NAD D 3020 V2

Legenda živi

Pet godina nakon reinkarnacije čuvene oznake 3020 u okviru NAD-ove ponude, pred nama je novo izdanje legendarnog pojačala poboljšano tačno onoliko koliko je potrebno da bi održalo korak s vremenom.

Za razliku od sve češćih slučajeva na tržištu potrošačke elektronike kad proizvođač napravi nekoliko izmena na postojećem modelu i predstavi ga kao potpuno novi uređaj, kanadska kompanija postupila je daleko poštenije i nazvala unapređeno izdanje pravim imenom – verzija 2. Bez posebne marketinške pompe i senzacionalističkih tvrdnji, D 3020 V2 donosi izmene i poboljšanja u segmentima koje je kompanija smatrala neophodnim kako bi osigurala da uređaj bude svež i konkurentan u narednim godinama. Iako je prva verzija bila predstavljena zajedno sa D/A konverterom D 1050 i mrežnim risiverom D 7050, zasad nema informacija da li NAD radi na novim verzijama ostatka ponude u seriji D.

Dizajn i mogućnosti
Pri pogledu na spoljašnjost, D 3020 V2 donosi veoma male izmene u odnosu na prethodnu verziju, pa je i dalje predviđen da stoji uspravno. Kućište je potpuno isto, što podrazumeva gotovo kvadratni profil. Prednja i gornja strana izvedene su izjedna, sa snažno zaobljenim vodoravnim uglom i u high-gloss finišu, dok je ostatak kućišta u mat crnoj boji. Na vrhu prednje strane i dalje se nalazi kružna komanda za glasnoću, koja je redizajnirana i sada se bolje uklapa u stil uređaja, uz zadržavanje odličnog osećaja pri upotrebi. U samom dnu prednje strane, diskretno i gotovo neprimetno, postavljen je izlaz za slušalice u formi 3,5-milimetarskog priključka. U donjem delu bočnih strana smešteni su horizontalni prorezi za hlađenje zaštićeni perforiranim površinama sive boje, što predstavlja dobrodošao kontrast. Takođe, u središtu levog boka nalazi se logotip proizvođača, i to je sve.

D 3020 V2 nam je priuštio zabavan i razigran zvuk, pun dinamike i ritma.

Na zadnjoj strani, ipak, nailazimo na znatnije izmene u odnosu na prethodnika. Pored jednog linijskog ulaza u formi RCA priključaka, sada je tu i ulaz za gramofone s MM zvučnicom. S druge strane, broj digitalnih ulaza je smanjen i sada obuhvata po jedan koaksijalni i optički priključak, dok USB-B port za direktnu vezu s računarom više nije na raspolaganju. Dodatni noviteti obuhvataju pre-out za povezivanje eksternog izlaznog pojačala i izlaz za aktivni sabvufer, koji su izvedeni u formi 3,5-milimetarskih mini-džekova. U središnjem delu zadnjeg panela smešteni su terminali za jedan par zvučnih kutija, koji su izvedeni prilično solidno. Izrađeni su od pozlaćene metalne osnove, sa oplatom od čvrste plastike i ostavljaju sasvim dobar utisak, ali treba imati u vidu da su, usled malog raspoloživog prostora, postavljeni prilično zbijeno. Stoga, iako su podržana sva tri vida povezivanja, preporučujemo upotrebu banana-priključaka. Konačno, napredak je primetan i kod priključka za odvojivi strujni kabl, koji je sada izveden u formi standardne IEC utičnice (kod prethodnika C6) i omogućava jednostavnu zamenu fabričkog kabla nekim kvalitetnijim.

Unutar kućišta osnovu amplifikacije i dalje čini tehnologija koju NAD naziva HybridDigital, a zasnovana je na modulima renomirane holandske kompanije Hypex. UcD modul (Universal class D) koji je ovde ugrađen odlikuje se kontinualnom snagom od 30 vati po kanalu pri otporu od osam oma, dok podatak o dinamičkoj snazi iznosi 60, 100 i 150 vati na osam, četiri i dva oma, uz THD izobličenja manja od 0,01 odsto i damping faktor veći od 300. Pored toga, u sekciju napajanja implementirano je poznato PowerDrive kolo koje je razvio Bjorn Erik Edvardsen, čiji su inicijali krasili mnoge NAD-ove uređaje. Ovo kolo omogućava rad pri niskom otporu i velikoj dinamičkoj snazi, uz zadržavanje veoma malog stepena izobličenja.

Sekcija za digitalno-analognu konverziju opremljena je osmokanalim kolom, kod kojeg su po četiri kanala zadužena za levi, odnosno desni audio-kanal. Interni DAC prihvata signal rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita, a kako USB ulaz nije prisutan, prilikom povezivanja s računarom nije potrebno instalirati drajvere. Proizvođač navodi da gramofonska sekcija podržava RIAA krivu visoke preciznosti i ima ugrađen infrasonični Warp Filter, a kao suprotnost vinilu, tu je blutut povezivanje. Zahvaljujući aptX kodeku, ova bežična veza obezbeđuje znatno bolji zvuk, blizak kvalitetu reprodukcije sa CD-a.

Funkcionalnost i zvuk
Kad D 3020 V2 priključite na napajanje, na gornjoj strani uređaja diskretno će zasvetleti komanda osetljiva na dodir u obliku simbola za uključivanje. Dodirnite ovu komandu i maleni NAD će oživeti: iluminacija se menja iz blage narandžaste u upadljivu belu, a na gornjoj strani pojavljuje se još jedna komanda, sa oznakom S – pogađate, ona služi za odabir izvora (Source). Pored toga, na prednjoj strani pojavljuju se dva uspravna niza indikatora, gde levi prikazuje aktivni ulaz, a desni nas obaveštava o stepenu glasnoće. Za razliku od prethodnika koji je pokazivao glasnoću u decibelima, kod novajlije je ovo rešeno pomoću šest LE dioda, od kojih svaka ima više nivoa osvetljenja kako bi se postigao veći stepen informativnosti. Iako su indikatori, pa i logotip na boku, okrenuti tako da podržavaju uspravno postavljanje, natpisi na zadnjoj strani pozicionirani su vodoravno. Kao da ni proizvođač nije mogao da se odluči šta je bolje, pa je u priboru dostavio samolepljive gumene podloške – na korisniku je da ih postavi jednom kad se opredeli za vertikalnu ili horizontalnu postavku. Šalu na stranu, ovo jeste praktičan pristup jer omogućava veliku fleksibilnost u pozicioniranju na tesnoj ili zauzetoj polici.

Tokom upotrebe, nevelikih 30 vati po kanalu se u NAD-ovoj izvedbi pokazuju kao više nego adekvatni za pokretanje regalskih kutija srednje veličine. Povezan na KEF Q300, D 3020 V2 nam je priuštio zabavan i razigran zvuk, pun dinamike i ritma. Reprodukcija je na nešto toplijoj strani skale, s lepo zasićenim i slojevito prikazanim tonovima. Veličina pozornice neće vas oboriti s nogu, naročito u pogledu dubine, ali je pozicioniranje po širini više nego dobro. Puni i baršunasti tonovi ipak ne maskiraju detalje, pa NAD pruža solidan uvid u finese i kreira fino ambijentalno prisustvo muzike.

Ukoliko je na repertoaru nešto s kompleksnom ritam-sekcijom, poput Dixonove numere „Evil“ u izvođenju Erica Claptona, D 3020 V2 će biti na svom terenu. Složeni i na trenutke rafalno brzi bubnjevi prikazani su u svoj svojoj veličini i uz izražene akustičke odrednice. Iako kvalitet ovog snimka nije po savremenim hi-fi standardima, NAD je s lakoćom pokazao brojne detalje i parirao raspoloženom bubnjaru u brzini, preciznosti i osećaju za ritam. D 3020 V2 takođe vas može iznenaditi pri prelasku na dublji i čvršći, sintetički bas elektronske muzike. Najniži deo spektra prezentovan je masivnim i odlično definisanim tonovima, pa možemo sa sigurnošću da kažemo da je pomalo zamućeni bas kod NAD-a stvar prošlosti. Pored toga, ukoliko količina i prisutnost najnižih tonova ne zadovoljavaju vaše želje, oni se mogu dodatno pojačati pomoću tastera Bass EQ na zadnjem panelu – ovo je veoma zgodno za uživanje u starijim snimcima, koji obično ne obiluju basovima.

Prelazak na Melody Gardot i album „The Absence“ pokazao je da je D 3020 V2 jednako sposoban kad je potrebno prikazati suptilne vokale. Srednji tonovi, iako nisu u potpunosti neutralni, pružaju životnu i plemenitu reprodukciju, s detaljima koji se mogu čuti iz drugog plana. Najviši tonovi pokazuju isti karakter: fluidni i vibrantni, žrtvuju deo krajnje rezolucije kako bi očuvali nepomućen tok muzike i ostvarili blisku vezu s auditorijumom.

U drugom delu testa interni DAC zamenjen je daleko skupljim D/A konverterom iFi Pro iDSD, a na poziciji zvučnika našli su se Monitor Audio Studio. Kanadski proizvođač i u ovoj situaciji pokazuje da zna posao jer je zvuk zadržao osnovne odrednice, uz nešto izraženiji nivo detalja i krajnje definicije. Ovo znači da su amplifikacija i interni DAC odlično usklađeni i sjajno se dopunjuju, izvlačeći maksimum jedan iz drugog. Takođe, nešto više definicije i razuđenija, vazdušastija pozornica mogu se pripisati zvučnicima iz Monitor Audija, koji, generalno, pružaju više informacija nego Q300, ali uz smireniju i manje razigranu prezentaciju.

Uspeh u genima
Iako nam je žao što je NAD na novom izdanju pojačala D 3020 izostavio USB port, to ne umanjuje krajnje pozitivne utiske koje nosimo s testa. Digitalnim audiofilima i dalje su na raspolaganju koaksijalni i optički ulaz, a sada su i ljubitelji vinila zbrinuti zahvaljujući prisustvu gramofonskog ulaza. Treba reći da D 3020 V2 omogućava kompletno daljinsko upravljanje preko kompaktnog daljinca, a na raspolaganju su i praktične opcije poput prelaska u stendbaj nakon 30 minuta neaktivnosti. Uz još bolji kvalitet reprodukcije i zadržavanje iste cene, NAD D 3020 V2 nastavlja stazom uspeha koju su utabali njegovi prethodnici.

NAD D 3020 V2
Kontinualna snaga: 2x30 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+/-3 db): 20 Hz – 20 kHz
Damping faktor: >300
Izobličenja THD: <0,01%
Odnos signal-šum: >98 dB
Analognih ulaza: 2
Digitalnih ulaza: 2
Parova zvučnika: 1
Izlaz za slušalice: da
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut aptX
Dimenzije (ŠxVxD): 58x186x219 mm
Masa: 1,4 kg
Cena: 450 €
4Audio, 011/770-4320
NAD D 3020 V2
Raznovrsne opcije povezivanja.Temperamentan i živopisan zvuk.Muzikalnost i osećaj za ritam.Pristupačna cena.
Odsustvo USB ulaza.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac