Sennheiser TV Clear Set

Bubice za filmofile

Savršeno rešenje za uživanje u sadržajima na ekranu u bučnom okruženju a da ne ometate ukućane.

Ukoliko volite filmove i serije, onda se sigurno na redovnoj osnovi susrećete s problemom neuravnotežene glasnoće i nedovoljno razgovetnih glasova – povećavate glasnoću tokom dijaloga, a smanjujete kad dođe do eksplozija i drugih glasnih efekata. Razloga za ovu pojavu ima nekoliko, ali svima je zajedničko da mogu biti iritantni do granice nepodnošljivosti. Zatim je tu život u zajednici: povremeno se događa da zvuk sadržaja koji upravo gledate zasmeta drugim ukućanima ili da vama zasmeta nešto što neko drugi gleda. Najzad, tu je slabljenje sluha, što svima nama sleduje s godinama, a takođe se može pretvoriti u smetnju za ostale ukućane i onemogućiti uživanje u TV programu. Sennheiserov novi TV Clear Set donosi rešenje za sve navedene situacije i probleme.

Opis

Osnovu Sennheiserovog noviteta predstavljaju naizgled klasične in-ear slušalice s blutut povezivanjem, koje izgledaju sasvim uobičajeno. Nešto veće plastično telo bubica s unutrašnje strane obloženo je silikonskom gumom kako bi se sprečilo klizanje, dok su spoljašnje površine zaravnjene i osetljive na dodir, pa služe za upravljanje osnovnim funkcijama. Kratka rezonatorska cev na unutrašnjoj strani završava se takođe silikonskim nastavkom, koji se isporučuje u tri veličine, a tu je i držač koji se postavlja u nabor ušne školjke kako bi bubice bile maksimalno čvrsto postavljene. Proizvođač navodi da se u unutrašnjosti rezonatora nalaze zvučničke jedinice prečnika šest milimetara i baterije kapaciteta 69 miliamper-sati po bubici, što je dovoljno za 12-15 sati autonomije.

Kao neodvojivi deo kompleta, kutija je nešto većeg gabarita, ali i dalje pogodna za nošenje u džepu, čemu doprinosi snažno zaobljen oblik. Punjenje interne baterije, kapaciteta 490 miliamper-sati, obavlja se preko USB-C porta ili pomoću bežične tehnologije Qi, a rezerva je dovoljna za jedno i po punjenje bubica. Na prednjoj strani nalaze se tri LE diode za signalizaciju napunjenosti bubica i kutije, kao i za status veze, dok se u unutrašnjosti nalazi taster za pokretanje povezivanja. Zahvaljujući vodoravnoj postavci i relativno prostranoj unutrašnjosti, bubice se veoma lako vade iz kutije, što nije uvek slučaj, a i vraćanje na mesto olakšano je prisustvom magneta.

Dodatak koji odvaja TV Clear Set od ostalih bubica nazvan je jednostavno TV Connector, a u pitanju je veoma kompaktna kutijica, niskog profila i diskretne pojave. Ona se povezuje s televizorom preko digitalnog optičkog ili analognog 3,5-milimetarskog ulaza, uz dodatni USB port za napajanje, dok se veza s bubicama ostvaruje bežičnim putem – ali ne preko blututa, već pomoću patentirane AirStream tehnologije na 2,4 gigaherca.

Jednostavna upotreba

Sennheiserov novitet prvo smo isprobali u ulozi klasičnih true wireless bubica za slušanje muzike i telefoniranje, koje su preko blututa povezane s pametnim telefonom. Zvuk je bio veoma precizan i detaljan, uz reprodukciju koja je generalno na svetlijoj strani i neznatno povučeniji bas, ali ovde moramo da istaknemo važnost dobrog naleganja bubica na ušne školjke i kanale. Naime, svake in-ear slušalice veoma su zavisne od izolacije, pa vredi potruditi se i pronaći odgovarajuću veličinu završetaka – ovo je najznačajnije za niske tonove, ali ima uticaja na ceo čujni spektar. U poređenju s rivalima, testirane bubice su hendikepirane odsustvom ANC sistema za suzbijanje buke okruženja i nedostatkom podrške za aptX i druge kvalitetnije blutut kodeke, a ni pripadajuća aplikacija TV Clear ne nudi podešavanja zvuka. Na raspolaganju je samo funkcija Ambient Awareness, koja određuje koliko spoljnih zvukova ćete moći da čujete sa slušalicama, a podešava se u sedam koraka. Na drugoj strani, zahvaljujući prisustvu vrlo kvalitetnih mikrofona, TV Clear Set briljira tokom telefonskih razgovora, pružajući savršeno jasan zvuk u svim okolnostima, a za ovu namenu može se koristiti i samo jedna bubica – kao hendsfri uređaj.

Ipak, kad se TV Clear Set poveže s televizorom pomoću pripadajućeg TV konektora, stvari dolaze na svoje mesto i prvenstvena namena ovih bubica postaje jasna. Na strani televizora podešavanja nema, potrebno je samo proveriti da li se zvučni signal prosleđuje na odabrani izlaz. Povezivanje bubica i TV konektora obavlja se jednim klikom, nakon čega TV Clear Set funkcioniše potpuno nezavisno od televizora i njegove podešene glasnoće. Testirane bubice pružaju savršeno jasan zvuk i celovitu prezentaciju, koja ne zanemaruje dinamičke efekte poput pucnjave i eksplozija, a dijalozi su zaista kategorija za sebe – potpuno su čisti i razgovetni, pa se mogu lako čuti i razumeti i tokom najzahtevnijih scena. Prateća aplikacija zadržava jednostavan pristup i ne nudi previše opcija, ali omogućuje podešavanje jasnoće govora u pet koraka, dok varijabilni Ambient Awareness može poslužiti za zadržavanje određenog kontakta sa okruženjem.

Zaključak

Iako ne predstavlja idealno rešenje za slušanje muzike, TV Clear Set se nameće kao savršen za individualno uživanje u zvuku s TV-a, što mu je i osnovna namena. Dijalozi su besprekorno jasni i razgovetni, a dodatna podešavanja omogućuju potpuno prilagođavanje željama i potrebama korisnika. Na kraju, moramo priznati da cena testiranog kompleta nije mala, ali ako želite da rešite probleme s početka ovog teksta, Sennheiser TV Clear Set praktično nema alternativu.

Sennheiser TV Clear Set
Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Prečnik drajvera: 6 mm
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): 0,5%
SPL: 100,5 dB
Povezivanje: blutut 4.2
Interna baterija: 69 + 69 + 490 mAh
Masa: 7 + 7 + 50 g
Cena: 400 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetna udobnost.
Jednostavna upotreba.
Besprekorno jasni dijalozi.
Dobro odabrane opcije podešavanja.
Visoka cena.
4