Oslo HiFi Show 2023

Hladno, ali standard

Glavni grad Norveške Oslo nije imao svoj audio-sajam godinama. Postoji sajam u gradu Hortenu, ali je taj grad poprilično udaljen. Zbog nepostojanja sajma svi distributeri su se udružili i napravili novu kompaniju, a vođstvo su prepustili urednicima magazina Stereo+. Nama je bila veoma zanimljiva ideja kako su distributeri napravili posebno DOO preduzeće i imenovali za direktora glavnog urednika magazina Stereo+. Od samog početka transparentnost je bila na najvišem nivou. Svi učesnici su znali koliko košta zakup hotela, koliko je uloženo u marketing, kolika je cena ulaznica, a istovremeno je napravljeno obećanje da se eventualni profit neće povlačiti, već da će biti ostavljen za investicije u sajam naredne godine. Izbor za organizaciju sajma pao je na gradić Asker, udaljen dvadeset minuta vozom od centralne stanice „Oslo“. Takođe, vozom je moguće doći direktno sa aerodroma, što je omogućilo i bolju internacionalnu posećenost događaja. Na sajmu je bilo zakupljeno više od 50 prostorija, a broj izloženih LP ploča za prodaju brojao se hiljadama. Kako je sajam napravio uspeh, organizatori su već rezervisali datume za narednu godinu, i to za 16. i 17. mart 2024.

Norveški Hegel je imao veoma lepu izložbu svojih pojačala u neobičnim izdanjima. Od zlatnog pojačala, preko pojačala iscrtanog grafitima, pa sve do prvog pojačala koje je napravio osnivač Ben Holter.

U jednoj od prostorija svirao je sistem sačinjen od Dynaudio Contour 20i, povezan na Primare PRE35 Prisma pretpojačalo i Primare A35.2 snagaš. Kablovi su bili Inakustik, i to LS-204 XL. Reprodukcija je zaista bila impresivna za ovako maleni sistem.

Na sajmu smo imali prilike da se upoznamo sa osnivačem švedske kompanije Engström. Timo Engström dao nam je mnogo informacija o svojim pojačalima neobičnog i unikatnog dizajna. U ovom sistemu svirali su zvučnici Marten Parker Trio Diamond, koji su pokazali šta ovaj sistem može učiniti i u manjem prostoru.

Perlisten je brend koji ne prestaje da dominira svetskim sajmovima. Nakon osvojene EISA nagrade prošle godine, o ovom brendu se sve više piše, a nagrade ne prestaju da pljušte. U Oslu su Perlisten zvučnici bili povezani na AVM elektroniku nemačkog proizvođača.

Canton i Bryston su se udružili i pokazali nam jednu od najglasnijih i najpreciznijih reprodukcija na sajmu. Ne pamtimo kad smo slušali muziku ovako glasno, a da pritom nismo čuli nikakva izobličenja. Bryston BR-20 pretpojačalo slalo je čist signal ka snagašu 14B³. Canton Reference 2 K bio je na visini zadatka i pokazao nam za šta je sve sposoban.

Hamrammr je norveška kompanija koju je pokrenuo jedan od najrespektabilnijih stručnjaka u Norveškoj. Neobično ime kompanije označava ime bića koje može preuzeti drugi natprirodni oblik, a brutalni dizajn ovih zvučnika samo potvrđuje koliko im ovo ime pristaje. Retko kad se dogodi da uđemo u neku prostoriju na sajmu i da ona bude ispunjena zvučnicima od poda do plafona.

Jedna od prostorija u kojoj se predstavio veliki distributer HiFi Klubben. Bowers & Wilkins zvučnici serije 700 bili su pokretani NAD Masters pojačalom, a za izvor je korišćen MoFi gramofon.

U drugoj sobi HiFi Klubbena bili su predstavljeni Bowers & Wilkins zvučnici serije 800, i to najmanji model 805 D4, dok su ih pokretala nova Hegelova pojačala P30A i H30A. Ovi Hegeli su ponudili zaista puno kontrolisane snage i prijali su Bowersima.

Fyne Audio je kompanija koju su osnovali inženjeri iz Tannoya, a predstavljeni su Classic VIII i Vintage Five. Pokretali su ih Audiolab CD plejer i pojačalo, pa nam se činilo da Fyne zvučnici ipak zaslužuju nešto bolje kako bi pokazali svoj maksimum.

Neobičan spoj videli smo u sobi sa zvučnicima Graham Audio model LS5/1, koji su bili povezani na ozbiljnu MBL elektroniku. Bas-srednjetonska jedinica na ovom zvučniku ima prečnik od čak 38 centimetara, dva visokotonca i dva prednja bas-refleks otvora. Zaista neobičan koncept, koji se pokazao jako dobro u Oslu.

Francuski Devialet je imao svoju prostoriju s prikazanim najnovijim modelima – od Dione soundbara, preko malenih zvučnika Mania, pa do Phantom zvučnika, koji su ispunjavali prostoriju veoma dinamičnim zvukom. Devialet je imao veoma lepo brendiranu prostoriju, u kojoj je pokazao šta ume da učini i kako budućnost hi-fija može da izgleda.

Tiny Falcon zvučnici pokažali su mnogo nijansi zvuka zahvaljujući gramofonu Reed Muse 1C. Reed je litvanski proizvođač, koji ima samo dva modela gramofona u svom portfoliju. U Oslu su prikazali model 1C, dok je Muse 3C zapravo njihov top-model. Reed Muse 1C ima robustno telo od drveta, a zanimljivo je da, pored 33 i 45 obrtaja, može da reprodukuje i ploče na 16 i 78 obrtaja.

Westminstelab je predstavio svoje pretpojačalo Quest zajedno s monoblokovima Rei. Ovi proizvodi imaju veoma zanimljiv dizajn i napravljeni su u Hongkongu. Na zadnjoj strani pretpojačala nalaze se otvori za kartice kao što su ulaz za RCA, jer pretpojačalo dolazi samo sa XLR priključcima. Moguće je poručiti uređaj s dodatnom karbonskom zaštitom unutar kućišta. Dosta zanimljiv koncept.

Zaključak

Čini se da su svi učesnici pristupili organizaciji sajma s veoma velikim entuzijazmom i da su se vodili frazom sad ili nikad. Na sajmu su bili prisutni ozbiljni znalci, naročito imena koja nešto znače u nordijskom svetu hi-fija. Prisutni su bili Electrocompaniet, Aavik, Børresen i Marten, ali istovremeno i komercijalni brendovi, poput KEF-a, Marantza i Denona. Još jedna zanimljivost – organizator je uložio oko 15.000 evra u poboljšanje napajanja u hotelu „Scandic Asker“. Smatrali su da je to bilo neophodno jer su sistemi imali veoma snažna i zahtevna pojačala, a hotelske sobe za to nisu adekvatno opremljene. Na kraju, velike čestitke kolegama iz Stereoplussa koji su dali sve od sebe da pokrenu sajam kakav Norveška zaslužuje.