Pioneer A-40AE

Pristupačni univerzalac

Opremljeno sa ukupno osam ulaza analognog i digitalnog tipa i dodatno oplemenjeno Pioneerovom tehnologijom Direct Energy Design, nedavno predstavljeno integrisano pojačalo A-40AE nova je uzdanica poznate kompanije u nižoj klasi.

Bas zadire dublje i ima veću masu od onoga što smo navikli da očekujemo u ovoj kategoriji.

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, nova integrisana pojačala sa sufiksom AE trebalo bi da zamene dosadašnje modele A-10, A20 i A-30. Pritom, u novoj hijerarhiji testirani model spada u nižu klasu, ali nije najpristupačniji integralac kojeg Pioneer nudi – ta titula pripada integrisanom pojačalu A-10AE, čija projektovana cena iznosi oko 200 evra.

Spolja i iznutra
Može se reći da A-40AE ne donosi ništa novo u pogledu vizuelnog identiteta Pioneerovih pojačala. Dizajnerski stil prethodnih modela zadržan je u potpunosti, ali to u ovom slučaju nije loša stvar – naprotiv. Prednji panel izveden je od brušenog aluminijuma debljine dva milimetra, koji je na krajevima savijen da zahvata delove gornje i donje strane kako bi se što bolje uklopio s ostatkom kućišta. Na frontu se ističe velika kružna komanda za glasnoću, a levo od nje postavljene su tri manje kružne komande, koje služe kao tonske kontrole za niski i visoki deo opsega i za podešavanje balansa. U levom delu prednjeg panela smešteni su taster za stendbaj, senzor daljinskog upravljača i pozlaćeni 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, kao i četiri sitna tastera za odabir parova zvučnika (A, B i A+B), uključivanje laudnesa i aktivaciju Direct i Power Amp Direct modaliteta. Na suprotnoj strani fronta nalazi se niz sitnih, uspravno postavljenih LE dioda za signalizaciju aktivnog ulaza, kao i kružna komanda pomoću koje se vrši odabir.

Pogled na zadnju stranu ukazuje na prilično visok stepen funkcionalnosti testiranog pojačala. U levom delu smešteno je šest analognih RCA ulaza, uključujući gramofonski za MM zvučnice, kao i po jedan koaksijalni i optički digitalni ulaz. Pored toga, prisutni su jedan izlaz za snimače, Power Amp Direct ulaz, koji omogućava da A-40AE preuzme ulogu snagaša uz eksterno pretpojačalo, i kontrolni ulaz i izlaz, koji omogućavaju upravljanje preko drugih uređaja istog proizvođača. Središnji deo zauzeli su terminali za dva para zvučnika, koji su izvedeni u kombinaciji metala i plastike i svojim kvalitetom ne ulivaju previše poverenja. Takođe, treba imati u vidu da su terminali prilično zbijeni, pa za jednostavno baratanje kablovima preporučujemo upotrebu banana-priključaka. Pioneer se donekle iskupljuje zahvaljujući prisustvu IEC utičnice za odvojivi strujni kabl, što nije čest slučaj u ovoj klasi pojačala, a omogućava zamenu fabričkog kabla nekim kvalitetnijim.

Nakon skidanja poklopca, koji je izveden izjedna s bokovima i opremljen perforacijama na gornjem delu, ukazuje nam se sasvim konvencionalna postavka elektronike. Levi deo zauzela je sekcija napajanja sa EI transformatorom, a veliki aluminijumski hladnjak postavljen je uzdužno i proteže se od prednje do zadnje strane kućišta, s dodatnim otvorima za ventilaciju na šasiji. Desna strana kućišta u potpunosti je prekrivena velikom štampanom pločom uz dodatnu, izdignutu pločicu u zadnjem delu, koja je udomila digitalnu sekciju. Ovde nailazimo na S/PDIF transiver Burr-Brown PCM9211, koji je zadužen za prijem i prosleđivanje digitalnog signala, dok se za D/A konverziju koristi 24-bitsko kolo Wolfson WM8718. Na donjem nivou, zalepljeni za veliki hladnjak, smešteni su komplementarni parovi izlaznih tranzistora Sanken D2390 i B1560 – jedan par po kanalu – a u njihovoj blizini nalaze se dva elektrolitska kondenzatora Elna, kapaciteta po 10.000 mikrofarada.

Zvuk
Kako nam je na testiranje stigao uzorak iz pretprodukcijske serije, bez kompletnog korisničkog uputstva, morali smo da se oslonimo na prilično šture specifikacije navedene u saopštenju za medije. Od tehničkih karakteristika znamo samo da A-40AE pruža 76 vati po kanalu na četiri oma, kao i da interni D/A konverter podržava fajlove do 192 kiloherca i 24 bita.

Tokom reprodukcije, A-40AE sasvim lako izlazi na kraj sa savremenom pop muzikom i stvara čvrst osnov zvuka u vidu prilično dubokog i masivnog basa. Upogonjen zajedno sa internim konverterom, Pioneer nam je pružio solidnu količinu detalja, naročito uz visokorezolutivne zapise. Prelazak na zahtevniju ambijentalnu elektroniku ukazao je na sposobnost kreiranja prostrane i dobro raspoređene pozornice uz izražen stereo-efekat i dovoljno vazduha u visokom delu spektra. Najviši tonovi ne obiluju najsitnijim finesama koje se mogu čuti kod skupljih uređaja, ali pružaju dovoljnu količinu detalja kako bi stvorili specifičnu atmosferu muzičkog dela.

Najviše dešavanja ima u srednjem delu opsega: tonovi su na toplijoj strani vernog prikaza, pa zadržavaju realistične odrednice, ali uz stvaranje bliske veze s auditorijumom. Ovo je naročito primetno tokom reprodukcije ženskih vokala, poput veličanstvene Timi Yuro u numeri „Hurt“, pa nam je testirani Pioneer nepogrešivo preneo sve emocije koje ova numera nosi.

Spuštanje u donji deo spektra, kao što smo već spomenuli, donosi bas koji zadire dublje i ima veću masu od onoga što smo navikli da očekujemo u ovoj kategoriji. I pored toga, A-40AE zadržava odličan balans, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela čujnog opsega. Pored mase, basovi pružaju solidnu definiciju, s jasno ocrtanim tonovima i dovoljnom količinom detalja. Ipak, slabosti su primetne tokom reprodukcije brzih deonica u gornjim basovima, kad uređaju nedostaje odsečnosti, što se negativno odražava na mikrodinamiku.

U drugom delu testa A-40AE zadržao je funkciju pojačala, ali se na poziciji D/A konvertera našao daleko skuplji Chord 2Qute. Već nakon nekoliko uvodnih numera bilo je jasno da interni DAC nije dorastao amplifikaciji jer je testirani Pioneer pružio daleko detaljniju i celovitiju reprodukciju, upotpunjenu izdašnijom zvučnom scenom. Muzika je dobila finese koje su nam povremeno nedostajale, a basovi su postali brži i tačniji, uz precizniji udarac i zadržavanje masivnih najnižih tonova. Dakle, očigledno je da je proizvođač dodao interni DAC pre svega kako bi ispratio tržišne trendove i povećao upotrebljivost novog modela, pa njegovu upotrebu možemo da preporučimo samo u sporednom smislu, kao što je poboljšanje zvuka s televizora ili satelitskog i kablovskog risivera.

Zaključak
Modelom A-40AE Pioneer je u donjem tržišnom segmentu ponudio svestrano upotrebljivo integrisano pojačalo, s praktičnim opcijama kao što su izlaz za slušalice, interno gramofonsko pretpojačalo i D/A konverter. Pored toga, moramo da pohvalimo najvažniju sporednu stvar na svetu – daljinski upravljač, koji pruža punu funkcionalnost i izrađen je tako da bi postideo i neke višestruko skuplje uređaje. Za potpuno iskorišćenje potencijala koji ovo pojačalo nesumnjivo ima preporučujemo upotrebu kvalitetnog izvora, bilo digitalnog, bilo analognog.

Pioneer A-40AE
Kontinualna snaga: 2x76 W na 4 oma
Analognih ulaza: 6
Digitalnih ulaza: 2
D/A konverter: Wolfson WM8718
Podržana rezolucija: do 192/24
Parova zvučnika: 2
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Cena: oko 450 evra
www.pioneer-audiovisual.eu
Pioneer A-40AE
Kvalitetna izrada.Odnos uloženog i dobijenog.Precizan i plemenit zvuk.Snažan bas.
Interni DAC ne prati kvalitet pojačala.Zbijeni zvučnički terminali.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac