NAD C 3050 LE

Omaž NAD-ovim pionirima

Iako su retro elementi rado viđeni u dizajnu savremenih hi-fi uređaja, ne dešava se često da proizvođač predstavi novitet koji je gotovo identičan modelu od pre pola veka.

Ipak, NAD je ovo učinio s veoma dobrim razlogom – kako bi proslavio 50 godina od nastanka. Kao osnov za spoljašnji izgled slavljeničkog uređaja iskorišćeno je integrisano pojačalo 3030 iz prvih godina NAD-ovog postojanja, prepoznatljivo po VU-metrima na prednjem panelu i kućištu obloženom drvetom. Mnogi proizvođači za proslavu jubileja predstavljaju uređaje visoke klase i egzotičnog dizajna, ali nama se veoma svideo NAD-ov pristup: predstaviti svestrano upotrebljiv uređaj, savremen, ali u potpunosti retro dizajniran, koji neće biti previše skup i cenom će se zadržati u zoni u kojoj kompanija inače nastupa na tržištu.

Povratak u budućnost

Kao što smo već naveli, kanadski proizvođač nije samo dodao retro elemente u dizajn novog modela, već je u pitanju prilično verna kopija pojačala od pre pet decenija. Ovo podrazumeva oštre linije i pravilan oblik kućišta, uz prednji panel od masivnog aluminijuma. Front je vizuelno podeljen po vodoravnoj liniji, a nešto veći gornji segment rezervisan je za odvojene VU-metre za levi i desni kanal, dok se u desnom delu nalazi kružna komanda za glasnoću. Donji deo prednjeg panela udomio je okrugle tastere za uključivanje i odabir ulaza, koji su dopunjeni manjim kružnim komandama za korekciju zvuka u gornjem i donjem opsegu, podešavanje balansa i odabir parova zvučnika. Ulazi su obeleženi LE diodama, a niz dioda nalazi se i ispod kružne komande i služi za indikaciju glasnoće. Postavku upotpunjuju 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i dve površine osetljive na dodir, koje služe za aktivaciju mrežne platforme i blutut veze. Retro utisak dodatno je oplemenjen zlatnim obeležjima na crnoj podlozi, uz prilično krupnu oznaku izvedenu prelepim kurzivom.

Suvoparan i prekomerno analitičan zvuk klase D kod NAD-a odavno je stvar prošlosti.

NAD nadalje nastavlja u istom stilu, jer su bokovi i gornja strana kućišta obloženi furnirom od orahovine, a na središnjem delu gornjeg poklopca nalazi se veliki otvor za hlađenje, prekriven crnom metalnom mrežicom. Na zadnjoj strani se ipak vidi koliko je ovaj NAD zapravo savremen uređaj, jer je na raspolaganju zaista veliki broj priključaka različite namene. Kao integrisano pojačalo sa internim D/A konverterom, C 3050 LE opremljen je parom analognih RCA ulaza, od kojih je jedan linijski, a drugi je opremljen gramofonskim pretpojačalom za MM zvučnice. Digitalna sekcija raspolaže koaksijalnim i optičkim ulazom, a tu je i HDMI port, kog sve češće srećemo na dvokanalnim uređajima. Zatim su prisutni ulaz za eksterno pretpojačalo i izlaz za eksterno pojačalo snage, kao i priključak za aktivni sabvufer, dok se u gornjem delu nalaze servisni USB port i prekidač za odabir načina rada VU-metara – prema ulaznom ili izlaznom signalu. U levom delu smešten je MDC2 modul s mrežnom platformom BluOS, koji sadrži LAN port i antene za wi-fi i blutut, kao i USB-A port za priključivanje eksternih skladišta muzike. Na desnoj strani nalazi se garnitura NAD-ovih uobičajenih zvučničkih terminala, koji naoko nisu ništa posebno, ali su zapravo izrađeni sasvim solidno, u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i čvrste plastične oplate, dok je u produžetku postavljena IEC utičnica s pripadajućim prekidačem i osiguračem. Na kraju, kako bi dodatno naglasio posebnost ovog modela, proizvođač je na zadnjoj strani postavio metalnu pločicu s gravurom koja označava pedesetogodišnjicu fabrike i ujedno sadrži numeraciju uređaja, jer će C 3050 LE biti proizveden u ograničenoj seriji od simbolična 1.972 primerka.

Tehnologija i mogućnosti

Kako C 3050 LE predstavlja savremeni uređaj obučen u odelo od pre pola veka, ispod poklopca nalaze se moderna rešenja. Poznato je da je NAD još pre nekog vremena u potpunosti prešao na klasu D, pa se unutar ovog uređaja nalazi HybridDigital amplifikacija bazirana na UcD modulima poznate holandske kompanije Hypex. Deklarisana snaga iznosi 100 vati po kanalu u celom opsegu i pri impedansi od četiri do osam oma, a za D/A konverziju zaduženo je kolo Texas Instruments PCM5242. Upotreba klase D učinila je da unutar kućišta ima dosta slobodnog prostora, što je uvek dobro za provetravanje i održavanje optimalne radne temperature svih komponenti. Leva strana rezervisana je za sekciju napajanja, dok se na desnoj strani nalazi kartica s MDC2 modulom.

U osnovi, C 3050 LE, pored amplifikacije, pruža funkciju eksternog D/A konvertera za digitalne izvore, uz prihvatanje rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita preko koaksijalnog i optičkog ulaza. Dodatno su na raspolaganju pojačalo za slušalice i gramofonska sekcija, a tu je i HDMI eARC za direktno povezivanje televizora ili drugog audio-video izvora. Ipak, mali biser u vidu BluOS-D modula znatno povećava mogućnosti, donoseći odlično osmišljenu mrežnu platformu i povezivanje preko kabla ili bežičnim putem, uz vrlo praktični dvosmerni blutut aptX HD, koji omogućuje da C 3050 LE reprodukuje muziku direktno s mobilnog uređaja, ili da prosleđuje signal na blutut slušalice ili zvučnike. Na kraju, BluOS platforma integriše Dirac Live kalibraciju, s kojom smo se sreli više puta i koja ostvaruje odlične rezultate u optimizaciji zvuka u skladu sa okruženjem.

Upotreba i zvuk

S NAD-ovom DirectDigital amplifikacijom sreli smo se već mnogo puta u drugim modelima, tako da zvučni potpis testiranog uređaja ne sadrži nepoznanice ni iznenađenja – što uopšte nije loše, naprotiv. Zahvaljujući tome što je među prvima u potpunosti prešla na klasu D, kanadska kompanija sada ima prednost nad većinom rivala jer je zvuk njihovih pojačala oslobođen dečjih bolesti i ograničenja koja su ranije pratila ovu klasu. Suvoparan i prekomerno analitičan zvuk klase D kod NAD-a odavno je stvar prošlosti, a C 3050 LE donosi veoma precizne, a ujedno dovoljno pune i živo oslikane tonove, koji formiraju uverljivu reprodukciju. Za kolorit se ne može reći da je previše topao, ali ni dokumentarno hladan, pa samo možemo da konstatujemo da je NAD još jednom pogodio tanku liniju neutralnosti. Sigurni smo da će, kao i sve drugo, i ovo pojačalo naći svoje kritičare, koji će u zvuku tražiti vatreniji, katkad i razularen nastup, te sveukupno moćniju i upečatljiviju reprodukciju, ali nama je C 3050 LE bio sasvim po meri – staložen i fluidan, uz dovoljno energije da podrži žustre deonice, ali i smirene preciznosti kako bi do kraja izneo kompleksne multiinstrumentalne ekstreme. Uostalom, da svi želimo isto, na celom svetu bi se proizvodilo samo jedno pojačalo, pa stoga živele različitosti!

Iako nije šampion u pogledu sirove snage, C 3050 LE ima sasvim dovoljno rezerve za pokretanje zvučnika niže i srednje zahtevnosti, bilo da su u pitanju regalske ili podnostojeće kutije. Ukoliko koristite ovo pojačalo onako kako je predviđeno u kućnim uslovima i ne zalazite u zonu neprijatno glasnog zvuka, atraktivni retro integralac uzvratiće vam veoma dobrom makrodinamikom i prilično masivnim basovima. Najdublji tonovi odlično su definisani, ali još više nam se svidela njihova odmerenost – C 3050 LE zaista ne pokušava da fascinira auditorijum veštački prenaglašenim basom ili bilo kojim drugim vidom neprirodnog ulepšavanja reprodukcije, već uvek ostaje dosledan muzikalnoj i vernoj prezentaciji svake numere. Mikrodinamika je sjajna, što se može čuti u brzim gornjim basovima i udaraljkama koje su prepune jedva čujnih finesa. Iako su ovi detalji često nadglasani drugim tonovima, njihovo prisustvo veoma je značajno u celokupnoj reprodukciji, jer čini muziku živom i gotovo opipljivom.

Kako smo već više puta opisali platformu BluOS i Dirac Live, na njih nećemo trošiti previše reči i reći ćemo samo da BluOS sada obuhvata sve popularne servise i da praktično nema slabih tačaka, dok je uticaj Dirac kalibracije jasno čujan i poboljšaće zvuk čak i kod akustički uređenog okruženja. Dosad smo koristili C 3050 LE u punom kapacitetu, kao strimer, DAC i pojačalo, ali smo u završnom delu testa konverziju poverili znatno skupljem eksternom DAC-u. Pomak u zvuku bio je čujan, ali na očekivan način, jer obe sprave neguju sličan pristup reprodukciji – staložen i fluidan, uz zvuk koji je u isto vreme detaljan, slojevit i nenaporan pri dužem slušanju. Skuplji DAC takođe je doneo još jasniju prezentaciju, što se najviše primećivalo u detaljima i čistijim tonovima, kao i u tamnijoj i tišoj pozadini. Pozornica je dobila malo više volumena i između nota se pojavilo više vazduha, što je naročito unapredilo utisak neposrednosti na živim klupskim snimcima. Naravno, sve ovo ne znači da je konverter u NAD-u loš, naprotiv – on je veoma dobro usklađen sa ostalim sklopovima koji čine testirani uređaj, a ovim smo samo utvrdili da interna amplifikacija može još malo više, ali po daleko većoj ceni, koja bi verovatno obesmislila tržišnu poziciju testiranog uređaja.

Ljubavni jadi

Rekli smo da će testirani uređaj biti proizveden u ograničenoj seriji od 1.972 primerka za čitav svet, ali ukoliko ne uspete da ga ulovite kod domaćeg distributera, ne očajavajte! Nakon njega u prodaji će se naći osnovna verzija ovog modela, bez sufiksa LE i bez integrisanog BluOS modula, ali i po nižoj ceni. Dakle, ukoliko ste se zaljubili u ovo prelepo retro pojačalo i sve što ono nudi, možete nabaviti osnovnu verziju, dodati mu BluOS modul i uživati u njegovom sjajnom izgledu i odličnom zvuku.

NAD C 3050 LE
Kontinualna snaga: 2 x 100 W na 4-8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: <0,03%
Analognih ulaza: 2
Digitalnih ulaza: 3
Broj izlaza za zvučnike: 4
Dodatno: LAN, wi-fi, USB-A, blutut, AirPlay 2
Izlaz za slušalice: 6,35 mm
Daljinski upravljač: sistemski
Dimenzije (ŠxVxD): 435 x 110 x 355 mm
Masa: 10 kg
Cena: 2.000 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prelepa retro pojava.
Proverena tehnička rešenja.
Uravnotežen i muzikalan zvuk.
Dovoljno snage i dinamike.
Ne podržava DSD.
4.3