Sennheiser Ambeo Soundbar Plus & Ambeo Sub

Pravo u centar

Ukoliko uživate u filmskim efektima i višekanalnom zvuku a nemate prostora ili volje za sastavljanje punokrvnog surround sistema, komplet iz Sennheisera verovatno je najbolja stvar koju možete nabaviti.

Pre nešto više od tri godine testirali smo prvi saundbar iz Sennheisera, koji se tada, kao jedini model u ponudi, zvao jednostavno Ambeo Soundbar. U međuvremenu je ugledna nemačka kompanija proširila ponudu predstavljanjem manjeg modela Ambeo Soundbar Plus, dok je veći saundbar dobio sufiks Max. Asortiman je takođe obogaćen prvim sabvuferom, pod nazivom – pogađate već – Ambeo Sub, koji je na najbolji način zaokružio ponudu i dodao Sennheiserovim saundbarovima upravo ono što im je nedostajalo, u vidu moćnog basa. Danas je pred nama komplet sačinjen od manjeg saundbara i sabvufera, koji bi trebalo da ponudi jednostavno uživanje u impresivnom surround zvuku.

Ambeo Soundbar Plus

Iako je osnovni oblik svih saundbarova određen njihovim načinom primene, Ambeo Max i testirani Ambeo Plus vizuelno su prilično različiti, i to ne samo po gabaritu. U tom pogledu, čak se i manji model može svrstati među saundbarove većih dimenzija, ali razlike su još upadljivije u dizajnu. Ambeo Plus se odlikuje nižim profilom i simetrično zaobljenim uspravnim ivicama, dok su sve vertikalne površine gotovo u potpunosti presvučene platnom – tek u dnu se može videti plastični obrub, koji je ujedno poslužio za postavljanje logotipa proizvođača. Gornja površina je znatno živopisnija i sastoji se od guste metalne mrežice u levom i desnom delu, dok je središnji panel poslužio za smeštaj osnovnih komandi u formi tastera osetljivih na dodir i svetlosne indikacije različitih funkcija. Ovde pronalazimo komande za uključivanje i odabir izvora, blutut uparivanje i kontrolu glasnoće, kao i višenamenski taster za kontrolu reprodukcije i glasovnog asistenta. Indikacija se sastoji od LED trake koja kombinacijom načina i boje osvetljenja prikazuje trenutni status uređaja, dok se u prednjem delu gornje strane nalazi odvojeni indikator za prikaz aktivnog kodeka, a u dnu fronta je smeštena indikacija za Ambeo. Na zadnjoj strani nailazimo na priključke, smeštene u veliki upušteni deo. Kao glavni vid povezivanja predviđena su dva HDMI ulaza u verziji 2.0a i jedan HDMI 2.1 (eARC) izlaz, a tu su i dodatni digitalni optički i analogni RCA ulazi. Eternet port dopunjen je izlazom za aktivni sabvufer i USB-A portom, a u produžetku su postavljeni tasteri za resetovanje i WPS. Naravno, Ambeo Plus raspolaže kompletnim opcijama bežičnog povezivanja, koje predvodi wi-fi, a na raspolaganju su još blutut i AirPlay 2.

Iako se testiranom saundbaru ne može osporiti atraktivan izgled, prave zanimljivosti nalaze se unutar kućišta. Na prednjoj i bočnim stranama raspoređeno je pet širokopojasnih jedinica prečnika 50 milimetara, a na gornjoj strani nalaze se još dve, kojima društvo pravi par 100-milimetarskih niskotonaca s vešanjem dugog hoda. Ovih devet drajvera pokreće isto toliko pojačala u klasi D, ukupne snage 400 vati, dok je kao mozak sistema upotrebljen četvorojezgarni procesor. Ipak, prava zvezda Sennheiserove predstave jeste Ambeo tehnologija za virtualizaciju zvuka, koja pomoću navedene postavke ostvaruje 7.1.4-kanalni zvuk, te dopušta brojna dodatna podešavanja po želji korisnika. Kad je u pitanju uživanje u muzici, Ambeo Plus podržava Spotify Connect, Tidal Connect i Chromecast, dok Stereo Upmix može obavljati konverziju dvokanalnog zapisa u višekanalnu formu. Najzad, za pristup svim opcijama predviđena je aplikacija Smart Control, koja pruža zaista ogromne mogućnosti podešavanja, a ujedno se može koristiti za upravljanje reprodukcijom muzike.

Ambeo Sub

Drugi deo kompleta predstavlja takođe novi sabvufer Ambeo Sub, koji se sa saundbarom povezuje bežičnim putem, a na raspolaganju je i veza pomoću kabla. Sabvufer je dizajniran uobičajeno i neupadljivo, ali se proizvođač potrudio da ga vizuelno uklopi s glavnom jedinicom, upotrebivši iste boje i materijale, kao i zaobljene ivice kabineta. Za duboke tonove upotrebljena je membrana prečnika 200 milimetara, opremljena vešanjem dugog hoda, za čije je pokretanje zaduženo pojačalo od 350 vati u klasi D. Zanimljivo je da je kućište zatvoreno sa svih strana osim gornje, koja je prekrivena platnom ispod kog se nalazi zaštitna rešetka, što predstavlja rešenje koje dosad nismo sreli – iako proizvođač ne navodi usmerenje drajvera unutar kabineta. Takođe, treba naglasiti da Sennheiserov ekosistem omogućuje bežično povezivanje do četiri sabvufera na jedan saundbar, što će predstavljati pravu poslasticu za zavisnike od najdubljeg basa.

Upotreba i zvuk

Kako bi komplet postigao najbolji kvalitet reprodukcije, na početku je potrebno obaviti kalibraciju. Ovaj postupak potpuno je automatizovan i pokreće se preko aplikacije, a traje svega nekoliko minuta. Nakon toga, Ambeo virtualizacija prikazuje se u punom sjaju i zaista uvlači gledaoce u dešavanja na ekranu. Ukupno 12 virtuelnih kanala pruža izuzetno uverljiv utisak trodimenzionalnog prostora i formira jasno postavljenu zvučnu scenu, a komplet iz Sennheisera na najbolji način koristi poznavanje okruženja kako bi celu prostoriju pretvorio u svoje igralište. Izrazito precizni tonovi podsetili su nas na veći model saundbara, pa i na slušalice ovog proizvođača, ali najveću razliku ovde čini sabvufer – najniži tonovi zaokružuju zvučnu sliku i čine sva dešavanja na ekranu još upečatljivijim. Iako aplikacija pruža brojne mogućnosti podešavanja – u prvo vreme može se učiniti čak i da ih je previše – nakon određenog vremena ustanovili smo da Ambeo fantastično obavlja posao i u Adaptive modalitetu, kad sam prepoznaje sadržaj na ekranu i primenjuje odgovarajući set podešavanja i korekcije zvuka.

Testirani komplet obavlja vrlo dobar posao i kad je u pitanju reprodukcija muzike u dvokanalnom formatu. Iako je širina pozornice nešto manja nego kod klasičnog stereo-sistema, Ambeo je dovoljno sposoban da stvori utisak prostora i u ovom slučaju, čemu doprinosi izražena dubina. Snage ima napretek i dinamika je odlična, dok je kolorit veoma neutralan, što je opet karakteristično za ovog proizvođača. Sistem takođe profitira od upotrebe kvalitetnih zapisa, pa se visokorezolutivni formati mogu jesno prepoznati, ali je i reprodukcija kompresovanog Spotifyja ili nečeg sličnog više nego prihvatljiva za neobaveznu svirku u pozadini. Ukupno, kao jedini nedostatak mogli bismo da navedemo odsustvo klasičnog displeja. Naime, sistem signalizacije pomoću šarenih lampica jednostavno je previše konfuzan, a od korisnika se ne može očekivati da napamet nauče mnogobrojne signale koje im uređaj može poslati. Pregledan i dobro uklopljen ekran rešio bi ove probleme, pa smatramo da je ovo moralo biti bolje osmišljeno. Na kraju, kako ne bismo završili test ovog sjajnog kompleta negativnom notom, pohvalićemo funkcije Voice Enhancement i Night Mode, koje pružaju razgovetnije dijaloge, odnosno jasniji zvuk pri tihom slušanju – obe su izvanredno dobro izvedene i zaista su efikasne u praksi.

Zaključak

Smatramo da je Sennheiser s novim kompletom pogodio pravo u centar. Nešto manji gabarit saundbara u odnosu na stariji model nije posebno uticao na njegove sposobnosti, pa je surround ugođaj i dalje impresivan, a dodatak sabvufera doneo je upravo ono što je ranije nedostajalo – dubok i moćan bas. Naoružan naizgled svemogućom Ambeo tehnologijom, ovaj komplet će bez teškoća nadmašiti jeftine višekanalne sisteme i konfekcijska HTIB (Home Theater In a Box) rešenja i stati rame uz rame s nešto ozbiljnijim surround postavkama. Ni cena Sennheiserovih Ambeo noviteta nije previsoka kad se sagledaju kretanja na audio-video tržištu, naročito ukoliko ih kupite u kompletu, kad su još povoljniji.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus
Broj kanala: 7.1.4
Ukupna snaga: 400 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 38 Hz – 20 kHz
Topologija: 2 x 100 mm niskotonski, 7 x 50 mm širokopojasni
Formati: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD HR Audio, MP3, FLAC, DSD...
HDMI ulaza/izlaza: 2/1
Digitalnih audio-ulaza: 1
Analognih audio-ulaza: 1
Izlaz za sabvufer: da
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut, AirPlay 2, USB-A
Dimenzije (ŠxVxD): 1.051 x 77 x 121 mm
Masa: 6,3 kg
Cena: 1.500 evra

Sennheiser Ambeo Sub
Snaga pojačala: 350 W
Frekvencijski opseg: 27-80 Hz
Topologija: 1 x 200 mm niskotonski
Povezivanje: kablom ili bežično
Dimenzije (ŠxVxD): 274 x 369 x 274 mm
Masa: 8,2 kg
Cena: 700 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sjajni Ambeo surround.
Detaljan i precizan zvuk.
Odlično odmeren bas.
Obilje funkcija i podešavanja.
Nedostaje displej.
4.3