Jump to content


Hermetizovanje kutija


SlušačOmota291

Recommended Posts

Ostajem pri onom što sam rekao. Minimalno curenje je potrebno radi izjednačenja pritisaka i ne može da utiče na rad kompresione kutije. Kakvo crno zviždanje i bassrefleks efekat. Za to treba malo veći otvor. Mislim teško je i izvesti potpuno zaptivanje, uvek može da curne negde. Ako je zvučnik sa platnenom kalotom ili ima phase plug tu će da duva svakako. 

Ako neko ima kompresione kutije potpuno zaptivene, nek odvrne bilo koji šraf pa nek javi menja li se zvuk.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pritisak u avionu je 0,7 do 0,8 bar. Zato su imali problema sa zadihtovanim tweeter-ima. Inače 1bar =1kg/cm2 = 10t/m2. To nas pritiska sad dok čavrljamo. Tako da je ta razlika pritisaka od 200-300 mbar na 25mm tweeter-u  proizvela silu od 0,88-1,31kg. A na basu od 8" sa membranom od 200cm2 to mu dođe 40-60kg. Ako je savršeno zadihtovan naravno.

Mislim nisu kg i tone nego Njutni pošto je sila u pitanju ali nije bitno za ovu priču. 1kg na planeti zemlji proizvodi silu od oko 9,81N.

Link to comment
Share on other sites

Na nekim kompresionim zvucnicima je koristen silikon radi boljeg dihtovanja. Sto  bolje zadihtana - bolje uradjena kutija ali onda bude muke oko skidanja jednog dana, svi ti "dihtunzi" imaju istu funkciju da vazduh ne curi niti sme da curi da bi kutija bila kompresiona. Svako moze da ukuca sealed box design u Google i pročita o tome. Ima tekstova koliko hoćeš, mada bi to trebale biti opšte poznate stvari. Kao i prednosti i mane oba sistema rada kutija. 

https://electronics.howstuffworks.com/speaker9.htm

Link to comment
Share on other sites

Mali leakage ima toliko veliku impedansu da ne može da utiče na rad tog tipa kutije nikako. 

A tu se kaže i ovo:

This means the forward wave travels outward into the room, while the backward wave travels only into the box. 

E sad to je teoretski tačno, ali praktično nije. Prvo taj pozadinski talas beži pomalo kroz tanku membranu, a zatim kutija ima mnogo veću površinu od membrane pa sama zrači zvuk u prostor, nekad i na nivou samog drajvera. Damping materijal u kutiji je efikasan na višim frekvencijama, ali nije na niskim, što niže to gore. Zato je kod tog tipa kutije mnogo bitno ukrućenje i dampiranje zidova kutije, više nego kod ostalih tipova da ne bi slušali više kutiju nego zvučnik.

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Nixie said:

Ostajem pri onom što sam rekao. Minimalno curenje je potrebno radi izjednačenja pritisaka i ne može da utiče na rad kompresione kutije.

Potpuno suprotno.

Kada je komora potpuno zatvorena a elektricni impuls pokrene mebranu u plus ka spoljnom prostoru, van kutije, stvara se dodatna zapremina i neka vrsta "podpritiska" koji tezi da membranu vrati u polozaj bez signala.

Kada je elektricni impuls negativan onda membrana ide unutra, smanjuje zapreminu kabineta i povecava pritisak na membranu koji tera membranu da se vrati...

Ovaj efekat ima pozitivno dejstvo na inercija membrane, kontrolu mebrane, Itd itd.

Da bi ovo bilo omoguceno potrebno je da kabinet bude "kompresioni"

To je osnovni koncept...

Link to comment
Share on other sites

Ok to je sve jasno i poznato.

Šta se dešava sa povećanjem pritiska u kutiji pri radu, zbog grejanja vazduha? Recimo da kutija neće nikad videti avionski transport i taj drastičan pad pritiska.

Podsećam da 99% dovedene snage ide na grejanje kalema, kalem se hladi vazduhom u kutiji, povećanje temperature povećava pritisak, a povećanje pritiska izbacuje membranu iz ravnotežnog položaja.

Zatim šta se dešava sa regularnom promenom vazdušnog pritiska? Recimo kod nas u Bgd se menja od 970-1030mbar (zima-leto). To je +-6kg promene pritiska na bas membrani 8" i 200cm2.

Link to comment
Share on other sites

Da, da... PV = nRT.

Ali je T u Kelvinima, tako da je 20 stepeni razlike u temperaturi cirka 7% razlike u pritisku. Na atmosferskom pritisku to i nije nista znacajno.

Iliti... Da, kutija nije 100% hermeticki zatvorena, ali je to kuda "curi" vazduh daleko manjeg ekvivalenta (za par redova velicine) od rupe za sraf.

Link to comment
Share on other sites

Kažem probao sam na srednjotoncu, mali drajver 4", gurnem ga polako u kutiju par mm pruža otpor polako ulazi i vraća se par sekundi nazad. Sve je zadihtovano, dobio sam fabričku gumenu podlošku za svaki drajver, i za srednje i za basove, nisam ništa improvizovao. Negde malkice pušta, verovatno na šrafovima. A sama kutija je medijapanska za srednjotonac, oko 3l neto, i ona je zalivena dobro lepkom za drvo na svim spojevima, prolaz kablova zaliven Sintelanom sa obe strane. I opet negde malo prolazi, taman koliko treba. Ne bi smelo ništa da dođe od pritiska koji pravi bas do srednjotonca,  i ako je bas kutija bassreflex, opet se pravi pritisak unutra.

Link to comment
Share on other sites

Ma ne prolazi nego driver se spusti asimetricno i sporo pa visak vazduha izadje... Kada bi i hteo da napravis neki pritisak samim spustanjem ploce na rupu to bi bila tehnoloski veoma slozena operacija... :(

Razmisli malo, da je razlika pritisaka 6Kg bilo cega zvucni bi bili pokidani vec prilikom prve promene... :(

 

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, Majda said:

Razmisli malo, da je razlika pritisaka 6Kg bilo cega zvucni bi bili pokidani vec prilikom prve promene... :(

Neće biti pokidani jer ima malo lufta uvek i izjednačava se pritisak. A i force faktor drajvera od 8" je obično veći od 6kg.  😂

Nema šta da razmišljam, računica je tačna. Razlika pritisaka puta površina membrane i eto sile. U daN naravno, kg pišem zbog šireg auditorijuma.

A bušenje glave se i dan danas radi u medecini. Piše na Wikipediji. 🤣

Link to comment
Share on other sites

E ovako da pojasnim, izvidio sam teren, upoznah moje zvučnike prvi put iznutra, volim da vidim sjaj tehnike zamrznute u vremenu :)) osmice su iz marantz kutije, platneni dust cap, što znači da ima prolaza, ustanovio sam da zvecka od onih drvenih nadogradnji oko korpe to ću gledati da rešim, i basevi uopšte nemaju dihtung tako da će ga dobiti uskoro eventualno ću proveriti kako se drži ploča s terminali

Link to comment
Share on other sites

jel se platnena kalota onda ne stavlja slučajno? Tu je kontakt sa vazduhom pa predpostavljam da se tako hladi kalem, retko sam to viđao a zanimljivo je da to nisu kompletno hermetizovane kutije...

I jedno usputno pitanje, zanima me, pre par meseci sam rasviravao iste sa novim vešanjima na sinusoidi 20-30hz na maloj snazi oko 1h Da li da da to radim ubuduće ili kako se uopšte ponaša temperatura na konstantnoj frekvenciji?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...