LG SK10Y

U pratnji velikog ekrana

U želji da suvereno zavlada kategorijom premijum saundbarova, LG je predstavio naslednika modela SJ9, koji je prošle godine ovenčan EISA nagradom. Novi SK10Y odlikuje se još većim dimenzijama, dok su se za poboljšanja u zvuku pobrinuli stručnjaci iz ugledne kompanije Meridian Audio.

SK10Y je sposoban za postizanje veoma glasne reprodukcije bez čujnih izobličenja.

Pored najmoćnijeg modela, nova serija sadrži još pet saundbarova, od velikog i sposobnog SK9Y, pa do jednostavnog i veoma pristupačnog SK1. Uprkos različitim dimenzijama i dizajnu, svi modeli dele osobine kao što su blutut povezivanje, Dynamic Range Control tehnologija i mogućnost kontrole preko daljinskog upravljača televizora.

Opis
Za razliku od prethodnika, koji se isticao futurističkim izgledom s retro detaljima, kod SK10Y proizvođač je krenuo konzervativnijim putem. Zaista velika centralna jedinica, širine preko 144 centimetra, odlikuje se prilično konvencionalnom formom kvadra, s tek neznatno umekšanim ivicama i zaobljenim rubovima. S druge strane, diskretan dizajn kod uređaja ovog gabarita nije loša stvar jer SK10Y ionako privlači pažnju i uliva strahopoštovanje samo svojim dimenzijama.

Kućište je izrađeno od čvrste i besprekorno obrađene plastike, s masivnom gornjom stranom u imitaciji brušenog aluminijuma. Monotono bespuće gornje strane remete samo dva Atmos zvučnika postavljena uz levi i desni rub, kao i pet komandi u središnjem delu osetljivih na dodir. Ove komande omogućavaju uključivanje i isključivanje uređaja, odabir ulaza, kontrolu glasnoće i aktiviranje wi-fi veze. Atmos zvučnici smešteni su ispod čvrstih metalnih mrežica, a u njihovoj blizini postavljeni su, opet veoma diskretno, logotip proizvođača i natpis “With Meridian Technology”. Prednja i bočne strane takođe su prekrivene gustom metalnom mrežicom, bez ikakvih dizajnerskih dodataka.

Pored prihvatnika za zidne nosače, na zadnjoj strani nalazi se uvučeni deo u koji su smešteni priključci. Za povezivanje su predviđena dva HDMI ulaza i jedan izlaz sa ARC sistemom, uz po jedan digitalni (optički) i analogni (3,5 mm) audio-ulaz, kao i eternet port. Dodatno, od bežičnih vidova povezivanja na raspolaganju su wi-fi i blutut.

Tehnologija
Očekivano, SK10Y u pogledu mogućnosti i primenjene tehnologije predstavlja nadgradnju modela SJ9. Pored dve navedene zvučničke jedinice na gornjoj strani, koje su zadužene za dodatne Atmos kanale, ispod metalne mrežice na frontu nalaze se jedinice za levi, srednji i desni kanal, a na bokovima su smeštene jedinice za virtuelne zadnje kanale. Proizvođač ne objavljuje broj i dimenzije drajvera, ali se zna da je svaki opremljen zasebnim pojačalom od 50 vati. Takođe, sistemu se može dodati par bežičnih zvučnika SPK8-S, koji preuzimaju ulogu zadnjih kanala.

U sklopu sistema isporučuje se aktivni sabvufer SPK8-W, prosečnih dimenzija i sasvim diskretne pojave. Povezivanje s centralnom jedinicom obavlja se bežičnim putem, a pri pozicioniranju treba obratiti pažnju na bas-refleks otvor na zadnjoj strani. Frontalno pozicionirana zvučnička jedinica, opet, nepoznatog je prečnika i karakteristika, dok je za pokretanje zadužena amplifikacija od 200 vati. Dakle, ukupna snaga ovog 5.1.2 sistema iznosi 550 vati.

Test
Iako se može povezati s televizorima svih dijagonala, SK10Y se vizuelno najbolje uklapa s velikim ekranima, koji danas više nisu retkost. Pre kupovine treba se uveriti da ovom saundbaru možemo da obezbedimo odgovarajući prostor za smeštanje, na polici ili zidu ispod TV-a. Prateća oprema obuhvata standardni pribor, poput zidnih nosača, optičkog i strujnog kabla, kao i vezice za uređivanje kablova. Pripadajući daljinski upravljač je manjih dimenzija, ali s veoma pregledno postavljenim tasterima. Pored toga, za kontrolu se može koristiti LG aplikacija za mobilne uređaje.

Tokom upotrebe, veoma brzo se mogu čuti plodovi saradnje sa stručnjacima iz Meridian Audija. SK10Y je sposoban za postizanje veoma glasne reprodukcije bez čujnih izobličenja i uz zadržavanje veoma prostrane i trodimenzionalne pozornice. Srednji deo spektra, kao najbogatiji dešavanjima, obiluje punim i preciznim tonovima, uz solidnu mikrodinamiku. Dijalozi su potpuno jasni, a visoki tonovi se nadovezuju potpuno glatko i neosetno. Ipak, homogenost nema negativan uticaj na 3D prikaz, pogotovo tokom reprodukcije Atmos zvuka, pa se efekti sasvim fluidno prenose kroz scenu i prelaze s jednog na drugi drajver.

U donjem delu opsega, sabvufer obavlja veoma dobar posao u postavljanju temelja zvuka, s basovima koji su duboki i masivni. Njihova definicija takođe je dobra, ali im ponekad nedostaje malo agilnosti, pa složene deonice poput niza eksplozija mogu zvučati pomalo konfuzno. Ovo je nadomešteno u gornjim basovima, koji su veoma brzi, precizni i pogađaju tačno tamo gde treba.

Zahvaljujući naprednom DSP sistemu, SK10Y pruža izbor od pet predefinisanih modaliteta zvuka, koji su prilagođeni različitim potrebama i željama auditorijuma. Prebacivanje na režim “Music” i dvokanalnu reprodukciju donosi nešto mekše i plemenitije tonove, uz zadržavanje izuzetno široke pozornice. Preciznost takođe nije narušena, pa saundbar veoma lepo ocrtava tonove u prostoru. Iako interni DSP obavlja upsampling svakog signala na 24-bitsku rezoluciju, izvorni 192/24 fajlovi pružaju još jasnije tonove i više finesa.

Zaključak
Uz impresivan i efektan surround i odličan stereo-zvuk, LG SK10Y pruža gotovo sve što bi se moglo poželeti u pogledu upotrebljivosti. Pored reprodukcije preko blutut veze, tu su podrška za Chromecast i Google asistenta, kao i mogućnost kontrole preko nekog od LG ThinQ uređaja. HDMI pass-through podržava 4K Ultra HD signal, a jedino bismo mogli poželeti još jedan ili dva HDMI ulaza kako bi saundbar mogao da opsluži i najzahtevnije korisnike.

LG SK10Y
Konfiguracija: 5.1.2
Snaga saundbara: 7x50 W
Snaga sabvufera: 200 W
HDMI ulazi/izlazi: 2/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Formati: AAC, AIFF, ALAC, Dolby Digital/Plus/TrueHD/Atmos, DTS Digital Surround, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.443x63x146 mm
Masa: 7,5 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 221x390x312 mm
Masa sabvufera: 7,6 kg
Cena sistema: oko 1.090 €
www.lg.com/rs
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Upečatljiv Atmos surround.
Precizni i jasni tonovi.
Jednostavna upotreba.
Podrška za 4K i 24-bit.
Samo dva HDMI ulaza.
4.2