NOA Element N7

Plavi moj safiru

Neposredno pred leto hrvatski brend mobilnih telefona prijatno nas je iznenadio modelom s atraktivnom cenom i bogatim paketom opreme karakterističnim za daleko skuplje modele.

Kao što smo smo već navikli, NOA nam i ovog puta nudi prednosti karakteristične za lokalno tržište, što i njihov aktuelni model Element N7 postavlja visoko na radar onim korisnicima koje zanima dobar odnos cene i dobijenog. Konkretno, za oko 260 evra ovaj uređaj – s detaljima uobičajenim za skuplje modele – nudi izuzetno robustan i moderan keramički 2,5D finiš u srebrnoj ili safirnoplavoj boji, s ekranom odnosa stranica 18:9, dve pozadinske Sonyjeve kamere od 16 megapiksela, koje imaju mogućnost softverskog „oversamplinga“, do rezolucije od čak 80 megapiksela. Pored toga, Element N7 na domaćem tržištu u susednoj Hrvatskoj stiže s godinu dana premijum garancije, koja podrazumeva besplatnu popravku uređaja (do njegove pune novčane protivvrednosti), čak i kad ga fizički oštetite sopstvenom krivicom.

Sasvim dovoljno da vas zaintrigira, ali pominjanja su vredne i druge karakteristike kakve i inače nalazimo među telefonima ove kategorije, poput osmojezgarnog MediaTekovog čipa MT6750 sa četiri gigabajta RAM-a i 64 gigabajta memorije za skladištenje podataka, prednje kamere od 16 megapiksela, baterije kapaciteta 3.300 miliamper-sati, kao i najnovije verzije operativnog sistema Android Oreo – dakle, 8.1, tek blago oplemenjene korisničkim okruženjem koje Koprivničani nazivaju, jednostavno, NOA launcherom.

Ono što nam neznatno mršti obrvu jeste činjenica da uređaj dolazi sa starim mikro-USB priključkom, umesto USB Type-C priključka, kao i rezolucijom IPS ekrana od ipak skromnih 1.440×720 tačaka za dijagonalu od 5,7 inča. Ukoliko se izmere spomenute prednosti i ovi nedostaci, jasno je da sve zajedno preteže na pozitivnu stranu i da je bilo više nego vredno provesti desetak dana testirajući kako se NOA Element N7 ponaša u praksi.

Iznad očekivanja
Vrlo je lako navići se na izuzetan finiš uređaja koji tek debljinom od solidnih devet milimetara odskače od uobičajenih predstavnika znatno više klase, pa i premijum klase telefona. Keramički finiš i prelivanje metalik efekta na poleđini trendovi su koje je NOA među prvima preneo u ovaj cenovni razred. Osim robusnosti, to korisnicima donosi i pouzdanost, kao i osećaj sigurnijeg ležanja u ruci uprkos glatkoj površini uređaja i uprkos zaobljenim levim i desnim rubovima. Uloga takvih rubova je i estetska i praktična, pa i to doprinosi natprosečnom utisku kad je u pitanju finiš telefona.

Tasteri su, doduše, smešteni pomalo neuobičajeno – na levu ivicu telefona, ali i na to se lako navikne već nakon prvih nekoliko sati korišćenja. Spomenuti čipset sasvim se solidno nosi s najnovijom verzijom Androida, a količina memorije dovoljna je i za nakrcavanje uređaja natprosečnom količinom aplikacija, pa i tada nudi fluidnost kakvu mnogi ne bi očekivali od uređaja ove cene. Sve je glatko, brzo i responzivno – ponovo na nivou kakav nude uređaji koji izgledaju poput ovog modela.

Nezahtevna rezolucija ekrana svakako doprinosi tome da se procesor ne opterećuje previše pri uobičajenom radu, ali se oseti da bi ekran mogao biti bolji, posebno pri izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti, kad mu kontrast nije efektan. Oštrini i interpretaciji boja nema se, s druge strane, šta zameriti, pa je postojanost kontrasta jedina bitna boljka koja se mnogo lakše podnosi kad leto prođe. Takva rezolucija, ipak, blagonaklona je prema bateriji ovog uređaja, pa mu je autonomija natprosečna. Moguće je, naime, koristiti NOA Element N7 i uz punjenje tek svake druge noći, čak i kad ste tip korisnika koji intenzivnije prčka po aplikacijama, društvenim mrežama i igrama.

Oversampling
Fotografije koje pravi par pozadinskih kamera iznad su proseka za ovu kategoriju uređaja. Dva objektiva nude veštački bokeh, što ponekad ispadne dobro, a ponekad ne, ali nude i mogućnost pravljenja fotki sa izrazito velikom rezolucijom od čak 80 megapiksela, što zaista u snimke donosi daleko veću količinu detalja i omogućava da se naknadnom obradom dobije vrlo kvalitetna fotografija normalne rezolucije – s fantastičnim dinamičkim rasponom, natprosečnom oštrinom i izuzetno malom količinom šuma. Po danu su fotografije već same po sebi dovoljno dobre i uporedive i s onim koje prave skuplji telefoni, dok se ovim trikom na noćnim snimcima mogu dobiti izuzetni rezultati.

Istina je da ovako snimljene slike zauzimaju mnogo prostora u memoriji (često preko 15 megabajta), ali retko koji telefon ovog cenovnog razreda može se pohvaliti kreativnim i kvalitativnim potencijalom kamera koje, makar i zbog softvera, nudi NOA Element N7. I video-snimci takođe su natprosečni, pa uređaj, na kraju, ostavlja vrlo dobar utisak i mami da ga uzmete u razmatranje verovatno više nego mnogi takmičari kojima je adut takođe dobar odnos cene i karakteristika.

NOA Element N7
Ekran: 5,7 inča, 1.440x720 p
Memorija: 4 G RAM / 64 GB
Procesor: MediaTek MT6750, octa-core
Kamere: 16+16 MP pozadi, 16 MP napred
Dimenzije (ŠxVxD): 153x72x9 mm
Težina: 175 g
Cena: oko 270 €
www.noa-mobile.hr
Finiš.
Premijum garancija.
Kamere.
Autonomija baterije.
Cena.
Rezolucija ekrana.
Mikro-USB priključak.