JBL Bar 800 Pro

Bežični surround

Napredni komplet iz JBL-a nudi najbolje od oba sveta, jer na efikasan način spaja jednostavnu upotrebu saundbara i neprevaziđeni surround efekat odvojenih zvučnika.

JBL-ov komplet iz gornjeg dela ponude nosi oznaku Bar 800 Pro i sastoji se od saundbara i sabvufera, koji svojim dimenzijama pokazuju da su sposobni da kreiraju prilično ozbiljnu zvučnu podlogu i da ih treba uklapati s televizorima veće dijagonale. Uobičajeno za saundbarove prekookeanskog proizvođača, testirani model oslobođen je bilo kakvih dizajnerskih eksperimenata – čak bi se moglo reći da je dizajniran tako da bude što neprimetniji uprkos dimenzijama. Njegove linije i celokupni vizuelni stil zajednički su za celu seriju, pa bismo ga najlakše opisali kao izduženi Bar 300 Pro, koji smo testirali u prethodnom broju. Ovo potvrđuju zaobljene uspravne ivice, kao i prednja i bočne strane, koje su u potpunosti obložene gustom metalnom mrežicom, dok je središnji deo gornje površine vizuelno izdvojen i iskorišćen za smeštaj osnovnih komandi, koje su svedene na kontrolu glasnoće i taster za uključivanje i odabir izvora. Ipak, idući na levu i desnu stranu, primećujemo razlike, jer se na gornjoj površini takođe nalaze metalne mrežice, ispod kojih su postavljeni drajveri za Dolby Atmos. Najveća razlika ipak se krije na krajevima saundbara, koji se mogu odvojiti u zasebne zadnje zvučnike, koji su opremljeni sopstvenim pojačalima i baterijama, a s glavnom jedinicom komuniciraju bežičnim putem. Uprkos gabaritu, postavka konektora na zadnjoj strani srazmerno je skromna i obuhvata po jedan HDMI ulaz i izlaz s podrškom za eARC, dok je u nastavku smešten digitalni optički audio-ulaz. Garnituru kompletiraju eternet port i USB za servisnu primenu, uz priključak za odvojivi strujni kabl. Od konekcija koje se ne vide na raspolaganju su wi-fi, blutut u verziji 5.0 i AirPlay.

S tehničke strane, testirani komplet sadrži ukupno 11 zvučničkih jedinica, od kojih se osam nalazi u središnjem delu saundbara. Na prednjem delu pronalazimo tri 20-milimetarska visokotonca i tri mid-bas membrane dimenzija 46 x 90 milimetara, koji su grupisani tako da obrazuju levi, centralni i desni kanal, dok se na gornjoj strani i usmerene nagore nalaze dve širokopojasne jedinice prečnika 70 milimetara. Odvojivi delovi saundbara, koji su u takvoj konfiguraciji zaduženi za surround kanale, opremljeni su istim racetrack jedinicama kao na prednjem panelu. Proizvođač navodi da je za pokretanje jedinica u središnjem delu upotrebljena amplifikacija od ukupno 340 vati, dok su odvojivi moduli opremljeni pojačalima od 40 vati. Drugi deo kompleta sačinjava bežični sabvufer jednako upečatljivih dimenzija, koji ćete teško sakriti uprkos sasvim neupadljivom, generičkom izgledu. Ipak, glavna namena sabvufera nije da bude lep, već da pruži snažan bas, a ovaj primerak je vrlo dobro opremljen za tu svrhu. Niskotonska jedinica prečnika 260 milimetara nalazi se na donjoj strani, pa je kabinet prilično odmaknut od podloge pomoću masivnih nožica, dok je za pokretanje iskorišćeno pojačalo od 300 vati. Kao praktični rezultat primenjenih rešenja, ovaj komplet funkcioniše kao 5.1.2-kanalni sistem, ukupne snage 720 vati i frekvencijskog opsega od 35 herca do 20 kiloherca.

Test

Uprkos naporima svih proizvođača u postizanju što boljeg virtuelnog surrounda, postavka sa odvojenim zadnjim zvučnicima od starta pokazuje jasne prednosti, čak i kod ovako koncipiranog sistema. Naravno, ovo ne znači da je virtuelni surround loš, već da ipak ne može da sasvim zameni pravu stvar – bar ne još uvek. Bar 800 Pro zaista profitira od zadnjih zvučnika i pruža veoma prostranu i trodimenzionalnu pozornicu koja obuhvata celu prostoriju. Zahvaljujući odlično odmerenoj amplifikaciji, kontrola je veoma dobra u celom opsegu, a ni detalja ne nedostaje. Iako JBL već tradicionalno nije previše usmeren na najtananije finese u zvuku, Bar 800 Pro se u ovom pogledu pokazao sasvim dobro, pružajući precizne i fino ocrtane visoke tonove. Naime, iako kod dvokanalnih uređaja neguje sočniji zvuk, američki proizvođač pravilno je procenio da je preciznost presudna za uverljiv surround, pa testirani komplet donosi čiste i zvonke note, naročito u gornjem opsegu.

Na suprotnom kraju spektra, sabvufer je više nego dorastao većini izazova koje mu filmski efekti mogu postaviti, kreirajući veoma snažne basove, izuzetne dubine i dobre definicije. Pored masivnih udara, niskotonac je sposoban za brze i precizne pokrete, pa u gornjim basovima pruža žustre i odsečne tonove, a mikrodinamika takođe omogućuje tiše slušanje bez gubitka niskotonske podloge. Kako bi se na najbolji način prilagodio okruženju, Bar 800 Pro je potrebno kalibrisati – postupak je automatski i traje samo nekoliko minuta. Nakon toga i dalje ostaje mogućnost nezavisnog podešavanja glasnoće basova, zadnjih i Atmos zvučnika, kako bi korisnik mogao da fino podesi reprodukciju po svom ukusu. Ovo se može obaviti preko daljinskog upravljača, ali i preko naizgled skromne, a zapravo sasvim dovoljne aplikacije JBL One, koja sadrži sve što bi vam moglo zatrebati. Iako u višekanalnom režimu nismo koristili tonska podešavanja, priznajemo da nam je kontrola sabvufera dobrodošla tokom reprodukcije muzike jer Bar 800 Pro ume da pretera u basu uz modernu produkciju. Kad je u pitanju muzika, situacija je prilično dobra i testirani komplet podržava Chromecast, što praktično znači da može da reprodukuje sa svih popularnih muzičkih servisa, pa i preko UPnP plejera, uz integrisani Spotify Connect.

Zaključak

Iako je u osnovi jednostavan uređaj, kako po izvornom konceptu tako i za korišćenje, Bar 800 Pro daleko je odmakao od početne klase saundbarova i pruža prilično uverljiv višekanalni ugođaj, a šlag na torti predstavlja podrška za najsavremeniji Dolby Atmos format. Wi-fi i blutut pretvaraju ga u gotovo svemoguću spravu kad je u pitanju reprodukcija muzike, uz zvuk koji je celovit i prijatan za svakodnevno slušanje, pa se može reći da je ovo istinski centar kućne zabave, kome će svako od ukućana naći primenu.

JBL Bar 800 Pro
Konfiguracija: 5.1.2
Ukupna snaga: 720 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 35 Hz - 20 kHz
Topologija: 3 x visokotonac, 5 x mid-bas, 2 x širokopojasni, 1 x sabvufer
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi: 1
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.174 x 56 x 120 mm
Masa saundbara: 4,7 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 305 x 440 x 305 mm
Masa sabvufera: 10 kg
Cena: oko 980 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Surround bez kablova.
Automatska kalibracija.
Uverljiv višekanalni ugođaj.
Prostrana 3D pozornica.
Naglašen bas u stereo režimu.
4.1