Focal Vestia N°1

Diskretni šarm

Nakon dužeg vremena u redakciji časopisa Hi-Files našli su se zvučnici poznate kompanije Focal – bukšelfovi srednje veličine, predviđeni da pruže dobar zvuk po pristupačnoj ceni.

Pri pogledu na sajt renomiranog francuskog proizvođača reklo bi se da su njegovi inženjeri aktivniji nego ikad – ponuda u hi-fi segmentu sadrži devet serija zvučnika, a asortiman ugradnih i profesionalnih zvučnika, kao i slušalica i ozvučenja za automobile nismo ni pokušali da izbrojimo. Prema internoj hijerarhiji, zvučnici koji su nam stigli na test pripadaju seriji s početka sredine ponude, što bi trebalo da donese ozbiljnija tehnička rešenja, ali uz zadržavanje još uvek prihvatljive cene.

Elegantan dizajn

Po gabaritu, Focal Vestia N°1 svrstavaju se u kategoriju regalskih zvučnika srednje veličine i predstavljaju jedine bukšelfove u svojoj seriji. Kabineti su jednostavnog dizajna i pravilne forme, ali je kutijast izgled uspešno izbegnut dodavanjem zaobljenih bočnih obloga, koje su ujedno Vestiama donele neophodnu dozu šarma. Naime, kabinet je obložen imitacijom kože, dok su bokovi izvedeni u crnoj boji visokog sjaja, što predstavlja vrlo atraktivan spoj. Estetika je dodatno oplemenjena tankim hromiranim obodom visokotonca i sivim okvirom mid-bas membrane, što donosi vizuelni kontrast i uspešno razbija potpuno crnu pojavu ovih zvučnika. Ukoliko želite drugu kombinaciju boja, testirani Focali takođe se nude s bočnim oblogama u finišu od tamnog drveta, kao i u svetloj verziji. Završna obrada nema mane, pa se zvučnici na testu odlikuju precizno izvedenim spojevima i besprekornim uklapanjem svih elemenata.

Obilje finesa odlično je uklopljeno u sveukupni prikaz, pa reprodukcija ne gubi na fluidnosti.

Ni u pogledu topologije nisu prisutna posebna iznenađenja, jer je Vestia izvedena u dvosistemskom dizajnu, sa uobičajenom postavkom zvučničkih jedinica. U gornjem delu prednje strane nalazi se TAM visokotonac s konkavnom membranom, koja je već godinama jedan od zaštitnih znakova ovog proizvođača. Ova membrana, prečnika 25 milimetara, izrađena je od legure aluminijuma i magnezijuma, uz profil u obliku slova M, što, prema rečima kompanije, umanjuje izobličenja, a povećava krutost i ugao rasprostiranja zvučnih talasa. Visokotonac je dodatno smešten u veliki uretanski usmerivač, koji poboljšava vodoravnu usmerenost talasa i, posledično, pruža veću preciznost u prikazu. Središnji deo fronta zauzela je srednjetonsko-niskotonska jedinica, s membranom prečnika 165 milimetara. Karakteristična sivoplava boja ove membrane dolazi od Focalove tehnologije Slatefiber, koja podrazumeva upotrebu recikliranih, neupletenih karbonskih vlakana. Sloj karbona smešten je između dva sloja termoplastičnih polimera, a ovakva sendvič-konstrukcija membrani obezbeđuje krutost, uz zadržavanje male mase. Kako su Vestia N°1 predviđeni za prostorije do 30 kvadratnih metara, drago nam je da vidimo bas-refleks otvor u dnu prednje strane – ovakvo rešenje uvek je manje zahtevno u pogledu prostora i obezbeđuje nešto lakše pozicioniranje.

Fabrika navodi da su kabineti izrađeni od medijapana srednje gustine, a na njihovoj poleđini nailazimo na lepo dizajnirane panele sa zvučničkim terminalima. Terminali su vrlo dobrog kvaliteta i prihvataju sve tipove priključaka, a izvedeni su u kombinaciji metala i plastike. Pored toga, posebno su nam se svideli nešto veći leptiri na plastičnim oblogama, koji olakšavaju stezanje i otpuštanje terminala – ovo je izuzetno praktično i efikasno rešenje, koje se, nažalost, veoma retko viđa. Donji deo zadnjeg panela iskorišćen je za veliku etiketu sa oznakom proizvođača i modela, serijskim brojem i veoma poželjnim natpisom “Made in France” – činjenica da je Focal uspeo da zadrži proizvodnju i pristupačnijih modela u matičnoj zemlji za svaku je pohvalu.

Slušni test

Testirane zvučnike povezali smo na elektroniku iz klase iznad, koja im je omogućila da na najbolji način pokažu sve što umeju. Jedno od najmoćnijih oružja ovih kutija svakako su visoki tonovi, zahvaljujući drajveru prepoznatljivog dizajna. Prezentacija je vazdušasta, a instrumenti su razvučeni preko veoma velike pozornice, koja zvučnoj slici daje impresivne dimenzije. Za razliku od zvučnika koji formiraju ono što volimo da nazovemo „loptastom pozornicom“, Vestia N°1 ne idu previše u dubinu – njihov glavni adut je gotovo panoramski prikaz muzičkog dela. Visoki tonovi jasno su pozicionirani u prostoru i poseduju dobro ocrtano telo, ali i vibrantnu, gotovo živu strukturu, koja ih čini hipnotički ubedljivim. Visokotonski drajver jednako je uspešan u pogledu kolorita i dinamike, pa s lakoćom prikazuju oštre i prodorne tonove, kao i suptilne, lirske note, ali je uvek prisutna određena iskričava i zvonka crta. Jednostavno, TAM visokotonac zvuči precizno i sposobno kako se samo može poželeti, a ujedno zadržava entuzijazam i poletnost pri reprodukciji.

Srednji tonovi neosetno se nadovezuju na visoke, što ukazuje na dobro rešenu skretnicu i odlično uklopljene zvučničke jedinice. Mid-bas jedinica u srednjem opsegu zadržava dobar deo visokotonske energije, a Slatefiber membrana zaista ispunjava obećanja proizvođača i pruža odlično definisane i čiste note. Jasnoća prikaza i izraženi detalji doprinose nešto svetlijoj prezentaciji, ali moramo priznati da Focali to rade na jedan pozitivan način – obilje finesa odlično je uklopljeno u sveukupni prikaz, pa reprodukcija ne gubi na fluidnosti. Muzikalnost je stoga na visokom nivou i nema ni traga od suvoparne analitičnosti, koja pretvara muziku u skup tonova i čini je napornom za duže slušanje. Iz svega navedenog jasno je da Vestia N°1 pružaju odličnu mikrodinamiku, a dodatno imponuje činjenica da su prilično laki za pokretanje, pa su se u praksi potvrdili podaci o osetljivosti od 89,5 decibela i nominalnoj impedansi od osam oma, koja pada najniže do četiri i po oma. Dakle, ovim Focalima ne treba mnogo snage da bi se pokrenuli, pa će pružiti dobru reprodukciju i uz pristupačna pojačala, kao i pri nižim glasnoćama.

Vestia N°1 nastavljaju u istom stilu kad je u pitanju najniži deo spektra, kreirajući precizne i odlično definisane tonove. Ovo je posebno izraženo u gornjim basovima, koji jasno ocrtanim notama dodaju brzinu i agilnost, a membrane ne kriju svoju sposobnost da se veoma brzo pokrenu i zaustave. Najdublji tonovi malo su povučeni, pa se stiče utisak da ovi zvučnici ne idu previše duboko – iako je istina da pojedini rivali u ovom pogledu obavljaju bolji posao, Focalovi basovi su dovoljni za formiranje celovite prezentacije bez utiska da nešto nedostaje. S druge strane, zvučnici se iskupljuju izuzetno živopisnim niskim tonovima, što se ne sreće često ni u klasi iznad. Dakle, nisu u pitanju samo tupi i bezlični niskotonski udarci, već svaka nota poseduje telo i teksturu i pozicionirana je prilično precizno u prostoru.

Zaključak

Iako zahtevaju malo ugađanja pri uparivanju, Vestia N°1 iskupljuju se sasvim jednostavnim pozicioniranjem i nezahtevnošću u pogledu slobodnog prostora, pa će bez teškoća pružiti odličan zvuk i kad su u blizini zidova. S druge strane, srednji i naročito visoki tonovi su zaista izuzetni i na pragu klase iznad, pružajući sjajno definisane i teksturom bogate note. Preporučujemo da ih povežete na elektroniku nešto sočnijeg basa, a Focal Vestia N°1 će vam uzvratiti lepršavom i sveobuhvatnom reprodukcijom svakog muzičkog pravca.

Focal Vestia N°1
Preporučena snaga pojačala: 25-120 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 56 Hz - 30 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89,5 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 165 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 2,8 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 219 x 387 x 260 mm
Masa: 7 kg
Cena: oko 900 evra
Audio plus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Elegantan dizajn.
Proverena rešenja.
Veoma široka pozornica.
Precizan i živopisan prikaz.
Povučeni najniži tonovi.
4.1