Hi-Files Show 2022

Svi na broju

Dve godine pauze pokazale su koliko je Hi-Files Show nezaobilazni činilac domaće audiofilske zajednice.

Među stvarima koje su se posle dvogodišnje epidemije promenile ili su nam postale teže da ih radimo, Hi-Files Show izvesno nije jedna od njih. Lakoća i spremnost svih učesnika – distributera i audiofila – da se ponovo okupe na sajmu svedoče koliko smo nedostajali svima od 2019. Tokom prvog vikenda u oktobru nekoliko stotina posetilaca okupilo se u hotelu „Holiday Inn“, kao i bezmalo 20 izlagača – više nego prošlog puta. Ovaj podatak govori i o tome da je hi-fi segment potrošačke elektronike uspešno prebrodio krizu i da su audiofili ostali aktivni kupci, uvek u potrazi za nečim novim.

Bila je to i dobra prilika da se prebrojimo jesmo li svi i dalje na okupu i aktivni. Uz pokoji tužan izuzetak, čini nam se da su svi na broju, te da možemo da nastavimo tamo gde smo stali 2019, samo sada drugim hotelskim stepenicama.

4Audio

Jedan od najvećih naših distributera audio i video opreme nastupio je na sajmu, u neposrednoj blizini svog salona na Novom Beogradu, u već standardnoj postavci, u dve velike sale, u kojima su prikazani jako zanimljivi noviteti iz široke ponude.

U prvoj sali smenjivala su se dva sistema: prvi su činili NAD Masters M33 (5.500 evra), referentni uređaj koji u sebi objedinjuje mrežni plejer, DAC i integrisani pojačivač, i podnostojeći zvučnici Triangle Antal, u jubilarnoj izvedbi 40th Anniversary (2.700 evra). Vezu između njih činili su kablovi AudioQuest Rocket 88 (1.300 evra za 2 x 3 m), dok je pojačivač napajan preko strujnog kabla iste firme, model NRG-Z3 (300 evra). Okosnicu drugog sistema takođe je činio NAD: C 658 strimer, DAC i pretpojačivač (1.800 evra), povezan na NAD C 298 (1.800 evra) pojačivač snage sa ugrađenom tehnologijom Purifi Eigentakt, koja podiže D klasu na sasvim novi nivo. Ovaj kombo je pokretao trosistemske zvučnike PSB Passif 50 (2.700 evra), izvanrednog zvuka i zanimljivog izgleda, zajedno sa svojim niskim postoljima nagnutim prema slušaocu. U ovom sistemu korišćeni su kablovi AudioQuest: ovog puta zvučnički Rocket 44 (650 evra) i strujni NRG-Z3.

U drugoj sali, koja je bila više izložbena, najveću pažnju publike privukla su tri noviteta: all-in-one aktivni zvučnik Sonus faber Omnia (2.000 evra), zatim multikanalni Devialet Dione (2.700 evra), kao i Sennheiser Ambeo Soundbar Plus (2.200 evra) izvanrednih performansi. Pored toga, posetioci su mogli da razgledaju, a na zahtev i da čuju, najnoviju ponudu Bose, Bluesound, Canton, iFi, Monitor Audio, Technics, Thorens, Triangle, Roksan, Yamaha, AudioQuest i drugih marki.

Vox Trade

Posebna atmosfera koja vlada na sajamskim prezentacijama Vox Tradea bez izuzetka se nastavila i na ovogodišnjem izdanju Hi-Files Showa. Zvučno dobro dampirana sala, uvek zauzeta do poslednjeg mesta, precizno pozicionirane komponente, znalački izbor muzike s najavama numera i objašnjenima komponenti, kao i nezaobilazna lutka – maskota, ove godine su ugostili samo jedan sistem, koji je bio aktuelan oba dana.

Reč je o kombinovanom sistemu Moon Audio, Electrocompaniet i Dynaudio, koji su funkcionisali u više puta oprobanoj sinergiji. Digitalni izvor bio je CD transport Metronome Le Player 3 (5.300 evra), koji kod ove francuske marke spada u kategoriju pristupačnih uređaja, povezan na mrežni plejer i DAC Moon 780D (18.400 evra), vrhunski model iz ove kategorije. Pojačivački deo činili su: pretpojačalo Moon P-8, takođe vrhunski model i monoblokovi Electrocompaniet AW180 (5.200 evra za komad). AW180 su u stanju da isporuče do 650 vati u opterećenje od svega dva oma, a do sedam vati rade u klasi A. Ovi moćni monoblokovi su konstrukcijski zapravo polovina monobloka Nemo, koji sadrži dva AW180 u bridž modu. Ovaj impresivni sistem pokretao je zaista posebne zvučnike Dynaudio Heritage Special (6.000 evra), koji smo testirali u Hi-Filesu. Reč je o jubilarnoj seriji ručne izrade, s visokotoncem Esotar 3 i bas-srednjetoncem preuzetim s modela Evidence Platinum i dodatno unapređenim upravo za Heritage Special. Zvučnik je besprekorne ručne izrade, sa isto tako besprekornim plemenitim finišom.

Očekivano i u odličnoj sinergiji, u celom sistemu, korišćeni su kablovi Transparent Audio, serije Ultra.

M-Kabl

Beogradski distributer je izložio dva sistema, koja su u velikoj sali „Holiday Inna“ konačno zauzela prostor koji zaslužuju i koji im je potreban da bi zasvirala u punom potencijalu. To se najviše odnosi na Elipson 3230 (7.600 evra), masivne trosistemske podnostojeće zvučnike, koje smo imali prilike da testiramo u prodajnom salonu. U prvom sistemu sa ovim zvučnicima je radio Tsakiridis Devices Aeolus Plus, lampaški integrisani pojačivač, naizgled prosečan, ali odličnog zvuka, sa snagom od 45 vati po kanalu, koju isporučuju parovi cevi 6550, sa savremenom elektronikom i daljinskom komandom. Izvor u prvom sistemu bio je strimer Atoll Electronique 300. U drugom sistemu prikazan je bio estonski Estelon YB (20.000 evra), vrlo zanimljive priče i konstrukcije. Kabinet je izrađen od kompozita visoke gustine na bazi mlevenog mermera, posebnom tehnikom izlivanja, koja omogućuje postizanje složenih i neprekidnih oblika i linija i spolja i u unutrašnjosti. Ovi nesumnjivo zahtevni zvučnici radili su sa sistemom MBL Corona Line, koji su činili pretpojačivač, snagaš, CD plejer i DAC.

U oba sistema korišćeni su kablovi Ansuz. Pored toga, na sajmu su bili izloženi uređaji nemačke kompanije Lindemann, američki WireWorld kablovi i asortiman modela Atoll Electronique.

WAY Cables, BM

Najveća atrakcija ovogodišnjeg Hi-Files Showa, koja je privukla dosta pažnje već pre sajma, u samoj najavi, bio je zajednički nastup WAY Cables i BM. Srpski proizvođač hi-end kablova i strujnog pribora WAY Cables predstavio je interkonekt kablove RCA model Poetry+ i XLR Harmony+, a na evropskoj premijeri na sajmu svirali su zvučnički kablovi i džamperi Endless. Od digitalnih kablova, u sistemu su radili eternet kabl Mind Cat.8+ i USB interkonekt Libertas. Korišćeni su strujni kablovi Core i razdelnik Union. Svi kablovi su ručne izrade, s bogatom opremom u vidu pamučne i vazdušne izolacije, korišćena je legura s plemenitim metalima i analogni izvor bio je gramofon Nagra Reference 70th Anniversary s glavama Nagra Reference Phono MC Cartridge i Koetsu Blue Lace, povezan na gramofosnki pretpojačivač Nagra Classic Phono. Pri uključenju gramofona, sistem prolazi kroz kalibraciju brzine u trajanju od 20 sekundi, nakon čega se postignuta brzina održava u zatvorenoj petlji i bez naknadnih korekcija koje bi uticale na zavijanje ili podrhtavanje u reprodukciji. Digitalni izvor činili su strimer i audio-server Fidata HFAS1 i digitalno-analogni konverter Nagra HD DAC X sa FPGA konverterom i čak 16 odvojenih napajanja. U pojačivačkom delu, pretpojačivač Nagra HD i monoblokovi Nagra HD Amp, snage 250 vati, od kojih prvih 30 vati u čistoj klasi A, uz to prelepog izgleda i s prepoznatljivim selektorom i modulometrom preuzetim još s njihovih profesionalnih snimača, kojima se ime Nagra proslavilo. Ovi monoblokovi pokretali su referentne četvorosistemske zvučnike Marten Mingus Orchestra, sa sedam drajvera i četiri pasivne bas-refleks membrane.

Komponente su bile postavljene na policu Finite Elemente Pagode Master Reference 750.

Teoharov Audio

Regionalna hi-end sila iz Skoplja nastupila je na Hi-Files Showu sa aktivnim sistemom Legendary (18.000 evra bez PDV-a), koji je nastao kao plod saradnje s legendarnim gitaristom Vlatkom Stefanovskim. Sve u Legendaryju i oko njega, koji će postojati u ograničenoj seriji od 15 numerisanih sistema, isprojektovano je i dizajnirano iz početka. Srce sistema je integrisani pojačivač u D klasi, s posebnim ICEPower modulima za niski i visoki opseg, snage 180, odnosno 70 vati. Uređaj je smešten u prelepu kutiju od brušenog metala i plemenitog drveta s diskretno svetlećim logotipom na gornjoj strani. Specijalno izrađenim kablovima sa XLR terminacijom pojačani signal dolazi do zvučnika na stalcima oblika vrata gitare, sa intarzijama od aluminijuma i drveta i stepenastim aluminijumskim pločama na vrhu i na dnu, razdvojenim vazdušnim međuprostorom radi što većeg dampiranja vibracija u oba smera. Dvosistemske regalske zvučnike asimetričnog preseka, koji poništava unutrašnje stojeće talase, i mase čak 45 kilograma čine Scan-Speak Illuminator visokotonac i bas u monolitnom kabinetu od ornalita i HDF-a debljine 40 milimetara, s prednjom aluminijumskom pločom od 15 milimetara. Rezna frekvencija je na 2.250 herca, a kutije obezbeđuju linearni odziv od 40 herca do 30 kiloherca unutar tolerancije od jednog decibela.

Sretenović Audio

U velikoj sali, u hi-end atmosferi među mnogim audiofilskim markama, Sretenović Audio je obeležio 25 godina postojanja (što se u domaćim audio-vodama računa kao dvostruko veći staž) i tom prilikom prikazao dva sistema. Prvi je počinjao od CD transporta CEC TL-5 (4.000 evra) i cevnog digitalno-analognog konvertera Acoustic Research DAC 9 (11.000 evra), zajedno s novim integrisanim pojačivačem iz Acoustic Researcha I/50 (7.000 evra), u cevnoj tehnici i, kao što i oznaka modela sugeriše, sa 50 vati po kanalu. Nesumnjivo, zvezde u ovoj sali bili su zvučnici ADCOMM Vrel Electroacustic, model Bequadro 3 (18.000 evra), impozantnih dimenzija, open baffle i nesumnjivo velikih tonskih i dinamičkih mogućnosti.

Drugi sistem krio je malo iznenađenje, u vidu gramofona Clearaudio Concept s MM glavom (1.800 evra). Izbor baš ovog modela gramofona u znatno skupljem orkuženju bilo je da prikaže zvučne mogućnosti ovog modela. Okruženje u kome se nalazio Clearaudio činili su pretpojačivač McIntosh MC 1100 i gramofonski pretpojačivač MP1100 (15.000 evra u kompletu), kao i McIntosh snagaš MC275 (7.500 evra). I ovaj sistem je bio ožičen Siltech kablovima.

Komponente su bile postavljene na police švedske marke Solid Tech, i to njihove najnovije serije 9G CLassic Legend.

Na malom štandu u holu Sretenović Audio je izložio veliki izbor kablova Cardas, Nordost, Siltech, Kubala-Sosna, Purist i MIT.

Ecoform Audio

Distributer Audio Note ove godine nastupio je pod drugim imenom i prikazao novitete, kao i neke manje nove komponente ove legendarne firme za ljubitelje modernog cevnog zvuka. Srce sistema činili su pretpojačivač Audio Note M2 Phono (8.468 dolara), single-ended cevni pojačivač Audio Note P2 SE Signature snage 17 vati po kanalu (7.308 dolara) i dvosistemski kompresioni zvučnici Audio Note E (12.453 dolara), povezani sa snagašem kablovima SP-E (389 dolara za komad). Vezu između analognih komponenti činili su Audio Note LX interkonekti (2.050 dolara). Analogni izvor bio je gramofon Audio Note TT Two Deluxe (8.001 dolar), dok su digitalni lanac činili: CD plejer Audio Note CD-T3 (14.331 dolar) i muzički server Roon Nucleus (1.890 dolar), kao i DAC Audio Note DAC 3.1x (12.068 dolara), povezani preko digitalnog intekonekta Lexus 50 (333 dolara). Pored toga, bile su izložene i komponente Consonance.

RAS Audio

Družina konstruktora i distributera, ujedno i audiofila, napravila je odličnu sinergiju u dva sistema. Analogni lanac činili su Soulines Kubrick DCX (4.400 evra) s novom ručicom KiVi (3.500 evra) i glavom Benz Micro Zebra (2.100 evra), kao i gramofonska sekcija Soulines Loop (3.000 evra). Digitalni deo je bio u potpunosti SotM: SMS 200 Ultra SE (1.800 evra), SotM TX USB Ultra regenerator (1.100 evra), pretpojačivač i DAC SotM 1000 (3.500 evra) i napajanje SPS (1.100 evra). Ovi izvori bili su povezani na integrisani pojačivač Audia Flight (6.400 evra) sa DAC modulom (1.900 evra) i zvučnike Jean-Marie Reynaud Voce Grande (8.400 evra). Ceo sistem bio je povezan izvanrednim kablovima Harmonic Technology: Single Crystal Silver USB (170 dolara), napojni za izvore Muse Mini Power (1.150 dolara) i čuveni model za pojačivače Magic Power III AC (3.100 dolara), interkonekti Magic Link III RCA (950 dolara) i XLR (1.450 dolara) i, na kraju, Pro-7 2014 Reference Bi-Wire (4.000 dolara).

Auris Audio

Izgleda da je naš konstruktor, koji je već osvojio tržište i specijalizovane medije izvan granica Srbije, otključao sve tajne hi-fija – ili nam ih postepeno otkriva. Tako Auris Audio ove godine predstavlja svoje prve gramofone, modele Bayadere 3 i 5, nazvane po karakterističnoj sendvič bazi, s cenom od 5.000 evra za niži model u gami, odnosno 6.000 evra za skuplji. Pored njih, predstavljena je i ručica Hawk Carbon (16.800 evra), dužine 12 inča. Cene Aurisovih ručica kretaće se od 1.500 do 17.000 dolara, u zavisnosti od modela i dužine. Pored gramofona, Auris je prikazao i Phono Auris (1.500 evra), njihov prvi solid state uređaj s posebnim napajanjem. Pojačivač je bio integrisani Fortino 6550 sa istoimenim cevima (5.500 evra), koji je pokretao zvučnike Todorski Takion 1.5 (2.900 evra). Kablovi koje je Auris Audio upotrebio za ožičenje u demo sistemu jesu AudioQuest i ZenSati.

Acoustic Invader

Domaći konstruktor iz Novog Sada ove godine je predstavio dve nove, moćne komponente, D/A konverter Lancer (5.150 evra) i pretpojačivač Fulcrum (6.350 evra), u sistemu rame uz rame s drugm moćnim komponentama. Gramofon Perpetuum Ebner 4040 MkII s ručicom Thorens TP92 i glavom Hana ML (5.200 evra) bio je analogni izvor preko Zanden Phono gramofonske sekcije (11.000 evra). Digitalni izvor činili su Trigon Exxceed strimer i server (4.000 evra) i CD plejer iste marke, model Exxceed (3.800 evra). Monoblokovi u klasi D Acoustic Invader (2.700 evra za par) pokretali su zvučnike Marten Oscar Trio. Uloga filtriranja mreže dodeljena je kondicioneru IsoTek Aquarius. Vezu između svih komponenti činili su kablovi Kimber iz serije Selec, i to XLR interkonekt 1136 i zvučnički 3038. Pored njih, za napajanje su korišćeni Kimber Palladian PK10 i PK14.

Velikinac Audio Lab

Savo Velikinac, poznat po izvanrednoj obradi drveta za različite namene u audiju, kao i po demagnetizerima za kompakt-diskove i ploče, na Hi-Files Showu se prvi put predstavlja i kao konstruktor zvučnika, gde je nastupio sa dva modela: kolosima Fakir 1 (7.800 evra) i manjim podnostojećim modelom Margarita SE (4.900 evra). Pored njih, predstavljeni su i Tisa (1.850 evra) i Difero (750 evra) u egzotičnom sistemu, koji su činili Naim NDX/HDX, AR pretpojačivač i Boulder snagaš. Ovo je ujedno bila i jedina sajamska prezentacija na kojoj je izvor zvuka bio magnetofon, i to Revox PR99. Pored nabrojanih uređaja, Velikinac je prezentovao i zvučničke i interkonekt kablove sopstvene proizvodnje, s trakastim provodnicima od bakra punog preseka. Zvučnički kablovi su dostupni s banana-terminalima u standardnoj dužini od tri metra, dok kod interkonekta postoji izbor između dužine od 75 i 100 centimetara, kao i RCA ili XLR terminacije.

Audio plus

Novosadski Audio Plus je ove godine imao zanimljive predloge u dva sistema, oba iz sveta legendarnog britanskog hi-fija. Prvi sistem bio je klasičan audiofilski setap: činio ga je gramofon Linn LP 12 Majik s glavom Adikt (4.312 evra), zatim mrežni plejer, DAC i pretpojačivač Selekt DSM s Katalyst DAC-om (6.875 evra) i snagaš Akkurate 2200 (4.537 evra). Na ovom sistemu smenjivali su se podnostojeći zvučnici Dali Rubicon (6.000 evra) i mali, ali sjajni regalski Harbeth HL-Compact 7 ES3 XD (4.200 evra). Drugi sistem je činio integrisani pojačivač Rega Aethos (4.000 evra) s podnostojećim zvučnicima Fyne Audio F701 (5.900 evra). U oba sistema su korišćeni kablovi Linn Silver, zatim AudioQuest Rocket 88 bi-wire i Yukon. Pored ova dva sistema, bile su izložene all-in-one komponente NAIM Mu-So i Mu-So Qb druge generacije.

Synthesis

U sobi ovog izlagača predstavljeni su inovativni zvučnici ONE.618, model Omnee.m (5.500 evra za komad). Reč je o aktivnim, bežičnim zvučnicima, čija je glavna odlika kabinet od livenog betona iz jednog dela u koji je ugrađena digitalna elektronika – wi-fi i blutut prijemnik i digitalni procesor – i pojačivač u klasi D. Na njega je priključena širokopojasna jedinica od legure aluminijuma i magnezijuma, usmerena nadole, koja pomoću difuzora (“akustičnog sočiva”) emituje zvuk ravnomerno u svim smerovima. Digitalna elektronika omogućuje nezavisno konfigurisanje ovih omnidirekcionih zvučnika u mono i stereo parove ili čak u multirum sistem. Zvučnik poseduje linijski ulaz i I2S preko USB, kao i bežični punjač za mobilne uređaje, a komande na prednjoj strani su osetljive na dodir. Omnee.m se izrađuje u natur boji, karbon crnoj i mineralnobeloj, a druge boje su dostupne na zahtev.

EarMen

Kao posebna marka registrovana u SAD, pod okriljem Auris Audio, Earmen je prikazao čitavu paletu stacionarnih i mobilnih pojačivača za slušalice. Portabl DAC i balansirani pojačivači za slušalice u ponudi su modeli Eagle (129 evra), Colibri (333 evra) i Angel (799 evra). S druge strane, izbor high-end komponenti počinje od modela Tradutto (799 evra), koji u sebi sadrži strimer, DAC s različitim digitalnim ulazima i dva para izlaza: RCA i balansiranim, za odgovarajuće slušalice. Vrh ponude predstavlja ful balansirani kombo CH-Amp (1.480 evra), koji čine pretpojačivač i pojačivač za slušalice u jednom kućištu, sa izlazom za slušalice snage do 3,8 vati i sa izlazom za pojačivač snage. Drugi deo komba predstavlja eksterno tiho napajanje PSU-3. Posetioci su sve uređaje mogli da isprobaju birajući između vrhunskih slušalica Meze 99 i Elite, kao i HIFIMan.

Šolaja Audio, RAAL Requisite, SAEC

Na prepunom štandu u holu „Holiday Inna“ našla su se čak tri domaća izlagača. Šolaja Audio je izložio cevni single-ended snagaš Tandem SE (1.500 evra) sa osam vati izlazne snage na osam oma. RAAL Requisite je predstavio ribonske slušalice SR-1b (3.500 evra) i CA-1a (2.500 evra) s trafointerfejsom TI-1b, koji prilagođava impedansu ribona konvencionalnim pojačivačima. Pored slušalica, RAAL je predstavio i pojačivače za dinamičke slušalice PDA-1a (3.500 evra) i lampaški PDT-1a (1.900 evra). Treći izlagač bio je SAEQ (Serbian Audio Equipment), pod čijim brendom je predstavljen HSA-1b (4.500 evra), pojačivač sa zvučničkim terminalima, koji direktno pokreće ribonske slušalice. SAEQ je izložio Morpheus pojačivač za slušalice (3.200 evra) i najavio skoro lansiranje modela Hyperius, takođe namenjenog za slušalice, s germanijumskim baferom i zvučničkim terminalima.

HiFi Station

HiFi Station je domaća firma iz Gornjeg Milanovca koja već duži niz godina proizvodi OEM stalke za zvučnike i police za druge proizvođače. Od pre nekog vremena su na tržištu samostalno, a pod svojim imenom znatno su proširili svoj program, koji u osnovi čine stalci za zvučnike od čelika i livenog aluminijuma, različitih dimenzija, tipova i masivnosti, punjeni kvarcnim peskom ili olovnom sačmom, po narudžbini (od 100 evra). Hi-fi police su izrađene od masiva, bukve, hrasta, jasena, univera ili medijapana, debljine 40 milimetara, s distancerima od aluminijumskih i čeličnih profila, koji su ojačani duž celog preseka, tako da mogu nositi i masivne komponente (od 80 evra po spratu). Tu su i stalci za slušalice, od masivnog drveta ili medijapana, u boji drveta ili u venge tonu, što ih čini lako uklopivim s nameštajem na kome stoje. Svi elementi se mogu prilagoditi bojom i izgledom prema zahtevu kupca.

Napomena: Cene navedene u ovom tekstu su dobijene od izlagača direktno ili s njihovih veb-sajtova, u vreme održavanja Hi-Files Showa, i iskazane su bez sajamskih popusta i ponuda. Za aktuelne cene, popuste i promocije kontaktirajte direktno s distributerima.