Jump to content


Maurizio Cucco


RADE

Recommended Posts

stavio sam ga ovde mada je pdf o uređajima , ali lagano ću doći i do toga . Inače Maurizio nije uređaj nego jedan po malo neobičan lik .

 Postoji spisak 100 gramofonskih ploča koji predstavljaju svetsku kulturnu baštini i od tih 100 , 4 su u Italiji . Postojala je soba nepravilnog oblika 2,5 metara u dnu koja je imala 4 metra bočne zidove koji su se širili prema kraju . U dnu prostorije je bio gramofon a na početku dva mikrofona i tu su se pravile kopije gramofonskih ploča od kojih su pojedine dostizale cenu od 10.000 evra ...hoćete da imate ploču koju imaju njih par , spremite pare i nema problema .

 Mnogi od tih snimaka su bili oštećeni i onda se pomoću pregrada urađenih od dasaka pokušavalo da se dobije ono što fali ....i nije isto čamova daska i daska od bukve . Praktično Maurizio je tu stekao i naučio da sluša zvuke i tonove . To je kao kada talentovani pevači idu u školu za pevanje , neko bi se pitao a zašto idu kada već znaju da pevaju . E pa zato jer je to nauka . 

  Sve u svemu , i tako jednog dana Maurizio je postao evropski prvak u car audiu , kategorija na slušanje . To nije ono tras bum bum , nego Hi END kao kod kućnih sistema i tu se on pojavio u ulozi instalatera , dakle on je instalisao opremu u pobednički automobil . Mnogi bi rekli , pa šta , svake godine se pojavi bar po jedan pobednik . I tu počinje smisao ove priče .

 Sada ako ja napišem da je kao visokotonac u pobedničkoj konfiguraciji korišćen Macrom EXT.T28 , neki bi mogli reći pa šta , Macrom je odlična firma a pogoto što znamo da iza nje stoji Morel a iza Morela Dynaudio .....e pa taj visokotoc je za potrebe Macrom-a Projektovao Maurizio . Mautizio projektant a Morel proizvođač .

  Taj pobednički automobil ima i srednjetonac .....jel znate ko ga je projektovao i ko ga prodaje .....pa Maurizio ......a onda je normalno da ta konfiguracija ima i mid bas . Sada je već pitanje jel normalno da je on projektovao i te mid basove .....nije normalno ali ih je ipak projektovao i predstavljaju sam vrh njegove produkcije .

 Kao što je običaj , dobar car sistem ima sub ......e pa ako vas baš interesuje i ti subovi su njegovi projekti ...ne sub kutija i ovo ono , sam zvučnik je njegov projekat .

   Ako mene pitate već samo prvo mesto u evropi pa da čovek koristi i tuđe zvučnike je veliki uspeh jer jednostavno za nameštanje vrhunskog zvuka se mora imati i vrhunske uši , a Mauruzio osim vrhunskih ušiju je demostrirao bar za sada da ume da napravi i vrhunske zvučnike , ne samo da ih napravi , nego i da ih projektuje .

   Naravno svi malo radoznalili bi sada mogli da kažu , OK  znam šta koristi od zvučnika da bi bio najbolji u evropi a koja pojačala i predpojačala koristi i nije valda da i njih projektuje .....e pa braćo Srbi a i ostali , on projektuje i pojačala .....Mislim jeste li svesni o kakvo liku se radi .....prvo ima talenat da po zvuku namesti najbolju konfiguraciju , posle napravi zvučnike i uz njih i pojačala ...sve njegovo .

  Pre par godina su na milanskom sajmu Hi enda , odvojili 6-7 pojačala koja su se pokazala kao nabolji među svim izloženim . I onda su ih iza neke firangle testirali na slušanje ......uglavnom na kraju je ostalo Maurizievo pojačalo i mekintoš od 15.000 evrića ......jel ja sada treba da napišem ko je bio bolji , kako kažu za celih 7 bodova , ili se može to pogoditi i bez mog pisanja .

  Inače to pojačalo je rad dvojice italijana , gde je korišćen Mauriziev koncept amplifikacije i slučni testovi

 

http://www.audiosolution.it/davina.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 719
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

vezano za pojačalo Davina , njegovo predpojačalo se kao poseban deo koristi u pobedničkom automobilu kao predpojačalo za srednje i visoke dok je jedna verzija uzlaznog stepena montirana u pojačalo za kuću  . Generalno Divina je spoj onoga što je radilo i dan danas radi u automobilu .

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Označen je kao MB 167 SQ i u stvari je jedan mid bas . Za početak par tehničkih i konstrukcionih detalja . Membrana je urađena od dva sloja papira , dakle upresovan prvi sloj pa osušen pa upresovan drugi deo pa osušen i nakon toga oba zalepljena kao jedna celina . Vešanje i jedno i drugo je urađeno od Nomexa , stim što je donje savijeno oštro a ne valoviti da bi se dobila veća eksplozivnost zvučnika . Gornje vešanje je valoviti / kao kod profesionalnih zvučnika / stim što ima dva talasa od kojih je jedan manji a drugi veći , Praktično zvučnik do određene snage radi samo sa jednim talasom dok se kod većih snaga ili tranzijenata uključuje i drugi talas .

 Zazor između magneta i pokretnog kalema je samo 0.1 mm za razliku od drugih kod kojih to ide i 5 x više .

 Ima ogroman magnet koji je sa 4 "eksera" zakucan za korpu a ne samo zalepljen kao što rade mnogi .

 Što se tiče merenja , zvučnik ima vodopad koji je kao kod dobrog visokotonca a samo malo je sporiji od njega .....šta to znači pa to da bih ja sada mogao da pričam bajke o konstrukciji zvučne kutije i specijalnim damping materijalima a u stvari je samo zvučnik izuzetno brz u smirivanju rezonancija .

  zvuk zvučnjaka

  Kada se po obodu  membrane sa nečim zagrebe dolazi do prvog velikog iznenađenja . Bilo bi logično da membrana koja stoji ispred ušiju na 10-tak centimetara i koja se grebe po obodu da zvuk dođe sa tog mesta , ali ne dolazi sa tog mesta nego iz sredine zvučnika ......dakle grebe se po obodu a zvuk dolazi iz sredine iako je mesto gde se grebe neposredno ispred ušiju .

  Membrana koja ima eksponencijalan oblik , kao mala horna , ponaša se upravo kao horna u svom punom opsegu . Zvuk koji se dobija iz ovih zvučnika samih bez ikakvog visokotonca ili filtera ili bilo koje kompezacije je porilično iznenađujući . Cela ogromna scena je iznad linije zvučnika osim basa koji je uvek dole . Instrumenti su poprilično realni i po zvuku i po veličini .

  Ovaj zvuk se mnogima neće dopasti ali generalno ovo je zvuk živih instrumenata i onaj zvuk koji proizvode muzičari u studiju prilikom svirke i snimanja . Zvučnik iako malih dimenzija kada je frka i kada je na sceni velika konfuzija po pitanju broja muzičara i instrumenata , vrlo realno ih sve distancira i pomaže da se svaki ponaosob jasno čuje .

  Problem je uparivanje sa drugim zvučnicima , recimo ako se hoće visokotonac . Problem je jer sam mid bas ide na nekih 97- 98 db što je za većinu visokotonaca nedostižno a osim toga se oseti i razlika u zvuku .

   Ako se postavi u TL onda se pomoću njega može skidati partitura , bar tako tvrdi dirigent jednog orkestra iz Trsta .

   Prilikom testiranja je rečeno sledeće : artikulisanje niskog i srenje niskog registra i živa prisutnost duvačkih instrumenata sa svom njihovom dinamičkom lepotom , iznad svega sa realnim zvukom

Link to comment
Share on other sites

parametre mogu dobiti ove nedelje , mada sam ih merio i pogrešio :rolleyes:. Zvučnik u originalu ide u TL  i nisam siguran da mogu dobiti dimenzije jer je komercijalan proizvod .

 Kod mene radi u bas refelks  kutiji od 15 litara protiv svake logike i teorije i razuma ......jednostavno sam mesec dana odbijao da ga namontiram u kutiju jer nisam verovao da to može tako da radi .Ako se ne sluša neka sintetička muzika , tj ako se slušaju prirodni instrumenti onda se ima mali osećaj da malo fali basa , ali opet nije kutija dobra .

Poruka je pisana u duhu da postoji zvučnik koji se može staviti gotovo u kutiju cipela i koji zvukom prevazilazi mnoge na tržištu , čudo od zvučnika :)

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, DJ.NIK said:

@prophet

Auto zvucnici Live! Extreme DJ - http://www.livextreme.it/storico/prodotti.html

Za MB167SQ nema param

ali ima na dnu ovog testa: http://www.teamaudiosystem.com/resources/LIVE-MB167---TW32.pdf

Imp 3R2

Fs 80Hz

Qts 0,27

Qms 4,48

Vas 13,7 lit

Xmax 3,5mm

Spl 98 dB

 

taj visokotonac TW 32 ima membranu od AUDAX TW 34 samo što je smeštena u malo kućište za potrebe car audia . Inače se loše pokazao jer se velika membrana deformiše na suncu i visokim temperaturama . Interesantno je da model sa mebranom od 26 mm nema tih problema . TW 32 u kućnim uslovima radi bez problema .

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 30.11.2016. at 14:21, DJ.NIK said:

@prophet

Auto zvucnici Live! Extreme DJ - http://www.livextreme.it/storico/prodotti.html

Za MB167SQ nema param

ali ima na dnu ovog testa: http://www.teamaudiosystem.com/resources/LIVE-MB167---TW32.pdf

Imp 3R2

Fs 80Hz

Qts 0,27

Qms 4,48

Vas 13,7 lit

Xmax 3,5mm

Spl 98 dB

 

 kombinacija ta dva zvučnika , je  bila više puta pobednik na slušanje na nivou Italije u klasi predispozicija . Šta ovo znači  , pa to da u konkurenciji Morela Scanova i cele  elite današnje produkcije oni rade najbolje .

 Činjenica  je da njegove zvučnike drugi ne smeju da prodaju jer navodno nisu takozvana elita i da ostali proizvođači prete bojkotom ako se pored njihovih nađu njegovi zvučnici .

Sam midbas u kombinaciji sa drugim visokotoncem u vrlo specifičnoj kutiji pravi  scenu koja prevazilazi dimenzije prostora .

Inače na izgled vrlo "šugav" visokotonac . Na njegovom mestu su pre njega sa neuspehom probani vrhunski Moreli i Scanovi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

појачивач се показао као пристојан партнер Маурицијусових кутија. Представљен је као нешто што не може да се чује сваки дан и као нешто што може да се пореди са многим појачивачима на тржишту. 

   Посебно је било интересантно то што је стојао изнад појачивача од преко 5000 евра, фуруна у А класи , коју власник није хтео ни да пали после 20 секунди рада мог појачала.

  На  фотографији се види да кутије стоје у самом углу и у том положају креирају слику 4 метра ширине, практично колико је и зид велик.

  НА фотки се не види, али из система је уклоњено цевно предпојачало из два дела и звучне кутије.

По речима власника била је планирана је куповина  сонус фабер кутија од  12.000 али се сада одустало од тога јер Маурицијеве кутије раде боље.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, RADE said:

На  фотографији се види да кутије стоје у самом углу и у том положају креирају слику 4 метра ширине, практично колико је и зид велик.

Mišljenja sam da scena treba da prevazilazi dimenzije prostora, a obavezno da bude šira od međusobne razdaljine zvučnika po osi. To naravno u slučaju kada je sve podešeno kako treba i ako su komponente zadovoljavajućeg kvaliteta:)

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, džonibigud said:

Mišljenja sam da scena treba da prevazilazi dimenzije prostora, a obavezno da bude šira od međusobne razdaljine zvučnika po osi. To naravno u slučaju kada je sve podešeno kako treba i ako su komponente zadovoljavajućeg kvaliteta:)

постоје снимци где је то могуће и врло јасно се чује. Међутим већина снимака је рађена да прави сцену унутар простора између кутија.

  

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, black coffe said:

Zvučna scena ne može biti šira viša niti dublja od prostora u kolem se reproducira . Može  biti šira viša i dublja od pozicije zvučnika ako su izvučeni u prostor .

može , zvuk dolazi izvan gabarita kutije . Postoje test snimci gde su usnimljene 3 linije dubine i gde treća linija ide izvan gabarita postavljenih kutija.

 dire straits ima jedan snimak gde se lomi staklo izvan gabarita kutije, iza leve kutije pa onda još u levo

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, džonibigud said:

Mišljenja sam da scena treba da prevazilazi dimenzije prostora, a obavezno da bude šira od međusobne razdaljine zvučnika po osi. To naravno u slučaju kada je sve podešeno kako treba i ako su komponente zadovoljavajućeg kvaliteta:)

Slažem se.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, RADE said:

постоје снимци где је то могуће и врло јасно се чује. Међутим већина снимака је рађена да прави сцену унутар простора између кутија.

  

Jiš ne natrčah na snimke na kojima to nije moguće, osim mono snimaka.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, black coffe said:

Zvučna scena ne može biti šira viša niti dublja od prostora u kolem se reproducira . Može  biti šira viša i dublja od pozicije zvučnika ako su izvučeni u prostor .

O da. Može i to još kako može. Zapravo, mora, tj. trebalo bi.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, RADE said:

može , zvuk dolazi izvan gabarita kutije . Postoje test snimci gde su usnimljene 3 linije dubine i gde treća linija ide izvan gabarita postavljenih kutija.

 dire straits ima jedan snimak gde se lomi staklo izvan gabarita kutije, iza leve kutije pa onda još u levo

More Rade, i bez test snimaka, sa običnom produkcijom je svašta moguće. Šta bi tvoji talijani rekli i kazali da čuju par sistema sa ovih prostora baš me zanima. :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Toza said:

More Rade, i bez test snimaka, sa običnom produkcijom je svašta moguće. Šta bi tvoji talijani rekli i kazali da čuju par sistema sa ovih prostora baš me zanima. :)

pazi, nisu naši mutavi po tom pitanju i sigurno je da ima dobrih sistema.

  Jednostavno mislim da bi se mnogi iznenadili koliko to nenormalno dobro radi. I ovde ne mogu da veruju da to tako dobro radi.

 što reče lik, ja znam da sada treba da prođu konji sa praporcima, ali mi nije jasno kako to da su konji prošli a praporci se još čuju :D

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...