimenzije (ŠxVxD): 180 x 900 x 261 mm
Masa: 16,2 kg
Cena: 7.500 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Besprekorna izrada.
Opcije podešavanja i povezivanja.
Pun i definisan zvuk u celom spektru.
Prostornost i muzikalnost.
Ništa.
4.7