Nokia 7 Plus

Čist Android

Iza brenda Nokia danas stoji kompanija HMD Global, koju su osnovali bivši čelnici stare kompanije. Ova romantična priča zasad ima veoma uspešan zalet, s mnoštvom interesantnih proizvoda. Na test nam je stigao telefon razumne cene i odličnih specifikacija.

Test za Nokiu 7 Plus i Honor 10 radili smo u skoro isto vreme i bilo nam je neverovatno koliko ova dva telefona zapravo nemaju ništa zajedničko, osim cene. Honor je brend koji prati trendove poput zareza na vrhu ekrana ili staklenih površina, dok se kod Nokije ništa od toga nije prihvatilo. Nokia 7 Plus, usko posmatrano, samo je još jedan telefon u moru Androida. Pogledajte samo malo pažljivije i otkrićete koliko je pametno osmišljen ovaj model.

Dizajn
7 Plus je telefon izrađen od aluminijuma koji je mašinski obrađen i odlično stoji u ruci. Nije klizav poput staklenih telefona, a samim tim i dosta je otporniji na udarce. Poseduje veoma lepo obrađene ivice, a linije od antena vešto su sakrivene. Zadnji deo telefona prekriven je keramičkim slojem, koji izgleda odlično, ali, nažalost, nije otporan na masnoću prstiju, pa su tragovi vidljivi. Na prednjem panelu primećujemo samo Nokijin logo u gornjem desnom uglu, zvučnik i selfi-kameru, dok zadnja stranica poseduje duplu kameru sa Zeiss optikom, blic i okrugli čitač otisaka prstiju. Ivice i okviri oko kamera i čitača otisaka izvedeni su u bakarnoj boji, a šlag na torti je i Nokijin logo u istoj boji. Dole primećujemo mono zvučnik, kao i USB-C priključak koji podržava brzo punjenje. Na gornjoj strani telefona vidimo i 3,5-milimetarski priključak za slušalice, kao i ulaz za mikro-SD kartice, gde su podržane kartice do 256 gigabajta. Inače, telefon se pravi u crnoj i beloj boji, a ivice bakarne boje zajedničke su za obe verzije.

Ekran
Dijagonala ekrana je šest inča, a iznad i ispod ekrana postoji još prostora koji je mogao biti uštinut. Uprkos tome, odnos veličine ekrana i telefona je oko 77 procenata, što je sasvim prihvatljivo. Odabran je pristupačniji IPS LCD ekran s rezolucijom od 2.160×1.080 piksela, odnos stranica je 18:9, dok je gustina oko 403 piksela po inču. Ekran je zaštićen Corning Gorilla staklom u verziji 3, nešto što smo mogli i očekivati za ovaj rang cene. Ekran je dosta svetao, a boje verne i precizne. Korisnik ima mogućnost u podešavanjima da prilagodi kolorit prema svojim željama.

Hardver i softver
U kompaniji su se odlučili za solidni procesor Snapdragon 660 sa osam jezgara. Budimo realni, ovo je sasvim dovoljan procesor za telefon koji ima Full HD+ rezoluciju. Zanimljivo je da ovaj procesor ima podršku za napredni „gaming“, 3D efekte, ali i brži LTE. Telefon dolazi sa četiri gigabajta radne i 64 gigabajta skladištne memorije. Ono što je presudno da ovaj telefon radi ovako tečno i dobro jeste pre svega Android One platforma. Dosad se Android One viđao na telefonima s veoma malo memorije i slabim performansama, ali negde od HTC U11 Life telefona to se promenilo. Proizvođači, ali i korisnici shvatili su koliko je dobro imati čisti Android bez nepotrebnih aplikacija koje će vam proizvođač nametnuti. Ono što ova platforma osigurava jesu dve godine nadogradnje Android operativnog sistema i tri godine sigurnosnih nadogradnji. S obzirom na to da ovaj telefon nema sloj grafičkog interfejsa proizvođača, nadogradnja se može očekivati veoma brzo. Kad pogledate interfejs Nokie 7 Plus, primećete da se ona i ne razlikuje od izgleda Pixel telefona.

Manji broj instaliranih aplikacija automatski znači duže trajanje baterije, a 7 Plus ima kapacitet impresivnih 3.800 miliamper-sati. Brzo punjenje takođe je podržano.

Kamere
Kao što se proizvođači televizora utrkuju koji će im audio-brend biti potpisan na zvučnicima, tako se i proizvođači telefona utrkuju za potpis na kamerama. Nokia je upostavila saradnju s kompanijom Zeiss, koja je potpisana između dva objektiva kamera. Glavna kamera ima 12 megapiksela (F/1,8), dok je zum kamera izvedena sa 13 megapiksela, ali otvorom blende od F/2,6. Tu je i autofokusni sistem fazne detekcije i elektronska stabilizacija slike pomoću žiroskopa. Rezultati koje smo dobijali na glavnoj kameri veoma su zadovoljavajući, ali problem se može javiti ako želite da koristite dvostruku zum kameru. Ona, jednostavno, nema podjednako dobre performanse i često ume da „promaši“ dobar snimak. Naravno, druga kamera pomaže pri pravljenju bokeh efekta, i to Nokia radi sasvim dobro. Interesantno je da je i selfi-kamera izrađena sa Zeiss sočivima, a njena rezolucija je 16 megapiksela s otvorom blende od F/2,0.

Softver za kameru je zapravo verovatno jedini dodatni softver koji instalira Nokia. Pro režim rada posebno nam se dopao kako je izveden, tako da bi i laici mogli da se lako snađu s podešavanjima. Veoma inovativno i korisno.

Specifičnosti
Nokia 7 plus je, kako bi Britanci rekli, „no nonsense“ telefon. Svaki „feature“ na njemu je koristan i nije stvar modnog trenutka. Dakle, nema marketinga za veštačku inteligenciju, nema zareza na ekranu, sve je vrlo pametno osmišljeno. Neko bi rekao da je reč o telefonu koji je namenjen korisnicima koji nemaju novca da kupe top-model. Mi bismo rekli da se zapravo radi o telefonu namenjenom onim korisnicima koji vrednuju svoj zarađeni novac i ne žele da se razbacuju. Nokia 7 Plus je izrazito racionalan telefon za racionalne korisnike. Tu je sve što vam treba: veliki, kvalitetni ekran, dvostruka kamera, solidan hardver, priključak za slušalice, NFC, velika baterija, ulaz za mikro-SD kartice… Zaista nemamo posebno šta da mu zamerimo, osim malo veće težine. Najbolje od svega je što se ovaj telefon prodaje na domaćem tržištu po ceni od 49.999 dinara, što je neznatno skuplje nego na EU tržištu. I ne zaboravite, Nokia spaja ljude…

Nokia 7 Plus
Displej: 6,0 inča, 1.080x2.160 px, 403 ppi
Procesor: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660, četiri jezgra 2,2 GHz i četiri jezgra 1,8 GHz
Operativni sistem: Android 8.1, Android One
Memorija (RAM/skladište): 4/64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 256 GB
Kamera prednja/zadnja: 12+13 MP / 16 MP
Baterija: 3.800 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75,6x158,4x8 mm
Masa: 183 g
Cena: 399 €
www.nokia.com
Kvalitet izrade i solidan hardver.
Dvostruka kamera i Zeiss optika.
Android One platforma.
Nešto je teži.