LG ThinQ Speaker WK7

Muzikalna pričalica

Kao najnoviji predstavnik SmartThinQ serije, bežični zvučnik sa oznakom WK7 donosi veoma dobar kvalitet reprodukcije, ali i veliki broj naprednih mogućnosti, koje omogućavaju da pomoću njega upravljate drugim umreženim uređajima u pametnom domu.

Reprodukcija visokorezolutivnih fajlova pružila je prilično visok stepen detalja.

Serija SmartThinQ označila je ulazak kompanije LG na tržište pametnih kućnih uređaja i IoT tehnologije (Internet of Things). Pored umreženih kuhinjskih aparata, bele tehnike, usisivača i uređaja za klimatizaciju, seriji se nedavno priključio prvi zvučnik pod nazivom LG ThinQ Speaker WK7.

Opis
Iako se za cilindričnu formu novog LG zvučnika može reći da ne donosi ništa novo, takođe je istina da je ovakav oblik veoma praktičan jer ne zauzima mnogo prostora i može se lako smestiti u tesno okruženje. Gornja i donja strana izrađene su od plastike, dok je valjkasto telo zvučnika izvedeno iz jednog komada metala, koji je gotovo u potpunosti perforiran. Na gornjoj strani kućišta nalazi se pet komandi osetljivih na dodir, koje su potpuno uklopljene u površinu. Središnju poziciju zauzima komanda za uključivanje i odabir između wi-fi i blutut povezivanja, dok su oko nje pravilno raspoređeni tasteri za kontrolu reprodukcije, podešavanje glasnoće i aktivaciju Google asistenta. Pored toga, na gornjoj strani smeštena su dva mikrofona, a pri vrhu prednje strane diskretno su postavljene četiri LE diode za signalizaciju stausa asistenta. Postavljen suprotno od LE dioda, na vrhu zadnje strane skriven je taster za isključivanje mikrofona ukoliko ne želimo da asistent reaguje na glasovne komande. Konačno, na donjoj strani nalazi se udubljenje s priključkom za eksterno napajanje, tasterom za resetovanje sistema i mikro-USB portom za servisnu namenu.

Očekivano, proizvođač ne daje previše detaljne informacije u pogledu pojačala i drajvera, jer je naglasak stavljen na ThinQ tehnologiju za upravljanje umreženim uređajima pomoću glasovnih komandi. Ono što znamo jeste da ovaj jednokanalni zvučnik raspolaže amplifikacijom od 30 vati, a ispod zaštitne mrežice nazire se dvosistemska topologija, sa po jednom visokotonskom i mid-bas zvučničkom jedinicom. Ipak, sigurni smo da će svakom ljubitelju dobrog zvuka zapasti za oko natpis “With Meridian Technology” na rubu gornje strane. Ovo znači da je kvalitet reprodukcije dodatno oplemenjen uz pomoć stručnjaka iz renomirane britanske kompanije Meridian Audio, pa pored prihvatanja visokorezolutivnih FLAC i WAV fajlova u izvornoj 96/24 rezoluciji, LG obavlja upsampling svih nižih rezolucija na ovaj format. Modifikacije su izvedene u domenu obrade signala, ali i dizajna audio-sklopa kako bi se zvučna scena povećala u širinu i visinu. Pored toga, na raspolaganju su predefinisani modaliteti Clear Vocal i Enhanced Bass, koji omogućavaju prilagođavanje zvuka afinitetima korisnika.

Upotreba
Tokom testiranja, WK7 je pokazao da je saradnja sa stručnjacima iz Meridijana urodila plodom – zvuk je bio znatno bolje uravnotežen nego kod klasnih rivala. Reprodukcija visokorezolutivnih fajlova pružila je prilično visok stepen detalja, uz pozornicu koja veličinom prevazilazi ono što se obično očekuje od zvučnika ovog tipa i gabarita. Pritom, treba imati u vidu da WK7, uprkos valjkastoj formi, nije omnidirekcioni zvučnik, već da su zvučničke jedinice usmerene frontalno.

Bez aktivacije sistema za izmenu zvuka, WK7 je prilagođen savremenim muzičkim pravcima i novijoj produkciji, pa pruža snažne i solidno definisane basove. Tonovi su jasni u čitavom spektru, karakter zvuka prijatan, a muzika zvuči sveobuhvatno. Ipak, kod starijih i bolje uravnoteženih snimaka može se primetiti nedostatak najnižih tonova, pa preporučujemo upotrebu Enhanced Bass filtera – ovaj sistem pojačaće basove tačno onoliko koliko je potrebno za ponovno uspostavljanje balansa. Pored toga, Clear Vocal će dodatno pročistiti i istaći vokale, što može doneti sjajan efekat, ali ponekad i učiniti reprodukciju pomalo nerealnom. Navedeni filteri nesumnjivo imaju čujan uticaj na zvuk, ali je za najbolje rezultate neophodno da ih isprobate.

Pored tastera na uređaju, za kontrolu se može koristiti aplikacija LG Wi-Fi Speaker, koja pokriva sve osnovne funkcije, ali mi preporučujemo upotrebu integrisane Chromecast tehnologije. Takođe, usmerenost ka glasovnim komandama vidljiva je u punoj podršci za Google asistenta, koji omogućava kontrolu reprodukcije i telefonskih poziva preko mreže, dodavanje stavki u podsetnik, proveru kalendara i vremenske prognoze, pa i upravljanje drugim umreženim uređajima.

Zaključak
Prvi pametni zvučnik iz kompanije LG postavlja lestvicu prilično visoko. Pored jednostavne upotrebe i pune glasovne podrške za Google asistenta, kvalitet zvuka je srazmerno visok zahvaljujući saradnji s kompanijom Meridian Audio. Dodatno, posebno nam se svideo upsampling svakog signala na 96/24, što oplemenjuje zvuk i čini reprodukciju lossless materijala sasvim slušljivom i prijatnom. Ponuda je zaokružena relativno pristupačnom cenom, pa smatramo da u datoj kategoriji WK7 predstavlja izbor s kojim se teško može pogrešiti.

LG ThinQ Speaker WK7
Snaga pojačala: 30 W
Topologija: dvosistemski, dva drajvera
Podržani formati: ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
Povezivanje: wi-fi, blutut
Dodatno: spikerfon
Dimenzije (ŠxVxD): 135x210x135 mm
Masa: 1,9 kg
Cena: oko 220 €
www.lg.com/rs
LG ThinQ Speaker WK7
Diskretan dizajn.Google asistent.96/24 upsampling.Prijatan i celovit zvuk.
Nedostaju fizički audio-ulazi.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac