iFi nano iDSD Black Label

Crna paklica s filterom

Najnoviji britanski prenosivi DAC/headamp staje u džep, iz koga viri kao mali portabl tranzistor. Iako nema ugrađen radio, ima više funkcija i neuporedivo bolji zvuk.

Sve ih je više. Sve su manji, veće rezolucije i većih mogućnosti. Sada svi imaju i bateriju, neverovatne karakteristike i – gumice za pričvršćivanje na mobilni telefon. Kad su se pojavili, USB DAC-ovi imali su vrlo jasnu namenu: da poboljšaju zvuk s kompjutera i pretvore ih u ravnopravne izvore u audio-lancu. Ali prenosivi DAC/headamp? Njih ne razumem. Ne zato što ne pripadam mobilnim generacijama, već zato što nisam do sada sreo nikoga s portabl sistemom od hiljadu i više evra koji čine mobilni uređaj, DAC/headamp i slušalice. A onda, čemu zapravo na ulici služi 32-bitska rezolucija ili odnos signal-šum preko 100 decibela? Ipak, ono što privlači jeste činjenica da mnogi od njih imaju audiofilski pedigre i – zvuče sjajno.

Britanski iFi, koji primenjuje rešenja i tehnologiju Abbingdon Music Researcha (AMR), jedne od najezoteričnijih ostrvskih hi-end firmi, ostvario je upadljiv napredak u najnovijoj generaciji pomenute klase uređaja. Nano iDSD Black Label nova je iteracija prethodnog modela prenosivog DAC-a i headampa iDSD u crnom stelt kućištu, još manjih dimenzija i mase. S ugrađenom baterijom, koja se puni preko USB kabla, može obezbediti do 10 sati autonomije i audiofilskog baterijskog napajanja u pokretu ili kod kuće. I pun je tehnologije do vrha. iDSD BL reprodukuje DSD256, i to nativno (ima Hi-Res Audio sertifikat), DXD i PCM do 384 kiloherca, kao i MQA 192 kiloherca. Kod ovog poslednjeg, koji je novina u modelu BL, MQA format enkodovan kao 24/48 fajl, ima i poseban protokol po kome se dekodiranje i rendering dele između izvora i DAC-a, tako da se iFi rasterećuje i troši manje energije. Jedini digitalni ulaz jeste pomenuti USB A “OTG” sa integrisanim iPurifier kolom, koje radi reclocking i otklanja ofset digitalnog signala. Predviđen je da se priključi na bilo koji mobilni ili kompjuterski uređaj sa USB izlazom, uz instalaciju odgovarajućih drajvera za neke formate visoke rezolucije. Sa druge strane konverterskog kola Burr-Brown Bit-perfect DSD (konkretna oznaka se i dalje ne objavljuje) imamo tri analogna izlaza sa 3,5-milimetarskim džekovima, koja mogu funkcionisati istovremeno: jedan linijski izlaz fiksnog nivoa (2 V za 0 dBFS), kao i dva balansirana izlaza za slušalice, s varijabilnim nivoom glasnoće preko potenciometra. Od njih, jedan je direktno spregnut, a drugi nosi oznaku iEMatch. Reč je o još jednoj inovaciji AMR/iFi, koja rešava problem visokog pozadinskog šuma i preglasnih monitorskih i mobilnih slušalica tako što (uglavnom povećavanjem izlazne impedanse) smanjuje šum i povećava upotrebljivi opseg glasnoće i dinamike. Konačno, tu je i izbor dva digitalna filtera za drugačiji zvuk: MEASURE, koji daje ravniji frekvencijski odziv, ali uz određene fazne nepravilnosti, dok LISTEN daje opadajući frekvencijski opseg s boljim faznim poravnanjem i stoga boljim tranzijentnim odzivom. Filteri su aktivni samo na PCM i DSD formatima, a razlike su jedva čujne i zavise od samog muzičkog materijala. Maksimalna izlazna snaga pojačivača za slušalice je 2×285 milivata (2,9 V / 30 Ω), što je oko 10 puta jače od izlaza na iPhoneu 6.

U unutrašnjosti, iDSD BL krije još detalja, kao što su selekcionisane i uparene komponente. Za korisnika je, međutim, važniji paket koji se nalazi u kutiji, a koji čine USB-A 3.0 kabl, USB-A adapter i plišana vrećica.

Slušni test
Povezivanje iDSD BL u statični sistem zahteva kvalitetnije 3,5-milimetarske stereo-kablove (idealno bez adaptera) i, dok je priloženi USB kabl vrlo dobar za povezivanje na kompjuter, ipak je potrebno malo pažnje da maleni iDSD kablovi ne odvuku s površine. Nakon uključivanja, polihromni LED (po uzoru na Chord) na dugmetu za glasnoću označava frekvenciju dolaznog signala, odnosno napunjenost baterije.

Povezan na iMac, iDSD se odmah prijavljuje na maksimalnom uzorku (32/384 kHz, koji se ručno menja prema formatu muzičkog materijala), dok linijski izlaz ne daje nikakav čujan šum. Mocartova opera “Don Giovanni” u jednom od najboljih izvođenja, pod dirigentskom palicom Carla Marie Giulinija iz 1961, počinje moćnim uvodom, istim kao i poznati film o ovom kompozitoru. iDSD ne prašta pozadinski šum analogne trake, ali besprekorno reprodukuje u jednu celovitu sliku dramatičnost i veličinu orkestra na samom otvaranju, odvajajući timpane u pozadini od duvača na sredini i gudača u prvom planu. Kako uvertira odmiče, iDSD dinamično i zanimljivo uvlači u vrtoglavu, tinjajuću temu, vodeći računa o mikrodinamici, čak iako je reč o snimku koji je malo distantan. Bliskost i toplina tenora su vrlo dobri, fluidni, mada postoji sklonost da duvački instrumenti i ženski vokali budu nešto istureniji u prednji plan.

Nakon što je na klasičnoj muzici prošao zadovoljavajuće, isprobali smo ga sa džezom. Louis Sclavis, francuski avangardni klarinetista i saksofonista, postao je poznat širokoj publici albumom “Chine” (1987), s koga je početna numera “Duguesclin”, fuzija srednjovekovne muzike i džeza, postala radijski hit. iDSD ovde pokazuje svoj vrlo dobar osećaj za ritam, kao i da mu ovaj muzički žanr bolje leži jer se može staviti generalna primedba da ovaj uređaj teži da se dopadne pomalo skokovitom dinamikom, što džez dobro maskira. Boja zvuka bas-klarineta vrlo je dobro dočarana, puna vazduha i titranja trske, kojom se Sclavis poigrava. Ambijentalnost studija i tonska pozornica takođe su dobro dočarani, dok ritam sekcija ima prilično dobar i ujednačen tajming. U nastavku, na numeri “Chanson pour Louis de Funès”, duet dva klarineta pokazuje da iDSD, iako nudi pun uvid u kolorit instrumenata, ipak ne može da izvede punu rezoluciju kao drugi uređaji sličnih specifikacija.

Izlazi za slušalice, sa druge strane, zaslužuju svaku pohvalu. iEMatch izlaz predstavlja dobru kompenzaciju za osetljive, ali i manje kvalitetne slušalice i vraća zvuk u okvire uravnotežene reprodukcije, bez uticaja na dinamički opseg. Izlazni stepen je vrlo stabilan. Dinamika nema tendenciju sabijanja na glasnim nivoima. Takođe, čak i na niskoomskim slušalicama nema bitnijih naznaka distorzije, koja je u granicama kapaciteta samih slušalica. Sveukupno, ako posedujete omiljene slušalice, iDSD vas neće navesti da ih usled zamora skinete ranije nego što ste navikli. Sa druge strane, može vam pružiti novi i zanimljiv doživljaj muzike koju već poznajete.

Na početku teksta pomenuli smo DAC uređaje za kompjuterski USB izlaz kao što su DragonFly ili Meridian Explorer 2. Iako je iFi tonski nesumnjivo bolji, kao i po funkcionalnosti, ipak se ne može porediti sa Oppo HA-2 ili Chord Mojo, koji su, kao i iDSD, pravljeni za mobilne aplikacije. Doduše, s cenom koja je 100 do 200 funti niža, iFi izvesno predstavlja klasu za sebe.

Zaključak
iFi je praveći brojne uređaje konačno uspeo da ukroti tehnologiju koje su njegovi uređaji prepuni i stavi je u službu zvuka. Takav kvalitativan zaokret prvi put je napravljen sa DAC-om iONE. iDSD BL je kompetentan uređaj, koji se može koristiti i kao pretpojačivač u minimalističkom sistemu, s kompjuterom kao izvorom i, po potrebi, poneti i slušati u pokretu. Odlikuju ga visoka transparentnost i detaljnost, mada ne u onoj meri koliko dobijamo od skupljih uređaja istih rezolucija. Varijabilni izlaz pruža vrlo uravnotežen zvuk bez izobličenja na svim nivoima glasnoće, mada se živahna dinamika na nekim materijalima može pretvoriti u skokovitost i nervozu. Ali, i pored toga, iDSD BL je prilično univerzalan u pogledu žanra. Kad se tome dodaju kompatibilnost s formatima i njegova cena, nema sumnje da smo dobili novog lidera u klasi.

iFi nano iDSD Black Label
D/A konverter: Burr Brown True Native
Podržani formati: DSD 256, DXD 352,8, PCM 32/384, MQA 192 kHz
Ulazi: USB 2.0 tip A OTG konektor sa iPurifier modulom
Izlazi: 2x3,5 mm varijabilni za slušalice (direktni i iEMatch), 1x fiksni linijski 3,5 mm
Dinamički raspon: 109 dB (A)
Harmonijska izobičenja: 0,005%
Separacija kanala: 79 dB (slušalice), 99 dB (linijski izlaz)
Izlazna impedansa: <1 Ω (slušalice), <240 Ω (linijski izlaz)
Nivo izlaza: 3,15 V (slušalice), 2,15 V (linijski izlaz)
Napajanje: baterija, 5 V USB
Dimenzije (ŠxVxD): 64x96x25 mm
Masa: 139 g
Cena: oko 220 €
www.ifi-audio.com
Raznovrsnost funkcija.
Znatan napredak u cenovnom segmentu.
Krajnja dinamika prelazi u nervozu.